Συμπληρώματα κολλαγόνου: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και τη θεραπεία καταστάσεων που σχετίζονται με τις αρθρώσεις, τα οστά ή το δέρμα. Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι τους;
Συμπληρώματα κολλαγόνου: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 23 Δεκεμβρίου, 2022

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου βοηθούν στην αναστροφή της φυσικής απώλειας κολλαγόνου στο σώμα. Ωστόσο, πρέπει να συνταγογραφούνται από ειδικό ιατρό.

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα. Έχει τη μορφή ινών για να προσδίδει συνοχή στην επιδερμίδα, τα μαλλιά, τα οστά, τους τένοντες, τους χόνδρους και τα δόντια. Επιπλέον, βρίσκεται επίσης στον ιστό που περιβάλλει και προστατεύει τους μύες και τα εσωτερικά όργανα.

Τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με τις αρθρώσεις, τα οστά και το δέρμα. Ωστόσο, έχουν κάποιους κινδύνους… Θέλετε να μάθετε ποιοι είναι αυτοί;

Είδη συμπληρωμάτων κολλαγόνου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Journal of Drugs in Dermatology, τα οφέλη των συμπληρωμάτων κολλαγόνου για την επούλωση των πληγών και την ελαστικότητα του δέρματος γίνονται όλο και πιο πειστικά.

Σε αυτή τη γραμμή και με προηγούμενη ιατρική έγκριση, μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορες μορφές:

 • Κάψουλες, υγρά ή σκόνες που μπορούν να ληφθούν από το στόμα.
 • Μπάρες πρωτεΐνης και κρέμες καφέ εμπλουτισμένες με κολλαγόνο. Αυτά είναι μερικά από τα πιο μοντέρνα συμπληρώματα.
 • Κρέμες κολλαγόνου. Βοηθούν στην πρόληψη και την εξομάλυνση των ρυτίδων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Τροφές για να αυξήσετε το κολλαγόνο

collagen supplements
Τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να αγοραστούν σε διάφορες μορφές. Οι πιο συνηθισμένες είναι σε σκόνη ή κάψουλες που λαμβάνονται από το στόμα ή σε κρέμες.

Ωστόσο, διατίθενται και σε ενέσεις.

 • Οι ενέσεις κολλαγόνου συσφίγγουν και βελτιώνουν τη συνολική εμφάνιση του δέρματος. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι διαρκούν έως και 12 εβδομάδες.

Οι χρήσεις των συμπληρωμάτων κολλαγόνου

Η χρήση των συμπληρωμάτων κολλαγόνου έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Έχουν πολλές χρήσεις, από την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις έως τη βελτίωση της υγείας του δέρματος. Ομοίως, μερικά από τα πιο γνωστά οφέλη περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Καθυστερούν τη γήρανση και αποτρέπουν την εμφάνιση των ρυτίδων.
 • Βελτιώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
 • Το κολλαγόνο ενισχύει τα μαλλιά και τα νύχια.
 • Μειώνει τη δυσκαμψία και τη δυσφορία στις αρθρώσεις.
 • Εμποδίζει τη διάσπαση των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
 • Το κολλαγόνο αποτρέπει την απώλεια μυϊκής μάζας.
 • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.

Ποιοι δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα κολλαγόνου;

Σε γενικές γραμμές, οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει αυτού του είδους τα συμπληρώματα με προηγούμενη συνταγογράφηση και υπό προοδευτική παρακολούθηση.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε τις αντενδείξεις του κολλαγόνου και, με τη σειρά του, ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι εάν λάβετε μεγαλύτερη δόση από τη συνιστώμενη.

Εάν λαμβάνετε συμπληρώματα ή φάρμακα με ασβέστιο

Εάν λαμβάνετε ασβέστιο, προσπαθήστε να αποφύγετε τη λήψη θαλάσσιου κολλαγόνου.

Όπως εξηγεί μελέτη που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Sonora και δημοσιεύθηκε από το Journal of Biological and Health Sciences, η πρωτεΐνη αυτή εξάγεται από χόνδρους και οστά, οπότε τα συμπληρώματα περιέχουν ήδη αρκετό ασβέστιο. Για το λόγο αυτό, αν το συνδυάσετε με συμπληρώματα, μπορεί να υποστείτε υπερασβεστιαιμία με συμπτώματα όπως:

 • Οστικός πόνος
 • Κόπωση: Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, καθώς το ασβέστιο συσσωρεύεται στο αίμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεταφέρουν οξυγόνο στα διάφορα μέρη του σώματος
 • Εμετός και διάρροια
 • Ακανόνιστος σφυγμός: Ο σφυγμός αλλάζει επειδή η καρδιά πρέπει να εργάζεται πιο σκληρά για να αντλήσει αίμα

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για το αν είναι σκόπιμο να λαμβάνουν συμπληρώματα.

Επίσης, είναι προτιμότερο, (αν πρέπει να καταναλωθούν) τα συμπληρώματα κολλαγόνου να είναι αγνά για να αποφεύγονται οι βλαβερές ουσίες. Και, επιπλέον, να ανήκουν σε πηγές βοοειδών, καθώς τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν αλλεργίες.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: 7 οφέλη του κολλαγόνου

Συμπληρώματα κολλαγόνου: Παρενέργειες

Ενώ η τοπική εφαρμογή του κολλαγόνου είναι σχετικά ασφαλής, άλλες μορφές μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Ωστόσο, οι παρενέργειες αυτές είναι σπάνιες και δεν σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που διεξήχθη σε ένα από του στόματος χορηγούμενο συμπλήρωμα κολλαγόνου και δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Φαρμακευτικών Τροφίμων έδειξε ότι κανένα από τα άτομα δεν εμφάνισε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη το 2016 από διάφορους ερευνητές στο Κέντρο για τη Μυοσκελετική Υγεία (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια), από 191 εθελοντές, οι 14 εμφάνισαν γαστρεντερικά προβλήματα από τη λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου.

Αν και αυτή η παρενέργεια είναι σπάνια, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

collagen supplements can cause indigestion
Η κατανάλωση κολλαγόνου μπορεί να προκαλέσει κάποια γαστρεντερική δυσφορία ως παρενέργεια. Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι περιπτώσεις αυτή την αντίδραση.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν διάρροια ή δυσκοιλιότητα, καούρα και αίσθημα γεμάτου στομάχου.

Κακή γεύση στο στόμα

Τα περισσότερα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι άγευστα, αλλά επειδή ορισμένα από αυτά προέρχονται από θαλασσινά, τείνουν να έχουν έντονη επίγευση και οσμή. Αυτό προκαλεί άσχημη γεύση στο στόμα μετά την κατάποσή τους.

Δερματικές παθήσεις από τα συμπληρώματα κολλαγόνου

Αν και δεν συμβαίνει συνήθως και δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία, μπορεί να υπάρχουν άτομα που, λαμβάνοντας συμπληρώματα κολλαγόνου, παρουσιάζουν δερματικές παθήσεις λόγω αλλεργικής αντίδρασης που δεν έχουν προηγουμένως συμβουλευτεί το γιατρό.

Ορισμένα άτομα έχουν αναφέρει ότι υπέστησαν σοβαρά επεισόδια ακμής όταν ξεκίνησαν τη λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων κολλαγόνου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν το ίδιο το κολλαγόνο με τέτοια επεισόδια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα προϊόντα περιέχουν συνήθως άλλα στοιχεία, όπως βιοτίνη, ορό γάλακτος ή υαλουρονικό οξύ, τα οποία μπορεί να ευθύνονται.

Η λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου συνδέεται επίσης με την εμφάνιση σκληροδερμίας. Πρόκειται για μια ασθένεια κατά την οποία ο οργανισμός παράγει υπερβολικά κολλαγόνο, προκαλώντας πολλαπλά συμπτώματα, όπως δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για αυτή τη σχέση, καθώς ο οργανισμός ρυθμίζει αποτελεσματικά την περίσσεια αυτής της πρωτεΐνης.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Ανάλογα με την πηγή εκχύλισης, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να υποστεί κάποιος αλλεργική αντίδραση.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition and Health Magazine, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα αυγά είναι τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται συχνότερα ως πηγές εκχύλισης. Στην περίπτωση αυτή, οι αλλεργίες δεν αποτελούν από μόνες τους αντενδείξεις του κολλαγόνου- αλλά της προέλευσής του.

Ποια συμπληρώματα κολλαγόνου να επιλέξετε

Όταν λαμβάνετε συμπληρώματα κολλαγόνου, επιλέξτε υδρολυμένο κολλαγόνο. Το υδρολυμένο κολλαγόνο υποβάλλεται σε επεξεργασία ώστε να διασπαστεί η πρωτεΐνη σε μικρότερα σωματίδια, βελτιώνοντας έτσι την απορρόφησή του.

Πρόκειται για ένα κατάλληλο συμπλήρωμα για μακροχρόνια λήψη, που ενδείκνυται για την πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων (οστεοαρθρίτιδα και οστεοπόρωση), καθώς και για την πρόληψη και την άμβλυνση της δερματικής γήρανσης.

-Teresa Figueres Juher & Esther Basés Pérez (2015)-

Επιπλέον, φροντίστε πάντα να επιλέγετε καθαρό κολλαγόνο, καθώς ορισμένα συμπληρώματα περιλαμβάνουν χημικές ουσίες και άλλα συστατικά για να βελτιώσουν την υφή τους και να διευκολύνουν την απορρόφησή τους, χωρίς να καταφεύγουν στη διαδικασία της υδρόλυσης. Αυτές οι πρόσθετε ουσίες μπορεί να έχουν τις δικές τους αντενδείξεις.

Θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε υπόψη σας την πηγή εξαγωγής, ειδικά αν έχετε κάποια τροφική αλλεργία ή υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε.

Όταν έχετε αμφιβολίες για το αν πρέπει να πάρετε κολλαγόνο ή όχι, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε έναν ειδικό

Με την πάροδο των ετών, ο οργανισμός χάνει την ικανότητα να παράγει κολλαγόνο. Έτσι καταφεύγει κανείς σε συμπληρώματα για να επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και να ενισχύσει τα οστά και τις αρθρώσεις.

Ωστόσο, όπως είδατε σε αυτό το άρθρο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζονται παρενέργειες. Γι’ αυτό είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε πρώτα έναν επαγγελματία. Εκείνος θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις για να μπορέσετε να τα πάρετε με ασφάλεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Basés Pérez, E. (2015). REVISIÓN DE LOS EFECTOS BENEFICIOSOS DE LA INGESTA DE COLÁGENO [JB]. NUTRICION HOSPITALARIA, 1, 62–66. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.sup1.9482
 • Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J. y Voss, W. (2019). Un suplemento de colágeno mejora la hidratación, elasticidad, aspereza y densidad de la piel: resultados de un estudio ciego, controlado con placebo y aleatorizado. Nutrientes, 11 (10), 2494. https://doi.org/10.3390/nu11102494
 • Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L. W., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of Drugs in Dermatology : JDD18(1), 9–16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30681787/
 • Czajka, A., Kania, E. M., Genovese, L., Corbo, A., Merone, G., Luci, C., & Sibilla, S. (2018). Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutrition Research57, 97–108. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.06.001
 • García-Coronado, J. M., Martínez-Olvera, L., Elizondo-Omaña, R. E., Acosta-Olivo, C. A., Vilchez-Cavazos, F., Simental-Mendía, L. E., & Simental-Mendía, M. (2019, March 14). Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. International Orthopaedics. Springer Verlag. https://doi.org/10.1007/s00264-018-4211-5
 • Ito, N., Seki, S. y Ueda, F. (2018). Efectos del suplemento compuesto que contiene péptido de colágeno y ornitina sobre las afecciones de la piel y los niveles de IGF-1 en plasma: un ensayo aleatorizado, doble ciego y controlado con placebo. Drogas marinas, 16 (12), 482. https://doi.org/10.3390/md16120482
 • Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. (2018). Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018;10(7):826. Published 2018 Jun 26. doi:10.3390/nu10070826
 • Ramírez-Guerra, H., Ramírez-Suárez, J. y Mazorra-Manzano, M. (2013). PROPIEDADES BIOLÓGICAS DE PÉPTIDOS DERIVADOS DEL COLÁGENO DE ORGANISMOS MARINOS. BIOtecnia, 15 (3), 34. https://doi.org/10.18633/bt.v15i3.156
 • Silva, T. F. da, & Penna, A. L. B. (2012). Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais. Revista Do Instituto Adolfo Lutz.
 • Straub, DA (2007). La suplementación de calcio en la práctica clínica: una revisión de formas, dosis e indicaciones. Nutrición en la práctica clínica, 22 (3), 286-296. https://doi.org/10.1177/0115426507022003286

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.