8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε με το μωρό σας

29 Απρίλιος, 2019
Εάν ανησυχείτε για το πως θα φροντίσετε το μωρό σας, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον με εμπειρία. Αλλά περισσότερο από όλα, να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι να δώσετε στο μωρό σας πολλή αγάπη.

Το να είστε μητέρα είναι κάτι το πολύπλοκο και υπάρχουν τα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στο μωρό σας. Με πολλή αγάπη και υπομονή, θα περάσετε αυτό το στάδιο της ζωής σας με άριστα!

Όταν είστε έγκυος, λαμβάνετε πολλές συμβουλές από έμπειρες μητέρες και γιαγιάδες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουν και δίκιο.

Είναι αλήθεια πως το να είστε μητέρα είναι μία δύσκολη δουλειά, ειδικά την πρώτη φορά, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Με τη σωστή πληροφόρηση, με λίγη βοήθεια και εξάσκηση, θα είστε καλά εξοπλισμένη για να βοηθήσετε το παιδί σας να μεγαλώσει υγιές και ευτυχισμένο. Διαβάστε τώρα τα πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στο μωρό σας.

1.Να αφήνετε το μωρό σας να κλαίει για πολλή ώρα.

Σαν μητέρα, σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα είστε απασχολημένη. Θυμηθείτε. όμως, πως το μωρό σας χρειάζεται την φροντίδα σας όλη την ώρα και πως προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας και να σας κάνει να το προσέξετε. Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος που διαθέτει για να εκφράσει τις ανάγκες του.

Το να αφήνετε το μωρό σας να κλαίει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές. Θα νιώθει αγχωμένο και αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους του, προκαλώντας αισθήματα εξάρτησης, ανασφάλειας και πιθανή βλάβη στη συναισθηματική και πνευματική του ανάπτυξη.

μωρό που κλαίει

Ωστόσο, με το να το παρακολουθείτε και με το να επικοινωνείτε συνέχεια με το μικρό σας, ενισχύετε την εμπιστοσύνη του σε εσάς. Στο μέλλον, δεν θα είναι ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά ένα καλά ισορροπημένο άτομο.

2. Να το ξαπλώνετε μπρούμυτα για να κοιμηθεί.

Παλαιότερα, οι άνθρωποι έλεγαν πως το να ξαπλώνουν τα μωρά μπρούμυτα, τα βοηθούσε να αποβάλουν αέρια και πως εμπόδιζε την ασφυξία λόγω εμετού. Ωστόσο, η τρέχουσα γνώση λέει το αντίθετο· μάλιστα αυξάνει τις πιθανότητές του για αιφνίδιο θάνατο από ασφυξία. Το να ξαπλώνετε το μωρό σας ανάσκελα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τους περιττούς κινδύνους.

3. Να το αφήνετε μόνο του χωρίς να του δίνετε προσοχή.

Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύετε πως ένα μωρό είναι πολύ μικρό για να κινηθεί αν το αφήσετε μόνο του. Μια κοινή αιτία μιας πτώσης του μωρού είναι όταν οι γονείς το αφήνουν μόνο του στην όταν το αλλάζουν ή σε κάποια άλλη επιφάνεια. Είναι εύκολο για το μωρό να κυλίσει και να τραυματιστεί σοβαρά.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στο 9μηνο μωρό σας;

4. Να το τραντάζετε ή να το σκουντάτε.

Οι γονείς πολλές φορές κουνάνε το μωρό τους για παιχνίδι ή για να το κάνουν να σταματήσει να κλαίει και κάποιες φορές αυτό λειτουργεί. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Το τράνταγμα ή το σκούντηγμα σε μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσει το Σύνδρομο Ανατάραξης του Μωρού. Αυτό το σύνδρομο ορίζεται ως τραύμα όπου ο εγκέφαλος μετακινείται εμπρός και πίσω μέσα στο κρανίο. Μπορεί να προκαλέσει:

  • Κάκωση και αιμορραγία
  • Τύφλωση
  • Απώλεια ακοής και διαταραχές στην ομιλία
  • Ζημιά στο λαιμό
  • Μόνιμη εγκεφαλική βλάβη
  • Θάνατο

5. Σωματική τιμωρία

Αν πιστεύετε πως το μωρό σας δεν συμπεριφέρεται καλά, δεν πρέπει να το χτυπήσετε ούτε στον ποπό του ούτε στο χέρι του. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το κοιτάξετε στα μάτια και να του μιλήσετε με σταθερή φωνή. Το να το τιμωρείτε σωματικά μπορεί να οδηγήσει σε ένα επιθετικό παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Εξίσου σημαντικό είναι πως θα μειωθεί η εμπιστοσύνη του επειδή θα νιώθει άβολα στην παρουσία των γονιών του. Άλλα πιθανά αποτελέσματα είναι η κακή πνευματική ανάπτυξη και η έλλειψη κινήτρου για εκμάθηση νέων πραγμάτων.

6.  Να μη βάζετε το μωρό σας να ρεύεται

Πρέπει να βεβαιωθείτε πως το μωρό σας ρεύεται μετά το φαγητό για να βγάλει τα αέρια που παράγει το σώμα του μετά τη σίτιση. Εάν δεν το κάνετε, το παιδί μπορεί να πονάει, το οποίο σημαίνει πως θα κλαίει και θα δυσκολευτεί να κοιμηθεί.

7. Να ταΐζετε με διαφορετικές τροφές το μωρό σας

Ένα πολύ κοινό λάθος είναι να ταΐζετε ένα μωρό με άλλες τροφές εκτός από το γάλα της μητέρας του ή τη φόρμουλα που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. Το πεπτικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται ακόμα τους πρώτους μήνες της ζωής του. Για αυτό τον λόγο, με το να του δίνετε άλλα είδη τροφής μπορεί να του προκαλέσετε τροφική αλλεργία ή δυσανεξία.  

μωρό που πίνει γάλα

8. Να το αφήνετε να έρχεται σε επαφή με βακτήρια και ιούς.

Κάτι ακόμα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στο μωρό σας είναι να το κρατάτε ή να το ακουμπάτε μη έχοντας πλύνει τα χέρια σας. Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πολλές φορές καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε αποτελεσματικά την εξάπλωση ασθενειών από βακτήρια και ιούς.

Εξίσου σημαντικό είναι να μείνετε μακριά από ανθρώπους που έχουν ακόμη και ήπια γρίπη ή συμπτώματα κρυολογήματος γιατί αν μολυνθεί το μωρό σας, μπορεί να καταλήξει σε επιπλοκές όπως πνευμονία, βρογχίτιδα ή άλλα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Καταπραΰνετε τους βρεφικούς κολικούς με αυτές τις 4 σπιτικές θεραπείες

Συμβουλές

Προτείνουμε να λαμβάνετε συμβουλές κατευθείαν από έναν ειδικό όταν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε και εκείνα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε σε ένα μωρό. Έτσι, θα αποφευχθεί η σύγχυση και η μίξη πληροφοριών.

Εάν ανησυχείτε για το πώς θα φροντίσετε το μωρό σας, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον με εμπειρία. Αλλά περισσότερο από όλα, να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι να δώσετε στο μωρό σας πολλή αγάπη και να το κάνετε να αισθάνεται πως θα είστε πάντα δίπλα του.

  • Doménech, E., N. González, and J. Rodríguez-Alarcón. “Cuidados generales del recién nacido sano.” Madrid: Asociación Española de Pediatría (2008).
  • Larousse, D. “Bebe/Baby: Todos los cuidados del recién nacido.” (2011).
  • Vitoria, I. “Cuidados del bebé.” Mitos y errores. 2ª ed. Madrid: Ed. Exlibris (2004).