Όλοι οι μύθοι σχετικά με τη μετάδοση του HIV

Ο HIV είναι μια από τις πιο τρομαχτικές ασθένειες σήμερα. Δυστυχώς, αυτό προκάλεσε αρκετούς μύθους σχετικά με τη μετάδοση του HIV. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε περισσότερα γι 'αυτό το θέμα.
Όλοι οι μύθοι σχετικά με τη μετάδοση του HIV
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι μια ασθένεια που έχει πλήξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτός ο ιός επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή και τον εμποδίζει να κάνει τη δουλειά του σωστά. Ως αποτέλεσμα, τα μολυσμένα άτομα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από μια ποικιλία ασθενειών, λοιμώξεων και επιπλοκών. Ο φόβος της προσβολής από αυτήν την ασθένεια έχει προκαλέσει πολλούς μύθους σχετικά με τη μετάδοση του HIV.

Πέντε μύθοι για τη μετάδοση του HIV

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι μια από τις πιο μελετημένες ασθένειες αυτήν τη στιγμή. Αν και δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία, οι ερευνητές έχουν σημειώσει αρκετές προόδους σε αυτόν τον τομέα. Με την πάροδο των ετών, ανακάλυψαν νέους τρόπους μετάδοσης, καθώς και καινοτόμους τρόπους αποφυγής τους.

Ωστόσο, παρά όλες τις έρευνες και τις εξελίξεις που έχουν πραγματοποιήσει οι ειδικοί, εξακολουθεί η άγνοια για την ασθένεια. Εξαιτίας αυτού, υπάρχουν μερικοί μύθοι για τη μετάδοση του ιού HIV που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι απόλυτη αλήθεια. Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι;

Εδώ είναι μερικοί από αυτούς.

 1. Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με μολυσμένο άτομο

Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους για την ασθένεια και, δυστυχώς, αυτός που επηρεάζει περισσότερο αυτούς που πάσχουν από αυτήν. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 57% και 77% των γυναικών με την ασθένεια έχουν υποστεί διακρίσεις.

Η έρευνα έχει δείξει σαφώς ότι υπάρχουν μόνο 5 μηχανισμοί μετάδοσης. Αυτοί είναι οι εξής:

 1. Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικά
 2. Από τη μητέρα στο παιδί
 3. Μεταγγίσεις αίματος ή μεταμοσχεύσεις οργάνων
 4. Κοινή χρήση βελόνων ή συρίγγων
 5. Βιολογικός κίνδυνος λόγω εργατικών ατυχημάτων

Έτσι, ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί αγκαλιάζοντας, αγγίζοντας ή από κοινά αντικείμενα προσωπικής υγιεινής με μολυσμένο άτομο. Στην πραγματικότητα, μπορείτε ακόμη και να φιλήσετε κάποιον που μεταφέρει τον ιό χωρίς να διατρέχετε κανένα κίνδυνο, καθώς το σάλιο δεν φέρει ιικό φορτίο.

Ο μόνος κίνδυνος εδώ είναι εάν υπάρχουν πληγές ή αιμορραγικά ούλα στο στόμα. Εάν ναι, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.

τεστ HIV
Ο HIV δεν μεταδίδεται μόνο με επαφή με μολυσμένο άτομο. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος διάκρισης σε αυτούς τους ασθενείς.
 1. Ο HIV μεταδίδεται μόνο από ομοφυλόφιλους

Χωρίς αμφιβολία, αυτός είναι ένας από τους πιο περίεργους μύθους σχετικά με τη μετάδοση του ιού HIV, καθώς, πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, οι άνθρωποι το θεώρησαν ως μια από τις αδιάψευστες αλήθειες σχετικά με αυτήν την ασθένεια. Όταν ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μόνο οι ομοφυλόφιλοι άνδρες υπέφεραν από αυτόν.

Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τόσο οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα μπορούσαν επίσης να μεταφέρουν τον ιό. Έχει ακόμη αναφερθεί ότι, σε μέρη όπως η Αφρική, η Καραϊβική και η Νότια Αμερική, η σεξουαλική μετάδοση είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης μεταξύ των ετεροφυλόφιλων.

Αν και στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η σεξουαλική μετάδοση είναι μεγαλύτερη μεταξύ ομοφυλόφιλων ή αμφιφυλόφιλων ανδρών, δεν περιορίζεται σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων.

 1. Μύθοι για τη μετάδοση του HIV: Οι μητέρες μεταδίδουν πάντα τον ιό στα παιδιά τους

Ο ισχυρισμός ότι οι μολυσμένες μητέρες θα μεταδίδουν πάντα τον ιό στο παιδί τους είναι ένας άλλος μύθος που πρέπει να διαψευσθεί. Αν και είναι αλήθεια ότι η μετάδοση από μητέρα σε παιδί αποδεικνύεται από την επιστήμη, είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν μέθοδοι πρόληψης.

Η μετάδοση από μητέρα σε παιδί είναι δυνατή κατά τη διάρκεια των προγεννητικών, περιγεννητικών και μεταγεννητικών σταδίων. Ωστόσο, οι μητέρες μπορούν να την αποτρέψουν με ένα συνδυασμό υγιεινής διατροφής και αντιρετροϊκής θεραπείας πριν από τη γέννηση. Στην πραγματικότητα, αρκετές τεχνικές έχουν τελειοποιηθεί για να μειώσουν την κατακόρυφη μετάδοση σε λιγότερο από 1%.

Με όλα αυτά τα μέτρα, το παιδί θα έχει μια ασφαλή γέννηση και θα είναι τόσο υγιές όσο οποιοδήποτε άλλο παιδί. Εκτός από αυτό, με επαρκή έλεγχο, οι γυναίκες μπορούν να έχουν υγιείς οικογένειες, ακόμα κι αν είναι φορείς του ιού.

 1. Ο ιός δεν μεταδίδεται με στοματικό σεξ

Όπως ήδη αναφέραμε, το σάλιο δεν μπορεί να κρατήσει τον ιό. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ιός HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του στοματικού σεξ.

Μεγάλο λάθος!

Αν και είναι πιο απίθανο, είναι δυνατή η μετάδοση μέσω του στοματικού σεξ. Το σάλιο δεν περιέχει τον ιό, αλλά τα κολπικά υγρά, το σπέρμα και το προ-σπερματικό υγρό έχουν υψηλό ιικό φορτίο. Επομένως, κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, η μετάδοση είναι δυνατή, ειδικά εάν υπάρχουν πληγές στην στοματική κοιλότητα.

ιός απεικόνιση
Το σάλιο δεν περιέχει τον ιό, αλλά τα κολπικά υγρά, το σπέρμα και το προ-σπερματικό υγρό έχουν μεγάλο ιικό φορτίο. Επομένως, κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, η μετάδοση είναι δυνατή, ειδικά εάν υπάρχουν πληγές στην στοματική κοιλότητα.
 1. Μύθοι για τη μετάδοση του HIV: Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών

Τα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό HIV;

Επί του παρόντος, πολλά είδη κουνουπιών, όπως το Aedes aegypti, μεταδίδουν διάφορα παθογόνα. Ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία προκαλούνται από αυτήν την οδό. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό HIV με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο, τα κουνούπια δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Ακόμα κι αν καταναλώνουν αίμα από έναν άρρωστο ασθενή, ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να επιβιώσει μέσα στον ασθενή.

Οι πληροφορίες είναι το κλειδί για την εξάλειψη των μύθων σχετικά με τη μετάδοση του HIV

Η πρόοδος του HIV βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μύθοι για την ασθένεια που εξακολουθούν να επικρατούν στην κοινωνία. Επομένως, εάν υπάρχει αμφιβολία, είναι καλύτερο να αναζητήσετε πληροφορίες από επαγγελματικές πηγές.

Τόσο οι γιατροί όσο και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ανησυχιών που προκύπτουν από μια θετική διάγνωση. Επίσης, μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • German Advisory Committee Blood (Arbeitskreis Blut), Subgroup ‘Assessment of Pathogens Transmissible by Blood’. Human Immunodeficiency Virus (HIV). Transfus Med Hemother. 2016;43(3):203-222. doi:10.1159/000445852
 • Waymack JR, Sundareshan V. Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) [Updated 2020 Jun 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537293/
 • Justiz Vaillant AA, Gulick PG. HIV Disease. [Updated 2020 Jul 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534860/
 • Huynh K, Gulick PG. HIV Prevention. [Updated 2020 Jul 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470281/
 • Azkune H, Ibarguren M, Camino X, Iribarren J. Prevención de la transmisión del VIH (vertical, ocupacional y no ocupacional). Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2011;29(8):615-625.
 • Sanchez Álvarez C, Acevedo Mejía J, González Vélez M. Factores de riesgo y métodos de transmisión de la infección por el Virus de la Inmunodeficiencia Humana. Revista CES Salud Pública. 2012;3(1):28-37.
 • Gilbart VL, Mercer CH, Dougan S, et al. Factors associated with heterosexual transmission of HIV to individuals without a major risk within England, Wales, and Northern Ireland: a comparison with national probability surveys. Sex Transm Infect. 2006;82(1):15-20. doi:10.1136/sti.2004.014191
 • Ayora-Talavera G, Manrique-Saide PC. ¿Pueden los mosquitos transmitir el virus de la inmunodeficiencia humana?. Rev Biomed. 2001;12(2):130-136.
 • Kassa GM. Mother-to-child transmission of HIV infection and its associated factors in Ethiopia: a systematic review and meta-analysis. BMC Infect Dis. 2018;18(1):216. Published 2018 May 10. doi:10.1186/s12879-018-3126-5
 • Wood LF, Chahroudi A, Chen HL, Jaspan HB, Sodora DL. The oral mucosa immune environment and oral transmission of HIV/SIV. Immunol Rev. 2013;254(1):34-53. doi:10.1111/imr.12078
 • Iqbal MM. Can we get AIDS from mosquito bites?. J La State Med Soc. 1999;151(8):429-433.
 • Bailey H, Zash R, Rasi V, Thorne C. HIV treatment in pregnancy. Lancet HIV. 2018;5(8):e457-e467. doi:10.1016/S2352-3018(18)30059-6

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.