Μια καινούργια τεχνική αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

24 Μαρτίου 2019
Οι ασθενείς με παχυσαρκία θα μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή για να ανακτήσουν το φυσιολογικό τους βάρος. Αφού όμως έχουν αποκτήσει κάποιες υγιεινές συνήθειες, η συσκευή θα απομακρύνεται μετά από πέντε χρόνια.

Μια καινούργια τεχνική αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Μέχρι τώρα η θεραπευτική αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας περιλάμβανε μια λεπτή, επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση.

Άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης, όπως το ενδογαστρικό μπαλόνι, συνεπάγονται πολλές προσωπικές και ψυχολογικές δυσκολίες.

Όμως μια καινούργια θεραπεία έχει εγκριθεί και λειτουργεί αποτελεσματικά. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση μερικών από τα προβλήματα που συνδέονται με τη νοσηρή παχυσαρκία.

Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι γνωστή ως σύστημα Aspire Assist. Μοιάζει αρκετά απλή και ο σκοπός της είναι η μείωση του αριθμού των θερμίδων που απορροφά το σώμα. Το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Σήμερα θα σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες σχετικά με αυτή.

Μια καινούργια τεχνική αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

Η σοβαρή ή η νοσηρή παχυσαρκία αφορά άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω του 40.

Αυτού του είδους η παχυσαρκία μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο σε πολύ νεαρή ηλικία.

Τα αίτια της νοσηρής παχυσαρκίας

τεχνική αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

Η νοσηρή παχυσαρκία δεν είναι απλώς αποτέλεσμα υπερφαγίας, έλλειψης θέλησης ή απλώς της χρήσης της τροφής ως συναισθηματικής στήριξης.

Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα, συνήθως συνδυάζονται αρκετοί παράγοντες στις συγκεκριμένες περιπτώσεις:

 • Οι γενετικοί παράγοντες οπωσδήποτε παίζουν σημαντικό ρόλο. Αυτοί κάνουν ένα άτομο που κάνει δίαιτα και γυμνάζεται να εξακολουθεί να δυσκολεύεται να χάσει βάρος, για παράδειγμα.
 • Ο μεταβολισμός είναι ακόμα κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας.
 • Το περιβάλλον, το μορφωτικό επίπεδο και ορισμένες ασθένειες αποτελούν μερικούς άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει μια θεωρία που είναι γνωστή ως «θεωρία κληρονομικότητας του βάρους» («set point theory»).  Σύμφωνα με αυτή, ο εγκέφαλος διαθέτει ένα είδος θερμοστάτη που κάνει ορισμένους ανθρώπους να είναι περισσότερο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους από ό,τι άλλοι.

Διαβάστε ακόμα: 6 τύποι παχυσαρκίας και οι αιτίες τους.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Αν αποφασίσετε να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων, ο εγκέφαλός σας θα αντιδράσει μειώνοντας τον μεταβολισμό σας. Ίσως χάνετε βάρος για μερικές εβδομάδες, όμως σύντομα θα το ξαναπάρετε. Αυτό οφείλεται στο προκαθορισμένο εύρος βάρους του σώματός σας.

Παχυσαρκία: μια καινούργια θεραπευτική τεχνική αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

τεχνική αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

Το Daser Medical Laboratory ανέπτυξε μια συσκευή που έχει ήδη διανεμηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου και έχει σήμερα εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α..

Λειτουργεί με βάση τις παρακάτω αρχές:

 • Το Aspire Assist είναι μια παράκαμψη (bypass). Ένας γιατρός το τοποθετεί στο στομάχι με τη βοήθεια μιας ενδοσκοπικής διαδικασίας (ένα μικρό σωληνάριο από σιλικόνη).
 • Το σωληνάριο σιλικόνης λειτουργεί ως άνοιγμα ανάμεσα στο στομάχι και το εξωτερικό του σώματος λειτουργώντας ως σημείο πρόσβασης.
 • Αυτό το άνοιγμα, ή στόμιο, έχει διάμετρο μόλις δύο εκατοστά και δεν είναι ορατό ή ενοχλητικό.
 • Ο σκοπός του είναι ο εξής: ο ασθενής μπορεί να αφαιρέσει μέρος της τροφής που έφαγε και είναι αποθηκευμένη στο στομάχι του.
 • Το Aspire Assist απορροφά περίπου το 30% της τροφής που περιέχεται στο στομάχι.
 • Μπορεί να υπολογίζει τη σωστή ποσότητα που πρέπει να αφαιρεθεί, έτσι ώστε ο ασθενής αργότερα να απορροφήσει μόνο τον σωστό αριθμό θερμίδων κατά την πέψη.
 • Η συσκευή διαθέτει επίσης μια προδιαγραφή ασφαλείας. Ο ασθενής δεν μπορεί ποτέ να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων μόνος του.
 • Ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν είναι χρήσιμη αν δεν αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που περιλαμβάνει παρακολούθηση και έλεγχο. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε.

Οι ασθενείς πρέπει να επιστρέφουν στο ιατρικό κέντρο για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη συσκευή και για να διαπιστώνεται ότι η υγεία και ασφάλειά τους βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Συμβουλές για να χάσετε βάρος περπατώντας.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για αυτήν την καινούργια τεχνική

τεχνική αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

Πολλές από τις θεραπείες για τη μείωση του ΔΜΣ συνήθως περιλαμβάνουν κάποιο είδος κινδύνου.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις και η μετεγχειριτική φροντίδα μπορεί να αποτελούν πολύ λεπτές διαδικασίες, ενώ δεν μπορούν όλοι οι ασθενείς με νοσηρή παχυσαρκία να υποβληθούν σε αυτές.

Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η μέθοδος απομάκρυνσης της τροφής δεν αποτελεί τη λύση για τη σοβαρή ή τη νοσηρή παχυσαρκία: πρόκειται για ένα εργαλείο.

Το πλεονέκτημά της είναι το γεγονός ότι είναι εύκολη στην εφαρμογή και ότι οι παρενέργειές της είναι ελάχιστες, όμως, αν δεν συνοδεύεται από προσωπική υπευθυνότητα, δεν έχει καμία χρησιμότητα.

Επιπλέον πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι παράγοντες:

 • Ο ασθενής πρέπει να τηρεί ένα αυστηρό ιατρικό πρόγραμμα παρακολούθησης και ελέγχου. Αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής του.
 • Η διαδικασία διαρκεί πέντε χρόνια. Στη συνέχεια, και αφού ο ασθενής φτάσει στο σωστό βάρος, η χρήση του Aspire Assist σταματάει, ώστε ο ασθενής να διατηρήσει και να εδραιώσει τις καινούργιες συνήθειες.

Όπως βλέπετε, η επιστήμη και η ιατρική παραμένουν αφοσιωμένες στην αντιμετώπιση μιας κρίσης της δημόσιας υγείας τόσο σοβαρής όσο η παχυσαρκία.