Δυσπαρευνία: Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Η δυσπαρευνία είναι ένας όρος που αναφέρεται στον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτή η παθολογία μπορεί να οφείλεται σε σωματική ανισορροπία, αλλά σχετίζεται επίσης με ψυχολογικές διαδικασίες.
Δυσπαρευνία: Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Τελευταία ενημέρωση: 23 Απριλίου, 2021

Η δυσπαρευνία ή ο πόνος κατά τη σεξουαλικά επαφή, είναι μια κατάσταση που προκαλεί διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική επαφή, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αυτή η διαταραχή, στη λιγότερο σοβαρή της κατάσταση, μπορεί να περιλαμβάνει ελαφρύ ερεθισμό των γεννητικών οργάνων ή ακόμη και ακραίο πόνο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή.

Αρκετές ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι αυτή η πάθηση είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στους άνδρες, λόγω ουρηθρικών λοιμώξεων. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πιθανές θεραπείες και τις αιτίες της δυσπαρευνίας, διαβάστε παρακάτω.

Δυσπαρευνία σε όλο τον κόσμο

Η σεξουαλική πράξη είναι ταμπού σε πολλούς κοινωνικούς τομείς και πολιτισμούς. Επομένως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δυσπαρευνία είναι πολύ πιο κοινή από ό, τι νομίζετε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και διάφορες επιδημιολογικές μελέτες παρέχουν τα ακόλουθα δεδομένα σχετικά με την επώδυνη σεξουαλική επαφή:

 • Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η δυσπαρευνία εμφανίζεται μεταξύ 10 και 15%.
 • Στο στάδιο πριν από την εμμηνόπαυση, αυτή η κατάσταση γίνεται πιο συχνή, επηρεάζοντας έως και το 30% των γυναικών.
 • Η μέση ηλικία των ατόμων που πάσχουν από αυτή την πάθηση είναι 36,5 χρόνια.
 • Στους άνδρες, δεν έχει γίνει τόσο μεγάλη έρευνα, αλλά ο επιπολασμός κυμαίνεται μεταξύ 0,1 και 5%.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι επίπονες σεξουαλικές σχέσεις είναι συχνές στον γενικό πληθυσμό, ειδικά στις γυναίκες.

Το να μην νιώθετε ευχαρίστηση όταν κάνετε σεξ δεν είναι ο κανόνας. Επομένως, το να επισκεφτείτε έναν γιατρό λόγω αυτής της έλλειψης απόλαυσης είναι απολύτως νόμιμο και απαραίτητο.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Μετράει το μέγεθος; Τα βασικά της ανατομίας μιας διείσδυσης

οχι σεξ
Το σεξ μπορεί να διακοπεί λόγω πόνου.

Δυσπαρευνία: Οι αιτίες

Όπως έχουμε ήδη πει, η δυσπαρευνία είναι ο πόνος που βιώνεται στα γεννητικά όργανα ή την πυελική περιοχή, που σχετίζεται με σεξουαλικές πρακτικές. Μπορεί ακόμη και να συμβεί έως και 24 ώρες μετά το σεξ. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα, που αναφέρονται από ιατρικές οργανώσεις, είναι τα ακόλουθα:

 • Πόνος κατά την αρχική διείσδυση
 • Πόνος σε κάθε σημείο διείσδυσης ή μετά την εισαγωγή εξωτερικού στοιχείου στον κόλπο, όπως ταμπόν
 • Μια αίσθηση καψίματος και δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ
 • Μια οξεία δυσφορία που μπορεί να παραμείνει για αρκετές ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή

Τα περισσότερα από τα συμπτώματα σχετίζονται με τις εμπειρίες των γυναικών. Στους άνδρες, όπως έχουμε ήδη πει, είναι πολύ λιγότερο κοινό. Παρόλα αυτά, όταν συμβαίνει, συνήθως είναι μόνο τη στιγμή της εκσπερμάτωσης.

Για να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες αυτής της κατάστασης, πρέπει να την χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες: σωματική και ψυχολογική. Θα τα εξηγήσουμε και τα δύο παρακάτω.

Φυσικές αιτίες

Οι φυσικές αιτίες της δυσπαρευνίας είναι πολλαπλές και ποικίλες. Για παράδειγμα, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η κατάσταση είναι πολύ συχνή μετά τον τοκετό, καθώς το σχίσιμο του πυελικού μυός και η πίεση που έχει υποστεί ο κόλπος θα αυξήσει την ευαισθησία τους.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται εκπληκτικό, στις θηλάζουσες μητέρες, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η δυσπαρευνία συνδέεται με μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμονικές ανισορροπίες οδηγούν σε ξηρότητα στον κόλπο.

Άλλες φυσικές αιτίες στις γυναίκες είναι οι ακόλουθες:

 • Λοιμώδης κολπίτιδα: Η πιο κοινή αιτία είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον μύκητα Candida albicans. Αυτό προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή των κολπικών τοιχωμάτων, γεγονός που μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή δύσκολη και επώδυνη.
 • Ανεπαρκής λίπανση: Έλλειψη κολπικής έκκρισης λόγω ορμονικών αλλαγών, έλλειψης επιθυμίας ή ενθουσιασμού και άλλων σχετικών παθολογιών.
 • Συγγενείς ανωμαλίες: Ένας ακατάλληλος σχηματισμός κόλπου ή ατέλειες μπορεί να είναι παράγοντες που καθιστούν δύσκολη τη σεξουαλική επαφή.

Και πάλι, πρέπει να επαναλάβουμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις έχουν μελετηθεί σε γυναίκες. Άλλες έρευνες δηλώνουν ότι η δυσπαρευνία συνδέεται συχνά με απόφραξη του εκσπερματικού αγωγού στους άνδρες. Παθολογίες όπως η χρόνια προστατίτιδα μπορούν να προκαλέσουν πυελική δυσφορία στους άνδρες.

Ψυχολογικές αιτίες

Αυτή η κατάσταση δεν έχει μόνο σχέση με το σώμα. Η έρευνα που έχουμε ήδη αναφέρει εκτιμά ότι περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων δυσπαρευνίας δεν εμφανίζουν κανένα είδος φυσικής αιτίας.

Αυτό τονίζει το μεγάλο ψυχοσεξουαλικό συστατικό αυτής της διαταραχής. Μερικές από τις ψυχολογικές παραμέτρους που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο είναι οι εξής:

 • Άγχος και κατάθλιψη: Τα ζητήματα αυτοεκτίμησης ή η έλλειψη εμπιστοσύνης με τον σύντροφό σας μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της δυσπαρευνίας.
 • Στρες: Το συνεχές στρες προκαλεί ένταση στους πυελικούς μύες.
 • Σεξουαλική κακοποίηση: Οι ιατρικές κριτικές επισημαίνουν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνδέεται με ένα ιστορικό βίας και σεξουαλικής κακοποίησης στον ασθενή.
γυναίκα σε γιατρό
Η ψυχολογική προσέγγιση στη δυσπαρευνία είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της ιατρικής θεραπείας.

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες;

Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες για τη θεραπεία της δυσπαρευνίας. Για παράδειγμα, εάν ο πόνος οφείλεται σε μυκητιακή ή βακτηριακή λοίμωξη, τότε ο ασθενής θα πρέπει να εφαρμόσει αντιμυκητιακή ή αντιβιοτική φαρμακευτική αγωγή. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν τοπικά οιστρογόνα σε μετεμμηνοπαυσιακές ή θηλάζουσες γυναίκες για την προώθηση της κολπικής λίπανσης.

Οι αιτίες είναι τόσο ποικίλες που οι γιατροί πρέπει να προσαρμόσουν τη θεραπεία σε κάθε ασθενή. Μια κοινή βοήθεια για όλους τους πάσχοντες είναι η θεραπεία ζευγαριών και κάποιο είδος σεξουαλικής εκπαίδευσης.

Όπως έχουμε δει, η δυσπαρευνία συνδέεται με την ψυχολογική πλευρά του ασθενούς. Υπό αυτήν την έννοια, η άνεση, η ασφάλεια και η προηγούμενη διέγερση είναι απαραίτητα για την αποφυγή πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή.

Το να θέλετε να νιώσετε ευχαρίστηση δεν είναι λόγος να νιώθετε αμηχανία ή πόνο. Σας συνιστούμε να μιλήσετε με τον σύντροφό σας ως ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης.

Δυσπαρευνία ή Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ: Μερικά συμπεράσματα

Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι πολύ συχνός, ειδικά στις γυναίκες, όπου μπορεί να εμφανιστεί στο 30% του πληθυσμού σε ορισμένες ηλικίες. Επομένως, η επικοινωνία με τον σύντροφό σας είναι ζωτικής σημασίας. Η αλλαγή της σεξουαλικής θέσης, η χρήση λιπαντικών και η αποφυγή του στρες είναι πάντα καλές επιλογές για την αποφυγή της.

Ωστόσο, δεν αντιστοιχούν όλες οι περιπτώσεις σε ψυχολογικά προβλήματα. Μπορεί να είναι ένα σημάδι απόφραξης του εκσπερματικού αγωγού στους άνδρες ή μυκητιακών λοιμώξεων στις γυναίκες. Εξαιτίας αυτού, είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση απαιτεί ιατρική και ψυχολογική προσέγγιση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • López-Olmos, J. (2008). Dispareunia: investigación de causa física y de causa infecciosa crónica (estudio prospectivo de 4 años). Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia35(5), 152-159.
 • García-Pérez, H., & Harlow, S. D. (2010). Cuando el coito produce dolor: una exploración de la sexualidad femenina en el noroeste de México. Salud pública de México52(2), 148-155.
 • Relaciones sexuales dolorosas (dispareunia), Mayoclinic.org . Recogido a 22 de agosto en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/painful-intercourse/symptoms-causes/syc-20375967
 • Solana-Arellano, E., Villegas-Arrizón, A., Legorreta-Soberanis, J., Cárdenas-Turanzas, M., de la Cruz, J. E., & Andersson, N. (2008). Dispareunia en mujeres después del parto: estudio de casos y controles en un hospital de Acapulco, México. Revista Panamericana de Salud Pública23, 44-51.
 • Valerio, V., & Anibal, J. (2019, January). Dispareunia masculina. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 80, No. 1, pp. 79-85). UNMSM. Facultad de Medicina.
 • Sánchez Bravo, C., Carreño Meléndez, J., Corres Ayala, N. P., & Taracena Ruiz, B. E. (2010). Perfiles e indicadores psicológicos relacionados con la dispareunia y el vaginismo: Estudio cualitativo. Segunda parte. Salud mental33(5), 437-449.
 • Orozco-Gallego, H. “Estriol vs estrógenos conjugados de origen equino en el tratamiento del síndrome genitourinario de la menopausia.” Ginecología y obstetricia de México 86.2 (2018): 117-126.
 • Franco, Erick Hugo Zambrano, et al. “Etiología y tratamiento de la dispareumia.” RECIMUNDO 3.3 ESP (2019): 643-658.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.