Ποια είναι τα σημάδια για την κρίση μέσης ηλικίας;

Η κρίση της μέσης ηλικίας είναι κάτι περισσότερο από το να αγοράζεις ένα ακριβό αυτοκίνητο ή να αρχίζεις να «ντύνεσαι σαν τζόβενο». Ανακαλύψτε τις ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της σημαντικής στιγμής μετασχηματισμού σε αυτό το άρθρο.
Ποια είναι τα σημάδια για την κρίση μέσης ηλικίας;
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γύρω στην ηλικία των 45 ετών, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να εμφανίζουν σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Μπορεί να αγοράζουν ακριβά αντικείμενα, να υιοθετούν ένα νέο στυλ, να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους παρορμητικά ή να αμφισβητούν τη σχέση τους με τον σύντροφό τους. Όλα αυτά τα πράγματα που σχετίζονται με μια κρίση μέσης ηλικίας έχουν ένα βαθύτερο νόημα.

Αντιμετωπίζοντας τον φόβο της γήρανσης, την αποδοχή της ευθύνης για σημαντικές προσωπικές απώλειες ή την εξέταση των επιτευγμάτων μέχρι αυτό το σημείο είναι παραδείγματα της ψυχολογικής εργασίας που συμβαίνει σε αυτό το ζωτικό στάδιο. Για το λόγο αυτό, παρόλο που κάποιοι βιώνουν αυτήν την κρίση πριν από τα 40 και άλλοι μετά τα 50, αξίζει να γνωρίζουμε σε τι συνίσταται αυτό το στάδιο.

Τι είναι η κρίση μέσης ηλικίας;

Η κρίση μέσης ηλικίας δεν είναι κλινικός όρος από μόνη του ούτε είναι αναγνωρισμένη διαταραχή σε οποιοδήποτε εγχειρίδιο διάγνωσης. Ωστόσο, περιγράφει μια σειρά αλλαγών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν φτάσουν στη μέση ηλικία. Αυτές μπορεί να είναι σε ψυχικό, συναισθηματικό και συμπεριφορικό επίπεδο.

Μπορούμε να το ορίσουμε ως αίσθημα αγωνίας, ανησυχίας ή συναισθηματικής σύγχυσης που εμπνέει αλλαγές στον τρόπο ζωής. Περιστασιακά, αυτά είναι προοδευτικά. Άλλες φορές, αυτές οι αλλαγές είναι δραστικές και επιδεικτικές, οι οποίες μπορούν ακόμη και να είναι επιβλαβείς για το άτομο.

Πώς εκδηλώνεται;

Μια κρίση μέσης ηλικίας δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο με την ίδια ένταση για όλους. Ωστόσο, ορισμένα σημάδια μπορούν να μας προειδοποιήσουν εάν κάποιος περνά αυτήν την εσωτερική μετάβαση.

Πρώτα απ ‘όλα, μπορεί να προκαλέσει σωματικές αλλαγές, όπως αλλαγές στον τρόπο ύπνου και στην όρεξη ή ψυχοσωματικό πόνο. Είναι επίσης πολύ συνηθισμένο για το άτομο να βιώνει αλλαγές στη διάθεσή του, καθιστώντας το πιο ευερέθιστο, λυπημένο ή αγχωμένο.

Το άτομο που έχει την κρίση μπορεί να επιλέξει να εγκαταλείψει κάποιες από τις ευθύνες του και να αναζητήσει διασκέδαση, να αλλάξει ή να αρχίσει να φέρεται ανεύθυνα. Το να εγκαταλείψουν παρορμητικά τη δουλειά τους, να ζητήσουν διαζύγιο, να κάνουν εξωσυζυγική σχέση ή να αγοράσουν κάτι πραγματικά ακριβό είναι τα πιο προφανή σημάδια. Επίσης, μερικοί άνθρωποι αποφασίζουν να αλλάξουν την εμφάνισή τους, τον κοινωνικό τους κύκλο ή τον τρόπο ζωής τους.

γυναίκα που περπατά με τακούνια μεταφέροντας τσάντες για ψώνια
Οι υπερβολικές δαπάνες ή η αγορά ακριβών αντικειμένων είναι και οι δύο συμπεριφορές που σχετίζονται με την κρίση μέσης ηλικίας.

Γιατί συμβαίνουν κρίσεις μέσης ηλικίας;

Οι κρίσεις στη μέση ηλικία συμβαίνουν όταν ένα άτομο φτάσει στη μέση ηλικία, αλλά είναι παρόμοιες με πολλές από τις μεταβάσεις που βιώνουμε ως άνθρωποι. Για παράδειγμα, η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια αλλαγή στο στάδιο της ζωής που μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλές πτυχές σε ψυχολογικό επίπεδο:

  • Όταν παρατηρούμε ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός ζωτικού κύκλου, μπορεί να βιώσουμε φόβο γήρανσης ή φόβο θανάτου.
  • Αρχίζουμε να αναθεωρούμε την πορεία της ζωής μας και να αναλύουμε τα επιτεύγματα και τις ήττες μας. Επομένως, μπορεί να νιώθουμε ανικανοποίητοι, απογοητευμένοι ή μετανιωμένοι για το πώς έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα του παρελθόντος.
  • Σε αυτό το σημείο, μπορεί να αμφισβητήσουμε τις προτεραιότητες και τους στόχους μας. Είναι επίσης πιθανό ότι αισθανόμαστε την ανάγκη να τα αλλάξουμε.
  • Σύμφωνα με έρευνες, ο μεσήλικας συμπίπτει με τη χαμηλότερη στιγμή της ανθρώπινης ευτυχίας (η οποία αρχίζει να μειώνεται στα νιάτα και αναδύεται στα γηρατειά). Για το λόγο αυτό, τα συναισθήματα κενού, μοναξιάς και ανικανοποίητου είναι πιο συνηθισμένα.
  • Πέρα από τους εσωτερικούς προβληματισμούς και την ανάλυση που προκύπτουν από τη σημαντική στιγμή που περνά το άτομο, τα εξωτερικά γεγονότα παίζουν επίσης βασικό ρόλο. Προς την ηλικία των 45-50 ετών, μπορούν να συμβούν πολλές βαθιές μεταμορφώσεις, όπως τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι, η ασθένεια ή ο θάνατος των γονέων ή η εμμηνόπαυση για τις γυναίκες.

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε μια κρίση μέσης ηλικίας;

Πρώτα απ ‘όλα, δεν θα βιώσουν όλοι μια τέτοια κρίση. Φυσικά, μπορεί επίσης να μην είναι πρόβλημα για όλους.

Μπορείτε να δείτε αυτήν τη στιγμή του μετασχηματισμού ως μια ευκαιρία για προβληματισμό, ανάπτυξη και αλλαγή. Η ανάλυση των προτεραιοτήτων σας, ο καθορισμός νέων στόχων ή η αλλαγή ορισμένων πτυχών της καθημερινής σας ζωής που δεν σας ικανοποιούν πλέον είναι απολύτως φυσική και ωφέλιμη.

Ωστόσο, εάν βιώνετε αυτήν την κρίση ως μια αγχωτική, τρομακτική κατάσταση ή ως σύγχυση, πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα. Το να μάθετε για αυτά και να τα εκφράσετε είναι το κλειδί. Έτσι μπορείτε να φτάσετε σε ένα θετικό στάδιο και να μην παρατείνετε τη δυσφορία.

γυναίκα που φαίνεται σκεπτική
Οι γυναίκες βιώνουν φυσικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση που μπορούν να συμβάλουν σε κρίση μέσης ηλικίας.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια σε μια κρίση μέσης ηλικίας;

Μια κρίση μέσης ηλικίας για μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει βλάβη εάν δεν την διαχειριστούν καλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επαγγελματική βοήθεια είναι απαραίτητη.

Εάν τα αισθήματα θλίψης, κατηγορίας ή απάθειας είναι έντονα, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. Ομοίως, εάν η παρορμητική συμπεριφορά σας επηρεάζει αρνητικά την προσωπική, επαγγελματική ή κοινωνική σας ζωή, θα χρειαστείτε υποστήριξη από τους άλλους.

Συνοψίζοντας, το πώς αντιμετωπίζετε αυτήν την πιθανή κρίση θα καθορίσει εάν η αλλαγή είναι θετική ή αρνητική π.χ. Μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και κακώς προσαρμοσμένες συμπεριφορές. Αλλά, μπορεί επίσης να σας εμπνεύσει να είστε καλύτεροι, να θέσετε νέους στόχους (που στο παρελθόν έχετε αγνοήσει) και να βρείτε νέες πλευρές για τον εαυτό σας.

Κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Magna, P., & Pazzagli, A. (2007). La crisis de la mediana edad: el período de la menopausia en la mujer. Tredimensioni4, 162-173.
  • Wethington, E. (2000). Expecting stress: Americans and the “midlife crisis”. Motivation and Emotion24(2), 85-103.
  • Oles, P. K. (1999). Towards a psychological model of midlife crisis. Psychological reports84(3_suppl), 1059-1069.
  • Weiss, A., King, J. E., Inoue-Murayama, M., Matsuzawa, T., & Oswald, A. J. (2012). Evidence for a midlife crisis in great apes consistent with the U-shape in human well-being. Proceedings of the National Academy of Sciences109(49), 19949-19952.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.