Σύνδρομο Dorian Gray: Τι προκαλεί αυτή τη δυσμορφία;

Αν και ο καθένας το αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο, η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσει να γερνάει. Η κοινωνική πίεση να παραμείνουμε για πάντα νέοι και όμορφοι είναι εμφανής και μας περιβάλλει συνεχώς.
Σύνδρομο Dorian Gray: Τι προκαλεί αυτή τη δυσμορφία;
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Οκτωβρίου, 2023

Αν και ο καθένας το αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο, η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσει να γερνάει. Η κοινωνική πίεση να παραμείνουμε για πάντα νέοι και όμορφοι είναι εμφανής και μας περιβάλλει συνεχώς. Κάποιοι άνθρωποι είναι σε θέση να αποδέχονται και να αγαπούν την εικόνα τους, ακόμα και με τις ατέλειές τους και σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Άλλοι όμως αναπτύσσουν δυσπροσαρμοστικά συμπτώματα και ένα σύνδρομο γνωστό ως σύνδρομο Dorian Gray.

Παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στα κύρια διαγνωστικά εγχειρίδια ψυχολογίας και ψυχιατρικής, το φαινόμενο αυτό επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι περίπου το 3% του πληθυσμού πάσχει από αυτό. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από υπερβολική ενασχόληση με την εικόνα του σώματος και έντονη άρνηση να γεράσει κανείς. Και, παρόλο που το συνδέουμε με το γυναικείο φύλο, υποφέρουν από αυτό και οι άνδρες.

Τι είναι το σύνδρομο Dorian Gray;

Το σύνδρομο Dorian Gray είναι ένα κοινωνικοπολιτισμικό και ψυχολογικό φαινόμενο που σχετίζεται με την πίεση για διατήρηση μιας νεανικής και ελκυστικής εμφάνισης. Το σύνδρομο αυτό περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2000 από τους Burkhard Brosig, Joerg Kupfer, V. Niemeier και Uwe Gieler , στο δοκίμιό τους The Dorian Gray Syndrome.

Η ιδιότυπη ονομασία του σχετίζεται με το μυθιστόρημα του Oscar Wilde, “Το πορτραίτο του Dorian Gray“, στο οποίο ο πρωταγωνιστής πουλάει την ψυχή του για να διατηρήσει την αιώνια νεότητα. Σε αυτό το πλαίσιο της ματαιοδοξίας, της ανωριμότητας και της ομορφιάς αναπτύσσεται η διαταραχή.

Dorian Gray syndrome.
Η υπερβολική ενασχόληση με τη σωματική εμφάνιση θα μπορούσε να αποτελεί σύμπτωμα του συνδρόμου Dorian Gray.

Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια επίκτητη διαταραχή (με την οποία δεν γεννιόμαστε αλλά η οποία αναπτύσσεται λόγω των κοινωνικοπολιτισμικών προτύπων που εστιάζουν στη σωματική εμφάνιση). Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες αντιδράσεις ή δεν προκαλούν αυτού του είδους τα συμπτώματα. Οι άνθρωποι με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και εκείνοι που βασίζουν την αυτοεκτίμησή τους στην εμφάνισή τους είναι πιο ευάλωτοι.

Κύρια χαρακτηριστικά

Για να κατανοήσουμε το σύνδρομο Dorian Gray, πρέπει να εξετάσουμε τις τρεις κύριες πτυχές του:

Αλλοίωση της αντίληψης του σώματος

Τα άτομα με αυτό το σύνδρομο ανησυχούν υπερβολικά για τη σωματική τους εμφάνιση και εικόνα. Είναι πραγματικά τρομοκρατημένοι από την ασχήμια ή την παραμόρφωση του σώματος και εξετάζουν ξανά και ξανά την εικόνα τους αναζητώντας ατέλειες για να τις διορθώσουν.

Συχνά εμφανίζονται συμπτώματα όπου οι άνθρωποι θεωρούν ότι υπάρχει κάποια δυσμορφία στο σώμα τους, προσέχοντας υπερβολικά και διαστρεβλώνοντας την αντίληψη μιας περιοχής του σώματος που θεωρείται εξαιρετικά δυσάρεστη και δυσανάλογη, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Για να διατηρήσουν την ομορφιά και τη νεανική τους εμφάνιση, καταφεύγουν σε κάθε είδους βοηθήματα και θεραπείες, καθώς και σε υπερβολική χρήση φαρμάκων. Για παράδειγμα:

  • Μαλλιά: Επανορθωτικά για την ανάπτυξη των μαλλιών
  • Φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία
  • Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και φάρμακα για άλλους αισθητικούς σκοπούς (όπως η αναζωογόνηση του δέρματος ή η αύξηση της μυϊκής μάζας)
  • Αισθητική δερματολογία
  • Αισθητική χειρουργική
  • Υπερβολική χρήση δίαιτας και σωματικής άσκησης

Ναρκισσιστική προσωπικότητα

Υπάρχει μια τάση προς το ναρκισσισμό στην αναζήτηση της αιώνιας νεότητας και μιας ελκυστικής και τέλειας σωματικής εμφάνισης. Επιπλέον, το άτομο μπορεί να αισθάνεται ανώτερο από τους υπόλοιπους σε διάφορες πτυχές, να είναι ματαιόδοξο, να πιστεύει ότι αξίζει ανώτερη μεταχείριση ή ότι έχει περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους. Εν ολίγοις, υπάρχει μεγάλος ηδονισμός και υπερβολική αυτοεκτίμηση.

Άρνηση να γεράσουν και να ωριμάσουν

Dorian Gray syndrome.
Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Dorian Gray μπορεί να υποβληθούν σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για να νιώσουν (και να φανούν) ξανά νέοι.

Ένα τρίτο σύμπτωμα είναι η απόρριψη της γήρανσης, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Οι πάσχοντες από το σύνδρομο Dorian Gray κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν τη φθορά της γήρανσης στο σώμα και φοβούνται βαθιά να φαίνονται ηλικιωμένοι και υποβαθμισμένοι.

Από την άλλη πλευρά, δείχνουν απροθυμία να ωριμάσουν και συνεχίζουν να υιοθετούν παιδαριώδεις και ακατάλληλες για την ηλικία στάσεις και συμπεριφορές. Εν ολίγοις, απορρίπτουν κάθε εμφάνιση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ώριμη.

Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο Dorian Gray;

Εν ολίγοις, τα άτομα αυτά έχουν μια διαστρεβλωμένη και εξωπραγματικά αρνητική άποψη για τη φυσική τους εικόνα, ανησυχούν εξαιρετικά για την εμφάνισή τους και αρνούνται να αποδεχτούν τη γήρανσή τους. Αν και μπορεί να φαίνεται ένα περιττό και ασήμαντο σύνδρομο, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Η υπερβολική και αδιάκριτη χρήση φαρμάκων και καλλυντικών θεραπειών μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην υγεία. Υπάρχει επίσης σημαντική ψυχολογική ταλαιπωρία. Είναι γεγονός ότι η γήρανση είναι αναπόφευκτη και κανένα σώμα δεν μπορεί να επιτύχει την τελειότητα, πόσο μάλλον να τη διατηρήσει με την πάροδο του χρόνου.

Έτσι, το κενό και η απογοήτευση που προκαλείται από αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνεχείς αγχώδεις διαταραχές, αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και καταθλιπτικά συμπτώματα. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι τα καταθλιπτικά επεισόδια και οι αυτοκτονικές κρίσεις είναι αρκετά συχνά σε αυτό το σύνδρομο.

Για τον ίδιο λόγο, με την πρώτη υποψία ότι πάσχετε από αυτό το σύνδρομο, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Υπάρχουν κάποιες φαρμακολογικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία ανάρρωσης. αλλά, βασικά, θα πρέπει να ξεκινήσετε με εντατική ψυχοθεραπεία για να βοηθήσετε το άτομο με τα συναισθήματα της διαστρέβλωσης του σώματος, της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της απόρριψης της ωριμότητας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Brosig, B., Kupfer, J., Niemeier, V., & Gieler, U. (2001). The” Dorian Gray Syndrome”: psychodynamic need for hair growth restorers and other “fountains of youth.”. International journal of clinical pharmacology and therapeutics39(7), 279-283.
  • Osorno, D. A. (2006). El síndrome de Dorian Gray (DGS). Revista de la Asociación Colombiana de Gerontología y Geriatría, 20(4), 971-973. http://acgg.org.co/pdf/pdf_revista_06/20-4-articulo2.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.