Ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος: Χρήσεις και χαρακτηριστικά

Μετά την τοποθέτηση ενός ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου μέσω λαπαροσκόπησης, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι λίγες. Ο λόγος είναι πως συνήθως δεν υπάρχουν προβλήματα με πρόκληση σημαδιών ή λοιμώξεων.
Ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος: Χρήσεις και χαρακτηριστικά

Τελευταία ενημέρωση: 30 Οκτωβρίου, 2020

Ένας ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος είναι μία φουσκωτή συσκευή από σιλικόνη η οποία τοποθετείται στο άνω τμήμα του στομάχου. Στόχος της είναι η μείωση κατανάλωσης φαγητού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία αποτελεί μια χρόνια ασθένεια η οποία προκαλείται από πολλαπλούς παράγοντες. Δεν σχετίζεται μόνο με τη σωστή διατροφή, αλλά μειώνει το προσδόκιμο ζωής και αποτελεί παράγοντα επικινδυνότητας για ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μόνο με δίαιτες δεν είναι επιτυχημένη καθώς δε μπορεί να θέσει υπό έλεγχο όλα τα προβλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, οι επεμβάσεις αυτού του είδους είναι προτιμότερες σε κάποιες περιπτώσεις. Η τοποθέτηση ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου δεν αφορά μόνο το ιδανικό βάρος, αλλά και τη βελτίωση της υγείας σε υπερβολικά παχύσαρκα άτομα.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τα πάντα γι’ αυτή την επέμβαση.

Τι είναι ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος;

Ένας ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος είναι μια χειρουργική τεχνική η οποία επιτυγχάνεται μέσω της λαπαροσκόπησης. Αυτό σημαίνει ότι ο/η χειρούργος τον εισάγει μέσα από μια μικροσκοπική τομή και με τη βοήθεια ενός οργάνου το οποίο του/ης επιτρέπει να δει μέσα στο στομάχι.

Μετά την τομή, εγκαθιστά έναν ελαστικό δακτύλιο στο στομάχι. Αυτό λειτουργεί περίπου όπως μία ζώνη και συμπιέζει το άνω μέρος του στομάχου, μικραίνοντάς το. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περάσει μόνο μια μικρή ποσότητα φαγητού.

Ο γαστρικός δακτύλιος επιβραδύνει επίσης το πέρασμα του φαγητού στο έντερο και βοηθά στο αδυνάτισμα. Το καλύτερο χαρακτηριστικό της διαδικασίας είναι πως είναι αναστρέψιμη. Για την ακρίβεια, ένας/μία γιατρός μπορεί να ρυθμίσει τον δακτύλιο ανά πάσα στιγμή χωρίς χειρουργείο.

Άνδρας πάνω σε ζυγαριά

Ποια πλεονεκτήματα έχει ένας ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος;

Όπως προαναφέραμε, πρόκειται για μία λαπαροσκοπική επέμβασηΑυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να ανοιχθεί το στομάχι ή να χρησιμοποιηθούν περισσότερο επεμβατικές τεχνικές. Επιπλέον, δε χρειάζεται να αλλάξει η ανατομία του στομάχου. Επίσης, όπως αναφέραμε ήδη, η διαδικασία είναι αναστρέψιμη.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι βοηθά στη μείωση άλλων προβλημάτων υγείας που συνοδεύουν την παχυσαρκία. Είναι μια λύση την οποία πρέπει το άτομο να εφαρμόζει μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι βασικές απαιτήσεις για την επιτυχία της θεραπείας.

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος προκαλεί αίσθημα πληρότητας και βοηθά τους ανθρώπους να σταματούν να σκέφτονται το φαγητό. Εκτιμάται ότι βοηθά τους/ις ασθενείς να χάσουν έως και 50% του παραπανίσιου βάρους.

Ένα άτομο που υποβάλλεται σε αυτή την επέμβαση μπορεί να επιστρέψει σπίτι μετά από λίγες ώρες. Για την ακρίβεια, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Ακόμη, ο κίνδυνος λοίμωξης είναι ελάχιστος.

Μειονεκτήματα του γαστρικού δακτυλίου

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα. Συνήθως είναι απαραίτητες οι επεμβάσεις σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας. Ο λόγος είναι πως ο δακτύλιος μπορεί να γλιστρήσει και έτσι να αυξηθεί και πάλι ο όγκος του στομάχου.

Επίσης, πολλές μελέτες συνδέουν τον ρυθμιζόμενο γαστρικό δακτύλιο με περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και οισοφαγίτιδας. Τα άτομα που υποβάλλονται στη διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αδυνάτισμα γίνεται με πιο αργό ρυθμό απ’ ότι σε άλλες διαδικασίες.

Μετά την τοποθέτηση του δακτυλίου, υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής κατά την οποία οι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν από ναυτία και τον επακόλουθο εμετό. Εξαιτίας αυτού, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχουν ό,τι τρώνε και πίνουνε.

Άτομο τρώει ανθυγιεινά φαγητά

Πώς διαφέρει από άλλες τεχνικές;

Υπάρχουν άλλες τεχνικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Μέσα σε αυτές είναι και το γαστρικό μπαλόνι, ένα μπαλόνι το οποίο τοποθετείται μέσα στο στομάχι. Έπειτα, γεμίζει με ένα διάλυμα και μειώνει τον όγκο του στομάχου σχεδόν στο μισό.

Συνήθως, εισάγεται ρινικά, μέσω του οισοφάγου, και μένει περίπου έξι μήνες στο στομάχι. Όμως, είναι επίσης απαραίτητο να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες.

Ένα γαστρικό μανίκι είναι μια πιο πολύπλοκη τεχνική. Εδώ θα πρέπει να γίνει συρραφή του στομάχου ώστε να μειωθεί αρκετά ο όγκος του και είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία για να γίνει η επέμβαση.

Συμπεράσματα

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος είναι μια χειρουργική τεχνική η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ωστόσο, δεν αποτελεί λύση η οποία θα επιτρέψει στα άτομα να συνεχίσουν να ζουν κάνοντας υπερβολές. Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να συνοδεύεται από μια σωστή διατροφή, άσκηση, και γενική αλλαγή συμπεριφοράς από την πλευρά του ασθενή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.