Τα συσσωρευμένα συναισθήματα μπορεί να έχουν σωματικές συνέπειες

Όλα τα συσσωρευμένα συναισθήματά μας αντανακλώνται στο σώμα μας, και αυτό μπορεί να προκαλέσει σωματικές ασθένειες. Ναι, καλά διαβάσατε.
Τα συσσωρευμένα συναισθήματα μπορεί να έχουν σωματικές συνέπειες
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιανουαρίου, 2023

Όλα τα συσσωρευμένα συναισθήματα αντανακλώνται στο σώμα μας και αυτό μπορεί να προκαλέσει σωματικές ασθένειες. Ναι, καλά διαβάσατε.

“Αυτό που δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια έρχεται στο φως με τη μορφή σωματικού πόνου”. Να θυμάστε αυτή τη φράση γιατί θα σας βοηθήσει όταν χρειάζεται να μιλήσετε για τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε γιατί τα συσσωρευμένα συναισθήματα μπορούν να μας αρρωστήσουν και φυσικά πώς να το αποφύγετε.

Το σώμα μπορεί να μας στείλει πολλά σήματα ακόμα και αν δεν δίνουμε σημασία.

Όταν κρατάμε μέσα μας τα συναισθήματά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρχίζουν να συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο και αυτό μπορεί να προκαλέσει σωματικές ασθένειες.

Φόβος, φθόνος, κριτική… Μερικοί άνθρωποι αποθηκεύουν καθένα από αυτά τα συναισθήματα σε ένα είδος συναισθηματικού κορμού. Αυτό οδηγεί στο να νιώθουμε ψυχικά και σωματικά άρρωστοι.

Η ασθένεια είναι ένα μήνυμα που στέλνει το σώμα μας για να ξέρουμε ότι βιώνουμε ένα συναισθηματικό μπλοκάρισμα ή ότι πρέπει να αλλάξουμε ή να απαλλαγούμε από κάποια πτυχή της ζωής μας.

Όταν παίρνουμε τον λάθος δρόμο, δηλαδή δεν μιλάμε επειδή δεν θέλουμε να προκαλέσουμε έναν καυγά ή όταν δεν συζητάμε για κάτι που μπορεί να χαλάσει τους δεσμούς με κάποιον, αρχίζουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα και ο πόνος.

Πολλές ασθένειες προκαλούνται από τη συσσώρευση των συναισθημάτων. Ένα όργανο ή άλλο μέρος του σώματος θα προσβληθεί, ανάλογα με το συναίσθημα που καταπιέσαμε.

Ο πόνος είναι ένα προειδοποιητικό σήμα και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά του.

Όταν εμφανίζονται τέτοια συμπτώματα, πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις δραστηριότητές μας και να προσδιορίσουμε ποιες αρνητικές σκέψεις ή πεποιθήσεις είναι τόσο βαθιά ριζωμένες στη ζωή μας που μπορούν να μας βλάψουν.

Τα συσσωρευμένα συναισθήματα είναι ασθένειες

Υπάρχει ένα είδος ψυχοσωματικής σύνδεσης που συνδέει τις σκέψεις με ένα σύμπτωμα.

Ίσως δεν πρέπει να αρκεστείτε στο να πάτε απλώς στο γιατρό για μια εξέταση ή μια συνταγή. Αντ’ αυτού, είναι προτιμότερο να λάβετε μέρος σε κάποια ενδοσκόπηση για να βελτιώσετε τις σκέψεις σας και, κατά συνέπεια, το πώς αισθάνεστε.

Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να προκαλέσει έλκος ή καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει απώλεια ενέργειας και αύξηση της όρεξης. Το να μιλάτε με σωματικούς όρους είναι εύκολο. Οι πιο συχνοί πόνοι και προβλήματα προέρχονται από τα συναισθήματά μας:

Τα συναισθήματα και η επίδρασή τους στο κεφάλι

Αυτό είναι αναμφισβήτητα το κέντρο του σώματός μας. Μπορείτε να νιώσετε πονοκεφάλους λόγω της αύξησης της ταχύτητας με την οποία πάλλεται το αίμα σας ή λόγω της συστολής των αρτηριών.

Αυτή η τελευταία αιτία υποδηλώνει την αδυναμία επικοινωνίας ή έκφρασης βασικών συναισθημάτων, όπως η αγάπη.

Τα συσσωρευμένα συναισθήματα μπορεί να έχουν σωματικές συνέπειες

Πόνος στον αυχένα

Αυτό το μέρος του σώματος συνδέει το μυαλό με το σώμα. Όταν δυσκολεύεστε να κινήσετε τον αυχένα σας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάτι περισσότερο από έναν κακό ύπνο. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι έχετε μια περιορισμένη και άκαμπτη αντίληψη της ζωής.

Η ξεροκεφαλιά και η στενομυαλιά μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα. Το υπερβολικό άγχος επίσης.

Πόνος στην πλάτη και συσσωρευμένα συναισθήματα

Όταν λύνετε ένα πρόβλημα, νιώθετε σαν να έχει φύγει ένα βάρος από την πλάτη σας. Αυτό το φορτίο που κουβαλάτε σχετίζεται με τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που είχατε στο παρελθόν, τις οποίες δεν έχετε ακόμη συγχωρήσει ή ξεχάσει.

Επιπλέον, η σπονδυλική στήλη στηρίζει τη μέση σας και σας επιτρέπει να κάνετε όλες τις δραστηριότητές σας. Ο πόνος σε αυτή την περιοχή είναι μια προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά και ίσως θα πρέπει να απελευθερώσετε κάποια από αυτά τα συσσωρευμένα συναισθήματα.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: 10 αιτίες που προκαλούν πόνο στην πλάτη

Προβλήματα καρδιάς και συσσωρευμένα συναισθήματα

Οι άνθρωποι συνδέουν αυτό το όργανο με την αγάπη, αλλά και με άλλα συναισθήματα όπως το μίσος. Είναι το κέντρο των συναισθημάτων μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καρδιακές επιπλοκές μπορεί να προκύψουν από περίπλοκες ή απελπιστικές καταστάσεις.

Ίσως έχετε παρατραβήξει μια σχέση ή έχετε δώσει προσοχή σε πράγματα που δεν φέρνουν τίποτα καλό στη ζωή σας.

Πόδια

Τα πόδια μας επιτρέπουν να προχωράμε μπροστά, αλλά μας δίνουν και σταθερότητα. Επιπλέον, μας παρέχουν ασφάλεια. Ως εκ τούτου, τα προβλήματα με τα πόδια σηματοδοτούν ότι μπορεί να μην αισθάνεστε ασφαλείς, ότι δεν ξέρετε ποια διαδρομή να ακολουθήσετε ή πώς να σκεφτείτε το μέλλον και τα σχέδιά σας.

Γνωρίζατε ότι οι αλλεργίες είναι σημάδι ότι βιώνετε υψηλό επίπεδο φόβου και ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλείται από το πολύ άγχος; Γνωρίζατε επίσης ότι οι ουρολοιμώξεις είναι προϊόν αρνητικών συναισθημάτων για τις προσωπικές μας σχέσεις;

Συμβουλές για το πώς να διοχετεύετε τα συσσωρευμένα συναισθήματα και να προλάβετε τις ασθένειες

Ίσως νομίζατε ότι μόνο τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να μας αρρωστήσουν, αλλά αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Για παράδειγμα, η υπερβολική χαρά μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση που μπορεί να βλάψει την καρδιά.

Μερικές συστάσεις που βοηθούν να διοχετεύσετε τα συναισθήματά σας και να αποφύγετε τις ασθένειες είναι οι εξής:

Απαλλαγείτε από δυσανάλογα συναισθήματα

Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να εντοπίσετε ποια είναι τα πιο συχνά και υπερβολικά συναισθήματά σας. Είτε είναι θετικά είτε αρνητικά, τα συσσωρευμένα συναισθήματα μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες.

Για παράδειγμα, η πικρία και η μνησικακία είναι ανθυγιεινά συναισθήματα. Πώς μπορούμε να απελευθερωθούμε από αυτά; Μέσω της συγχώρεσης.

Αυτή είναι μια πολύ γενναία τεχνική, γιατί σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από αυτό που σας βασανίζει. Βοηθά επίσης να αφήσετε πίσω σας τα βάρη που κουβαλάτε.

Απομακρυνθείτε από καταστάσεις που σας πληγώνουν

Μόλις ανακαλύψετε ποια συναισθήματα σας πληγώνουν και εργαστείτε σκληρά για να τα εξαλείψετε από τη ζωή σας, το επόμενο βήμα είναι η αποφυγή μιας υποτροπής.

Αν, για παράδειγμα, αναγνωρίζετε ότι η έλλειψη ανεκτικότητας αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για εσάς, τότε μην ελκύεστε από καταστάσεις που σας κάνουν να μην είστε ανεκτικοί.

Μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχετε εξαλείψει τη ρίζα του εν λόγω συναισθήματος, απομακρυνθείτε από καταστάσεις που το πυροδοτούν.

Συναντήστε μέλη της οικογένειας και φίλους

Το να περνάμε χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για τη θλίψη της ψυχής. Ίσως είναι η στιγμή να τους πείτε για όσα νιώθετε και που κρατούσατε για τον εαυτό σας όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν έχει σημασία αν πιστεύετε ότι είναι καλύτερο να μην αμαυρώσετε παλιές αναμνήσεις. Η συγχώρεση και η επούλωση κάνουν καλό σε εσάς και στους άλλους γύρω σας.

Ελάτε σε επαφή με τη φύση

Μια βόλτα στο πάρκο, διακοπές στα βουνά, γιόγκα ή διαλογισμός στην παραλία, κολύμπι σε ένα ποτάμι και γυμναστική σε εξωτερικό χώρο είναι εξαιρετικές δραστηριότητες που σας επιτρέπουν να απελευθερώσετε αρνητικά συσσωρευμένα συναισθήματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. J. (2001). Emociones y salud. Ansiedad y Estrés, 7(2–3), 111–121.
  https://doi.org/10.1007/978-0-387-77242-4

 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista Latinoamericana de Psicologia, 38(3), 493–507.
  https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

 • Vecina Jiménez, M. L. (2006). EMOCIONES POSITIVAS. Papeles Del Psicólogo, 27, 9–17. https://doi.org/10.1016/j.eswa.2014.09.043

 • Piqueras Rodriguez, J., Ramos Linares, V., Martínez, A., & Oblitas, L. (2009). Emociones negativas y su impacto en la salud mental y física. Suma Psicológica, 16(2), 85–112. https://doi.org/10.14349/SUMAPSI2009.136

 • Punset, E., Mora, F., García Navarro, E., López Cassá, É., Pérez González, J. C., Lantieri, L., … Planells, O. (2012). ¿Cómo educar las emociones? La inteligencia emocional en la infancia y la adolescencia. Observatorio de Salud de La Infancia y La Adolescencia, 24–35.
  https://doi.org/10.1080/02109395.2014.922263

 • Vázquez, Hervás, G., Rahona, J., & Gómez, D. (2009). Bienestar psicológico y salud : Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de La Salud, 5, 15–28.

 • Ortega, M. del C. (2010). La educación emocional y sus implicaciones en la salud. Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 21(2), 462–470.
  https://doi.org/10.5944/reop.vol.21.num.2.2010.11559

 • Salleh M. R. (2008). Life event, stress and illness. The Malaysian journal of medical sciences : MJMS, 15(4), 9–18.
 • Uchino BN, Eisenberger NI. Emotions in Social Relationships and Their Implications for Health and Disease: Introduction to the Special Issue of Psychosomatic Medicine. Psychosom Med. 2019 Oct;81(8):676-680. doi: 10.1097/PSY.0000000000000741. PMID: 31599821.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.