Κάταγμα εκ κοπώσεως: Πού μπορεί να συμβεί

Ένα κάταγμα εκ κοπώσεως εμφανίζεται συνήθως στα πόδια. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί επειδή η ρωγμή είναι τόσο μικρή που συχνά δεν εμφανίζεται στις ακτίνες Χ.
Κάταγμα εκ κοπώσεως: Πού μπορεί να συμβεί

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Ένα κάταγμα εκ κοπώσεως συμβαίνει όταν υπάρχει ένα μικρό σπάσιμο σε ένα οστό που προέρχεται από κάτι διαφορετικό από ένα ισχυρό χτύπημα. Συνήθως, είτε προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις είτε από μια ταχεία αύξηση της ποσότητας ή της έντασης μιας δραστηριότητας.

Αυτοί οι τύποι καταγμάτων δεν είναι εύκολο να διαγνωστούν. Επομένως, απαιτούν ιατρικό προσωπικό που είναι ειδικευμένο και συμπληρωματικές εξετάσεις για να το διακρίνουν από άλλες καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το κάταγμα δεν ανιχνεύεται συνήθως σε μια ακτινογραφία.

Οι αθλητές εκτίθενται περισσότερο σε κάταγμα εκ κοπώσεως. Στην πραγματικότητα, το 2% των αθλητικών τραυματισμών είναι αυτός ο τύπος κατάγματος. Είναι αρκετά οδυνηρό και υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να μετατοπιστούν τα σπασμένα μέρη του οστού.

Τι είναι το κάταγμα εκ κοπώσεως;

Κάταγμα εκ κοπώσεως στο στέρνο
Ένα κάταγμα εκ κοπώσεως μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα υπερβολικής σωματικής δραστηριότητας.

Όταν δεν υπάρχει συνέχεια στον ιστό των οστών, είναι επειδή υπάρχει κάταγμα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς συμβαίνουν λόγω χτυπήματος ή τραύματος. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτού του κατάγματος, η αιτία του προβλήματος είναι συχνά απλώς η αδυναμία ή η κόπωση. Υπάρχει αδυναμία όταν υπάρχουν ελλείψεις στα οστά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει κόπωση όταν υπάρχει συνεχής κατάχρηση των μυών λόγω επαναλαμβανόμενης δραστηριότητας.

Το κάταγμα εκ κοπώσεως είναι ένα είδος σχισμής ή ρωγμής στο οστό. Συμβαίνουν λόγω επαναλαμβανόμενου μικροτραύματος ή υπερφόρτωσης, όπως είπαμε παραπάνω. Επιπλέον, μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρό πόνο κατά την εκτέλεση ορισμένων σωματικών δραστηριοτήτων. Στη συνέχεια, εξαφανίζονται όταν τελειώνουν οι δραστηριότητες.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά τα οστά αποτελούνται από κολλαγόνο. Αυτή είναι μια ένωση που διευκολύνει τη διαδικασία αναδιαμόρφωσης των οστών. Είναι ένας τρόπος για να απορροφηθεί πάλι ο κατεστραμμένος ιστός και, στη συνέχεια, να αναμορφωθεί. Ωστόσο, εάν η πρόσκρουση είναι συνεχής ή πολύ ξαφνική λόγω υπερφόρτωσης, τότε η βλάβη υπερβαίνει την ικανότητα του σώματός μας να αναπληρώνει το κολλαγόνο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν υπάρχει κάταγμα εκ κοπώσεως, λόγω υπερβολικής άσκησης ή επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή οστεοπόρωσης.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Πρέπει να παίρνουμε συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Τύποι για το κάταγμα εκ κοπώσεως

Υπάρχουν δύο ομάδες καταγμάτων: χαμηλού κινδύνου και υψηλού κινδύνου. Αυτή η ταξινόμηση οφείλεται σε παράγοντες όπως η πληγείσα περιοχή, η πιθανότητα επιπλοκών, ο χρόνος επούλωσης, η παρουσία ψευδοαρθρώσεων και ο τρόπος με τον οποίο το κάταγμα επουλώθηκε.

Τα χαρακτηριστικά κάθε ομάδας είναι:

  • Κατάγματα χαμηλού κινδύνου. Αυτά αντιμετωπίζονται απλά με την εξάλειψη της δραστηριότητας που προκαλεί τον τραυματισμό. Επιπλέον, αντιστοιχούν σε κατάγματα στα άνω άκρα, στα πλευρά, στη λεκάνη, στο μηριαίο οστό, στην κνήμη, στους οσφυϊκούς σπονδύλους.
  • Κατάγματα υψηλού κινδύνου. Αυτός ο τύπος κατάγματος έχει σημαντικές πιθανότητες επιπλοκών. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά έχει να κάνει με τραυματισμούς στον αυχένα του μηριαίου οστού, στη μεσαία μυκήλη, στο σκαφοειδές και στη βάση του μεταταρσίου.

Κύριες τοποθεσίες

γυναίκα με αθλητικά
Υπάρχουν διαφορετικά κατάγματα που σχετίζονται με κάθε αθλητικό κλάδο, ανάλογα με τις ομάδες μυών που ασκούνται.

Ένα κάταγμα εκ κοπώσεως μπορεί να επηρεάσει μεγάλο αριθμό οστών στο σώμα μας με επαναλαμβανόμενες επιπτώσεις. Ωστόσο, τα πόδια είναι τα σημεία με τον υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος.

Τα πιο συνηθισμένα κατάγματα ποδιών είναι τα ακόλουθα:

  • Κάταγμα του δεύτερου μεταταρσίου. Αυτό είναι το πιο συχνό κάταγμα εκ κοπώσεως, επειδή συνδέεται με το μακρύτερο δάκτυλο, το οποίο και επιβαρύνεται περισσότερο κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
  • Κάταγμα του πέμπτου μεταταρσίου. Αυτό είναι χαρακτηριστικό όλων των δραστηριοτήτων που απαιτούν πλευρικές μετατοπίσεις και άλματα.
  • Κάταγμα στη φτέρνα. Αυτό τείνει να συμβαίνει σε δραστηριότητες στις οποίες η κύρια στήριξη βρίσκεται στη φτέρνα.
  • Κάταγμα στον αστράγαλο. Αυτό δεν είναι πολύ κοινό και δεν αφορά συγκεκριμένη δραστηριότητα ή άθλημα. Ωστόσο, είναι μεγάλη ταλαιπωρία όταν συμβαίνει.
  • Κάταγμα στην εσωτερική μυκήλη του αστραγάλου. Αυτό είναι τυπικό σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άλματα μεγάλων αποστάσεων ή / και αγώνες τρεξίματος.

Ομοίως, είναι σχετικά συνηθισμένο το κάταγμα εκ κοπώσεως να συμβαίνει σε άλλες περιοχές του σώματος. Συγκεκριμένα, στη λεκάνη και τον αυχένα.

Τελικές σημειώσεις

Υπάρχουν κατάγματα που είναι πιο συχνά για κάθε κλάδο αθλήματος. Το κάταγμα στο μετατάρσιο είναι πιο συνηθισμένο σε μαραθωνιοδρόμους, ποδοσφαιριστές, χορευτές και παίκτες βόλεϊ.  Επιπλέον, τα κατάγματα που εμφανίζονται στα κάτω πλευρά συμβαίνουν κυρίως στους παίκτες του γκολφ.

Εάν κάνετε κάποιο άθλημα και παρατηρήσετε πόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων κινήσεων, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ένα κάταγμα εκ κοπώσεως μπορεί να είναι η αιτία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Torrengo, F., Paús, V., & Cédola, J. (2010). Fracturas por estrés en deportistas. Rev la Asoc argentina Traumatol del Deport, 18-23.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.