Συνήθειες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Μάθετε ορισμένες από αυτές σε αυτό το άρθρο!
Συνήθειες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Εσείς τι γνωρίζετε για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας; Πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια που θέτει σε κίνδυνο τις αρθρώσεις σας. Επηρεάζει συνήθως άτομα άνω των 60 ετών, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε ενήλικες κάθε ηλικίας. Αν και δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξή της.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η οστεοαρθρίτιδα;

Ευτυχώς, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Έτσι, πέραν των φαρμάκων όπως είναι τα παυσίποναοι ειδικοί έχουν και άλλες προτάσεις για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Ανακαλύψτε ορισμένες από αυτές εδώ!

Συνήθειες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται εξαιτίας της χρόνιας ζημιάς που προξενείται στις αρθρώσεις. Αυτό το είδος εκφυλισμού μπορεί να συμβεί με την πάροδο του χρόνου, είτε εξαιτίας της γήρανσης είτε λόγω παλαιού τραυματισμού. Τα συμπτώματα που προκαλεί περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κινήσεων.

Παρόλο που η σοβαρότητά της διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, επηρεάζει γενικά την ποιότητα ζωής. Γι’ αυτό, η αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας στοχεύει στη μείωση της ανάπτυξης της ασθένειας και στον έλεγχο των συμπτωμάτων της.

1. Φυσική άσκηση

Γυναίκα κάθετε σε χαλάκι για γιόγκα

Η άσκηση προάγει την ευεξία γενικά, ενώ βελτιώνει την κινητικότητα στις αρθρώσεις ειδικότερα.

Ο πόνος που είναι αποτέλεσμα της οστεοαρθρίτιδας, μειώνει συχνά την ικανότητα να κάνουμε συγκεκριμένες ασκήσεις. Όμως, σε καμία περίπτωση δε συνιστάται η καθιστική ζωή. Οι συχνές, μικρής έντασης, ασκήσεις ενδυναμώνουν τους μύες γύρω από τις αρθρώσεις προκειμένου να αποτραπούν οι επιπλοκές της ασθένειας.

Μεταξύ άλλων, περίπου 20 με 30 λεπτά καθημερινής φυσικής άσκησης βοηθούν να ανακουφιστείτε από την δυσκαμψία και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου. Στις δραστηριότητες που θα πρέπει να κάνετε περιλαμβάνονται το περπάτημα, η κολύμβηση, και οι διατάσεις. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε γιόγκα και τάι τσι.

2. Αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας – Απώλεια βάρους

Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι πιθανό να επιταχυνθεί ο εκφυλισμός των αρθρώσεων αν πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα. Για την ακρίβεια, και τα δύο θεωρούνται παράγοντες οι οποίοι πιθανόν πυροδοτούν την ασθένεια. Λόγω αυτού, τα υπέρβαρα άτομα θα πρέπει να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος.

Ένα υγιές βάρος πιέζει λιγότερο τις αρθρώσεις, και, κατ’ επέκταση, βοηθά να ελέγξετε τον πόνο. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων επιπλοκών όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή το μεταβολικό σύνδρομο.

3. Να κοιμάστε καλά

Ηλικιωμένος με πόνο στις αρθρώσεις

Τα προβλήματα ύπνου μπορούν να χειροτερεύσουν τις ασθένειες και να μειώσουν την ποιότητα ζωής.

Ορισμένες φορές, ο πόνος που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα ύπνου. Πέραν αυτού, είναι σημαντικό να προσπαθείτε να κοιμάστε καλά κάθε βράδυ, καθώς η ξεκούραση είναι σημαντική για τη μείωση του πρηξίματος των αρθρώσεων.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, δοκιμάστε τα ακόλουθα:

  • Βεβαιωθείτε πως το δωμάτιό σας είναι ένα άνετο μέρος για ύπνο.
  • Αποφύγετε να δουλεύετε στο δωμάτιό σας.
  • Μείνετε μακριά από παράγοντες που σας αποσπούν την προσοχή όπως υπολογιστές, κινητά, ή tablets πριν τον ύπνο.
  • Να καταναλώνετε τροφές οι οποίες προάγουν τον ύπνο.
  • Να τρώτε υγιεινά δείπνα με λίγες θερμίδες.
  • Να πίνετε εγχύματα που προάγουν τη χαλάρωση όπως είναι η πασιφλόρα ή το τσάι βαλεριάνας.

4. Αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας – Πίνετε φυσικά εγχύματα

Τα φαρμακευτικά τσάγια δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή που σας έδωσε ο/η γιατρός σας. Όμως, η κατανάλωσή τους ίσως σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Ορισμένα τσάγια τα οποία συνιστώνται λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους είναι το τσάι τζίντζερ, το πράσινο τσάι, και το τσάι κουρκουμά.

5. Θεραπεία ζεστό-κρύο

Αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

Αυτή η θεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγξετε τη φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Η ζέστη βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να ανοίξουν, και έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματοςΤο αποτέλεσμα είναι να βελτιώνεται η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στους επηρεασμένους ιστούς. Επίσης, η ζέστη έχει καταπραϋντική δράση που μειώνει τη δυσκαμψία.

Από την άλλη, εφαρμόζοντας πάγο κλείνουν τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνεται το πρήξιμο και ο πόνος. Έτσι, αποτελεί μια καλή επιλογή για να συνοδεύσετε τη δράση της εφαρμογής θερμότητας.

  • Για αρχή, εφαρμόστε θερμότητα με ζεστό νερό ή ζεστό επίθεμα. Μπορείτε επίσης να υγράνετε μια πετσέτα με ζεστό νερό (προσοχή μην καείτε).
  • Έπειτα, εφαρμόστε στην επηρεασμένη περιοχή για 20 λεπτά και ξεκουραστείτε.
  • Αν προτιμάτε τη θεραπεία με το κρύο, βάλτε λίγα παγάκια σε μια σακούλα ή μια πετσέτα και εφαρμόστε για 20 λεπτά.

Προσοχή:  Αποφύγετε την απευθείας εφαρμογή πάγου στο δέρμα καθώς μπορεί να είναι επιβλαβής. Σιγουρευτείτε πως ο πάγος είναι μέσα σε πετσέτα. Επιπλέον, όταν εφαρμόζετε θερμότητα, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία είναι ανεκτή.

Εν κατακλείδι

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια ασθένεια που μπορεί να χειροτερεύσει αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα και να επισκεφθείτε έναν/μία γιατρό αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από την ασθένεια. Ο συνδυασμός φαρμάκων και υγιεινών συνηθειών μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.