5 συμβουλές για να επιλέξετε έναν καλό ψυχολόγο

Τα κλειδιά για την επιλογή ενός καλού ψυχολόγου περιλαμβάνουν την πιστοποίησή του, τις διαπροσωπικές του δεξιότητες και τις δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης. Μάθετε τι πρέπει να αναζητήσετε εδώ.
5 συμβουλές για να επιλέξετε έναν καλό ψυχολόγο
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιουνίου, 2023

Η απόφαση να ξεκινήσετε θεραπεία συνήθως δεν έρχεται χωρίς προηγούμενους προβληματισμούς, φόβους ή ερωτήματα: “Κι αν δεν μου αρέσει; “, ” “Κι αν με περάσει για τρελό/ή;”. Ωστόσο, η ψυχολογία είναι επιστήμη και όσοι την ασκούν είναι έτοιμοι να θέσουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία της βοήθειας και της υποστήριξης των ανθρώπων. Πώς μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε έναν καλό ψυχολόγο;

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η σχέση που δημιουργείται με τον επαγγελματία παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της θεραπείας. Δηλαδή, η εμπιστοσύνη και η σιγουριά επιτυγχάνονται όχι μόνο όταν ο επαγγελματίας είναι θεωρητικά ικανός, αλλά και όταν επιδεικνύει τις διαπροσωπικές του ικανότητες.

Πώς να επιλέξετε έναν καλό ψυχολόγο;

Υπάρχουν πολλές στιγμές στις οποίες η ψυχολογική βοήθεια είναι το κλειδί για την ανάκτηση της αίσθησης της ευημερίας σας: ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός, οι συνεχείς κρίσεις άγχους, το στρες, η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών, μεταξύ πολλών άλλων.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, οι ψυχολόγοι είναι άρτια εκπαιδευμένοι επαγγελματίες για την αντιμετώπιση των ανθρώπινων συμπεριφορών, των προβλημάτων ψυχικής υγείας και των αλλαγών στη συμπεριφορά.

Μέσω της ψυχοθεραπείας και άλλων ψυχολογικών εργαλείων που έχουν επικυρωθεί από την επιστήμη, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους, να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους και να αναπτύξουν πιο υγιείς στάσεις. Πώς όμως επιλέγετε έναν καλό ψυχολόγο; Ακολουθούν ορισμένες συστάσεις.

1. Ενημερωθείτε

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και άγνοια σχετικά με το τι σημαίνει να ξεκινήσετε θεραπεία. Υπάρχουν εκείνοι που έχουν στο μυαλό τους μόνο την εικόνα του καναπέ ή της ύπνωσης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλαπλά ρεύματα και προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες.

Αν και δεν είναι ζήτημα να μελετήσετε κάθε μία από τις διαθέσιμες επιλογές, είναι καλό να προσανατολιστείτε σχετικά με το τι ψάχνετε και τι είναι καλύτερο για τις ατομικές σας ανάγκες. Η ψυχολογία έχει ένα ευρύ πεδίο εργασίας, οπότε υπάρχουν ειδικοί σε ορισμένα θέματα.

Έτσι, αν μας ενδιαφέρει να δουλέψουμε πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, την οικογένεια ή την εργασία, το να αναζητήσουμε έναν επαγγελματία που δουλεύει με αυτό που χρειαζόμαστε μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.

2. Βεβαιωθείτε ότι είναι πιστοποιημένος επαγγελματίας

Η ψυχολογία είναι ένα νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα, επειδή ασχολείται με την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Όταν επιλέγετε έναν ψυχολόγο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματίες σε χώρους που είναι προσανατολισμένοι σε αυτό. Επιπλέον, όλοι οι ψυχολόγοι πρέπει να έχουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

5 συμβουλές για να επιλέξετε έναν καλό ψυχολόγο

3.Επιλέξτε έναν καλό ψυχολόγο που παίρνει τη δουλειά του σοβαρά και επαγγελματικά

Το να κάνετε σε ψυχοθεραπεία δεν σημαίνει απλώς να κάθεστε και να μιλάτε σε κάποιον. Ενώ ο ασθενής λέει τι του συμβαίνει, ο ψυχολόγος κάνει εικασίες και διαβάζει την κατάσταση. Ειδικά στις πρώτες συνεδρίες, θα συλλέξει πληροφορίες, οι οποίες αποτελούν τη βάση για να αποσαφηνίσει τη διάγνωση και να κατανοήσει τι φταίει με τον ασθενή.

Επιδιώκει επίσης να διαπραγματευτεί τις ημέρες διαβούλευσης και τα βολικά ωράρια και υποδεικνύει την αμοιβή του, μεταξύ άλλων πτυχών που συνθέτουν τη σχέση εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε συνάντηση αποκτά ένα πλαίσιο που τη διαφοροποιεί από μια απλή κουβέντα με φίλους.

4. Θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα

Ένας επαγγελματίας ψυχολόγος δεν πρέπει μόνο να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις γνώσεις του, αλλά πρέπει επίσης να διαθέτει ικανότητες ακρόασης και επικοινωνίας, ώστε να είναι σε θέση να κάνει τις κατάλληλες ανατροφοδοτήσεις και παρατηρήσεις που είναι χρήσιμες για τον ασθενή.

Αυτό συνεπάγεται όχι μόνο το λεκτικό επίπεδο, αλλά και τη χειρονομία, τη στάση του σώματος, τον τόνο της φωνής κ.λπ. Στη θεραπεία, κάθε λεπτομέρεια μετράει.

5. Επιλέξτε έναν καλό ψυχολόγο που κάνει παρατηρήσεις και παρέχει πληροφορίες

Υπάρχουν ορισμένες θεωρητικές προσεγγίσεις που εμπλέκονται λιγότερο, αλλά ο ψυχολόγος πρέπει να είναι σε θέση να δίνει πληροφορίες για το τι συμβαίνει στον ασθενή. Επιπλέον, πρέπει να αναφέρει τις υποθέσεις του και την πρόταση εργασίας του.

Στόχος της θεραπείας είναι να μπορέσει να εντοπίσει τις πτυχές που δεν ωφελούν το άτομο και, κυρίως, να ενισχύσει τους υγιείς πόρους του. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ο ψυχολόγος να μοιράζεται τις γνώσεις του και να συμβάλλει στη δημιουργία αυτής της ενδυνάμωσης.

Σημάδια για να αναγνωρίσετε έναν κακό ψυχολόγο

Υπάρχουν επίσης ορισμένα σημάδια που βοηθούν να διαπιστώσετε αν ο επαγγελματίας είναι ανεπαρκής. Τα πιο σημαντικά είναι τα ακόλουθα:

  • Παραβιάζουν το θεραπευτικό συμβόλαιο. Για παράδειγμα, αν αργεί συχνά, ακυρώνει συνεδρίες χωρίς προειδοποίηση και έχει άλλες συμπεριφορές που αντιβαίνουν στα συμφωνηθέντα.
  • Δεν έχει επαρκείς δεξιότητες ακρόασης. Μπορείτε να το παρατηρήσετε αυτό εάν ο θεραπευτής δεν θυμάται πράγματα που συζητήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρία ή είναι μονίμως αφηρημένος.
  • Όταν υπερβαίνει την επαγγελματική δεοντολογία. Ο ψυχολόγος έχει μια αυστηρά επαγγελματική σχέση με τους ασθενείς του, πέρα από το γεγονός ότι μερικές φορές μπορεί να αισθάνεται ανησυχία μετά από μια συγκεκριμένη συνεδρία. Δηλαδή, δεν πρέπει να δημιουργεί φιλικές ή ερωτικές σχέσεις με τους ασθενείς του, ούτε να γράφει μηνύματα ή να κάνει χειρονομίες που υπερβαίνουν το επαγγελματικό. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να παραπέμψει σε άλλον συνάδελφο.
  • Κρίνουν και προσπαθούν να υποδείξουν πώς να σκέφτεστε για ορισμένα θέματα που δεν έχουν σχέση με τη θεραπεία. Για παράδειγμα, η πολιτική δεν είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει τον θεραπευτή, εκτός αν είναι το επίκεντρο της εργασίας στις συνεδρίες. Επομένως, δεν πρέπει να κρίνετε με βάση τα δόγματα ή τις επιλογές σας.
  • Αντιστρέφουν τους ρόλους. Πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε ότι ο ψυχολόγος είναι αυτός που ασχολείται με την κάθαρση και ότι ακούμε μόνο τις δικές του εμπειρίες αντί να νιώθουμε ότι μας ακούει. Αν βοηθάει να δώσουμε το παράδειγμα, δεν είναι κακό ο ψυχολόγος να είναι αυτοαναφορικός. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι αυτός/αυτή που είναι ο πρωταγωνιστής της συνεδρίας.

Η σχέση με τον ψυχολόγο απαιτεί χρόνο

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτό που χτίζεται με τον ψυχολόγο στο πλαίσιο της θεραπείας είναι μια σχέση και, ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα και ότι σας σέβονται. Επιπλέον, η γνωριμία, το αίσθημα εμπιστοσύνης και το άνοιγμα για να μοιραστείτε πιο προσωπικά θέματα χρειάζονται χρόνο.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι αυτό που κάποιοι ασθενείς θεωρούν “καλό ψυχολόγο” μπορεί να μην είναι κατάλληλος για άλλους. Έτσι, η επιλογή του ενός ή του άλλου επαγγελματία είναι μια πολύ προσωπική απόφαση, αφού το θεραπευτικό τους στυλ δεν είναι το ίδιο.

Αν δεν είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, είναι προτιμότερο να ζητήσουμε αλλαγή ψυχολόγου παρά να εγκαταλείψουμε τη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.



Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.