Shinrin Yoku ή μπάνιο στο δάσος: Ποια είναι τα οφέλη;

Η επαφή με τη φύση κάνει καλό στο μυαλό και το σώμα. Μάθετε όλα τα οφέλη του Shinrin Yoku σε αυτό το άρθρο!
Shinrin Yoku ή μπάνιο στο δάσος: Ποια είναι τα οφέλη;
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 22 Νοεμβρίου, 2022

Η φύση έχει φαρμακευτικές επιδράσεις για τη σωματική και ψυχική ενέργεια. Ένας από τους τρόπους θεραπείας είναι η επανασύνδεση που ονομάζεται “Shinrin Yoku”, μια θεραπεία που σχετίζεται με τη μείωση του άγχους και του στρες. Ο κύριος στόχος της είναι η προώθηση της ευεξίας μέσω της επαφής με τη φύση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια εμπειρία που αποτελεί μέρος της δασικής ιατρικής, μιας επιστήμης που προτείνει τα δάση ως πηγή υγείας. Η περιπλάνηση στο δάσος, η απόλαυση του ήχου των κλαδιών, η ενατένιση του ουρανού και η εισπνοή φρέσκου αέρα έχουν σημαντικά οφέλη για το σώμα. Ποια είναι αυτά; Μάθετε!

Τι είναι το “Shinrin Yoku”;

Στα ιαπωνικά “Shinrin” σημαίνει “δάσος”, ενώ “Yoku” σημαίνει “κάνω μπάνιο”. Ο συνδυασμός των δύο λέξεων μεταφράζεται ως “μπάνιο στο δάσος” και αναφέρεται στο να περνάς χρόνο στο δάσος σε αναζήτηση ευτυχίας και καλύτερης υγείας.

Η θεραπεία χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, όταν οι Ιάπωνες ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποστασιοποιούμενοι από τα αστικά κέντρα και αποτοξινωμένοι από την τεχνολογική έκρηξη που έγινε συντριπτική για πολλούς ανθρώπους.

Βασισμένο σε μια πνευματική θεραπεία, το “μπάνιο” στο δάσος συνίσταται στο να απολαμβάνεις το περιβάλλον καθώς περπατάς άσκοπα. Ο στόχος είναι να απολαύσετε το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, αυτή η μορφή οικοθεραπείας πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Και ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες, το International Journal of Mental Health and Addiction αναφέρει ευρήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Shinrin Yoku στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους.

a woman doing Shinrin Yoku
Η επιστήμη έχει δείξει ότι η σύνδεση με τη φύση έχει σωματικά και ψυχολογικά οφέλη .

Αυτά είναι τα οφέλη του “Shinrin Yoku”

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αποφυγή ψυχολογικών και σωματικών ασθενειών είναι τα κύρια οφέλη που συνδέονται με το “μπάνιο στο δάσος”. Η Διεθνής Δασική Ιατρική υποστηρίζει ότι το μέλλον θα είναι να συνταγογραφούνται οι θεραπείες ως προληπτική θεραπεία.

Συνδεόμενοι με το φυσικό περιβάλλον, οι αισθήσεις βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιληφθούν μυρωδιές, υφές, εικόνες, ήχους, ακόμη και γεύσεις. Επίσης, με το περπάτημα γυμνάζεστε, γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον οφέλη.

Βελτιώνει τη διάθεση

Μελέτη που διεξήχθη από το International Journal of Environmental Research and Public Health διαπίστωσε ότι το περπάτημα σε δασώδεις περιοχές μειώνει τις αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις, συγκεκριμένα στις εξής:

 • Θυμός και εχθρότητα.
 • Κόπωση και σύγχυση.
 • Ένταση και άγχος.
 • Κατάθλιψη και αποθάρρυνση.

Αντίθετα, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι περίπατοι στα δάση αύξησαν τη θετική διάθεση των συμμετεχόντων για ζωντάνια.

Ως μύηση στη μέθοδο, περπατήστε για τουλάχιστον 40 λεπτά σε ένα δάσος.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το Μεσοαμερικανικό Κέντρο Ανταλλαγής Γνώσεων και Δασικών Εμπειριών επισημαίνει ότι οι θεραπείες στη φύση αυξάνουν τις επιδράσεις της χαλάρωσης.

Επιπλέον, τα αιθέρια έλαια που απελευθερώνονται από τα φυτά και τα δέντρα επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού και υποστηρίζουν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες. Στο σημείο αυτό, αρκετές μελέτες μιλούν για την προληπτική δράση της οικοθεραπείας στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζονται στα ακόλουθα οφέλη:

 • Προστατεύστε την καρδιά: Το Ισπανικό Ίδρυμα Καρδιάς τονίζει ότι οι μακροχρόνιες δραστηριότητες στη φύση έχουν καλή επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία.
 • Καταπραΰνετε τους χρόνιους πόνους: η κατάσταση χαλάρωσης που προκαλούν οι περίπατοι στο δάσος τείνει να ανακουφίζει τους πόνους σε ασθενείς με έντονο πόνο, ινομυαλγία ή κόπωση.
 • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης: το “Shinrin Yoku” μετρά την αρτηριακή πίεση πριν και μετά τον περίπατο. Θεωρητικά, η ενατένιση της φύσης προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης και συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Μειώνει τις διαταραχές του ύπνου

Το “Shinrin Yoku” που ασκείται κατά τη διάρκεια του απογεύματος ωφελεί τον νυχτερινό ύπνο από άποψη χρόνου, βάθους και ποιότητας. Με τη χαλάρωση, οι άνθρωποι δυσκολεύονται λιγότερο να κοιμηθούν.

Μειώνει τα επίπεδα του στρες

Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες που συνδέεται με πονοκεφάλους, δερματικές διαταραχές, αυξημένη αρτηριακή πίεση και άλλες παθολογίες. Πώς το Shinrin Yoku ελέγχει την έκκριση αυτού του στεροειδούς;

Σύμφωνα με την Ένωση Θεραπειών της Φύσης και του Δάσους, η εμπειρία μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης διεγείροντας την ανάπαυση και διατηρώντας την ενέργεια.

Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Η περιήγηση στο δάσος είναι επωφελής για το δημιουργικό ένστικτο. Μια συνέντευξη στο National Geographic αναφέρει μια μελέτη που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Κάνσας με μια ομάδα ταξιδιωτών, οι οποίοι ταξίδεψαν για 3 ημέρες και κατά την επιστροφή τους παρουσίασαν αυξημένη γνωστική ικανότητα και δημιουργικότητα.

Επίσης, ο χρόνος που περνάτε ανάμεσα σε δέντρα παρέχει ένα διάλειμμα από την τεχνολογία και τις πληροφορίες, το οποίο ανοίγει το δρόμο σε νέες πηγές έμπνευσης.

Από αυτή την άποψη, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας σχολιάζει ότι μια αλλαγή σκηνικού είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για να αναζωογονηθεί η δημιουργική φλέβα, αφού στη φύση βρίσκει κανείς ερεθίσματα που δεν παρέχουν οι οθόνες.

Συμβάλλει στην πνευμονική δραστηριότητα

Το βιβλίο Αρχές Εσωτερικής Ιατρικής εξηγεί ότι το αναπνευστικό σύστημα οξυγονώνει το αίμα και αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα, για το οποίο απαιτείται μια εικονική επαφή μεταξύ του φρέσκου αέρα και του αίματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα που υπερβαίνει τα ποιοτικά όρια. Παρόλο που χιλιάδες πόλεις παρακολουθούν τον αέρα, οι άνθρωποι ζουν με ανθυγιεινά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και αιωρούμενων σωματιδίων.

Τα “Shinrin Yoku” βοηθούν στον καθαρισμό των πνευμόνων από τη συσσώρευση αερίων και άλλων τύπων αστικής ρύπανσης που προκαλούν προβλήματα στη δραστηριότητά τους.

Σκέψεις για την άσκηση του “Shinrin Yoku

Οι περίπατοι απαιτούν χρόνο και μηδενική βιασύνη. Πρέπει επίσης να δίνετε προσοχή στα μηνύματα που στέλνει η φύση προκειμένου να ενισχύσετε τη σχέση. Για να αναλάβετε την εξερεύνηση χρειάζεστε τα ακόλουθα εργαλεία:

 • Χάρτης με την πλήρη διαδρομή.
 • Νερό για τη διατήρηση της ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
 • Σακίδιο πλάτης στο οποίο θέλετε να μεταφέρετε κάποια αντικείμενα.
 • Άνετα ρούχα, συμπεριλαμβανομένων αθλητικών παπουτσιών ή μπότες.

Έτσι αναπτύσσεται το “Shinrin Yoku”

Αν και η θεραπεία ισχύει για μόνους περιηγητές ή για μια ομάδα, τουλάχιστον την πρώτη φορά είναι βολικό να έχετε την υποστήριξη ενός οδηγού πιστοποιημένου που ξέρει τα μονοπάτια. Για την ξενάγηση, εκτελέστε τα ακόλουθα βήματα:

 1. Επιλογή δάσους: οι εκδρομές για σε δασικές περιοχές δεν πρέπει να είναι αυτοσχέδιες. Η διαδικασία ξεκινά με την επιλογή ενός δάσους – κατά προτίμηση χωρίς πλαγιές – αλλά με ποικιλία μονοπατιών, υγροτόπων, βράχων, ξέφωτων και ειδών.
 2. Βιώστε τις αισθήσεις: προχωρήστε με ήπιο ρυθμό και σε απόλυτη σιωπή για να αφήσετε τη διαίσθηση να σας οδηγήσει. Αν θέλετε, αγκαλιάστε ένα δέντρο, δοκιμάστε έναν καρπό ή αγγίξτε έναν βράχο. Ακούστε τους ήχους της φύσης και μυρίστε το περιβάλλον. Αφήστε τα πόδια σας να πατήσουν για λίγο τη γη.
 3. Εκδήλωση της εμπειρίας: Θα υπάρξει μια στιγμή για να σταματήσετε το ταξίδι και να μοιραστείτε την εμπειρία. Εκφράστε τα συναισθήματά σας.
Shinrin Yoku
Το “Shinrin Yoku” μειώνει τα επίπεδα άγχους και στρες. Επιπλέον, έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ποιος μπορεί να κάνει “Shinrin Yoku”;

Όλοι, ιδίως όταν περνάμε επεισόδια στρες. Ομοίως, όσοι πρέπει να ασκούνται λόγω ιατρικών συστάσεων βρίσκουν αυτούς τους περιπάτους μια διασκεδαστική και υγιεινή επιλογή. Εάν τα σωματικά εμπόδια καθιστούν δύσκολη την έξοδο στο δάσος, είναι δυνατή η εξάσκηση του Shinrin Yoku σε εικονικά περιβάλλοντα. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ομοιότητες μεταξύ του πραγματικού δασικού περιβάλλοντος και των ψυχολογικών επιδράσεων και των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της ψηφιακής οικοθεραπείας. Τολμάτε να την εξασκήσετε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.