Τα οφέλη του να έχετε κατοικίδιο στο σπίτι. Εσείς έχετε;

Το να έχετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι είναι μια από τις εμπειρίες που κάθε παιδί θυμάται ως ενήλικας. Τα ζώα μαθαίνουν εξαιρετικά μαθήματα στα παιδιά, πέραν του να τα γεμίζουν με άνευ όρων αγάπη η οποία βρίσκεται δύσκολα.
Τα οφέλη του να έχετε κατοικίδιο στο σπίτι. Εσείς έχετε;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το να έχετε κατοικίδιο στο σπίτι είναι πολύ χρήσιμο για την ανάπτυξη των παιδιών, ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ της οικογένειας και του κατοικίδιου προάγει την αγάπη και την υπευθυνότητα. Επίσης, συνιστούν έναν παράγοντα ασφάλειας και είναι καταπληκτική συντροφιά για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Ποια είναι τα οφέλη του να έχετε κατοικίδιο στο σπίτι;

1. Μάθετε την υπευθυνότητα στα παιδιά

Να θυμάστε πως το να έχετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι απαιτεί χρόνο και υπευθυνότητα, καθώς γίνεται πρακτικά μέλος της οικογένειας. Η ευθύνη για τη φροντίδα και τη θρέψη τους δεν μπορεί να πέσει εξ’ ολοκλήρου στους γονείς ή στα παιδιά.

Γι’ αυτό, οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τα πάντα σχετικά με τη φροντίδα του κατοικίδιου. Παραδείγματος χάρη, όταν πρόκειται να κάνει μπάνιο το κατοικίδιο, οι γονείς θα πρέπει να το κάνουν με τη βοήθεια των παιδιών τους ώστε εκείνα να παρατηρούν τη διαδικασία και να συνειδητοποιήσουν πόσο απαλή θα πρέπει να είναι η φροντίδα που του παρέχουν.

Ο στόχος είναι να μπορούν να το κάνουν τα παιδιά στο μέλλον, χωρίς τη βοήθεια των γονιών. Ομοίως, μπορείτε να εμπιστευτείτε στα παιδιά σας απλά πράγματα όπως το τάισμα. Όμως, θα πρέπει οι γονείς να τους το θυμίζουν ή να ρωτούν αν έχει φάει το κατοικίδιο.

Αυτό θα πρέπει να γίνεται μέχρι να έρθει η μέρα που θα θυμούνται μόνα τους να ταΐσουν το κατοικίδιο τις συγκεκριμένες ώρες.

2. Κάνουν τα παιδιά ν’ αποκτήσουν νέες γνώσεις και να μαθαίνουν

ένα κατοικίδιο στο σπίτι Σκύλος και γάτα

Εξαρτώμενοι από το τι κατοικίδιο έχει η οικογένεια, τα παιδιά θα αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με το ζώο. Παραδείγματος χάρη, αν το κατοικίδιο είναι μια χελώνα, θα μάθουν σχετικά με τα είδη χελώνας που υπάρχουν, με τι τρέφονται, ποιο είναι το φυσικό τους περιβάλλον, πόσο ζούνε και πώς αναπαράγονται.

Μεγαλώνοντας με ένα κατοικίδιο στο σπίτι, τα παιδιά μπορούν να μάθουν ότι τα ζώα υποφέρουν και αυτά από ασθένειες, νιώθουν κρύο και πεινούν, όπως και οι άνθρωποι. Επιπλέον, μπορούν να μάθουν τα διαφορετικά στάδια της εξέλιξης (γέννηση, αναπαραγωγή και θάνατος).

3. Συμβάλλουν στην υγεία των παιδιών

Μεγαλώνοντας με σκυλιά, γάτες ή ζώα τα οποία έχουν τρίχωμα, τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν ανοσοποιητικές αντιδράσεις ενάντια στα παθογόνα που δημιουργούν αλλεργίες και άσθμαΗ παρουσία κατοικίδιων βοηθά στη μείωση της πίεσης και προάγουν την καλή υγεία της καρδιάς.

Τα ζώα κάνουν πιο υγιεινή τη ζωή μας. Αυτό επειδή όταν τα χαϊδεύουμε, το σώμα μας αρχίζει να εκκρίνει ενδορφίνες, νευροδιαβιβαστές οι οποίοι μειώνουν το άγχος, την αγωνία και τη θλίψη.

4. Συμβάλλουν στην καλή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

ένα κατοικίδιο στο σπίτι Οικογένεια χαϊδεύει τον σκύλο της

Η συντροφιά που κρατά το κατοικίδιο στα παιδιά, τα κάνει να έχουν καλή συμπεριφορά και αυτοεκτίμησηβελτιώνει την αυτοπεποίθησή τους και τα κάνει να αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια. Με ένα κατοικίδιο, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι συμπονετικά, καθώς μπορούν ν’ αναγνωρίσουν αν το ζώο είναι ευτυχισμένο, κουρασμένο, λυπημένο ή ήρεμο.

5. Συμπαράσταση στα παιδιά

Ορισμένες φορές, θέλουμε να παραμένουμε βουβοί και να πνίξουμε τη λύπη μας. Σ’ αυτές τις στιγμές, τα κατοικίδια συνήθως μας συμπαραστέκονται, δίνοντάς μας την άνευ όρων αγάπη τους και τη σιωπηρή συντροφιά τους. Όταν αισθανόμαστε μόνοι, τα κατοικίδια είναι εξαιρετική υποστήριξη. Η συντροφιά τους και η υποστήριξή τους μας δίνει τη δύναμη ν’ αντιμετωπίσουμε την απομόνωση και τη μοναξιά.

Μάθετε ακόμα: Άνθρωποι που απολαμβάνουν τον χρόνο με τον εαυτό τους

6. Βοηθούν όλα τα μέλη της οικογένειας να παραμείνουν σε φόρμα

ένα κατοικίδιο στο σπίτι Οικογενειακή στιγμή με τον σκύλο

Αν η οικογένεια έχει αποφασίσει να υιοθετήσει ένα ζώο στο οποίο αρέσει να κινείται συνέχεια, όπως ένας σκύλος, θα τους βοηθήσει όλους να παραμείνουν σε φόρμα επειδή θα πρέπει να παίζουν μαζί τους, να το πάνε βόλτα και να τρέχουν παντού.

7. Βοηθούν στην ενδυνάμωση του οικογενειακού δεσμού

Όταν το κατοικίδιο συμμετέχει στις δραστηριότητες της οικογένειας, τότε γίνεται η κύρια ατραξιόν. Έτσι αναδεικνύονται ξεχωριστές στιγμές και κατ’ επέκταση, όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις με το ζώο και εκείνη τη στιγμή, οι πιο ξεχωριστές.

Κατοικίδια που ταιριάζουν περισσότερο σε οικογένειες

ένα κατοικίδιο στο σπίτι Σκύλος και γάτα στον κήπο

Η απόκτηση κατοικίδιου είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, την οποία δεν μπορείτε να πάρετε ελαφρά τη καρδία. Όταν επιλέγετε ένα κατοικίδιο, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας: τον χρόνο τον οποίο μπορείτε να τους διαθέσετε, τον χαρακτήρα του ζώου και, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, πόσο κατάλληλο μπορεί να είναι για την ανάπτυξή τους και τη συνύπαρξή τους στο σπίτι.

Τα πιο συνηθισμένα είδη κατοικίδιων είναι:

  • Σκυλιά. Οι πλέον συνιστώμενες ράτσες είναι: μπιγκλ, μπόξερ, κόλεϊ, Αγίου Βερνάρδου, κανίς, και σνάουτσερ μεταξύ άλλων.
  • Γάτες.
  • Πουλιά.
  • Χελώνες.
  • Ψάρια.
  • Κουνέλια.
  • Χάμστερ.

Σκέψεις

Αν διαλέξετε έναν σκύλο ως κατοικίδιο, να θυμάστε ότι κάθε φορά που πάτε σπίτι, θα υπάρχει ένα αξιαγάπητο πλάσμα να σας περιμένει με χαρά και ευτυχία. Ωστόσο, ασχέτως με το ποιο κατοικίδιο θα διαλέξετε, θα σας δώσει μια αξέχαστη εμπειρία. Θα σας αγαπήσει τόσο πολύ, που θα γίνει ένα ακόμη μέλος της οικογένειας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hall, G. B. C., Szechtman, H., & Nahmias, C. (2003). Enhanced salience and emotion recognition in autism: A PET Study. American Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1176/appi.ajp.160.8.1439
  • Adamle, K., Riley, T., & Carlson, T. (2009). Evaluating college student interest in pet therapy. Journal of American College Health. https://doi.org/10.3200/JACH.57.5.545-548
  • Parthasarathy, V., & Crowell-Davis, S. L. (2006). Relationship between attachment to owners and separation anxiety in pet dogs (Canis lupus familiaris). Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research. https://doi.org/10.1016/j.jveb.2006.09.005

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.