Σύγκαμα θηλής: Τι είναι, αιτίες και πρόληψη

Το σύγκαμα θηλής μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη, εκτός από πόνο και αιμορραγία. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να το αποτρέψετε και να το αντιμετωπίζετε σωστά. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς!
Σύγκαμα θηλής: Τι είναι, αιτίες και πρόληψη

Τελευταία ενημέρωση: 06 Ιουλίου, 2021

Το σύγκαμα θηλής είναι ένας κοινός τραυματισμός στους δρομείς λόγω της συνεχούς τριβής των ρούχων κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες, αν και πλήττει επίσης μερικές γυναίκες και παιδιά. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό δεδομένου ότι η θηλή είναι μια ευαίσθητη περιοχή. Δυστυχώς, μπορεί να επιδεινωθεί, ακόμη και να οδηγήσει σε μόλυνση.

Τι είναι ακριβώς το σύγκαμα θηλής;

Το σύγκαμα θηλής είναι ένας τραυματισμός αυτής της περιοχής λόγω τριβής στα ρούχα, κυρίως κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Είναι αμφίπλευρο στις περισσότερες περιπτώσεις και αποτελείται από μικρές ρωγμές και στις δύο θηλές.

Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που τρέχουν συχνά ή κάνουν μαραθώνιους. Όπως γνωρίζετε, η θηλή προεξέχει ελαφρώς στους άνδρες και είναι προφανώς πιο μακριά στις γυναίκες. Αυτό διευκολύνει την τριβή με ρούχα όταν συμβαίνει, είτε φοράτε μπλουζάκι ή σουτιέν.

Έτσι, το ύφασμα της ένδυσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα. Για παράδειγμα, το νάιλον συνδέεται συνήθως με μια θηλή. Άλλοι παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, παίζουν επίσης ρόλο στην εμφάνισή του. Αυτό συμβαίνει επειδή η θηλή τείνει να είναι όρθια όταν κάνει κρύο και οδηγεί σε τριβή.

Αντίθετα, είναι πολύ πιο συχνό στις γυναίκες όταν έχουν την περίοδό τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στήθη τείνουν να διογκώνονται και να είναι πιο ευαίσθητα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Anais Brasileiros de Dermatologia εξηγεί ότι σχεδόν το 35% των ανθρώπων που τρέχουν πάνω από 61 χιλιόμετρα την εβδομάδα βιώνουν σύγκαμα θηλής. Ωστόσο, η επίπτωση ήταν μικρότερη από 5% σε εκείνους που έτρεχαν λιγότερο από 30 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

άνδρας που τρέχει
Οι δρομείς μεγάλης απόστασης είναι πιο επιρρεπείς σε συγκάματα θηλών λόγω τριβής με τα ρούχα τους.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Revista Médica de Chile, τα κύρια χαρακτηριστικά μιας σκασμένης θηλής είναι οι οδυνηροί τραυματισμοί. Όπως αναφέραμε στην αρχή, αυτοί είναι συνήθως διμερείς και θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγήσουν σε αιμορραγία.

Η ίδια μελέτη δείχνει ότι οι αθλητές, γενικά, είναι πιο εκτεθειμένοι σε ορισμένες μολύνσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η υγρασία, ο ιδρώτας και άλλοι παράγοντες σε αυτές τις πληγές διευκολύνουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Επιπλέον, ο τραυματισμός είναι παρόμοιος με τη δερματίτιδα. Στην αρχή, υπάρχει ερυθρότητα και δυσφορία στην περιοχή. Δυστυχώς, το δέρμα θα επιδεινωθεί εάν συνεχίσετε να τρέχετε ενώ υπάρχει τριβή, οδηγώντας σε περαιτέρω πληγές.

Γι ‘αυτό ακριβώς τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος, ερυθρότητα και αιμορραγία. Οι θηλές, το ίδιο το στήθος, είναι πιο ευαίσθητα από άλλα μέρη του σώματος. Έτσι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λειχήνωση του δέρματος σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα πυκνώνει μετά από συνεχή τριβή ή ξύσιμο.

Σύγκαμα θηλής: Πρόληψη

Μπορείτε να αποτρέψετε το σύγκαμα θηλής με τα απλά μέτρα που πρόκειται να περιγράψουμε. Πρόκειται κυρίως για την προστασία των θηλών κατά την άσκηση.

Επιλέξτε το σωστό ύφασμα

Το ύφασμα των ρούχων που χρησιμοποιείτε για την άσκηση είναι σημαντικά, ειδικά για τους δρομείς. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα υλικά αυξάνουν την τριβή ή δεν επιτρέπουν την εφίδρωση.

Για παράδειγμα, οι νάιλον φανέλες είναι πιο πιθανό να τραυματίσουν μια θηλή. Επομένως, στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να είναι λείες και να μην έχουν ραφές ή στολίδια που να τρίβονται στο στήθος. Επίσης, το ύφασμα πρέπει να αναπνέει και να είναι δροσερό.

Φορέστε το σωστό αθλητικό σουτιέν

Οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να φορούν αθλητικά σουτιέν κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό ύφασμα που θα έρχεται σε άμεση επαφή με τη θηλή.

Επιλέξτε ένα σωστό σουτιέν που παρέχει αρκετή υποστήριξη, ώστε το στήθος να μην κινείται πάρα πολύ με κάθε βήμα. Το ύφασμα, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, πρέπει να αναπνέει και να μην είναι ευαίσθητο στην τριβή.

Δεν πρέπει να έχει ραφές στην κεντρική περιοχή του θώρακα. Ομοίως, το μέγεθος πρέπει να είναι κατάλληλο και οι ιμάντες του σουτιέν πρέπει να είναι φαρδιοί. Αυτό τους εμποδίζει να γίνουν πολύ σφιχτοί.

Αποφύγετε μεγάλες αποστάσεις

Έχουμε ήδη εξηγήσει ότι το σύγκαμα της θηλής είναι πιο συχνό σε άτομα που τρέχουν σε μεγάλες αποστάσεις. Επομένως, είναι ασυνήθιστο να πληγεί όποιος τρέχει σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων, εκτός εάν είναι αποτέλεσμα ελαττωματικού υφάσματος.

Ως εκ τούτου, οι επαγγελματίες συμβουλεύουν να ακολουθήσετε σύντομες συνεδρίες τζόκινγκ έως ότου αυτός ο τραυματισμός επουλωθεί. Ωστόσο, εάν απλά δεν μπορείτε να το εγκαταλείψετε τότε πρέπει να προστατεύσετε σωστά αυτήν την περιοχή του σώματός σας.

Χρησιμοποιήστε λιπαντικά ή βαζελίνη

Ορισμένα προϊόντα μπορούν να αποτρέψουν το τρίψιμο και έτσι να αποτρέψουν τη ζημιά των θηλών. Η εφαρμογή βαζελίνης στην περιοχή λειτουργεί για πολλούς ανθρώπους. Είναι μια ουσία που βοηθά στη λίπανση και την προστασία του δέρματος.

Επίσης, η σκόνη ταλκ μπορεί να μειώσει αυτό το πρόβλημα καθώς βοηθά στην αποξήρανση της περιοχής η οποία με τη σειρά της μειώνει τον ερεθισμό. Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα για να αποτρέψουν τη φθορά σε άλλες περιοχές – όπως οι εσωτερικοί μηροί.

Αποτρέψτε το σύγκαμα θηλής όταν τρέχετε

Εκτός από τις ουσίες που εξηγούνται παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την προστασία των θηλών κατά την άσκηση. Για παράδειγμα, υπάρχει μια ασπίδα θηλής στην αγορά, είναι ένα είδος ταινίας που προσαρμόζεται στο ανατομικό σας σχήμα.

Μπορείτε όμως να την φτιάξετε στο σπίτι, απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν οδηγούν σε περισσότερο ιδρώτα ή σε τριβή με τις τρίχες στο στήθος.

Σύγκαμα θηλής: Τι είναι, αιτίες και πρόληψη
Το τρέξιμο στο βουνό συχνά περιλαμβάνει μεγάλες αποστάσεις, κάτι που ενθαρρύνει την εμφάνιση της θηλής του δρομέα.

Αντιμετωπίστε το σύγκαμα θηλής το συντομότερο δυνατό

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίσετε το σύγκαμα θηλής καθώς μπορεί να επιδεινωθεί εύκολα λόγω μόλυνσης. Μπορεί να χρειαστείτε ένα αντιβιοτικό, αλλά θα πρέπει να το παίρνετε μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες ενός επαγγελματία.

Επίσης, είναι σημαντικό να καθαρίσετε σωστά αυτήν την περιοχή. Στην ιδανική περίπτωση, στεγνώστε εντελώς τις θηλές σας μετά το πλύσιμο και εφαρμόστε ξανά ενυδατικές κρέμες ή βαζελίνη. Χρησιμοποιείτε πάντα καθαρά ρούχα για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kolbach R, M., Cossio T, M. L., De Santa María P, M. L. S., Carreño O, N., De La Cruz F, C., & Fajre W, X. (2008, February). Dermatosis en los deportistas. Revista Medica de Chile. Sociedad Médica de Santiago. https://doi.org/10.4067/s0034-98872008000200016
  • Purim, K. S. M., & Leite, N. (2014). Sports-related dermatoses among road runners in Southern Brazil. Anais Brasileiros de Dermatologia, 89(4), 587–592. https://doi.org/10.1590/abd1806-4841.20142792

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.