Γιατί είναι σημαντικό να αναπτύξουμε την αυτογνωσία;

Η αυτογνωσία είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να κοιτάμε τον εαυτό μας και να τον γνωρίζουμε: είναι ο πυλώνας της συναισθηματικής νοημοσύνης.
Γιατί είναι σημαντικό να αναπτύξουμε την αυτογνωσία;
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαρτίου, 2023

Η αυτογνωσία αναφέρεται στην ικανότητα κάθε ατόμου να παρατηρεί και να εστιάζει στον εαυτό του. Αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, όπως έχει καθιερωθεί από τον Daniel Goleman. Υπό αυτή την έννοια, συνδέεται και με την αυτογνωσία.

Η ανάπτυξή της είναι ένας τρόπος να βγούμε από μια κατάσταση αδράνειας -από την οποία πολλοί άνθρωποι λειτουργούν και ανταποκρίνονται “απλά και μόνο επειδή”- για να γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι, υπεύθυνοι και, ταυτόχρονα, ελεύθεροι στις επιλογές τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή βασίζεται στον εντοπισμό του πώς αισθανόμαστε, πώς θα θέλαμε να αισθανόμαστε, τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό και πού θέλουμε να πάμε. Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε αυτό.

Πώς αναπτύσσει κανείς την αυτογνωσία;

Σταματήστε, παρατηρήστε και εστιάστε… ίσως αυτές είναι οι λέξεις-κλειδιά για να ξεκινήσετε την ανάπτυξη της αυτογνωσίας. Από μόνο του, αυτό συνεπάγεται ότι όταν βιώνουμε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα – όπως θυμό ή οργή, για παράδειγμα – υπάρχει μια παύση για να αναρωτηθούμε τι το προκαλεί και από πού προέρχεται, πριν δράσουμε.

Τώρα, τα συναισθήματα είναι αποχρώσεις. Ο συναισθηματικός κόσμος είναι σπάνια ασπρόμαυρος και η παρακολούθηση “αυτού του μείγματος” είναι επίσης σημαντική.

Ποια είναι τα οφέλη από την αυτογνωσία;

Η αυτογνωσία έχει αναρίθμητα οφέλη, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων. Μεταξύ αυτών μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής.

Κατανοώντας πώς είμαστε και πώς ενεργούμε

Έτσι μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητές μας. Η γνώση του εαυτού μας μάς επιτρέπει να εντοπίσουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους τομείς ή τις πτυχές που απαιτούν περισσότερη δουλειά και εκείνους στους οποίους μπορούμε να διαπρέψουμε. Ομοίως, αυτό θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε ως άνθρωποι.

Επιπλέον, η αυτογνωσία θα μας επιτρέψει να αποκρυπτογραφήσουμε τα συναισθήματά μας. Και η σύνδεσή τους με τις συμπεριφορές και τις σκέψεις μας θα μας βοηθήσει επίσης να κατανοήσουμε ότι λειτουργούμε ως σύνολο και όχι ξεχωριστά.

Η γνώση του σώματός μας και ο σεβασμός της υγείας μας

La autoconciencia tiene varias etapas
Η γνώση του εαυτού μας μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, είναι ο σκοπός της αυτογνωσίας.

Η αυτογνωσία λειτουργεί επίσης ως πυξίδα, μας καθοδηγεί και λειτουργεί ως συναγερμός όταν ορισμένες καταστάσεις είναι επιβλαβείς και όχι ευχάριστες για εμάς. Οι άνθρωποι που φροντίζουν να παρακολουθούν τον εαυτό τους μπορούν να εντοπίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια και να σταματούν όταν χρειάζεται.

Στο αντίθετο άκρο της αυτογνωσίας συναντάμε ανθρώπους που λένε “δεν έχω φάει ούτε μια μπουκιά όλη μέρα, αλλά δεν το είχα καν συνειδητοποιήσει”. Αυτές είναι οι περιπτώσεις όπου λειτουργούν με υψηλά επίπεδα άγχους και κόπωσης, επειδή τους έχουν διαφύγει τα προηγούμενα σήματα.

Να είμαστε πιο σαφείς για το τι χρειαζόμαστε και τις αποφάσεις μας

Όταν γνωρίζουμε τον εαυτό μας, είμαστε επίσης σε θέση να εντοπίσουμε τι χρειαζόμαστε από τους άλλους ανθρώπους, μπορούμε να επικοινωνούμε πιο ξεκάθαρα και να κάνουμε πιο συγκεκριμένα αιτήματα. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται σημαντικά και οι σχέσεις. Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις.

Έχουμε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τους άλλους

Όντας σε θέση να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, είμαστε πιο ευαίσθητοι στο να μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στους άλλους. Ως εκ τούτου, θα είναι ευκολότερο να αναστείλουμε την κριτική προς τους άλλους και να γίνουμε πιο ενσυναισθητικοί. Αυτό αναμφίβολα βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις.

3 συμβουλές για την αυτογνωσία

Η αυτογνωσία χρησιμεύει στο να κατανοήσουμε πώς αισθανόμαστε και πώς ενεργούμε. Ως εκ τούτου, είναι σημαντική τόσο για τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής όσο και μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να την οικοδομήσουμε και θα αναφέρουμε μερικούς από αυτούς παρακάτω.

1. Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας

Ο χειρότερος εχθρός της ανάπτυξης είναι η κοινή λογική, αυτή η κατάσταση στην οποία θεωρούμε τα πάντα δεδομένα και παύουμε να αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνουν τα πράγματα. Το ίδιο συμβαίνει και με την αυτογνωσία και τη λειτουργία του “αυτόματου πιλότου”.

Για το λόγο αυτό, ένας από τους τρόπους ανάπτυξής της έχει να κάνει με το να ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας να προχωρήσει λίγο παραπέρα σε σχέση με το πώς αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε ή ενεργούμε, θέτοντας στον εαυτό μας κάποιες ερωτήσεις. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Τι αισθανόμαστε;
  • Τι μας έκανε να νιώσουμε έτσι;
  • Πώς ενεργούμε σχετικά με αυτό;

2. Διαλογισμός και παύσεις στην αυτογνωσία

Η αυτογνωσία χρειάζεται επίσης σιωπές, χρόνο και παύσεις. Έχει να κάνει με το να ξέρουμε πώς να βρίσκουμε χώρο για τον εαυτό μας και για την αυτοφροντίδα. Ενώ ο διαλογισμός μπορεί να είναι ένας από τους τρόπους, υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκουν χρήσιμο να κρατούν ημερολόγιο και να γράφουν πώς αισθάνονται.

Όποια και αν είναι η μορφή, το σημαντικό είναι να μπορείτε να κρατήσετε λίγα λεπτά για τον εαυτό σας.

3. Ζητήστε να σας δώσουν feedback

Πώς μας βλέπουν οι άλλοι; Αυτό που γνωρίζουμε για τον εαυτό μας είναι και αυτό που προβάλλουμε στον έξω κόσμο; Το να ζητάμε  εποικοδομητική κριτική μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε για κάποια τυφλά σημεία.

Η αυτογνωσία στα παιδιά

Η αυτογνωσία δεν είναι “υπόθεση των μεγάλων”, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Τα οφέλη της είναι πολύ μεγαλύτερα όταν διδάσκουμε τα παιδιά να γνωρίζουν τον εαυτό τους σε μικρότερη ηλικία. Μερικά κλειδιά για να το κάνουμε αυτό είναι τα εξής.

Αφήστε τα να είναι ελεύθερα

Στο δρόμο προς την αυτογνωσία, οι ενήλικες έχουν βασικό ρόλο, καθώς είμαστε αυτοί που καθοδηγούμε και προσανατολίζουμε από την αρχή.

Σε αυτό το σημείο, είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε επίγνωση του είδους της εκπαίδευσης που παρέχουμε, τόσο ρητά όσο και σε αυτές τις χειρονομίες ή τις σιωπηρές συμπεριφορές. Είναι σημαντικό να ανοίξουμε το φάσμα των επιλογών και να τους επιτρέψουμε να είναι αυτό που θέλουν να είναι, πάντα μέσα σε ένα πλαίσιο που σέβεται τον εαυτό τους και τους άλλους ανθρώπους.

Ίσως δύο από τις πιο συχνές προκαταλήψεις -αν και πολλά άλλα πράγματα απορρέουν από αυτές- έχουν να κάνουν με τις προκαταλήψεις λόγω φύλου, που υπάρχουν σε φράσεις και πεποιθήσεις όπως “τα κορίτσια πρέπει να είναι πιο ευαίσθητα και τα αγόρια δεν κλαίνε”. Επίσης, σε προκαταλήψεις, οι οποίες υποτιμούν τις ικανότητες των παιδιών, μεταξύ άλλων παραδειγμάτων.

2. Να είμαστε συνοδοιπόροι

La autoconciencia en los niños es particular
Οι ενήλικες είναι εκεί για να συνοδεύουν και να καθοδηγούν τα παιδιά στον καλύτερο δρόμο, αλλά όχι για να επιβληθούμε και να εμποδίσουμε τη δική τους αυτογνωσία.

Είναι ζωτικής σημασίας να μπορούμε να τα συνοδεύουμε κατά τη διάρκεια της εκμάθησης της αυτογνωσίας, η οποία θα οδηγήσει τελικά τα παιδιά να μάθουν να εκφράζονται.

Με αυτόν τον τρόπο, καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει και τους είναι πιο εύκολο να μάθουν να ζητούν αυτό που χρειάζονται και, κυρίως, μπορούν να ελέγχουν τον εαυτό τους.

3. Κάντε χώρο για έκφραση

Δεν αρκεί να γνωρίζετε τι συμβαίνει. Είναι επίσης σημαντικό να μπορείτε να το εκφράσετε. Εδώ ο καθένας θα βρει το δικό του στυλ για να το κάνει, αλλά είναι καλό να μπορούμε να βοηθήσουμε τα μικρά να βρουν τις λέξεις που τα βοηθούν να εξηγήσουν αυτό που νιώθουν ή αυτό που χρειάζονται.

Μερικές φορές, το να μιλάμε γι’ αυτό ή να το γράφουμε βοηθάει να βάλουμε αυτά τα συναισθήματα σε τάξη. Με τη σειρά του, αυτό συμβάλλει στη σύνδεση των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου- του αριστερού -που οργανώνει και δίνει λογική- και του δεξιού, που είναι περισσότερο των συναισθημάτων, των αναμνήσεων και των αισθήσεων.

Η επίτευξη αυτής της σύνδεσης είναι το κλειδί, ειδικά επειδή έχουμε περάσει πολύ καιρό εκπαιδεύοντας και πιστεύοντας ότι λειτουργούν ανεξάρτητα.

Η αυτογνωσία είναι ένας μεγάλος σύμμαχος του σεβασμού

Η ανάπτυξη της αυτογνωσίας πρέπει να θεωρείται ως μια διαδικασία υπό κατασκευή και σε διαρκή μάθηση. Η σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι, στο βαθμό που γνωρίζουμε τον εαυτό μας, μπορούμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.

Όλα αυτά όχι μόνο σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους, αλλά και σε σχέση με τον εαυτό μας. Και το γεγονός είναι ότι συχνά είμαστε υπεύθυνοι για το αυτο-μποϋκοτάζ και την υποταγή των συναισθημάτων μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sutton A. Measuring the Effects of Self-Awareness: Construction of the Self-Awareness Outcomes Questionnaire. Eur J Psychol. 2016 Nov 18;12(4):645-658. doi: 10.5964/ejop.v12i4.1178. PMID: 27872672; PMCID: PMC5114878.
  • Goleman, Daniel: Inteligencia Emocional. Editorial Kairós. (2001).
  • Dishon N, Oldmeadow JA, Critchley C, Kaufman J. The Effect of Trait Self-Awareness, Self-Reflection, and Perceptions of Choice Meaningfulness on Indicators of Social Identity within a Decision-Making Context. Front Psychol. 2017 Nov 30;8:2034. doi: 10.3389/fpsyg.2017.02034. PMID: 29250005; PMCID: PMC5714897.
  • Vago DR, Silbersweig DA. Self-awareness, self-regulation, and self-transcendence (S-ART): a framework for understanding the neurobiological mechanisms of mindfulness. Front Hum Neurosci. 2012 Oct 25;6:296. doi: 10.3389/fnhum.2012.00296. PMID: 23112770; PMCID: PMC3480633.
  • Seitún, M. (2013). Capacitación emocional para la familia: Cómo entender y acompañar lo que sienten nuestros hijos. SUDAMERICANA.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.