Τζόκινγκ και τρέξιμο: Ποια είναι η διαφορά;

Το τρέξιμο έχει πολλά υγιεινά οφέλη. Όμως, το τζόκινγκ και το τρέξιμο είναι το ίδιο πράγμα; Ας ρίξουμε μια ματιά στο καθένα ώστε να δούμε τις διαφορές τους.
Τζόκινγκ και τρέξιμο: Ποια είναι η διαφορά;
Eva María Rodríguez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γυμνάστρια Eva María Rodríguez.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τζόκινγκ και τρέξιμο, δύο έννοιες που συγχέονται συχνά. Είναι ίδια όμως; Το τρέξιμο είναι μια σωματική δραστηριότητα η οποία προσφέρει πολλά υγιεινά οφέλη, εφόσον γίνεται σωστά και με ένα καλό επίπεδο υγείας. Επίσης, πρόκειται για τη μόδα της εποχής μας.

Είναι, ωστόσο, οποιοσδήποτε τρέχει δρομέας; Και τι συμβαίνει με το τζόκινγκ; Είναι το τζόκινγκ και το τρέξιμο τα ίδια;

Η αλήθεια είναι ότι το τζόκινγκ και το τρέξιμο δεν είναι ένα και το αυτό. Παρόλα αυτά, οι δύο δραστηριότητες είναι παρόμοιες, δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό! Φυσικά, στο τέλος, το τρέξιμο είναι τρέξιμο. Η διαφορά όμως των δύο αθλημάτων είναι σημαντική, ειδικά από πλευράς τεχνικής, ιδιαίτερα για τους ερασιτέχνες αθλητές.

Είναι βασικό να γνωρίζουμε τι κάνουμε ώστε να λάβουμε τις σωστές πληροφορίες. Για να ξεκαθαρίσουμε το παραπάνω, θα δούμε τι είναι το τζόκινγκ, τι είναι το τρέξιμο, και ποιες είναι οι διαφορές τους.

Τι είναι το τζόκινγκ;

Κυριολεκτικά, τζόκινγκ σημαίνει “τριποδίζω”. Δηλαδή, τρέχω με αργό ρυθμό. Γι’ αυτό, αποτελεί μια άσκηση υψηλής έντασης. Παρότι στρεσάρει τις αρθρώσεις, ειδικά στα γόνατα, το κάνει σε μικρότερο βαθμό από άλλα αθλήματα.

Το τζόκινγκ διευκολύνει την αερόβια αντίσταση και αυξάνει τη φυσική ικανότητα χωρίς την ταλαιπωρία που προκαλούν οι περισσότερες έντονες ασκήσεις. Αυτό το καθιστά τέλειο για τη διαδικασία ανάρρωσης.

Επίσης, το τζόκινγκ συνιστάται ιδιαιτέρως για άτομα που επιθυμούν να κάνουν μέτριας έντασης αερόβια άσκηση και δε μπορούν ή δε θέλουν να γυμναστούν σε υψηλή ένταση.

Τα οφέλη του τζόκινγκ

Το τζόκινγκ προσφέρει πολλά υγιεινά οφέλη σε κάθε ηλικία, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας σας.

Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να σταματήσουμε για λίγο και να θυμηθούμε ότι είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα υψηλής έντασης ή κάποια που μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση, αναφερόμαστε στους τραυματισμούς των κάτω άκρων ή τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα κύρια οφέλη του τζόκινγκ, λοιπόν, σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές μελέτες, είναι τα ακόλουθα:

  • Αποτρέπει την παχυσαρκία και το παραπανίσιο βάρος.
  • Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και την καρδιαγγειακή υγεία μέσα από τη βελτιωμένη απορρόφηση οξυγόνου, την αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL), τη μείωση των τριγλυκεριδίων και της πίεσης.
  • Αυξάνει την ευαισθησία της ινσουλίνης.
  • Μειώνει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και αυξάνει την ινωδολυτική δραστηριότητα, αποτρέποντας τις θρομβώσεις.
  • Μειώνει τους δείκτες συστημικής φλεγμονής.
  • Βελτιώνει την ψυχολογική λειτουργία.
Άτομα κάνουν τζόκινγκ στην παραλία
Το τζόκινγκ επηρεάζει λιγότερο τις αρθρώσεις, παρόλα αυτά είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας την πιθανότητα ενός τραυματισμού.

Τι είναι το τρέξιμο;

Με το τρέξιμο, εννοούμε μια οργανωμένη προπόνηση η οποία είναι σχεδιασμένη με συγκεκριμένους στόχους, ακολουθώντας σίγουρες τεχνικές. Με άλλα λόγια, η άσκηση ακούγεται πάρα πολύ επαγγελματική.

Το τρέξιμο περιλαμβάνει μια αερόβια άσκηση μεγάλης έντασης κατά την οποία τρέχετε με ταχύτητα έως 10 λεπτά τα 1,6 χλμ.. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε το πολύ 10 λεπτά για να διανύσετε 1,6 χλμ..

Τζόκινγκ και τρέξιμο – Τα οφέλη του τρεξίματος

Τα οφέλη του τρεξίματος σχετίζονται με την ένταση της άσκησης. Διάφορες μελέτες έχουν βρει ότι αυτή η φυσική δραστηριότητα:

  • Βοηθά την υγεία των αρθρώσεων, των οστών, και του καρδιαγγειακού, ενώ αυξάνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή.
  • Δυναμώνει τους μυς και αυξάνει τον τόνο των ινών στο κέντρο του σώματος (κορμό).
  • Βοηθά στη διατήρηση του βάρους και προάγει το αδυνάτισμα.
  • Ανακουφίζει από το άγχος.

Στα παραπάνω οφέλη, θα πρέπει να προσθέσουμε και αυτά του τζόκινγκ που αναφέραμε παραπάνω.

Τζόκινγκ και τρέξιμο: Ποιες είναι οι κύριες διαφορές

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στο τζόκινγκ και το τρέξιμο είναι η ταχύτητα ή η ένταση της άσκησης. Όπως προαναφέραμε, ένα άτομο το οποίο τρέχει θεωρείται πως τρέχει όταν χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να διανύσει 1,6 χλμ. απόσταση.

Ακόμη μία κύρια διαφορά ανάμεσα στα δύο έχει να κάνει με την προσέγγιση της άσκησης. Άτομα που κάνουν τζόκινγκ πηγαίνουν έξω επειδή απολαμβάνουν μια περίοδο αερόβιας άσκησης. Όμως, οι δρομείς ακολουθούν ένα πλάνο προπόνησης με συγκεκριμένους στόχους και ξεκάθαρες οδηγίες.

Αυτό υποδηλώνει μια σημαντική διαφορά στην τεχνολογία, τον εξοπλισμό, τη διατροφή, και το κίνητρο. Παραδείγματος χάρη, οι δρομείς επιλέγουν με μεγάλη προσοχή τα παπούτσια και τα ρούχα τους. Επίσης, το φαγητό και τα ροφήματα πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την προπόνηση είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Γυναίκα τρέχει σε σκαλοπάτια
Το τρέξιμο έχει μια πιο επαγγελματική χροιά καθώς περιλαμβάνει τεχνική και εξοπλισμό.

Μπορείτε να κάνετε τζόκινγκ ή τρέξιμο, ανάλογα με την υγεία σας

Παρόλο που το τρέξιμο είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα αυτή τη στιγμή, δεν είναι για όλους. Ανεξάρτητα από το αν σας το επιτρέπει η σωματική σας κατάσταση, απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση και επαρκή καρδιοαναπνευστική χωρητικότητα. Φυσικά, μπορείτε να δουλέψετε πάνω σε όλα αυτά τα κομμάτια.

Όσοι δεν έχουν τρέξει προηγουμένως και θέλουν να απολαύσουν τα οφέλη αυτής της άσκησης, μπορούν να ξεκινήσουν με το τζόκινγκ και να το συνοδεύσουν με άλλες ασκήσεις. Με τον καιρό, ίσως, μπορέσετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα και να γίνετε δρομείς.

Ταυτόχρονα, δε θα πρέπει να ξεχνάτε το κομμάτι των τραυματισμών. Όσο πιο έντονη η άσκηση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ενός τραυματισμούΤο ίδιο ισχύει με την ανισότητα του εδάφους, λακκούβες, ή τις περιοχές που γλιστρούν.

Μια τελευταία συμβουλή: Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε το τρέξιμο, μην το κάνετε χωρίς καλά παπούτσια τα οποία προσαρμόζονται στα πόδια σας και στον τρόπο που κινείστε. Ένα μέρος της αρχικής επένδυσης είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.