Καζεϊνικό ασβέστιο: Ποια τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις του;

Το καζεϊνικό ασβέστιο είναι μια ευέλικτη ένωση που προέρχεται από πρωτεΐνες γάλακτος. Το σημερινό άρθρο θα συζητήσει τις ιδιότητες και τις εφαρμογές του.
Καζεϊνικό ασβέστιο: Ποια τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις του;
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Έχετε ακούσει ποτέ για καζεϊνικό ασβέστιο; Είναι μια ουσία που προέρχεται από γαλακτοκομικές πρωτεΐνες. Θέλετε να μάθετε σε τι χρησιμεύει; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

Το καζεϊνικό ασβέστιο είναι μια ένωση από καζεΐνη με υψηλή βιολογική αξία. Από αυτήν την άποψη, είναι αρκετά δημοφιλές ως συμπλήρωμα διατροφής στον αθλητισμό, ειδικά στα αθλήματα που διεγείρουν τη μυϊκή σύνθεση.

Τι ακριβώς είναι το καζεϊνικό ασβέστιο;

Όπως ξεκινήσαμε να λέμε παραπάνω, το καζεϊνικό ασβέστιο είναι ένα άλας που παρασκευάζεται από την εκχύλιση πρωτεΐνης γάλακτος.

καζεϊνικό ασβέστιο σε σκόνη

Γενικά, αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται με την προσθήκη εξειδικευμένων ενζύμων, ή μέσω ουσιών όπως ξίδι και χυμός λεμονιού. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά μπορούν να μειώσουν την οξύτητα των γαλακτοκομικών προϊόντων και να οδηγήσουν στην πήξη της καζεΐνης.

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό το είδος αλατιού προέρχεται από τη θεραπεία της καζεΐνης με υδροξείδιο του ασβεστίου.

Ιδιότητες από το καζεϊνικό ασβέστιο

Αυτή η ουσία περιέχει περίπου το 90% του βάρους της σε πρωτεΐνες καθώς και κάθε απαραίτητο αμινοξύ. Η υψηλή βιολογική του αξία οφείλεται σε αυτά και επίσης προσθέτουν στις θρεπτικές του ιδιότητες.

Επιπλέον, περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου και έχει λιγότερο από 1% λίπος. Περιέχει επίσης φωσφόρο και θείο σε περιορισμένες ποσότητες. Όχι μόνο αυτό, αλλά βασικά περιέχει μηδενική λακτόζη.

Γενικά, τα καζεϊνικά είναι ανθεκτικές στη θερμότητα ουσίες, περισσότερο από τις πρωτεΐνες. Επιπλέον, μπορούν εύκολα να αλληλεπιδράσουν με νερό και λίπη και γι ‘αυτό είναι ισχυροί γαλακτωματοποιητές.

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που καθιστούν αυτά τα άλατα πολύ ευπροσάρμοστα ως πρόσθετα τροφίμων σε διάφορα βρώσιμα προϊόντα.

Χρήσεις για το καζεϊνικό ασβέστιο

Η πιο γνωστή χρήση αυτής της ένωσης είναι ως αθλητικό συμπλήρωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η καζεΐνη, μια πρωτεΐνη, έχει αντι-καταβολικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι αποτρέπει τη διάσπαση των μυών.

Το σώμα απορροφά αργά αυτήν την ουσία μετά την κατάποση και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των αμινοξέων καθώς την αφομοιώνει – μαζί με τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Όπως μπορείτε να δείτε, η κατανάλωσή του οδηγεί σε μια αίσθηση ότι είστε χορτάτοι.

Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι η συμβολή των πρωτεϊνών του ορού και των καζεϊνικών αλάτων είναι χρήσιμη για την επίτευξη κορεσμού σε παχύσαρκα άτομα. Είναι επίσης εξαιρετική για την κάλυψη της σύστασης πρωτεϊνών σε νοσοκομειακούς ασθενείς με υψηλότερες απαιτήσεις για αυτό το θρεπτικό συστατικό.

Όντας ένα συμπλήρωμα διατροφής, είναι επίσης χρήσιμο σε άτομα που κάνουν ασκήσεις δύναμης, έντονη προπόνηση ή που αναζητούν διάπλαση των μυών τους. Γενικά, η κατανάλωσή του συνιστάται πριν πάτε για ύπνο ή μετά την προπόνηση.

Ωστόσο, δεν συνιστάται να το πάρετε χωρίς να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωσή του πρέπει να λάβει υπόψη την τρέχουσα διατροφή. Σημειώστε ότι δεν θα παράγει κανένα από τα αναφερόμενα αποτελέσματα μόνο του, ειδικά εάν δεν υποστηρίζεται από τη συνιστώμενη πρόσληψη πρωτεΐνης.

Χρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων

Τα καζεϊνικά συμπληρώματα χρησιμοποιούνται σε προϊόντα διατροφής και σε άλλα πρόσθετα και συντηρητικά. Αυτό το αλάτι προορίζεται να παρατείνει τη διάρκεια ζωής διαφόρων προϊόντων, να παρέχει θρεπτική αξία σε αυτά και να τροποποιήσει τις υφές. Από την άποψη αυτή, ορισμένα από τα προϊόντα που το περιέχουν είναι:

 • Παγωτό
 • Μπισκότα
 • Ψωμί
 • Στιγμιαία σούπα
 • Κρέμες για καφέ
 • Δημητριακά
 • Αρτοσκευάσματα και κέικ

Πρόσληψη ασβεστίου

ασβέστιο σε δόση

Επειδή αποτελείται κυρίως από ασβέστιο και έχει ελάχιστη ποσότητα λακτόζης, αυτή η ουσία μπορεί να παρέχει ασβέστιο σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Πράγματι μπορούν να το χωνέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι υπέροχο καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών.

Αντενδείξεις

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η καζεΐνη έχει σημαντικό φλεγμονώδες δυναμικό, έτσι ώστε ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά σε αυτήν και στα παράγωγά της.

Αλλεργία στην καζεΐνη

Συγκεκριμένα, το σώμα των αλλεργικών αναγνωρίζει αυτήν την πρωτεΐνη ως ξένη ένωση και απελευθερώνει ισταμίνη για να την εξουδετερώσει. Κατά συνέπεια, οδηγεί σε αντιδράσεις όπως διάρροια, κνησμός στο λαιμό, ρινική συμφόρηση και πόνος στα μάτια.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να καταπολεμήσετε την οστεοπόρωση με φυσικές θεραπείες

Βίγκαν

Αυτή η ουσία προέρχεται από αγελαδινό γάλα, επομένως δεν είναι κατάλληλη για όσους ακολουθούν δίαιτες για χορτοφάγους ή που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα για οποιονδήποτε λόγο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να διαβάσουν τις ετικέτες και να είναι σίγουροι ότι ορισμένα από τα προϊόντα που καταναλώνουν, όπως καφές, στιγμιαίες σούπες ή μπισκότα, δεν περιέχουν καζεϊνικό ασβέστιο.

Τελικές σημειώσεις για το καζεϊνικό ασβέστιο

Αυτή η ουσία είναι δημοφιλής ως πρόσθετο τροφίμων σε πολλά από τα προϊόντα που μπορείτε να καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, είναι επίσης ένα συμπλήρωμα για τους αθλητές που μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε τη μυϊκή σας μάζα.

Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις προτού το προσθέσετε στη διατροφή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Weiss-Steider, B., Córdova, Y., Aguiñiga-Sánchez, I., Ledesma-Martínez, E., Domínguez-Melendez, V., & Santiago-Osorio, E. (2019). El caseinato de sodio y la caseína α inhiben la proliferación de la línea celular mieloide de ratón 32D clone 3 (32Dcl3) mediante el TNF-α. Biomédica39(2), 291-299.
 • Armendariz-Anguiano, A. L., Jiménez-Cruz, A., Bacardí-Gascón, M., & Pérez-Morales, M. E. (2010). Efectividad del uso de suplementos de proteína en entrenamientos de fuerza: Revisión sistemática. Archivos Latinoamericanos de Nutrición60(2).
 • Reyna, N., Moreno-Rojas, R., Mendoza, L., Parra, K., Linares, S., Reyna, E., & Camara-Martos, F. (2016). Using whey proteins and caseins as dietetic supplements in regulation of satiating effect of overweight women. NUTRICION HOSPITALARIA33(1), 47-53.
 • Caseinato de calcio: estructura, propiedades, obtención y usos. Disponible en: Lifeder.com

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.