Γνωρίζατε ότι το κλάμα κάνει καλό στην υγεία;

Το έντονο κλάμα ενεργοποιεί την απελευθέρωση δυο ειδών ορμονών που λειτουργούν σαν φυσικά αναισθητικά κι έχουν την ικανότητα να εξαλείφουν τον πόνο. Τα δάκρυα μας βοηθούν να απομακρύνουμε τις τοξίνες που συγκεντρώνονται στο σώμα μας εξαιτίας του άγχους.
Γνωρίζατε ότι το κλάμα κάνει καλό στην υγεία;

Τελευταία ενημέρωση: 27 Μαΐου, 2021

Γνωρίζατε ότι το κλάμα κάνει καλό στην υγεία; Για πάρα πολλά χρόνια τα δάκρυα θεωρούνταν σημάδι αδυναμίας σε κάποιο άτομο, μόνο και μόνο επειδή η πράξη του κλάματος συμβόλιζε μια ανώριμη προσωπικότητα. Επίσης, πολλοί πίστευαν ότι μερικοί άνθρωποι κλαίνε επειδή δεν θέλουν να αναλάβουν καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή σφάλματά τους κι απλώς γιατί ήθελαν να λάβουν λίγη συμπαράσταση. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι το κλάμα κάνει καλό στην υγεία μας κι ότι αποτελεί μια φυσική διαδικασία.

Όταν είμαστε στενοχωρημένοι – κι όταν το εκφράζουμε κλαίγοντας – το σώμα αυτομάτως απελευθερώνει χημικές ουσίες που παίζουν τον ρόλο ενός φυσικού καταπραϋντικού, το οποίο βοηθάει νοερά την αντίληψή μας για τον πόνο. Η πράξη του κλάματος ενεργοποιεί δυο ειδών ορμόνες, που ονομάζονται οπιοειδή και η οξυτοκίνη, οι οποίες κάνουν την αίσθηση του πόνου λιγότερο δυνατή. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν σαν ένα φυσικό αναισθητικό προσφέροντας μας γαλήνη και λίγη ανακούφιση.

Με λίγα λόγια, το κλάμα είναι μια καλή άσκηση που μας βοηθάει να διατηρούμε το σώμα μας υγιές – είναι απαραίτητο να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να κλαίμε όταν είμαστε πιεσμένοι ή ανησυχούμε για κάτι. Όταν τα δάκρυα έρχονται, αυτό αποτελεί μια πολύ φυσική διαδικασία κι αφού κλάψουμε συνήθως έχουμε την τάση να νιώθουμε λίγη γαλήνη.

 Τα δάκρυα επίσης εκφράζουν συναισθήματα χαράς κι ενθουσιασμού, αλλά συνήθως εμφανίζονται κατά την διάρκεια άσχημων στιγμών σαν ένα σύμβολο αγωνίας κι έντονου πόνου. Όμως τι άλλα οφέλη μπορεί να έχουν για την υγεία μας;

Γιατί το κλάμα κάνει καλό στην υγεία μας;

Είναι καλά για την όραση μας

Τα δάκρυα βοηθούν στην αποφυγή της αφυδάτωσης των βλεννογόνων μεμβρανών των ματιών, καθώς τις λιπαίνουν και τις ενυδατώνουν καλά κι έτσι τα μάτια σας διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Οι ειδικοί επίσης υποστηρίζουν ότι αν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα να δακρύζει, η όραση του μπορεί πολύ εύκολα να επηρεασθεί.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον καταρράκτη και πώς να τον προλάβετε.

Σκοτώνουν μερικά βακτήρια

κλάμα κάνει καλό στα βακτηρια

Τα δάκρυα έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν συγκεκριμένα βακτήρια μέσα σε λίγα λεπτά επαφής επειδή περιέχουν μια ισχυρή σύνθεση που ονομάζεται λυσοζύμη. Αυτή μας προστατεύει από τα μικρόβια που, για παράδειγμα, προκαλούν κρυώματα κι άλλες ασθένειες.

Μπορούν επίσης να εξαλείψουν τις τοξίνες

Τα δάκρυα – που ρίχνουμε όταν βιώνουμε ένα δυνατό συναίσθημα ή πόνο κι όταν το κλάμα μας είναι δύσκολο να σταματήσει – αποτελούν μέρος μιας εξαιρετικής θεραπείας, η οποία εξαλείφει τις τοξίνες που έχουν συγκεντρωθεί στο σώμα εξαιτίας του άγχους κι άλλων λόγων.

Βοηθά στην μείωση του άγχους γιατί το κλάμα κάνει καλό

Τα δάκρυα που πέφτουν από τα μάτια μας είναι παρόμοια με αυτό που εκκρίνεται από το σώμα όταν ιδρώνουμε, έτσι και τα δυο αποτελούν καλούς τρόπους για την μείωση του υψηλού άγχους.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να μειώσετε το άγχος με φυσικό τρόπο

Βελτιώνουν την διάθεση

κλάμα κάνει καλό στο αγχος

Όταν κλαίμε απελευθερώνουμε μεγάλες ποσότητες μαγγανίου. Αυτό έχει μια κατευναστική επίδραση, επειδή μεγάλα επίπεδα μαγγανίου στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν κούραση, ευερεθιστικότητα, κατάθλιψη, ανησυχία κι άλλες διαταραχές, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την συναισθηματική ισορροπία του καθενός. Σχετική έρευνα έκαναν οι Δρ. Gracanin et al. και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Να το έχετε πάντα στο μυαλό σας! Το κλάμα κάνει καλό!

Τώρα που ξέρετε για τα οφέλη που ένα έντονο κλάμα μπορεί να έχει για την συναισθηματική σας υγεία, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν θα πρέπει ποτέ να προσπαθείτε να συγκρατείτε τα δάκρυα σας. Η καταπολέμηση της τάσης για κλάμα μπορεί να βλάψει όλο το σώμα μπλοκάροντας την απελευθέρωση των ανησυχιών και των αρνητικών συναισθημάτων. Αυτά τα συναισθήματα, στριμωγμένα, θα μαζευτούν και θα προκαλέσουν κάτι πολύ χειρότερο με διάρκεια.

Να θυμάστε ότι ποτέ δεν πρέπει να φοβάστε  ή να ντρέπεστε να εκφράσετε τα συναισθήματα σας όταν νιώθετε ότι θέλετε να κλάψετε. Πρέπει να ρίξετε αυτά τα δάκρυα, επειδή καθώς πέφτουν, διώχνουν μακριά μερικά από τα προβλήματά μας (συμπεριλαμβανομένων μερικών που επηρεάζουν την υγεία μας).


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.



Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.