Μέθοδος SAVERS: Συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σας

Η μέθοδος SAVERS είναι ένας τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας αποτελούμενος από 6 βήματα που θα πρέπει να κάνετε κάθε πρωί. Διαβάστε το σημερινό μας άρθρο για ν' ανακαλύψετε τι πρέπει να κάνετε!
Μέθοδος SAVERS: Συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σας

Τελευταία ενημέρωση: 28 Φεβρουαρίου, 2021

Η μέθοδος SAVERS βασίζεται σε έξι πρωινές ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε επαγγελματικό. Είναι κάτι παραπάνω από μέθοδος, είναι μια φιλοσοφία ζωής η οποία θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα και θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στους στόχους σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τι είναι και πώς να την εκτελέσετε.

Τι είναι η μέθοδος SAVERS;

Η μέθοδος SAVERS δημιουργήθηκε από τον Hal Elrod και δημοσιεύθηκε στο The Miracle Morning. Σε αυτό, εξηγεί τα έξι βήματα που θα πρέπει να κάνετε την πρώτη ώρα του πρωινού σας για να επικεντρωθείτε στη ζωή σας και να πετύχετε τους στόχους που έχετε θέσει.

Ο Hal Elrod υπέφερε από ένα πολύ σοβαρό ατύχημα από το οποίο ανάρρωσε ως εκ θαύματος, με σχεδόν καθόλου συνέπειες. Σε αυτό το βιβλίο, μιλά γι’ αυτή του την εμπειρία και όσα έχει πετύχει με αυτή τη φιλοσοφία ζωής που ακολουθεί ευλαβικά.

Το όνομα της μεθόδου είναι ένα ακρωνύμιο φτιαγμένο από το πρώτο γράμμα κάθε βήματος που πρέπει να κάνετε το πρωί. Τα βήματα είναι:

  1. S για τη σιωπή (silence)
  2. A για την επιβεβαίωση (affirmation)
  3. V για την οπτικοποίηση (visualization)
  4. E για την άσκηση (exercise)
  5. R για την ανάγνωση (reading)
  6. S για τη γραφή (scribing)

Βασίζεται στην πεποίθηση πως η ημέρα σας επηρεάζεται σημαντικά από το πώς την ξεκινάτε. Γι’ αυτό, αν αρχίσετε τη μέρα σας επικεντρωμένοι στους στόχους σας, θα είναι πιο εύκολο να τους πετύχετε.

Αντιθέτως, αν δαπανήσετε τις πρώτες στιγμές της ημέρας σας δίνοντας προσοχή σε λιγότερο σημαντικά πράγματα, όπως να δείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, θα παρεκκλίνετε από τους στόχους σας.

Γυναίκα ξυπνά νωρίς το πρωί
Η μέθοδος SAVERS συνιστά να ξεκινήσετε την ημέρα σας με σκέψη και διαλογισμό για να ξεπεράσετε τα εμπόδια.

Μέθοδος SAVERS – Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε για τη μέθοδο είναι ότι θα χρειαστεί να ξυπνάτε μια ώρα νωρίτερα κάθε πρωί. Για κάποιους, αυτό ίσως φανεί αχρείαστο, αλλά ο συγγραφέας υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του να έχετε αρκετό χρόνο για να εκτελέσετε όλα τα βήματα.

1) Σιωπή

Θα πρέπει να παραμείνετε σιωπηλοί τα πρώτα 5 λεπτά όταν ξυπνάτε. Αυτό θα μειώσει το άγχος σας. Μπορείτε να αφιερώσετε αυτόν τον χρόνο για να διαλογιστείτε, να κάνετε μια ανασκόπηση, να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας, ή να θέσετε κάποιον στόχο για την ημέρα.

2) Επιβεβαίωση

Αυτό μπορείτε να το κάνετε με την επανάληψη συγκεκριμένων προτάσεων ή στόχων που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα για τον εαυτό σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δικές σας φράσεις, και φράσεις από τραγούδια ή βιβλία.

Η ιδέα είναι να επαναλαμβάνετε αυτές τις φράσεις κάθε μέρα για να βελτιώσετε τη διάθεση και την αυτοεκτίμησή σαςΜε αυτόν τον τρόπο, θα ξεκινήσετε την ημέρα σας με μεγαλύτερη ώθηση και ενέργεια για να πετύχετε όσα έχετε στο μυαλό σας.

3) Οπτικοποίηση

Και αυτό το βήμα θα διαρκέσει 5 λεπτά. Θα χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο ώστε να φανταστείτε τον εαυτό σας σαν να έχετε πετύχει ήδη τον στόχο σας.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά επαναλαμβάνοντας φράσεις που σας υπενθυμίζουν ότι μπορείτε να τα καταφέρετε και το να φαντάζεστε ότι τα έχετε ήδη καταφέρει, θα σας διευκολύνει στο να επικεντρωθείτε στον στόχο σας.

4) Άσκηση

Σε αυτό το βήμα θα χρειαστεί να αφιερώσετε τουλάχιστον 20 λεπτά. Σε αυτά τα 20 λεπτά, θα επιλέξετε κάποιο είδος άσκησης που σας αρέσει να κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιηθεί το σώμα σας και θα γεμίσετε ενέργεια.

Σας προτείνουμε να επιλέξετε αερόβιες ασκήσεις επειδή θα σας ενεργοποιήσουν περισσότερο. Όμως, μπορείτε να κάνετε όποια άσκηση σάς κάνει να νιώσετε καλύτερα, είτε είναι γιόγκα, είτε είναι pilates ή τρέξιμο.

Γυναίκα κάνει γιόγκα κοιτάζοντας την πόλη
20 λεπτά γυμναστικής το πρωί είναι μέρος αυτής της μεθόδου.

5) Ανάγνωση

Όπως με την άσκηση, έτσι και εδώ θα περάσετε 20 λεπτά διαβάζοντας κάτι που σας αρέσει. Μπορεί να είναι μια εφημερίδα, ένα βιβλίο, ή ένα κείμενο που σας δίνει κίνητρα ή κάνει το μυαλό σας να συγκεντρωθεί.

6) Γραφή

Τέλος, θα περάσετε τα τελευταία 20 λεπτά με την τελετουργική γραφή. Λέγοντας γραφή, εννοούμε να καταγράψετε τις ιδέες που έρχονται στο μυαλό σας, τους στόχους που έχετε ή να κρατήσετε ένα ημερολόγιο.

Είναι καλύτερο να το κάνετε με το χέρι σε ένα τετράδιο το οποίο χρησιμοποιείτε αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η μέθοδος SAVERS στη ρουτίνα σας

Ο συγγραφέας, και πολλοί ακόλουθοί του, ισχυρίζονται πως εκτελώντας συνεχώς αυτή τη ρουτίνα, η ζωή σας και ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα θα βελτιωθούν. Γι’ αυτό, θα είναι πιο εύκολο να πετύχετε τους στόχους σας.

Ωστόσο, εσείς είστε το μοναδικό άτομο που έχει τη δύναμη ν’ αλλάξει τη ζωή σας, και θα πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια για ν’ ακολουθήσετε αυτή ή οποιαδήποτε άλλη ρουτίνα που σας βοηθά να πετύχετε τους στόχους σας. Δε χρειάζεται να κάνετε ακριβώς όσα προτείνει ο συγγραφέας, αλλά μπορείτε να προσαρμόσετε αυτές τις αρχές στην καθημερινότητά σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • The Miracle Morning | Changing the World One Morning at a Time [Internet]. [cited 2020 Apr 30]. Available from: https://www.miraclemorning.com/
  • Sok, Sohyune, Kyung Soon Yang, and Kwuy Bun Kim. “The effect of morning stretching on depression and motivation of rehabilitation for stroke patients.” J Korean Acad Adult Nurs 17.4 (2005): 573.
  • Daurat, A., et al. “Detrimental influence of bright light exposure on alertness, performance, and mood in the early morning.” Neurophysiologie Clinique/Clinical Neurophysiology 26.1 (1996): 8-14.
  • Evans, Gary W., Richard E. Wener, and Donald Phillips. “The morning rush hour: Predictability and commuter stress.” Environment and behavior 34.4 (2002): 521-530.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.