6 συμβουλές για διεκδικητική επικοινωνία

Ανακαλύψτε πώς να βελτιώσετε τη διεκδικητική επικοινωνία σε διάφορες καταστάσεις και ενισχύστε τις ικανότητές σας να εκφράζεστε με σεβασμό.
6 συμβουλές για διεκδικητική επικοινωνία

Τελευταία ενημέρωση: 01 Ιουλίου, 2023

Η διεκδικητική επικοινωνία αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις κάθε ανθρώπου. Μέσω αυτής, είναι δυνατόν να εκφράζουμε τις ιδέες, τις απόψεις και τα συναισθήματά μας με σαφήνεια, σεβασμό και ειλικρίνεια. Ταυτόχρονα, μας βοηθά να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε τα δικαιώματα και τις απόψεις των άλλων.

Η εφαρμογή της διεκδικητικής επικοινωνίας έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στις προσωπικές όσο και στις επαγγελματικές μας σχέσεις. Επιτρέπει την ανοιχτή και αποτελεσματική επικοινωνία, ενώ παράλληλα αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, οι περιττές συγκρούσεις και οι δυσαρέσκειες. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να βελτιώσετε αυτό το στυλ επικοινωνίας; Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές.

Πώς μπορώ να βελτιώσω τη διεκδικητική μου επικοινωνία; Πρακτικές συμβουλές

Όπως αναφέρει η Mayo Clinic, η διεκδικητικότητα είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα επικοινωνίας. Η άσκησή της βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, ο οποίος προάγει υγιέστερες διαπροσωπικές σχέσεις. Ευτυχώς, πρόκειται για ένα είδος επικοινωνίας που μπορεί να διδαχθεί και να βελτιωθεί. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς.

1. Γνωρίστε τον εαυτό σας και εντοπίστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας

Ένα από τα πρώτα βήματα για να βελτιώσετε τη διεκδικητική σας επικοινωνία είναι να αναπτύξετε μεγαλύτερη αυτογνωσία των συναισθημάτων και των σκέψεών σας. Αυτό περιλαμβάνει να γνωρίζετε πώς αισθάνεστε σε διάφορες καταστάσεις και να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε και να κατανοείτε τις δικές σας συναισθηματικές αντιδράσεις.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τα συναισθήματά σας και κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • “Πώς αισθάνομαι αυτή τη στιγμή;”
 • “Ποιες σκέψεις περνούν από το μυαλό μου;”

Δώστε προσοχή στις συναισθηματικές σας αντιδράσεις, είτε πρόκειται για θυμό, θλίψη, απογοήτευση ή ευτυχία. Η αναγνώρισή τους θα σας επιτρέψει να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά και να αποφύγετε παρορμητικές ή ακατάλληλες αντιδράσεις.

Εκτός από αυτό, είναι προς το συμφέρον σας να εντοπίσετε τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες σε διάφορες καταστάσεις επικοινωνίας. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση του τι πραγματικά θέλετε να εκφράσετε, ποιοι είναι οι στόχοι σας και τι ελπίζετε να πετύχετε επικοινωνώντας διεκδικητικά.

2. Διεκδικητική επικοινωνία: Θέστε όρια και πείτε “όχι” όταν χρειάζεται

Ένα θεμελιώδες μέρος της διεκδικητικής επικοινωνίας είναι να γνωρίζετε τα δικά σας όρια και τα δικαιώματά σας. Αναγνωρίστε ότι έχετε το δικαίωμα να θέτετε προσωπικά όρια και να εκφράζετε τις ανάγκες σας χωρίς να αισθάνεστε ενοχές.

Η κατανόηση των δικών σας ορίων θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε την ισορροπία στις σχέσεις σας και να αποφύγετε καταστάσεις στις οποίες αισθάνεστε άβολα ή εκτεθειμένοι.

Επομένως, το να λέτε “όχι” με σεβασμό και αποφασιστικότητα είναι απαραίτητο για να διατηρήσετε τα όριά σας και να φροντίσετε τον εαυτό σας. Στη δημοσίευση που έκανε η Mayo Clinic, εξηγούν ότι το “όχι” είναι, στην πραγματικότητα, μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Έτσι, δεν χρειάζεται να διστάσετε να το πείτε και δεν χρειάζεται ούτε να δώσετε εξηγήσεις. Ωστόσο, αν πιστεύετε ότι μια εξήγηση είναι απαραίτητη, επικοινωνήστε την, αλλά απλά και άμεσα.

3. Φανταστείτε σενάρια και εξασκηθείτε στο τι θα λέγατε διεκδικητικά

Η νοερή εξάσκηση σε διάφορα σενάρια στα οποία θα έχετε διεκδικητικό λόγο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annales Universitatis Apulensis Series Oeconomica περιγράφει λεπτομερώς ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν το κάνετε αυτό:

 • Κρατήστε την εστίασή σας στο θέμα και μην το περιπλέκετε άσκοπα.
 • Παραμείνετε πάντοτε ήρεμοι. Ο έλεγχος των συναισθημάτων σας θα σας βοηθήσει να απαντήσετε με λογικό τρόπο.
 • Να είστε ευγενικοί αλλά σταθεροί όταν αλληλεπιδράτε με το άλλο άτομο. Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι απαραίτητος σε κάθε διεκδικητική επικοινωνία.
 • Έχετε οπτική επαφή που δεν είναι εκφοβιστική. Για να το κάνετε αυτό, εναλλάσσετε το βλέμμα σας μεταξύ του αριστερού, του δεξιού ματιού και άλλων σημείων του προσώπου του συνομιλητή.
 • Κρατήστε τον τόνο της φωνής σας φιλικό και ήρεμο.
 • Να θυμάστε ότι αν δεν έχετε κάνει τίποτα κακό, δεν υπάρχει λόγος να ζητήσετε συγγνώμη.

4. Διεκδικητική επικοινωνία: Μάθετε να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα του σώματός σας

Οι πληροφορίες που παρέχονται από την Mayo Clinic σχετικά με το θέμα αυτό εξηγούν ότι η επικοινωνία υπερβαίνει τα λόγια. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ενεργείτε με αυτοπεποίθηση. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη γλώσσα του σώματός σας. Ορισμένες προτάσεις για να το κάνετε αυτό είναι οι εξής:

 • Διατηρήστε μια όρθια στάση, αλλά γείρετε λίγο προς τα εμπρός για να δείξετε ενδιαφέρον και διαφάνεια.
 • Προσέξτε την έκφραση του προσώπου σας. Διατηρήστε μια ουδέτερη ή θετική έκφραση που αντανακλά την προθυμία σας να αλληλεπιδράσετε εποικοδομητικά.
 • Αποφύγετε να σταυρώνετε τα χέρια ή τα πόδια σας, καθώς αυτό μπορεί να μεταφέρει ένα εμπόδιο ή αμυντικότητα.
 • Αφιερώστε χρόνο για εξάσκηση μπροστά σε έναν καθρέφτη ή με έναν έμπιστο φίλο.

Το πιο σημαντικό είναι να καταφέρετε να διατηρήσετε τη συνοχή μεταξύ των λεκτικών και μη λεκτικών μηνυμάτων σας για να δημιουργήσετε μια συνεκτική επικοινωνία.

5. Γράψτε τι θα θέλατε να πείτε

Το να γράψετε τι θέλετε να εκφράσετε είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να διασφαλίσετε ότι μεταφέρετε αποτελεσματικά τα συναισθήματά σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι θέλετε να επικοινωνήσετε και στη συνέχεια καταγράψτε το στο χαρτί ή σε μια οθόνη.

Αυτή η πρακτική σας δίνει την ευκαιρία να οργανώσετε τις σκέψεις σας, να επιλέξετε τις σωστές λέξεις και να δομήσετε το μήνυμά σας με συνεκτικό και σαφή τρόπο.

6. Μιλήστε για τα γεγονότα

Το Κέντρο Κλινικών Παρεμβάσεων εξηγεί ότι, όταν ασκείτε τη διεκδικητική επικοινωνία, είναι ζωτικής σημασίας να εστιάζετε σε συγκεκριμένα, επαληθεύσιμα γεγονότα αντί να κάνετε υποθέσεις ή υποκειμενικές κρίσεις.

Αυτό περιλαμβάνει την αντικειμενική περιγραφή συγκεκριμένων καταστάσεων, συμπεριφορών ή γεγονότων, χωρίς να προσθέτετε προσωπικές εκτιμήσεις ή ερμηνείες με προκαταλήψεις.

Παραδείγματα διεκδικητικής επικοινωνίας

Στην καθημερινή ζωή, υπάρχουν διάφορες καταστάσεις στις οποίες, εξαιτίας κάποιου άλλου, μπορεί να αισθάνεστε απογοητευμένοι, να μην ακούτε ή να επηρεάζεστε με οποιονδήποτε τρόπο. Είτε στο εργασιακό είτε στο προσωπικό περιβάλλον, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να αντιδράτε σε αυτές τις καταστάσεις με διεκδικητικό τρόπο.

Παρακάτω, θα σας δώσουμε μερικά παραδείγματα καθημερινών καταστάσεων στις οποίες είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε διεκδικητική επικοινωνία.

Διακόπτουν τις παρεμβάσεις σας και δεν σας αφήνουν να εκφράσετε τις ιδέες σας στη δουλειά

Αυτή μπορεί να είναι μια συνηθισμένη κατάσταση για πολλούς. Έτσι, για να εφαρμόσετε διεκδικητική επικοινωνία, θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν: “Θα ήθελα την ευκαιρία να μοιραστώ τις ιδέες μου χωρίς διακοπές για να συμβάλω στη συζήτηση. Μπορούμε να συμφωνήσουμε να καθιερώσουμε μια σειρά ομιλίας ή κάποιον άλλο τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουμε την ευκαιρία να εκφραστούμε χωρίς διακοπές;”

Ένας φίλος σας ακύρωσε την τελευταία στιγμή για τρίτη φορά

Αν σας συμβεί αυτό, μπορείτε να επικοινωνήσετε πώς αισθάνεστε γι’ αυτό με τον ακόλουθο τρόπο: “Παρατήρησα ότι ακύρωσες τα σχέδιά μας σε σύντομο χρονικό διάστημα τις τρεις τελευταίες φορές. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτες περιστάσεις, αλλά θα ήθελα να βρούμε έναν τρόπο να οργανωθούμε καλύτερα, λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις μας, ώστε να αποφύγουμε την ακύρωση την τελευταία στιγμή.

Ο συγκάτοικός σας δεν πλένει τα βρώμικα πιάτα και αυτό σας δυσκολεύει να χρησιμοποιήσετε την κουζίνα

Για να του πείτε τι κάνει λάθος, μπορείτε να το επικοινωνήσετε ως εξής: “Έχω παρατηρήσει ότι τα βρώμικα πιάτα συσσωρεύονται στον νεροχύτη και δεν πλένονται τακτικά. Υπάρχει τρόπος να συμφωνήσουμε σε ένα σύστημα όπου ο καθένας μας θα είναι υπεύθυνος για τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιεί, ώστε να πλένονται μετά τη χρήση; Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κρατήσουμε την κουζίνα καθαρή.”

Όλα είναι θέμα εξάσκησης

Η εξάσκηση σας επιτρέπει να οικοδομήσετε αυτοπεποίθηση, να βελτιώσετε τις δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης και να προσαρμοστείτε σε διαφορετικές καταστάσεις και προσωπικότητες. Καθώς προσπαθείτε να είστε πιο διεκδικητικοί στις καθημερινές σας αλληλεπιδράσεις, θα δείτε τις σχέσεις σας να δυναμώνουν, τις παρεξηγήσεις να μειώνονται και τις συνεργατικές λύσεις να γίνονται πιο συχνές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.