Σε τι οφείλεται η πικρή γεύση στο στόμα σας το πρωί;

Μπορεί να σας έχει τύχει κάποια στιγμή, να ξυπνήσετε το πρωί με μια ξινή ή πικρή γεύση στο στόμα σας. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό;
Σε τι οφείλεται η πικρή γεύση στο στόμα σας το πρωί;

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2019

Μπορεί να σας έχει τύχει κάποια στιγμή, να ξυπνήσετε το πρωί με μια ξινή ή πικρή γεύση στο στόμα σας. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό; Είναι περισσότερο συνηθισμένο από ότι φαντάζεστε και παρά το γεγονός ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, μερικές φορές μπορεί να υποδεικνύει μια πραγματικότητα στο σώμα σας που θα πρέπει σίγουρα να λάβετε υπόψη σας, όπως είναι η κακή διατροφή ή μια συγκέντρωση βακτηρίων στο στόμα σας… Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και για αυτό θα αναφερθούμε παρακάτω.

Η απλή πραγματικότητα είναι ότι σχεδόν όλοι μας όταν ξυπνάμε έχουμε μια παράξενη γεύση στο στόμα μας. Στην γλώσσα σας συγκεντρώνεται ένα σύνολο βακτηρίων κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου με αποτέλεσμα να προκαλούν άσχημη αναπνοή, που σας κάνει σίγουρα να αισθάνεστε άβολα ειδικά όταν δίπλα σας βρίσκεται το άλλο σας μισό. Είναι φυσιολογικό, ωστόσο, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ορισμένες φορές αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιου είδους ασθένεια. Έτσι, αξίζει να γνωρίζουμε τις αιτίες.

Οι αιτίες για την πικρή γεύση στο στόμα το πρωί

πικρή γεύση στο στόμα - ξυπνημα

Βακτήρια

Η ξινή και η πικρή γεύση προέρχεται συνήθως από αναερόβια βακτήρια τα οποία βρίσκονται πίσω από την γλώσσα μας και εκκρίνουν μικρές ποσότητες θείου. Αν δεν έχετε αυτή την δυσάρεστη γεύση κατά την διάρκεια της ημέρας, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σάλιο σας τα εξαφανίζει ή τα καταστρέφει. Αλλά, κατά την διάρκεια της νύχτας, η παραγωγή του σάλιου ελαττώνεται με αποτέλεσμα αυτά τα στοιχεία να παραμένουν στην γλώσσα σας και να σας δίνουν αυτή την δυσάρεστη γεύση. Αυτό συμβαίνει σε όλους μας.

Ιγμορίτιδα, από τις αιτίες για την πικρή γεύση στο στόμα

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα ιγμορίτιδας, προκαλείται συνήθως ένα περίεργο φαινόμενο. Η ρινική σας βλέννα είναι περισσότερη ευαίσθητη με αποτέλεσμα να επιτρέπει την καταρροή μικρών εκκρίσεων. Η ρινική βλέννα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και αποτελεί μια καλή τροφή για τα βακτήρια που προαναφέραμε. Πολλαπλασιάζονται και συνεπώς παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα θείου η οποία προκαλεί την άσχημη γεύση στο στόμα σας.

Οισοφάγος, από τις αιτίες για την πικρή γεύση στο στόμα

Μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα οισοφαγικής οξύτητας, η οποία μπορεί να βρίσκεται σε όξυνση. Η χώνεψη επιβραδύνεται και το φαγητό είναι πολύ πιο δύσκολο να χωνευτεί. Αυτή η οξύτητα τρέφει τα βακτήρια που βρίσκονται στην γλώσσα σας κι έτσι η γεύση σας θα είναι ιδιαίτερα ξινή.

Ηπατικά προβλήματα

Θα γνωρίζετε ήδη ότι το συκώτι σας εκτελεί μια βασική λειτουργία που συμβάλλει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό, άλλων επιβλαβών και τοξικών στοιχείων, ενώ παράλληλα βοηθά την λειτουργία άλλων ειδικών μηχανισμών για τον μεταβολισμό των ενζύμων. Αλλά μπορεί ξαφνικά να υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή απλά ο οργανισμός σας να χρειάζεται καθαρισμό. Σε ένα από αυτά τα συμπτώματα οφείλεται αυτή η πικρή γεύση το πρωί.

Ίκτερος

Ο ίκτερος εμφανίζεται όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τον μεταβολισμό της χολερυθρίνης, μια δυσλειτουργία η οποία σχετίζεται με το συκώτι σας που προκαλεί αλλαγές στα ερυθρά αιμοσφαίρια γεγονός που προκαλεί μια σειρά προβλημάτων στο σώμα σας. Τα πιο εμφανή συμπτώματα είναι το κίτρινο χρώμα του δέρματος όπως επίσης και η πικρή γεύση στο στόμα σας που είναι ιδιαίτερα έντονη το πρωί.

Θεραπεία για την πικρή γεύση στο στόμα το πρωί

πικρή γεύση στο στόμα - παντζαρι

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να στραφείτε σε τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματός σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

 •  Ξεκινήστε την ημέρα σας τρώγοντας μια σκελίδα σκόρδο με άδειο στομάχι. Αν είστε συνεπής και το τηρείτε κάθε μέρα, σίγουρα θα επωφεληθείτε από την καλύτερη φυσική αποτοξίνωση που υπάρχει. Μην διστάσετε να το δοκιμάσετε.
 • Αποτοξινωτικό χυμό στο βραδινό γεύμα σας: Να θυμάστε ότι για την ευεξία σας θα πρέπει να πίνετε κάθε μήνα αυτό τον χυμό σε κάθε βραδινό σας γεύμα για 8 συνεχόμενες ημέρες. Ένα παντζάρι, μια σκελίδα σκόρδο, χυμό από μισό λεμόνι, ένα κλαδάκι μαϊντανό και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και θα έχετε έναν καλά ανακατεμένο χυμό. Θα βοηθήσει στην αποτοξίνωση του σώματός σας, θα αποβάλλει όλες τις τοξίνες και τα βακτήρια και θα ξυπνήστε με μια πολύ καλύτερη γεύση στο στόμα σας.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πρόβλημα αυτό και τις αιτίες του εδώ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Delanghe G, bollen C, Vvan Steenberghe D, y feenstra L (1998). Halitose, foetor ex
   ore. Nederlands Tijdschrift Tandheelkunde 105, 314-317.
  • Iwakura M, Yasuno Y, Shimura M, y Sakamoto S (1994). Clinical characteristics of halitosis: differences in two patient groups with primary and secondary complaints of halitosis. Journal of Dental Research 73, 1568-1574.
  • Klokkevold PR (1997). oral malodor: a periodontal perspective. Journal of the Californian Dental Assocociation 25, 153-159.
  • Miyazaki H, Arao M, okamura K, Kawaguchi Y, Toyofuku A, Hoshi K, Yaegaki K. (1999) Tentative classification of halitosis and its treatment needs. Niigata Dental Journal32, 7-11.
  • Ratcliff PA y Johnson PW (1999). The relationship between oral malodor, gingivitis and periodontitis. A review.Journal of Periodontology 70, 485-489.
  • Schmidt Nf y Tarbet WJ (1978). The effect of oral rinses on organoleptic mouth odor ratings and levels of volatile sulfur compounds. Oral Surgery Oral Medicine Oral Pathology 45, 876-883.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.