Πρησμένοι γευστικοί κάλυκες: Τι πρέπει να ξέρετε

Οι πρησμένοι γευστικοί κάλυκες είναι ένα κοινό πρόβλημα. Εξηγούμε ορισμένες από τις αιτίες τους και προσφέρουμε χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψή τους.
Πρησμένοι γευστικοί κάλυκες: Τι πρέπει να ξέρετε
Nelton Abdon Ramos Rojas

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Μαρτίου, 2023

Οι γευστικοί κάλυκες είναι αισθητήριοι υποδοχείς που βρίσκονται στη γλώσσα, οι οποίοι, όταν εκτίθενται σε ορισμένους τύπους τροφίμων, μπορούν να διογκωθούν. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί μπορεί να έχουμε πρησμένους γευστικούς κάλυκες.

Κάθε γευστικός κάλυκας αποτελείται από κύτταρα-υποδοχείς που στέλνουν νευρικά σήματα στον εγκέφαλο. Χάρη σε αυτά, είμαστε σε θέση να διακρίνουμε μεταξύ γλυκού, αλμυρού, ξινού, πικρού και umami, μια ιαπωνική λέξη που σημαίνει “νόστιμο”.

Όταν οι κάλυκες φλεγμαίνουν, γίνονται μικρότεροι, λευκοί και συχνά πονάνε με το παραμικρό άγγιγμα. Αν δεν γνωρίζετε ακόμη τι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των γευστικών κάλυκων, διαβάστε αυτό το άρθρο.

Πρησμένοι γευστικοί κάλυκες

Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως γλωσσική θηλωματίτιδα και παράγει μικρά κοκκινωπά ή υπόλευκα εξογκώματα στην επιφάνεια της γλώσσας. Ανάλογα με τη θέση, οι προσβεβλημένες θηλές θα είναι διαφορετικές, καθώς οι διάφοροι τύποι (κυψελιδώδεις, μυκητοειδείς, νηματοειδείς και φυλλοειδείς) κατανέμονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

1. Υπερδιέγερση

Εμφανίζεται συχνότερα μετά την κατανάλωση πικάντικων ή αλμυρών τροφών. Η υπερδιέγερση οφείλεται στο γεγονός ότι οι ουσίες που βρίσκονται σε αυτούς τους τύπους τροφίμων δρουν ως ερεθιστικά για τους γευστικούς κάλυκες. Η κατάποση κάποιου κρύου υγρού ή παγωτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

2. Τοξίνες στη γλώσσα και πρησμένοι γευστικοί κάλυκες

Η συχνή έκθεση της γλώσσας σε τοξίνες όπως το αλκοόλ ή ο καπνός προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή των θηλών. Οι τοξίνες αναγκάζουν τα κύτταρα που αποτελούν αυτές τις δομές να κατακρατούν τόσο λίπος όσο και υγρά.

Επίσης, τα υπολείμματα αυτών των τοξινών μένουν στη γλώσσα. Αυτή η υπόλευκη επίστρωση παρατηρείται συνήθως το πρωί. Είναι απλά ο τρόπος του οργανισμού να τις απορρίψει. Για να το αποφύγετε, πρέπει απλώς να απέχετε από το αλκοόλ και το τσιγάρο.

3. Στρες

A stressed woman.
Οι συναισθηματικοί παράγοντες μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη σωματική υγεία, όπως συμβαίνει με το στρες και τις στοματικές παθολογίες.

Όπως γνωρίζουμε καλά, το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού. Οι γευστικοί κάλυκες δεν αποτελούν εξαίρεση.

Το συναισθηματικό στρες οδηγεί συχνά σε ορμονικές διαταραχές. Με τη σειρά τους, τα προβλήματα αυτά καταλήγουν να επηρεάζουν τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι τα μικρά έλκη στο στόμα (αφθώδη έλκη). Μια άλλη πιθανή συνέπεια είναι η φλεγμονή των γευστικών κάλυκων λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει την απορρόφηση μεγάλης ποσότητας βακτηρίων από τη γλώσσα και άλλα μέρη του σώματος. Όλα αυτά θα μπορούσαν είτε να προκαλέσουν διόγκωση των γευστικών κάλυκων είτε να κάνουν πολύ περισσότερο χρόνο να εξαφανιστούν.

Εκτός από την εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο.

4. Τραύμα και πρησμένοι γευστικοί κάλυκες

Το τραύμα στη γλώσσα οφείλεται συνήθως σε τυχαία δαγκώματα ή τραυματισμούς κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επεμβάσεων. Ως αποτέλεσμα, οι θηλές τείνουν να διογκώνονται αμέσως. Σε αυτές τις συνθήκες, τείνουν να πονάνε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτός ο τύπος τραύματος αλλοιώνει τον ιστό της γλώσσας. Όπως γνωρίζουμε, το όργανο αυτό είναι μια συλλογή μυών και μπορεί να τραυματιστεί όπως κάθε άλλος μυς.

Σε περιπτώσεις πρησμένων γευστικών κάλυκων, καλό θα ήταν να εφαρμόσετε γλυκερίνη στην πληγείσα περιοχή. Εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός ή ο πόνος επιμένει, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως γιατρό. Ο ειδικός θα καθορίσει την πορεία δράσης που πρέπει να ακολουθήσετε.

5. Στοματική καντιντίαση

White tongue.
Η ανάπτυξη στοματικής καντιντίασης είναι πολύ πιο συχνή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η στοματική καντιντίαση, καθώς και άλλες μυκητιασικές λοιμώξεις της γλώσσας, είναι άλλες συχνές αιτίες φλεγμονής των γευστικών κάλυκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό. Αυτός θα αποφασίσει εάν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ή όχι η λοίμωξη αυτή.

Μάθετε περισσότερα: Πώς να καθαρίσετε τη γλώσσα

6. Εγκαύματα

Τα εγκαύματα της γλώσσας είναι ένας συχνός τύπος ατυχήματος. Για παράδειγμα, συμβαίνουν όταν πίνουμε ένα φλιτζάνι πολύ καυτό καφέ ή όταν τρώμε πολύ καυτό φαγητό.

Τα πιο σοβαρά εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους γευστικούς κάλυκες και, κατ’ επέκταση, να αλλοιώσουν τη λειτουργία τους. Συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν απ’ ό,τι νομίζουμε, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού και να είστε προσεκτικοί στο σπίτι.

Όταν σας συμβεί αυτό, φροντίστε να πιείτε κάποιο κρύο υγρό. Αυτή η απλή πράξη θα μειώσει την αίσθηση του πόνου και θα αποτρέψει την εξάπλωση του εγκαύματος. Η χαμηλή θερμοκρασία του προσλαμβανόμενου υγρού θα βοηθήσει τις νευρικές ίνες των θηλών να ανακάμψουν νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξακολουθείτε να μπορείτε να απολαμβάνετε τη γεύση όλων των τροφίμων που σας αρέσουν.

7. Ανοσοκαταστολή

Οποιαδήποτε κατάσταση ανοσοκαταστολής καθιστά συχνότερες τις μολυσματικές και φλεγμονώδεις διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών κηλίδων στη γλώσσα σας. Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει σε ασθενείς με HIV/AIDS, σε όσους έχουν ανεξέλεγκτο σακχαρώδη διαβήτη, σε ηλικιωμένους ή πολύ μικρά παιδιά, σε μεταμοσχευμένους και σε άτομα που καταναλώνουν χρόνια στεροειδή για οποιονδήποτε λόγο.

Εν ολίγοις, η φλεγμονή των γευστικών κάλυκων είναι μια συχνή και δυσάρεστη κατάσταση, αλλά έχει λύση. Αν τους φροντίζουμε και ακολουθήσουμε αυτές τις οδηγίες, τότε σύντομα θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε ξανά όλες τις γεύσεις των τροφίμων και να εξασφαλίσουμε συνολικά ένα πιο υγιές στόμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.