Παραμύθια που πρέπει να διαβάσετε στο παιδί σας

Σε αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσουμε για 5 παραμύθια και παιδικά βιβλία που πρέπει να διαβάσετε στο παιδί σας πριν την ηλικία των 6 ετών!
Παραμύθια που πρέπει να διαβάσετε στο παιδί σας

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Παραμύθια που πρέπει να διαβάσετε στο παιδί σας! Το διάβασμα είναι μία από τις καλύτερες συνήθειες που μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αποκτήσει. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε κάποια από τα παραμύθια που θα μάθουν στο παιδί σας ορισμένες αξίες. Αξίες που θα μπορέσουν να έχουν και για τα μετέπειτα χρόνια.

Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν μάθει να διαβάζουν καλά πριν την ηλικία των 6 ετών. Ωστόσο, πολλά έχουν μάθει να ακούν και δείχνουν ενδιαφέρον για τα παιδικά βιβλία και τα παραμύθια από πολύ μικρή ηλικία. Εξαιτίας αυτού, τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι η καλύτερη περίοδος για να σπείρετε το σπόρο για τη λογοτεχνία.

Αυτή είναι επίσης η καλύτερη περίοδος για να τα βοηθήσετε να συσχετίσουν το διάβασμα με τον ελεύθερο χρόνο. Δεν πρέπει να συσχετίζουν το διάβασμα μόνο με το σχολείο και τη μελέτη για αυτό. Τα παιδιά αγαπούν τις στιγμές που οι γονείς τους κάθονται και τους διαβάζουν και παίρνουν το χρόνο τους με φανταστικές ιστορίες.

Για το λόγο αυτό και μόνο, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα οφέλη που παρέχει το διάβασμα, η ανάγνωση μαζί με ένα παιδί μπορεί να αποδείξει σε αυτό την αγάπη σας και να ενισχύσει τον δεσμό μεταξύ σας. Ποια είναι τα παραμύθια που πρέπει να διαβάσετε στα παιδιά σας ενώ είναι ακόμα μικρά;

Σήμερα, θα μοιραστούμε μαζί σας τις πέντε καλές επιλογές για παραμύθια.

Παιδικά βιβλία και παραμύθια που το παιδί σας πρέπει να διαβάσει πριν την ηλικία των 6 ετών

Για να μάθετε στο παιδί σας να αγαπά και να δείχνει ενδιαφέρον για τα βιβλία και τα παραμύθια, θα πρέπει να αρχίσετε να διαβάζετε μαζί του σε πολύ νεαρή ηλικία. Παρόλο που μπορεί να μην μπορούν να διαβάσουν μόνα τους από την ηλικία των τριών ή των έξι ετών, η ανάγνωση από εσάς για τα αγαπημένα τους θέματα μπορεί να τα ενθαρρύνει να ξεκινήσουν.

Εάν γνωρίζουν ήδη πώς να διαβάσουν, ακόμη και με δυσκολία, ο επόμενος στόχος είναι να αυξηθεί το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία. Δώστε προσοχή σε αυτά που τους ενδιαφέρουν και ποιες ιστορίες τους κάνουν πραγματικά να θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Μόλις καταλάβετε ποιες είναι αυτές οι ιστορίες, καθοδηγήστε τα προς κάποια παραμύθια που θα τα βοηθήσουν να απολαύσουν την ανάγνωση ακόμα περισσότερο. Εδώ είναι πέντε ενδιαφέρουσες επιλογές που θα τους διδάξουν ορισμένες αξίες εκτός από το ότι είναι υπέροχα βιβλία για παιδιά.

1. Ο βάτραχος και ο φρύνος μαζί (Frog and Toad Together)

5 παραμύθια που πρέπει να διαβάσετε στο παιδί σας πριν την ηλικία των 6

Ο Άρνολντ Λόμπελ είναι ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, το οποίο γράφτηκε για παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 6 ετών. Ο βάτραχος και ο φρύνος είναι δύο καλοί φίλοι που μπαίνουν σε συναρπαστικές περιπέτειες. Μέσα από αυτές τις ιστορίες μαθαίνουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και του να μοιράζεσαι. Είναι μια εύκολη ιστορία για να μπορέσουν να την καταλάβουν τα μικρά παιδιά.

2. Η κοτούλα (Cocorico), από τα παραμύθια που πρέπει να διαβάσετε στο παιδί σας

Με ένα μικρό κοτοπουλάκι ως πρωταγωνιστή, το βιβλίο Cocorico είναι μια ιστορία που διδάσκει στα παιδιά τη σημασία του να ακούνε τις συμβουλές που τους δίνονται και να τηρούν τις υποσχέσεις που δίνουν.

Μιλάει επίσης για το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το να μαθαίνεις και να μοιράζεσαι. Αυτή η ιστορία γράφτηκε από τη Marisa Nunez και βασίζεται σε μια δημοφιλή ιστορία από τη Βιρμανία. Οι εικονογραφήσεις έγιναν από την Helga Bansch.

3. Ο μύθος του Αγίου Γεωργίου

Οι ιστορίες με ιππότες είναι εξαιρετικές για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν. Ο Lluis Farre γράφει την ιστορία του θρυλικού Άγιου Γεωργίου σε ένα βιβλίο γεμάτο με εικόνες και ομοιοκατάληκτους στίχους γεμάτους με χιούμορ.

4. Μάντεψε πόσο σ ‘αγαπώ, από τα παραμύθια που πρέπει να διαβάσετε στο παιδί σας

Γραμμένο από τον Sam McBratney, αυτό το παραμύθι είναι ιδανικό για παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών. Ο κύριος χαρακτήρας είναι ένα μικρό κουνέλι που προσπαθεί να κάνει τη μητέρα του να καταλάβει πόσο μεγάλη είναι η αγάπη που έχει γι ‘αυτήν. Είναι μια εικονογραφημένη ιστορία που μπορείτε να διαβάσετε με το παιδί σας  την ώρα του ύπνου.

5 παραμύθια που πρέπει να διαβάσετε στο παιδί σας πριν την ηλικία των 6

5. Τα τρία γουρουνάκια, από τα παραμύθια που πρέπει να διαβάσετε στο παιδί σας

Η κλασική ιστορία για τα τρία γουρουνάκια και ενός μεγάλου, κακού λύκου έχει γραφτεί από πολλούς συγγραφείς, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα από τα βασικά παιδικά βιβλία. Συνδυάζει την αίσθηση του χιούμορ με μερικά μαθήματα για τη σκληρή δουλειά και τη φιλία.

Γιατί είναι σημαντικό για το παιδί σας να διαβάζει παραμύθια;

Η ανάγνωση έχει πολλά γνωστικά και συναισθηματικά οφέλη. Οι διαφορετικές ιστορίες μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα δημιουργίας και της φαντασίας του παιδιού σας, ενισχύοντας παράλληλα τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

Βοηθώντας το παιδί σας να δει την ανάγνωση ως κάτι θετικό θα τους προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στο σχολείο και στη ζωή. Με το να τα μάθετε να διαβάζουν κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους θα βοηθήσει στην υγιή τους ανάπτυξη.

Άλλα οφέλη της ανάγνωσης για παιδιά είναι τα εξής:

 • Αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης
 • Τόνωση του εγκεφάλου
 • Ενίσχυση του δεσμού μεταξύ γονέων και παιδιού
 • Επέκταση του λεξιλογίου
 • Μεγαλύτερη έμπνευση και ικανότητα προβληματισμού και σκέψης
 • Δημιουργικότητα και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά παραμύθια για να διαβάσετε στο παιδί σας όταν είναι μικρό. Θα πρέπει να γίνετε το πρότυπό τους όταν πρόκειται για την ανάγνωση. Πάρτε το χρόνο να τους διαβάζετε και να τους διδάξετε να διαβάζουν τα αγαπημένα τους βιβλία. Ποτέ μην σταματήσετε να εκμεταλλεύεστε τα οφέλη της ανάγνωσης!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Anaya, R. (2005). Cuentos. In Twice-Told Children’s Tales: The Influence of Childhood Reading on Writers for Adults. https://doi.org/10.4324/9780203958421
 • Gil-Tarín, Estefanía (2013). El primer contacto con la lectura de niños de 1 a 3 años. Universidad Internacional de la Rioja. Consultado en línea en: https://reunir.unir.net/handle/123456789/2004
 • Tabernero Sanchez, B.; Aliseada García, B.; Daniel Huerta, M. J. (2016). ¿Jugamos a los cuentos ? Una propuesta práctica de animación a la lectura a través de la Educación Física. Retos.
 • Labra, J. P. (2005). ANIMACIÓN A LA LECTURA Y TIC: CREANDO SITUACIONES Y ESPACIOS. Revista de educación. 
 • Matzke, J. (1902). Contributions to the History of the Legend of Saint George, with Special Reference to the Sources of the French, German and Anglo-Saxon Metrical Versions. PMLA, 17(4), 464-535. doi:10.2307/456508
 • Sapo y Sepo, inseparables. Consultado en línea de Wikipedia: https://es.wikipedia.org/wiki/Frog_and_Toad

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.