Πώς προκαλούνται τα λιπώματα στην πλάτη;

Τα λιπώματα στην πλάτη είναι συχνά και προκαλούν ανησυχία σε όσους/ες υποφέρουν από αυτά. Είναι απαραίτητο να τα διαφοροποιήσουμε από άλλες παθολογίες ώστε να εφαρμοστεί η σωστή θεραπεία.
Πώς προκαλούνται τα λιπώματα στην πλάτη;

Τελευταία ενημέρωση: 19 Αυγούστου, 2020

Ένα άτομο που ανακαλύπτει λιπώματα στην πλάτη συνήθως ανησυχεί. Ορισμένες φορές δεν είναι μονάχα ένα λίπωμα, αλλά συνοδεύεται από άλλα μικρότερα, και αυτό προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να υπάρξει διαφορική διάγνωση της ασθένειας. Με άλλα λόγια, παρότι μπορεί να φαίνεται σαν λίπωμα, ίσως είναι κάποια άλλη παθολογία, όπως μια σμηγματογόνος κύστη ή ένας δοθιήνας (καλόγερος).

Αν και είναι αλήθεια ότι το λίπος είναι η συχνότερη αιτία εμφάνισης αυτού του συμπτώματος, δε θα έκανε κακό μια επίσκεψη στον/η γιατρό ώστε να ανακαλύψετε την αιτία. Ορισμένες φορές, μία εξέταση μονάχα είναι αρκετή για να προσδιοριστεί η αιτία του όγκου, χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις.

Ειδικότερα, η συσσώρευση λίπους στο δέρμα ονομάζεται λίπωμα. Το όνομα αναφέρεται στη δομή του, η οποία αποτελείται από λιποκύτταρα.

Τα λιπώματα δεν είναι κακοήθη, και γενικότερα περιορίζονται σε ένα μέγεθος το οποίο δεν επηρεάζει άλλες δομές του σώματος. Όμως, τα γιγαντιαία λιπώματα και τα εσωτερικά λιπώματα μπορούν να οδηγήσουν σε απροσδόκητες επιπλοκές, σε σημείο όπου διακόπτουν τη λειτουργία άλλων οργάνων.

Λιπώματα στην πλάτη – Διαφορική διάγνωση

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η ύπαρξη λιπωμάτων στην πλάτη απαιτεί μια διαφορική διάγνωση. Θα πρέπει ν’ ανακαλύψετε αν έχετε να κάνετε με λίπωμα ή άλλη δερματική ασθένεια με παρόμοια συμπτώματα. Παρακάτω, θα δούμε λεπτομερώς τις τρεις συχνότερες.

Γυναίκα με λιπώματα στην πλάτη
Όπως προαναφέραμε, τα λιπώματα στην πλάτη απαιτούν διαφορική διάγνωση. Έτσι, ο/η γιατρός μπορεί να προσδιορίσει το είδος της ασθένειας.

1. Λίπωμα

Αυτό είναι ο κλασικός λιπώδης όγκος. Μεγαλώνει αργά και σταδιακά, και γίνεται εμφανής όταν τον ανακαλύπτει ο/η ασθενής, συνήθως τυχαία. Δεν προκαλεί πόνο και φτάνει σε ένα σημείο ισορροπίας όπου σταματά ν’ αναπτύσσεται, με τις εξαιρέσεις που αναφέραμε.

Αν είναι μικρός οι γιατροί συνήθως προτείνουν να μην κάνετε κάτι. Ωστόσο, αν είναι μεγάλος ή σας ενοχλεί αισθητικά, μπορείτε να τον αφαιρέσετε με τοπική επέμβαση.

2. Δοθιήνας

Ένας δοθιήνας είναι μια μόλυνση του θύλακα της τρίχας. Μπορεί να εμφανιστεί στην πλάτη σας, ειδικά χαμηλά όπου υπάρχουν περισσότερες τρίχες. Κάποιες φορές πονά, ενώ άλλες όχι. Ο πόνος σχετίζεται, τις περισσότερες φορές, με λοίμωξη.

Αν υπάρχει τέτοια επιπλοκή, εμφανίζεται πύον το οποίο ασκεί πίεση στην προσπάθειά του να βγει έξω. Γι’ αυτό διαφέρει από το λίπωμα το οποίο δεν έχει εκκρίσεις. Η θεραπεία για τον δοθιήνα είναι τα αντιβιοτικά αν υπάρχει λοίμωξη, αποστράγγιση αν υπάρχει πύον, και πλύσεις των πληγών με αντισηπτικό.

3. Σμηγματογόνος κύστη

Αυτή η πάθηση είναι αρκετά όμοια με τα λιπώματα καθώς περιέχει και αυτή λίπος. Παρόλα αυτά, η ιστολογική διαφορά είναι πως εδώ υπάρχει μια κύστη με υγρό μέσα. Αν και οι σμηγματογόνες κύστες σπανίως προκαλούν πόνο, μπορούν να μολυνθούν, όπως ο δοθιήνας.

Κινούνται και βυθίζονται με λίγη πίεση. Όπως σε ένα λίπωμα, η θεραπεία βασίζεται στο μέγεθος και τη δυσφορία που προκαλεί. Αν ο/η ασθενής αποφασίσει να την αφαιρέσει, τότε θα πρέπει να γίνει τοπική επέμβαση.

Συμπτώματα και παράγοντες επικινδυνότητας

Τα λιπώματα στην πλάτη είναι αρκετά συχνά. Παρόλα αυτά, μπορούν να εμφανιστούν επίσης στα άνω άκρα και τον λαιμό. Δεν είναι σύνηθες να εμφανίζονται στα κάτω άκρα.

Όταν αγγίζετε ένα λίπωμα, αυτό κινείται λίγο και το νιώθετε μαλακό. Μπορεί να βυθιστεί με λίγη πίεση αλλά δεν είναι υγρό όπως μία κύστη. Έτσι, έχει μια αντίσταση στο άγγιγμα. Οι γιατροί μπορούν να τα αναγνωρίσουν σχετικά εύκολα χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τα περισσότερα λιπώματα δεν ξεπερνούν τα 2,5 – 5 εκατοστά. Αν είναι μεγαλύτερο, τότε μιλάμε για ένα γιγάντιο λίπωμα το οποίο είναι μια οντότητα από μόνο του. Αυτό απαιτεί διαφορετική προσέγγιση επειδή διεισδύει σε βαθύτερες δομές και δεν μπορεί να αφαιρεθεί τόσο εύκολα.

Οι ειδικοί δε γνωρίζουν την ακριβή προέλευση των λιπωμάτων. Υποθέτουν ότι υπάρχει κάποιος γενετικός σύνδεσμος, καθώς τα λιπώματα εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα σε οικογένειες που έχουν αυτή τη τάση. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν μελέτες που να το ξεκαθαρίζουν αυτό.

Αναφορικά με την ηλικία, οι ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι ενήλικες μεταξύ 30 και 60 ετών. Επίσης, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες πληροφορίες γιατί επηρεάζονται κυρίως οι ενήλικες.

Γυναίκα με μεγάλο λίπωμα
Τα λιπώματα μπορεί να είναι μεγάλα σε κάποιους ασθενείς, επηρεάζοντας ακόμη και τη λειτουργικότητα άλλων οργάνων.

Λιπώματα στην πλάτη – Πότε να δείτε τον/η γιατρό σας

Αν παρατηρήσετε λιπώματα στην πλάτη θα πρέπει να δείτε τον/η γιατρό σας για μια διαφορική διάγνωση. Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν γρήγορα αν πρόκειται για λίπωμα ή κάποια άλλη πάθηση. Ομοίως, ανάλογα με τη σοβαρότητα θα προτείνουν συμπληρωματικές μεθόδους εξέτασης.

Παρακάτω έχουμε ορισμένα πρόσθετα προειδοποιητικά συμπτώματα ώστε να δείτε έναν/μία γιατρό αμέσως μόλις εμφανιστούν:

  • Αν αυξάνεται το μέγεθος του λιπώματος.
  • Αν υπάρχει πύον που εκκρίνεται.
  • Αν σκληραίνει το λίπωμα χάνοντας την ικανότητα κίνησης και την απαλότητά του.
  • Αν έχετε πρησμένους αδένες κοντά στην περιοχή.

Δώστε προσοχή στα λιπώματα στην πλάτη

Αν και τα λιπώματα είναι καλοήθη, απαιτούν προσοχή. Είναι καλύτερο να δείτε έναν/μία γιατρό για μια διαφορική εξέταση παρά να μείνετε με την αμφιβολία. Ακόμη περισσότερο, αν τα συμπτώματα σάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχετε κάποια λοίμωξη, συμπίεση γειτονικών δομών, ή μεγέθυνση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Laín, Alberto Lozano, and José Alberto Codina Silva. “Enucleación quirúrgica de quiste sebáceo en la región mandibular.” Revista Mexicana de Estomatología 4.1 (2017): 37.
  • Monsel, G., V. Pourcher, and E. Caumes. “Infección cutánea bacteriana.” EMC-Tratado de Medicina 22.2 (2018): 1-7.
  • Michal, Michael, et al. “Dysplastic Lipoma.” The American journal of surgical pathology 42.11 (2018): 1530-1540.
  • Lipoma, Endobronchial. “Endobronchial lipoma.” Singapore Med J 58.8 (2017): 510-511.
  • Shanks, John A., W. Paranchych, and J. Tuba. “Familial multiple lipomatosis.” Canadian Medical Association Journal 77.9 (1957): 881.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.