Ψυχική υγεία και ανοργασμία: Ποια η σχέση μεταξύ τους;

Η ψυχική υγεία συνδέεται στενά με τη σεξουαλική απόλαυση, γι' αυτό είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε καταστάσεις που μπορούν να αλλάξουν την ψυχική σας κατάσταση και να οδηγήσουν σε ανοργασμία.
Ψυχική υγεία και ανοργασμία: Ποια η σχέση μεταξύ τους;
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιουλίου, 2020

Η ανοργασμία είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία που ορίζεται ως η αδυναμία να έχετε οργασμό ή το πρόβλημα στο να φτάσετε στον οργασμό. Μπορεί να συμβεί κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις ή σε οποιαδήποτε κατάσταση με οποιονδήποτε σεξουαλικό σύντροφο. Επίσης, αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να συμβεί λόγω σωματικών ή ψυχολογικών αιτιών. Ψυχική υγεία και ανοργασμία: τελικά υπάρχει σχέση;

Ψυχική υγεία και ανοργασμία

1. Διαταραχή άγχους

Ψυχική υγεία και ανοργασμία
Το άγχος που προκαλείται από την αδιάκοπη αναζήτηση οργασμού μπορεί να κάνει ένα άτομο να μην απολαμβάνει πλήρως τη σεξουαλική επαφή.

Το άγχος είναι μια ψυχική κατάσταση που εμφανίζεται ως υπερβολική αγωνία για μια κατάσταση ή σκέψεις που προκαλούν ανησυχία. Μια υπερβολική ανησυχία που δημιουργήθηκε από προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.

Η ανοργασμία οδηγεί πολλούς ανθρώπους να θεωρούν ότι η σεξουαλική επαφή είναι κάτι αγχωτικό. Πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν τα πάντα κάτω από υπερβολικό έλεγχο και στη συνέχεια απογοητεύονται εάν δεν φτάσουν στον τελικό στόχο του οργασμού.

Το άγχος μπορεί να είναι προσωρινό και να προκαλείται από μια συγκεκριμένη κατάσταση που σας εμποδίζει να εστιάσετε στο σεξ. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για το αν θα φτάσετε στον οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ και αν δεν μπορείτε να τους απολαύσετε, τότε μπορεί να έχετε ένα πρόβλημα στο οποίο πρέπει να βρείτε τη λύση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ώστε να σας δείξει ορισμένες τεχνικές για τον έλεγχο του υπερβολικού φόβου σας για τη μη επίτευξη οργασμού.

2. Καταθλιπτική διαταραχή

Γυναίκα και άνδρας σε απρόμαυρη φωτογραφία
Η ίδια η καταθλιπτική κατάσταση, καθώς και τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία και να οδηγήσουν σε ανοργασμία.

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από βαθιά θλίψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, γενικευμένη απώλεια όρεξης, χαμηλή διάθεση και απώλεια ενδιαφέροντος για τα πάντα.

Συνήθως, η κατάθλιψη μειώνει τη λίμπιντο. Επίσης οδηγεί σε απουσία του πρώτου σταδίου της επιθυμίας. Αυτό σημαίνει ότι ούτε τα άλλα στάδια σεξουαλικής απόκρισης αναπτύσσονται. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να υπάρχει δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία και τον έλεγχο της κατάθλιψης, ειδικά οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Υπάρχει μια σχέση μεταξύ αυτών των φαρμάκων και της δυσκολίας στην επίτευξη οργασμού, καθώς και με την μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Εάν συμβαίνει αυτό σε εσάς, ο ψυχίατρός σας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει το φάρμακό σας. Μπορεί επίσης να προσαρμόσει τη δόση για να μειωθούν οι παρενέργειες.

3. Χαμηλή αυτοεκτίμηση, ψυχική υγεία και ανοργασμία

ψυχική υγεία και ανοργασμία
Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει την εικόνα του εαυτού σας και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράμε με άλλους, ακόμα και στο σεξ.

Μπορούμε να ορίσουμε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση ως τη δυσκολία που έχει ένα άτομο ώστε να αισθάνεται βαθιά πολύτιμο και άξιο της αγάπης ενός άλλου ατόμου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόλαυση των οικείων σχέσεων και, επομένως, τις πιθανότητες να φτάσετε στον οργασμό.

Η ύπαρξη ζητημάτων αυτοεκτίμησης μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής ενός ατόμου. Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο ανασφαλείς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να απορρίπτουν κάθε είδους επαφή.

Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν απολαμβάνει το σεξ και γι’ αυτό το σεξ μπορεί να προκαλεί άγχος και στρες. Για να προσπαθήσετε να ξεπεράσετε αυτά τα προβλήματα και να απολαύσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. Επιπλέον, μιλήστε με τον σύντροφό σας και εκφράστε αυτές τις δυσκολίες σε αυτόν, ώστε να αισθανθείτε ασφαλέστεροι κατά τη σεξουαλική επαφή.

4. Έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων

ζευγάρι που μαλώνει

Εάν δεν επικοινωνείτε όπως θα έπρεπε με τον σύντροφό σας, πιθανότατα δεν θα τους έχετε μιλήσει για αυτό που σας ευχαριστεί σεξουαλικά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σεξ.

Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα. Εάν δεν αισθάνεστε χαλαροί ή σίγουροι με τον σεξουαλικό σας σύντροφο, τότε θα είναι δύσκολο για εσάς να αισθανθείτε ελεύθεροι να εκφράσετε τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να μην απολαύσετε τις σεξουαλικές σας επαφές.

Συχνά, η ανοργασμία προκαλείται από ανεπαρκή σεξουαλική διέγερση. Εάν δεν μπορείτε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας για αυτούς τους τύπους προβλημάτων, είναι απίθανο να μπορέσετε να φτάσετε σε οργασμό.

Επίσης, εάν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε άλλα ζητήματα, αυτά θα αντικατοπτρίζονται στον τρόπο που κάνετε έρωτα, καθώς μπορεί να υπάρχει ένταση λόγω ανεπίλυτων καταστάσεων, άγχους και απώλειας ιδιωτικότητας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σας συνιστούμε να δημιουργήσετε συνήθειες για την προώθηση της επικοινωνίας και της αμοιβαίας κατανόησης. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή να πάτε σε θεραπεία ζευγαριών.

Εν ολίγοις, υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και ανοργασμίας. Κάθε κατάσταση που προκαλεί άγχος μπορεί να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια του σεξ. Γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να φροντίζετε την ψυχική σας υγεία και να αφιερώνετε χρόνο στην αυτο-φροντίδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kline, M. D. (1989). Fluoxetine and anorgasmia. The American Journal of Psychiatry, 146(6), 804-805. http://dx.doi.org/10.1176/ajp.146.6.804
  • Farramola Bello, L. A., Erice Rivero, T. S., & Frías Alvarez, Y. (1982). Anorgasmia femenina como problema de salud. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas (Vol. 30). Ciudad de la Habana: Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas, Ministerio de Salud Pública. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002011000300002

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.