Ο ρόλος του ψευδάργυρου στο ανθρώπινο σώμα

Ο ρόλος του ψευδάργυρου είναι σημαντικός καθώς είναι απαραίτητος για διάφορες μεταβολικές διεργασίες. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για αυτόν.
Ο ρόλος του ψευδάργυρου στο ανθρώπινο σώμα
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ποιος είναι ο ρόλος του ψευδάργυρου στο σώμα σας; Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο και εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία σας και πρέπει να συμπεριλάβετε επαρκείς ποσότητες στη διατροφή σας.

Αυτή η θρεπτική ουσία έχει συγκεκριμένο ρόλο σε περισσότερα από 300 ένζυμα, επειδή συμμετέχει σε όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι, οι τιμές ψευδάργυρου έχουν άμεση επίδραση στην ανάπτυξη, τη νευρολογική συμπεριφορά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Ποιος είναι ο ρόλος του ψευδάργυρου στο ανθρώπινο σώμα;

Τόσο ο ψευδάργυρος, ο χαλκός όσο και το σελήνιο εμπλέκονται σε διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της ζωής. Στην πραγματικότητα, αυτό το στοιχείο υπάρχει σε όλα τα όργανα του σώματος, τους ιστούς, τα υγρά και τις εκκρίσεις.

Οι καταλυτικές λειτουργίες του αυξάνουν την ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων και εκπληρώνουν δομικούς και ρυθμιστικούς ρόλους. Σύμφωνα με το El Zinc: Oligoelemento Esencial, αυτό το ορυκτό έχει διαμορφωτική επίδραση στη νευρωνική επικοινωνία.

Διατηρεί επίσης την ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών και την ισορροπία των ιστών. Ιδιαίτερα, είναι ένα συστατικό της οστικής μήτρας που βοηθά στο σχηματισμό νέων οστεοβλαστών.

Αυτό το μέταλλο έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αποτρέπει την καταστροφή των κυττάρων. Επίσης, είναι ρυθμιστικός παράγοντας σε διαφορετικούς μεσολαβητές της ανοσίας, καθώς παρεμβαίνει στην ενεργοποίηση, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων. Επομένως, προάγει την επούλωση πληγών.

Επιπλέον, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Γι ‘αυτόν τον λόγο επηρεάζει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και προάγει τη δύναμη σε υγιείς ανθρώπους και αθλητές. Η συμπλήρωση με ψευδάργυρο έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στην προπόνηση σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Ο ψευδάργυρος ενισχύει επίσης την αίσθηση της γεύσης σας, η οποία με τη σειρά της διεγείρει την όρεξή σας. Η συμπλήρωση με αυτό προάγει επίσης την αύξηση βάρους και βελτιώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης. Σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, βοηθά στην ανάρρωση ασθενών που πάσχουν από νευρική ανορεξία.

τροφές με ψευδάργυρο
Οι λειτουργίες του ψευδάργυρου στο σώμα είναι πολλές και κυμαίνονται από τη ρύθμιση της γεύσης έως τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Πόσο ψευδάργυρο χρειάζεστε;

Γενικά, το 83% του ψευδαργύρου που έχουμε στο σώμα είναι στα κύτταρα που απαρτίζουν τους μυς και τα οστά. Δεν υπάρχει τρόπος να αντισταθμίσετε τις διατροφικές ανεπάρκειες, επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένο μέρος για την αποθήκευση αυτής της θρεπτικής ουσίας.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η ημερήσια ποσότητα ψευδάργυρου που χρειάζεται ένα άτομο εξαρτάται από την ηλικία του. Αυτή η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 8 και 11 mg την ημέρα για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, στην περίπτωση των ενηλίκων. Ομοίως, υπάρχουν στάδια όπως η εγκυμοσύνη και η γαλουχία κατά την οποία οι ανάγκες αυξάνονται στα 13 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Επιπλέον, τα βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό έχουν υψηλότερη απαίτηση, λόγω της χαμηλότερης βιοδιαθεσιμότητας αυτού του ανόργανου συστατικού σε βρεφικά γάλατα.

Διαιτητικές πηγές ψευδάργυρου

Ευτυχώς, αυτό το θρεπτικό συστατικό διανέμεται ευρέως σε διαφορετικά τρόφιμα, αλλά το περιεχόμενό του ποικίλλει ακριβώς όπως και με άλλα στοιχεία. Οι κύριες διατροφικές πηγές του ψευδάργυρου είναι:

 • Προϊόντα θαλάσσιας προέλευσης, ειδικά οστρακοειδή (στρείδια και καρκινοειδή)
 • Κρέατα, ιδιαίτερα όργανα και μύες βοοειδών, χοίρων, πουλερικών και ψαριών
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά
 • Φυτικά τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι

Αυτό το μέταλλο συνδέεται με πρωτεΐνες και νουκλεϊκά οξέα, έτσι η βιοδιαθεσιμότητά του θα εξαρτηθεί από αυτό. Έτσι, ο ψευδάργυρος από τα φυτά απορροφάται λιγότερο, λόγω της παρουσίας φυτικού οξέος – μιας ουσίας που σχηματίζει αδιάλυτα σύμπλοκα που εμποδίζουν την εντερική απορρόφηση.

Τι συμβαίνει εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ψευδάργυρο;

Μια ανεπάρκεια σε ψευδάργυρου είναι σπάνια δεδομένου ότι αυτή η θρεπτική ουσία υπάρχει σε πολλές διατροφικές πηγές. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, το έλλειμμά του προκαλεί αλλοιώσεις σε όλες αυτές τις αντιδράσεις στις οποίες παρεμβαίνει. Έτσι, μπορεί να επηρεαστεί:

 • Ο ρυθμός ανάπτυξης μωρών και παιδιών
 • Η σωστή σεξουαλική ανάπτυξη στους εφήβους καθώς και η ανδρική ανικανότητα
 • Τριχόπτωση, μάτια και δερματικοί τραυματισμοί
 • Όρεξη και οδηγεί σε διάρροια και απώλεια βάρους
 • Αίσθηση γεύσης και επίπεδα συγκέντρωσης
 • Η ανοσοποιητική λειτουργία
Ο ρόλος του ψευδάργυρου στο ανθρώπινο σώμα
Μπορείτε να πάρετε ψευδάργυρο από τα περισσότερα τρόφιμα και η ανεπάρκειά του, αν και σπάνια, οδηγεί σε διάφορα είδη διαταραχών.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε και ο ρόλος του ψευδάργυρου

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό το μέταλλο έχει διάφορες δράσεις στο σώμα και η πρόσληψή του πρέπει να είναι επαρκής σε όλα τα στάδια της ζωής. Επομένως, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διατροφής, ώστε να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Τέλος, το εύρος των διεργασιών που εξαρτώνται από τα επίπεδα ψευδάργυρου είναι ευρύ και κυμαίνεται από τη βελτίωση της αίσθησης της γεύσης σας έως τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να είναι αρκετή για να καλύψει τις καθημερινές σας ανάγκες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • López de Romaña, D., Castillo, C., & Diazgranados, D. (2010). El zinc en la salud humana-1. Revista chilena de nutrición37(2), 234-239.
 • Rubio, C., González Weller, D., Martín-Izquierdo, R. E., Revert, C., Rodríguez, I., & Hardisson, A. (2007). El zinc: oligoelemento esencial. Nutrición Hospitalaria22(1), 101-107.
 • Datos sobre el zinc. National Institute of Heatlh. Disponible en https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/Zinc-DatosEnEspanol.pdf
 • Torres Acosta, R., & Bahr Valcarcel, P. (2004). El zinc: la chispa de la vida. Revista cubana de pediatría76(4), 0-0.
 • de Burguera, Oscar Alarcón Marcela, et al. “Valoración de niveles séricos y óseos de calcio, cobre, estroncio, hierro, magnesio y zinc en pacientes con osteoporosis.” Vitae: Academia Biomédica Digital 23 (2005): 5.
 • Llavero-Valero, M., and M. Currás Freixes. “Protocolo diagnóstico y terapéutico de las alteraciones del magnesio y el zinc.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 13.14 (2020): 816-818.
 • Jiménez, Rafael, Mayder Martínez, and Ronoel Peñalver. “Efecto del zinc sobre el crecimiento y desarrollo del niño con bajo peso al nacer.” Colomb Med 38.1 (2007): 6-13.
 • King, Janet C., David M. Shames, and Leslie R. Woodhouse. “Zinc homeostasis in humans.” The Journal of nutrition 130.5 (2000): 1360S-1366S.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.