Πρωτεΐνη από φύκια σε σκόνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Σε αυτόν τον λεπτομερή οδηγό θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρωτεΐνη σε σκόνη από φύκια. Μπορείτε να μάθετε για τα οφέλη της και πώς να την καταναλώνετε.
Πρωτεΐνη από φύκια σε σκόνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Μαρτίου, 2023

Τα φύκια είναι υδρόβιοι οργανισμοί, παρόμοιοι με τα φυτά, καθώς είναι ικανοί για φωτοσύνθεση. Ωστόσο, δεν έχουν ρίζες, στελέχη ή φύλλα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα γνωρίζουν από την παρουσία τους στο νερό, αν και μπορεί να μην γνωρίζουν ότι είναι επίσης βρώσιμα. Από διατροφική άποψη, έχουν πολλά να συνεισφέρουν. Μείνετε λοιπόν μαζί μας καθώς μιλάμε για την πρωτεΐνη από φύκια σε σκόνη.

Η πρωτεΐνη από φύκια είναι ένα προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο ως ένα συμπλήρωμα που έχει διάφορες ιδιότητες, όπως υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα. Εδώ θα μελετήσουμε τα πλεονεκτήματα, τις αντενδείξεις και τις συστάσεις για την κατανάλωσή του.

Διατροφική αξία των φυκιών

Τα φύκια έχουν υψηλή διατροφική αξία, αν και αυτή εξαρτάται από το είδος των φυκιών. Υπάρχουν 27.000 είδη στον κόσμο και μόνο 50 είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ωστόσο, αυτό που έχουν όλα κοινό είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, γεγονός που τα καθιστά μια πλήρη τροφή. Επιπλέον, παρέχουν βιταμίνες και φυτικές ίνες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Ας δούμε αναλυτικότερα τη θρεπτική αξία των φυκιών γενικά, καθώς όταν μετατρέπονται σε σκόνη, τα περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά διατηρούνται.

Καλή πηγή πρωτεΐνης

Τα φύκια είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να κυμαίνεται από 10 έως 30% όταν μετατρέπονται σε σκόνη.

Τα αμινοξέα ποικίλλουν ανάλογα με το είδος. Σε γενικές γραμμές, επικρατούν μη απαραίτητα αμινοξέα όπως η γλυκίνη, η αργινίνη, η αλανίνη, το γλουταμινικό οξύ και η κυστίνη.

Τα κόκκινα φύκια, ειδικότερα, είναι επίσης πηγές ταυρίνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητο. Η λυσίνη είναι το απαραίτητο αμινοξύ που επικρατεί στα φύκια.

Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά

Επιπλέον, τα φύκια αποτελούν πηγή βιταμινών Α, Β1, Β12, C, D και Ε, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, παντοθενικού οξέος και φολικού οξέος. Σε αυτά, μπορούμε να προσθέσουμε τη μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα καθώς είναι μία από τις πηγές τροφίμων με τις υψηλότερες ποσότητες.

100 γραμμάρια φύκια σε σκόνη μπορούν να παρέχουν μεταξύ 12 και 42 γραμμάρια ανόργανων συστατικών. Αυτά περιλαμβάνουν ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, μολυβδαίνιο και μαγγάνιο.

Πρωτεΐνη από φύκια σε σκόνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Το μαγείρεμα των φυκιών δεν είναι τόσο διαδεδομένό, αλλά σταδιακά γίνεται μέρος της υψηλής κουζίνας και των καθημερινών παρασκευασμάτων σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Η περιεκτικότητα των φυκιών σε λιπαρά είναι χαμηλή, μεταξύ 1% και 5%. Ωστόσο, μεταξύ των λιπιδίων που περιέχουν, υπάρχει υψηλό ποσοστό απαραίτητων λιπαρών οξέων. Συνθέτουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας, όπως το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Τα κόκκινα φύκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε EPA, παλμιτικό, ελαϊκό και αραχιδονικό οξύ. Τα καφέ φύκια, από την άλλη πλευρά, έχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-9, ωμέγα-3 και ωμέγα-6, αν και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε EPA.

Τα πράσινα φύκια έχουν περισσότερα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως λινελαϊκό και α-λινολενικό. Άλλα που υπάρχουν είναι το παλμιτικό, το ελαϊκό και το DHA.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Σπιρουλίνα: Μια εκπληκτική τροφή που πιθανόν δεν γνωρίζατε.

Περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες

Η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κυμαίνεται από 42% έως 76%. Περιλαμβάνουν διαλυτούς υδατάνθρακες, άγαρ, καραγενάνες, πηκτίνες και σάκχαρα.

Η αναλογία της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες στα φύκια μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το είδος. Αν και, κατά μέσο όρο, έχουν 25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια φυτικών ινών, όντας κυρίως του διαλυτού τύπου.

Διατροφική αξία της σπιρουλίνας

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη άλγη είναι η σπιρουλίνα, αν και οποιαδήποτε άλλη βρώσιμη άλγη μπορεί να μετατραπεί σε σκόνη. Η σύστασή της έχει ως εξής:

 • Λιπίδια: 6%
 • Στάχτες: 6,4%
 • Υγρασία: 4%
 • Πρωτεΐνες: 60%
 • Ακατέργαστες ίνες: 0,1%
 • Υδατάνθρακες: 13%
 • Χλωροφύλλη: 6,10 γραμμάρια ανά κιλό

Πρωτεΐνη από φύκια: Οφέλη

Παρά το γεγονός ότι τα φύκια διαθέτουν πλήθος ενώσεων, θα επικεντρωθούμε στα συγκεκριμένα οφέλη της πρωτεΐνης, η οποία αποτελεί το 60% της θρεπτικής τους αξίας.

Πρωτεΐνη από φύκια: Εξαιρετικά εύπεπτη

Τα φύκια είναι απλοί φωτοσυνθετικοί οργανισμοί που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που αφομοιώνονται και απορροφώνται εύκολα. Επιπλέον, προκαλούν μικρή γαστρική δυσφορία σε σύγκριση με άλλα είδη πρωτεϊνών.

Έχει διαπιστωθεί σε συγκριτικές μελέτες ότι η πρωτεΐνη που υπάρχει στα φύκια χωνεύεται καλύτερα από την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία είναι μια άλλη σημαντική πρωτεΐνη. Σε άλλη μελέτη αποδείχθηκε ότι το μαγείρεμα και η ξήρανση δεν επηρεάζουν τη συγκέντρωση των αμινοξέων.

Η πρωτεΐνη από φύκια περιέχει σημαντικά αμινοξέα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κόκκινα φύκια περιέχουν ταυρίνη. Αυτό το αμινοξύ είναι παρόν στους περισσότερους ιστούς.

Η ταυρίνη συμμετέχει στις φυσιολογικές διαδικασίες της οσμωρύθμισης, της σταθεροποίησης των μεμβρανών, των διαδικασιών του ανοσοποιητικού συστήματος, των ματιών και της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος.

Η ταυρίνη βρίσκεται σε λίγα τρόφιμα. Το μητρικό γάλα την περιέχει είναι και έτσι δεν την βρίσκουν εύκολα οι ενήλικες.

Τα καφέ φύκια, από την άλλη πλευρά, περιέχουν φωσφοσερίνη. Πρόκειται για ένα διεγερτικό των νοητικών λειτουργιών, το οποίο βελτιώνει τη μνήμη και τη μάθηση. Επιπλέον, αυξάνει τη συγκέντρωση υπό συνθήκες στρες. Είναι επίσης σε θέση να αποτρέψει και να επιβραδύνει την εγκεφαλική φθορά που σχετίζεται με την ηλικία.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες

Μεταξύ των πρωτεϊνών στα φύκια, υπάρχουν δύο ομάδες, που ονομάζονται λεκτίνες και φυκομπιλιπρωτεΐνες, σύμφωνα με έρευνες. Οι λεκτίνες συνδέονται με υδατάνθρακες και συμμετέχουν σε βιολογικές διαδικασίες διακυτταρικής επικοινωνίας. Έχουν επίσης αντιβακτηριακές, αντιιικές και αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες.

Οι φυκομπιλιπρωτεΐνες είναι σύμπλοκα πρωτεΐνης-χρωστικών που προσδίδουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θα μπορούσαν να είναι ευεργετικές στην πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Είναι επίσης γνωστό ότι διαθέτουν και άλλες παράγωγες ενώσεις, οι οποίες συμμετέχουν σε βιολογικές λειτουργίες, όπως αντιυπερτασικές, ανοσοτροποποιητικές, αντιθρομβωτικές, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δράσεις, εκτός του ότι χρησιμοποιούνται ως θρεπτικά συστατικά.

Μπορούν να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα

Τα συμπληρώματα πρωτεϊνών βοηθούν στην αύξηση της δύναμης και της μυϊκής μάζας. Έτσι, είναι απαραίτητο να προσλαμβάνετε πρωτεΐνες στο πλαίσιο ενός προπονητικού πλάνου.

Η λήψη πρωτεΐνης φυκιών είναι χρήσιμη για τους αθλητές.

Πιθανές αντενδείξεις από την πρωτεΐνη από φύκια

Η φαινυλαλανίνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει στα φύκια. Υπάρχει προειδοποίηση για άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία.

Οι ασθενείς με αυτή την πάθηση δεν μπορούν να διασπάσουν αυτό το αμινοξύ και συσσωρεύεται στο σώμα. Όταν η ασθένεια δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να προκαλέσει διανοητική αναπηρία, εγκεφαλική βλάβη και επιληπτικές κρίσεις.

Πρωτεΐνη από φύκια σε σκόνη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η σπιρουλίνα είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φύκι για την παρασκευή σκόνης πρωτεΐνης.

Πώς να λάβετε την πρωτεΐνη από φύκια;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η σκόνη πρωτεΐνης φυκιών έχει έντονη, πικρή και αλμυρή γεύση, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε να τη συνηθίσετε. Μπορεί να ληφθεί βάζοντας μια κουταλιά σε χυμούς, γιαούρτια, smoothies ή άλλα υγρά τρόφιμα.

Συνιστάται στο πρωινό, συνοδευόμενη από τα ακόλουθα συστατικά:

 • Γιαούρτι
 • Βρώμη
 • Ρύζι
 • Σαλάτες
 • Σούπες και ζωμοί
 • Smoothie σόγιας

Για να ξεκινήσετε τη λήψη της, θα πρέπει να καταναλώνετε 1 γραμμάριο, 1 έως 3 φορές την ημέρα. Συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε έναν ειδικό γιατρό για να προσαρμόσετε τη δόση στις απαιτήσεις σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Avigad. Spirulina Platensis Arthrospira: Physiology, Cell-Biology And Biotechnology 1st Edición. 1997. Disponible en https://www.amazon.com/-/es/Avigad-Vonshak/dp/0748406743
 • Vilma Quitral R.(1) Carla Morales G. (2) Marcela Sepúlveda L.(2) Marco Schwartz M. (2). Propiedades nutritivas y saludables de algas marinas y su potencialidad como ingrediente funcional.Rev Chil Nutr Vol. 39, N° 4, Diciembre 2012, pp.: 196-202.
 • Fujiwara-Arasaki T, Mino N, Kuroda M. The protein value in human nutrition of edible marine algae in Japan. Hydrobiologia. 1984;116/117:513–516. doi: 10.1007/BF00027735.
 • Mark L. Wells. Algae as nutritional and functional food sources: revisiting our understanding. J Appl Phycol. 2017; 29(2): 949–982. Published online 2016 Nov 21. 
 • Cañas P. ROL BIOLÓGICO Y NUTRICIONAL DE LA TAURINA Y SUS DERIVADOS. Rev. chil. nutr. v.29 n.3 Santiago dic. 2002. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182002000300003
 • J F Collet. Mechanistic studies of phosphoserine phosphatase, an enzyme related to P-type ATPases. J Biol Chem. 1999 Nov 26;274(48):33985-90. doi: 10.1074/jbc.274.48.33985.
 • Nagai, Nadia Florencia. Estudio de harinas de algas marinas comestibles y su incorporación en productos cárnicos. 2018. http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/73022
 • Kim, S.K. and Wijesekara, I. (2010) Development and Biological Activities of Marine-Derived Bioactive Peptides: A Review. Journal of Functional Foods, 2, 1-9. http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2010.01.003
 • Jaime Ortiz. Laboratorio de Química y Análisis de Alimentos, Departamento de Ciencia
  de los Alimentos y Tecnología Química. Composición Nutricional y Funcional de Algas Rodofíceas Chilenas. 2011. Disponible en: https://repositorio.uchile.cl/bitstream/handle/2250/121460/Monografia%20II%20algas%20Rojas.pdf?sequence=1

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.