Σύμπλεγμα Carney: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες

Το σύμπλεγμα Carney είναι μια σπάνια ασθένεια που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όσους πάσχουν από αυτό. Υπάρχουν ακόμη πολλά κενά στην επιστήμη σχετικά με αυτή τη νόσο, αλλά θα σας πούμε όσα είναι γνωστά εδώ.
Σύμπλεγμα Carney: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το σύμπλεγμα Carney (CNC) είναι ένα σπάνιο κληρονομικό σύνδρομο. Χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία:

 1. Μελάγχρωση του δέρματος με τη μορφή μικρών κηλίδων
 2. Υπερδραστηριότητα των ενδοκρινών αδένων
 3. Εμφάνιση μυξωμάτων ή μικρών όγκων

Το σύμπλεγμα Carney είναι επίσης γνωστό και με άλλες ονομασίες, όπως σύνδρομο lentigo, σύνδρομο σπίλου, μυξοειδή νευροϊνώματα, βλεννοδερματικό μύξωμα, ωτικό μύξωμα και μπλε σπίλος. Τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Υπάρχουν αναφορές για περίπου 600 ασθενείς που πάσχουν από το σύμπλεγμα Carney. Μεταξύ 60% και 75% των περιπτώσεων έχουν κληρονομικά αίτια. Με τη σειρά τους, μεταξύ 25% και 40% θεωρούνται σποραδικές λόγω αυθόρμητης μετάλλαξης ενός γονιδίου.

Τι είναι το σύμπλεγμα Carney;

Το σύμπλεγμα Carney είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία μελάγχρωσης του δέρματος, μυξωμάτων ή όγκων του συνδετικού ιστού και προβλημάτων στους ενδοκρινείς αδένες, δηλαδή στους αδένες που παράγουν ορμόνες.

Η ασθένεια αυτή περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1985 από τον επιστήμονα Aidan Carney. Προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες, αν και μπορεί να υπάρχει μια μικρή επικράτηση στο γυναικείο φύλο. Η διάγνωση γίνεται συνήθως μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δεκαετίας της ζωής.

Τα άτομα με τη διαταραχή έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τους ακόλουθους τύπους καρκίνου:

 • Καρκίνο του φλοιού των επινεφριδίων
 • Καρκίνο του παγκρέατος
 • Καρκίνο του θυρεοειδούς
 • Καρκίνο του παχέος εντέρου
 • Καρκίνο των όρχεων
 • Καρκίνο των ωοθηκών
 • Καρκίνο του ήπατος

Τα συμπτώματα

Τα μυξώματα είναι μικροί όγκοι που εμφανίζονται συνήθως στην περιοχή του μαστού ή στην καρδιακή περιοχή εντός του συμπλέγματος Carney. Είναι καλοήθεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χαρακτηρίζονται ως καρκίνος.

Οι κηλίδες συνήθως μοιάζουν με φακές και μπλε σπίλους. Οι πρώτοι είναι καφέ ή μαύρες κηλίδες μεγέθους 1 έως 5 χιλιοστών. Οι μπλε σπίλοι είναι μπλε, μπλε-γκρι ή μπλε-μαύροι σπίλοι.

Από την άλλη πλευρά, στους ενδοκρινείς αδένες εμφανίζονται όγκοι, οι οποίοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή όχι. Οι πιο συνηθισμένοι είναι εκείνοι των επινεφριδίων, του θυρεοειδούς, των ωοθηκών, των όρχεων και της υπόφυσης.

Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί ακρομεγαλία, η οποία είναι μια ασθένεια κατά την οποία αυξάνεται το μέγεθος των χεριών, των ποδιών, της μύτης και του σαγονιού. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο Cushing, κατά το οποίο υπάρχει συσσώρευση λίπους στους ώμους, το πρόσωπο μοιάζει με πανσέληνο και πορφυρές ή ροζ ραβδώσεις.

Glándulas suprarrenales afectadas en complejo de Carney.

Η συμμετοχή των επινεφριδίων μπορεί να εξηγήσει ορισμένα συμπτώματα του συμπλέγματος.

Γιατί εμφανίζεται;

Το σύμπλεγμα Carney είναι μια κληρονομική γενετική πάθηση. Μπορεί να κληρονομηθεί με αυτοσωμικό επικρατούντα τρόπο ή να εμφανιστεί αυθόρμητα.

Αυτοσωμική επικρατούσα κληρονομικότητα συμβαίνει όταν το παθολογικό γονίδιο κληρονομείται μόνο από τον έναν γονέα. Στη σποραδική μορφή εμφανίζεται η μετάλλαξη του γονιδίου, αλλά χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει μετάλλαξη του γονιδίου PRKAR1A. Εάν αυτή υπάρχει σε έναν γονέα, ο κίνδυνος να μεταδοθεί στο παιδί είναι 50% σε κάθε εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα από το φύλο του παιδιού.

Το γονίδιο PRKAR1A πιστεύεται ότι είναι ένας κατασταλτικός παράγοντας του όγκου. Αυτό σημαίνει ότι επιβραδύνει την κυτταρική διαίρεση, επιδιορθώνει βλάβες στο DNA και σηματοδοτεί πότε τα κύτταρα πρέπει να πεθάνουν. Επομένως, μια ανωμαλία σε αυτό το γονίδιο θα μπορούσε να είναι η αιτία του πολλαπλασιασμού των όγκων.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις αυτού του συνδρόμου στις οποίες δεν υπάρχει καμία ανωμαλία σε αυτό το γονίδιο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν άλλα μη αναγνωρισμένα τμήματα του DNA που μπορεί να ευθύνονται.

Διαγνωστικά κριτήρια για το σύμπλεγμα Carney

Για τη διάγνωση χρησιμοποιείται πρώτα μια κλινική αξιολόγηση. Σε αυτό το σύνδρομο, υπάρχουν 12 σχετικά χαρακτηριστικά. Εάν ένα άτομο έχει τουλάχιστον ένα από αυτά, η νόσος επιβεβαιώνεται.

Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό πρέπει να έχουν μόνο ένα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

Τα 12 χαρακτηριστικά ή κριτήρια έχουν ως εξής

 1. Μελάγχρωση του δέρματος με τα πρότυπα του συμπλέγματος Carney
 2. Μυξώματα (καλοήθεις όγκοι)
 3. Καρδιακό μύξωμα
 4. Μυξωμάτωση του μαστού (όγκος στον συνδετικό ιστό του μαστού)
 5. Αδενώματα των μαστικών πόρων (καρκίνος στους μαστικούς πόρους)
 6. PPNAD ή πρωτοπαθής μελαγχρωματική οζώδη νόσο των επινεφριδίων
 7. Ακρομεγαλία
 8. Ασβεστοποιημένος όγκος Sertoli μεγάλων κυττάρων του όρχεως (LCCST)
 9. Καρκίνος του θυρεοειδούς
 10. Μελαγχρωστικό ψαμμωματώδες σβάννωμα (όγκοι των νεύρων)
 11. Μπλε σπίλοι
 12. Οστεοχονδρομύξωμα (όγκοι των οστών)

Υπάρχουν και άλλα σωματικά σημεία που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την παρουσία του συμπλέγματος Carney. Ωστόσο, δεν είναι πειστικά:

 • Χαρακτηριστικές φακίδες
 • Μυοκαρδιοπάθεια
 • Πολύποδες στο παχύ έντερο
 • Πολλοί μπλε σπίλοι
 • Πολλαπλά ακροχορδόνια ή λιπώματα
 • Ένας μόνο όζος του θυρεοειδούς (σε νεαρό άτομο)
 • Αρκετοί όζοι θυρεοειδούς (σε ηλικιωμένα άτομα)
 • Πηλοειδής κόλπος (απόστημα στη σχισμή του γλουτού).
 • Μη φυσιολογικό αποτέλεσμα της δοκιμής ανοχής στη γλυκόζη (GTT)
 • Υψηλά επίπεδα του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-I)
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, συνδρόμου Cushing, ακρομεγαλίας ή αιφνίδιου θανάτου
 • Δοκιμασία ορμόνης απελευθέρωσης θυρεοτροπίνης (TRH) με παράδοξη απόκριση αυξητικής ορμόνης (GH)

Διαγνωστικές εξετάσεις

Διατίθενται διαγνωστικές εξετάσεις για την ανίχνευση μεταλλάξεων στο γονίδιο PRKAR1A, εάν υπάρχει υποψία ότι ένα άτομο πάσχει από το σύμπλεγμα Carney. Εάν κάποιος έχει τη μετάλλαξη και πληροί 1 από τα 12 κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω, το σύνδρομο διαγιγνώσκεται.

Διαγνωστικές εξετάσεις όπως οι ακόλουθες χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οι καταστάσεις που αναφέρονται στα 12 κριτήρια:

 • Ηχοκαρδιογράφημα: Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η εξέταση αυτή πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο. Εάν το άτομο έχει ήδη μια αρχική διάγνωση, γίνεται κάθε 6 μήνες.
 • Περιοδικές αξιολογήσεις του δέρματος.
 • Εξετάσεις αίματος: Μετρώνται τα επίπεδα κορτιζόλης, IGF1 και προλακτίνης.
 • Ένα υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα.
 • Γενικές εξετάσεις του ενδοκρινικού συστήματος.
 • Υπερηχογράφημα των όρχεων.

Οι παραπάνω εξετάσεις επιτρέπουν την επιβεβαίωση της διάγνωσης, αλλά χρησιμεύουν επίσης για την λεπτομερή παρακολούθηση της εξέλιξης του συμπλέγματος Carney.

Médico hace ecocardiograma.
Η ηχοκαρδιογραφία ενδείκνυται για άτομα που έχουν σαφές ιστορικό του συμπλέγματος στην άμεση οικογένειά τους.

Θεραπεία

Η θεραπεία του συμπλέγματος Carney προσανατολίζεται στη διαχείριση των συγκεκριμένων συμπτωμάτων που παρουσιάζει κάθε ασθενής. Συνήθως απαιτείται διεπιστημονική ομάδα για την παροχή επαρκούς φροντίδας.

Γενικά, τα μυξώματα απαιτούν χειρουργικές επεμβάσεις. Εάν βρίσκονται στην καρδιακή περιοχή, θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις για την καρδιά. Όταν υπάρχει σύνδρομο Cushing, μπορεί να είναι απαραίτητη η αφαίρεση των επινεφριδίων. Επίσης, όταν υπάρχει καρκινικός όγκος οπουδήποτε στο σώμα.

Θα πρέπει επίσης να προσφέρεται συμβουλευτική στον πάσχοντα και στην οικογένειά του. Είναι σύνηθες τα άτομα που πάσχουν από το σύμπλεγμα Carney να χρειάζονται και ψυχολογική υποστήριξη.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για το σύμπλεγμα Carney

Αρκετές ερευνητικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για την περαιτέρω κατανόηση της πάθησης. Κλινικές δοκιμές διεξάγονται επίσης σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό του συμπλέγματος Carney να παραμένουν σε εγρήγορση. Ομοίως, όσοι έχουν διαγνωστεί θα πρέπει να κάνουν τακτικές εξετάσεις και ελέγχους για να αποφύγουν επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Yin, Z., & Kirschner, L. S. (2009). The Carney complex gene PRKAR1A plays an essential role in cardiac development and myxomagenesis. Trends in cardiovascular medicine, 19(2), 44-49.
 • Zubiri, C. G., Yebra, M. Y., Antón, C. S., Madero, R. G., Espinosa, L. M., & Bango, M. Y. (2009). Mixoma cardiaco: serie de 30 pacientes. Revista clinica espanola, 209(10), 478-482.
 • Grande, E. J. L., Martínez, D. A. K., & Boillos, M. G. (2011). Complejo de Carney. Endocrinología y Nutrición, 58(6), 308-314.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.