Πώς να καθαρίσετε τη γλώσσα σας

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη σημασία του καθαρισμού της γλώσσας. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε γιατί είναι απαραίτητο να ενσωματώσετε αυτή τη συνήθεια στη ρουτίνα στοματικής υγιεινής σας.
Πώς να καθαρίσετε τη γλώσσα σας
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Σεπτεμβρίου, 2023

Κατά την καθημερινή στοματική υγιεινή, η φροντίδα για το βούρτσισμα όλων των δοντιών συμβάλλει στην πρόληψη πολλών από τις κοινές ασθένειες στη στοματική κοιλότητα. Επιπλέον, ο καθαρισμός της γλώσσας ως μέρος της ρουτίνας είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας του στόματός σας. Σήμερα θα μάθετε πώς θα καθαρίσετε τη γλώσσα σας στο σπίτι.

Η γλώσσα είναι ένας μυς που εμπλέκεται σε βασικές λειτουργίες, όπως η μάσηση, η κατάποση, η αντίληψη των γεύσεων, η ομιλία και η ενυδάτωση του στόματος. Η φυσιολογική της εμφάνιση είναι ροζ, γυαλιστερή και υγρή.

Εάν η γλώσσα δεν καθαρίζεται σωστά, στην επιφάνειά της συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών και βακτήρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν στοματικά προβλήματα. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να την καθαρίζετε για να διατηρείται υγιής.

Η ανατομία της γλώσσας

Πριν σας πούμε πώς να καθαρίσετε τη γλώσσα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ανατομία της. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να καταλάβετε περισσότερα για τη δομή που καθαρίζετε και γιατί είναι τόσο σημαντικό να φροντίζετε αυτό το βασικό όργανο.

Η γλώσσα είναι ένα κινητό όργανο που αποτελείται από μια ομάδα μυών και καλύπτονται από βλεννογόνο ιστό. Διαθέτει νευρικές απολήξεις και μεγάλη αιμάτωση, γεγονός που την κάνει να πονάει και να αιμορραγεί πολύ όταν τραυματίζεται.

Η ραχιαία επιφάνειά της καλύπτεται από θηλές- ορισμένες από αυτές τις δομές συμμετέχουν στη λειτουργία της γεύσης, ενώ άλλες παρέχουν την ικανότητα αφής και αντίληψης των υφών. Έχουν επίσης λεμφικές λειτουργίες και λειτουργίες παραγωγής σάλιου.

Η φυσιολογική της εμφάνιση είναι ροζ, γυαλιστερή, υγρή και κινητή, ιδίως στον πρόσθιο τομέα. Αποτελεί μέρος των ακόλουθων λειτουργιών του στόματος:

 • Μάσημα: Η γλώσσα κατευθύνει την τροφή προς τις μασητικές επιφάνειες για να συνθλιβεί.
 • Σχηματισμός της τροφής.
 • Κατάποση: Κατευθύνει την τροφή προς το φάρυγγα για να καταποθεί.
 • Η αντίληψη της αίσθησης της γεύσης.
 • Η αφή και η αντίληψη των υφών.
 • Ομιλία και την προφορά πολλών φωνημάτων.
 • Αναρρόφηση.
 • Ενυδάτωση του στόματος με την παραγωγή σάλιου.

5 συμβουλές για να καθαρίσετε τη γλώσσα σας

Όπως έχουμε ήδη πει, ο καθημερινός καθαρισμός της γλώσσας είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας αυτού του οργάνου. Ακολουθούν 5 συμβουλές για να το κάνετε σωστά.

Πώς να καθαρίσετε τη γλώσσα σας
Οι πολλαπλές λειτουργίες της γλώσσας καθιστούν προτεραιότητα τη φροντίδα της, ώστε να μην αλλοιώνεται η γεύση.

1. Καθαρίζετε τακτικά όλο το στόμα σας

Το πρώτο βήμα για να καθαρίσετε σωστά τη γλώσσα είναι να εντάξετε την υγιεινή της στη ρουτίνα της οδοντικής σας υγιεινής. Ξεκινήστε βουρτσίζοντας τα δόντια σας με βούρτσα με μαλακές τρίχες και φθοριούχο οδοντόκρεμα.

Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για να απομακρύνετε την πλάκα και τα υπολείμματα τροφών που συσσωρεύονται ανάμεσα στα δόντια. Ξεκινώντας με τη σωστή υγιεινή των δοντιών, μπορείτε να απομακρύνετε τα υπολείμματα που μπορεί να βρίσκονται χαλαρά στο στόμα και στη συνέχεια να εναποτίθενται στη γλώσσα.

2. Χρησιμοποιήστε μια ξύστρα για να καθαρίσετε τη γλώσσα σας

Για να καθαρίσετε σωστά τη γλώσσα, το κλειδί είναι να έχετε ένα καθαριστικό γλώσσας ή μια ξύστρα. Αυτό το εργαλείο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να απομακρύνει τη συσσώρευση βακτηρίων από την επιφάνεια της γλώσσας.

Εάν δεν υπάρχει αυτό το εργαλείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα, το πίσω μέρος μιας οδοντόβουρτσας ή ακόμη και ένα κουταλάκι του γλυκού. Παρόλο που μια ξύστρα είναι ιδανικά σχεδιασμένη για τον καθαρισμό της επιφάνειας της γλώσσας, για πολλούς ανθρώπους οι τρίχες της κανονικής οδοντόβουρτσας είναι επαρκείς.

Οι κινήσεις απόξεσης πρέπει να γίνονται, χωρίς να ασκείται υπερβολική πίεση, από το βαθύτερο σημείο της γλώσσας προς τα εμπρός, φτάνοντας μέχρι την άκρη. Είναι σημαντικό να επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές, καθαρίζοντας τις πλευρές και όλες τις αυλακώσεις. Ανάμεσα σε κάθε πέρασμα, το στόμα σας πρέπει να ξεπλένεται με νερό.

Η τοποθέτηση της ξύστρας στην οπίσθια περιοχή της γλώσσας μπορεί να προκαλέσει αντανακλαστικό πνιγμού. Η λήψη μιας βαθιάς ανάσας πριν από την έναρξη είναι συχνά χρήσιμη.

3. Παρατηρήστε την επιφάνεια της γλώσσας

Μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, είναι καλή ιδέα να κρατήσετε τη γλώσσα σας μπροστά από έναν καθρέφτη και να την παρατηρήσετε. Κοιτάζοντας προσεκτικά την επιφάνεια της γλώσσας μπορείτε να ελέγξετε αν ο καθαρισμός έχει πραγματοποιηθεί σωστά.

Εάν η υγιεινή ήταν επαρκής, ολόκληρη η επιφάνεια θα πρέπει να είναι ροζ. Εάν παρατηρηθούν λευκές ή κιτρινωπές περιοχές, αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει καθαριστεί πλήρως και η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί.

Γενικά, η υπόλευκη γλώσσα οφείλεται στην παρουσία βακτηρίων που έχουν συσσωρευτεί στην επιφάνειά της, αλλά μερικές φορές είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Η στοματική καντιντίαση, η λευκοπλακία ή ο λειχήνας, για παράδειγμα, μπορεί να εκδηλωθεί με αυτόν τον τρόπο.

Εάν η ράχη της γλώσσας αποκτήσει το συνηθισμένο ροζ χρώμα όταν βουρτσίζετε ξανά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν, αντίθετα, ο λευκωπός χρωματισμός επιμένει, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να αξιολογήσει την κατάσταση.

4. Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα για να καθαρίσετε τη γλώσσα σας

Για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία καθαρισμού της γλώσσας, η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα στοματικό διάλυμα με φθόριο ή ένα αντισηπτικό. Ξεπλύνετε έντονα για δύο λεπτά με το υγρό για να απομακρύνετε τυχόν εναπομείναντες ρύπους.

Βοηθά επίσης στην προστασία του στόματος από τη δράση της βακτηριακής πλάκας και προσφέρει καθαρή, φρέσκια αναπνοή.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Οι αιτίες των λεκιασμένων δοντιών

5. Συχνός καθαρισμός

Καθώς ενσωματώνετε τη συνήθεια να καθαρίζετε τη γλώσσα σας στη ρουτίνα του βουρτσίσματος των δοντιών σας, αρχίστε να το κάνετε κάθε φορά που καθαρίζετε το στόμα σας. Ωστόσο, μέχρι αυτό να γίνει συνήθεια, το βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα είναι το ελάχιστο απαραίτητο. Έτσι αποτρέπεται η συσσώρευση βακτηρίων, ο σχηματισμός λευκής πλάκα στο πίσω μέρος της γλώσσας και η κακή αναπνοή.

Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίσετε τη γλώσσα;

Η γλώσσα είναι ένας θεμελιώδης μυς για την εκπλήρωση πολλών λειτουργιών στο στόμα. Όπως σας έχουμε ήδη πει, εμπλέκεται στη μάσηση, στην κατάποση, στην ομιλία, στην αντίληψη των γεύσεων και στην ενυδάτωση του στόματος. Ο καθαρισμός της γλώσσας είναι σημαντικός για να διατηρηθεί αυτό το όργανο υγιές και για να αναπτυχθούν κανονικά αυτές οι πρακτικές.

Εάν συσσωρευτούν υπολείμματα τροφής και πολλαπλασιαστούν βακτήρια στην επιφάνειά της, μπορεί να προκύψουν διάφορα προβλήματα:

 • Κακή αναπνοή ή κακοσμία του στόματος
 • Η ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν κοιλότητες, ουλίτιδα και περιοδοντική νόσο
 • Μεταβολές στην αίσθηση της γεύσης
 • Αλλαγές στη φυσιολογική χλωρίδα του στόματος, που ευνοούν την ανάπτυξη μυκητιάσεων

Εάν ο καθαρισμός της γλώσσας γίνεται δύσκολος, εμφανίζονται λευκοί λεκέδες που αφαιρούνται δύσκολα ή εμφανίζεται πόνος ή δυσκολία στην κίνηση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας. Μια ενδελεχής εξέταση θα επιτρέψει τη διάγνωση των αιτιών αυτών των προβλημάτων.

Πώς να καθαρίσετε τη γλώσσα σας
Η κακή αναπνοή μπορεί να οφείλεται στην κακή υγιεινή της γλώσσας.

Η σημασία των οδοντιατρικών ελέγχων

Ο καθαρισμός της γλώσσας είναι απαραίτητος για να μπορεί να επιτελεί κανονικά τις λειτουργίες της. Ωστόσο, για να φροντίσετε σωστά αυτόν τον μυ, θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά έναν οδοντίατρο, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε την υγεία του στόματός σας.

Ο επαγγελματίας μπορεί να παρατηρήσει την εμφάνιση της γλώσσας σας και να αξιολογήσει την κινητικότητά της για να διαγνώσει οποιαδήποτε αλλοίωση μπορεί να υπάρχει σε αυτό το όργανο. Να θυμάστε ότι για να είναι ολοκληρωμένη η στοματική σας φροντίδα, είναι πάντα απαραίτητο να κάνετε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • James P, Worthington HV, Parnell C, Harding M, Lamont T, Cheung A, Whelton H, Riley P. Chlorhexidine mouthrinse as an adjunctive treatment for gingival health. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Mar 31;3(3):CD008676. doi: 10.1002/14651858.CD008676.pub2. PMID: 28362061; PMCID: PMC6464488.
 • SALUD, LLEVAR AL MUNDO HACIA UNA, and BUCODENTAL OPTIMA. “Cáncer oral.”
 • Van Tornout, M., et al. “Halitosis y cubrimiento lingual.” Rev. Periodoncia y Osteointegración 24.1 (2014): 17-23.
 • Asakawa M, Takeshita T, Furuta M, Kageyama S, Takeuchi K, Hata J, Ninomiya T, Yamashita Y. Tongue Microbiota and Oral Health Status in Community-Dwelling Elderly Adults. mSphere. 2018 Aug 15;3(4):e00332-18. doi: 10.1128/mSphere.00332-18. PMID: 30111628; PMCID: PMC6094060.
 • López, Catherine, et al. “Función gustativa en gerontes: comparación de la influencia de dos técnicas de higiene lingual en ancianos de cuatro hogares geriátricos de Cali.” Estomatología 13.1 (2005): 20-30.
 • Tigselema Mena, Selene Estefanía. Enjuagues bucales para el control de placa bacteriana. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • Bollen CM, Beikler T. Halitosis: the multidisciplinary approach. Int J Oral Sci. 2012 Jun;4(2):55-63. doi: 10.1038/ijos.2012.39. PMID: 22722640; PMCID: PMC3412664.
 • Rhyn S, Zürcher A, Ortiz V, Filippi A. The Efficiency and Acceptance of a Suction Tongue-Cleaning Device in Adults. Swiss Dent J. 2020 Feb 6;130(4). Epub ahead of print. PMID: 32024347.
 • Victorio-Pérez, Jhoana, Wilfredo Mormontoy-Laurel, and María Elena Díaz-Pizán. “Conocimientos, actitudes y prácticas de padres/cuidadores sobre salud bucal en el distrito de Ventanilla.” Revista Estomatológica Herediana 29.1 (2019): 70-79.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.