Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη γήρανση;

Η γήρανση δεν χρειάζεται να είναι ένα αρνητικό στάδιο στη ζωή σας. Έχει να κάνει με ένα νέο νόημα και να βρείτε εναλλακτικές δραστηριότητες που σας κρατούν ενεργούς και υγιείς. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε τη γήρανση.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη γήρανση;

Τελευταία ενημέρωση: 21 Οκτωβρίου, 2021

Το μέσο προσδόκιμο ζωής δεν είναι το ίδιο με πριν. Ωστόσο, αντί να ενδιαφερόσαστε για το πόσο περισσότερο μπορείτε να ζήσετε, θα πρέπει να σας ενδιαφέρει πώς να αντιμετωπίσετε τη γήρανση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για το λόγο αυτό, η ενεργή γήρανση είναι μια νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της γήρανσης. Δίνει έμφαση στη σημασία της εξέτασης των αναγκών, των επιθυμιών και των ικανοτήτων των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μεταξύ 2015 και 2050, το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στον κόσμο ηλικίας άνω των 60 ετών θα πάει από 12% σε 22%. Παρόλο που αυτός μπορεί να μην είναι ένας ακριβής αριθμός, οι προβλέψεις για το 2020 υποστήριξαν ότι ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω ήταν υψηλότερος από αυτόν των παιδιών κάτω των 5 ετών.

Η ηλικία δεν χρειάζεται να είναι συνώνυμη της ασθένειας. Είναι ένα άλλο στάδιο του κύκλου της ζωής. Μας καλεί να σκεφτούμε νέα έργα και τρόπους απόλαυσης.

Χαρακτηριστικά της γήρανσης

Για να ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η γήρανση είναι μια μοναδική εμπειρία για κάθε άτομο. Υπάρχουν βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που όλοι παίζουν ρόλο.

Ωστόσο, ως γενικό κριτήριο, δεχόμαστε ότι μπορεί να δώσει τη θέση της στις ακόλουθες αλλαγές.

Γήρανση σε ανατομικό επίπεδο

Οι ανατομικές αλλαγές είναι ένας συσχετισμός που συνοδεύει τη γήρανση.

Αν και σήμερα η τυπική εικόνα ενός ηλικιωμένου δεν είναι η ίδια όπως ήταν παλιά, λόγω των επιστημονικών εξελίξεων, της αισθητικής χειρουργικής και του τρόπου ζωής. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα μένουν ίδια, το ρυτιδωμένο δέρμα, η μείωση των αισθητηριακών ικανοτήτων (όραση και ακοή), οι αλλαγές του μεταβολισμού και η απώλεια οστικής μάζας για παράδειγμα.

λαιμός ηλικιωμένης γυναίκας από κοντά
Οι επίμονες φυσικές αλλαγές στα γηρατειά είναι, για παράδειγμα, οι ρυτίδες, που είναι χαρακτηριστικές για τον εκφυλισμό του κολλαγόνου.

Κοινωνικές αλλαγές

Αυτές οι αλλαγές είναι σαφέστερες όταν πρόκειται για την εργασία. Για παράδειγμα, στη μετάβαση από την εργασία στη συνταξιοδότηση.

Ομοίως, για πολύ καιρό, πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι οι ηλικιωμένοι έτειναν να απομονωθούν. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, πολλοί ηλικιωμένοι αναζητούν να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους και να ασχοληθούν με δραστηριότητες.

Μερικές φορές οι ηλικιωμένοι μπορεί να απομονώνονται, αλλά περισσότερο λόγω εξωτερικών αιτιών (υγεία ενός συντρόφου και άλλων κοντινών τους) παρά από δική τους επιλογή. Κάθε εμπειρία γήρανσης είναι μοναδική. Πρέπει να έχουμε επίγνωση των συναισθημάτων και των νέων προκλήσεων που προκαλούν αυτές οι κοινωνικές αλλαγές.

Γνωστικές και πνευματικές λειτουργίες

Δυσκολίες στη μνήμη, στην ομιλία και στην έκφραση μπορεί να προκύψουν. Για παράδειγμα, μπορεί να χάσουν τον ειρμό της σκέψης τους κατά τη συνομιλία, να δυσκολευτούν να θυμηθούν το όνομα κάποιου, να μπερδέψουν τους ανθρώπους. Αυτό είναι γνωστική επιδείνωση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να μάθουν νέα πράγματα ή να ασχοληθούν με τις δικές τους εργασίες. Αυτές οι αλλαγές μας προσκαλούν να σκεφτούμε ότι πρόκειται για καταστάσεις δυναμικές και όχι μοναδικές.

Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή εάν εμφανιστούν αυτές οι αλλαγές και να κάνετε κάτι για αυτές. Όπως έχουμε ήδη πει, η γήρανση δεν χρειάζεται να είναι συνώνυμη της απώλειας, αλλά μάλλον της προσαρμογής.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη γήρανση

Όπως σε κάθε άλλο στάδιο της ζωής, θα πρέπει επίσης να προετοιμαστείτε για τη γήρανση.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν σχετικά με το πώς μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας σε εκείνο το στάδιο της ζωής μας και το πώς να παίρνουμε αποφάσεις για να επιλέξουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε.

1. Εργασία για την αποδοχή

Για να αντιμετωπίσουμε τη γήρανση, πρέπει να αποδεχτούμε την αλλαγή και τους μετασχηματισμούς που πρόκειται να συμβούν. Μάθετε να βλέπετε τη νέα σας πραγματικότητα με νέα μάτια και όχι από μια κατάσταση απώλειας, κωλύματος ή νοσταλγίας του παρελθόντος.

Η προσπάθεια να ακολουθήσετε τον ίδιο ρυθμό ή η μη αναγνώριση ορισμένων περιορισμών που μπορεί να παρουσιάζει το σώμα σας μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη απογοήτευση.

2. Πώς να αντιμετωπίσετε τη γήρανση: Ακολουθήστε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής

Σε αυτό τη ζωής μας, ακούμε συχνά “πριν πεθάνω θέλω να ευχαριστηθώ ό,τι στερήθηκα”. Αλλά, η απόλαυση δεν χρειάζεται να σχετίζεται με την υπερβολή.

Για μια θετική εμπειρία γήρανσης, είναι καλύτερο να τρώτε υγιεινά, να ξεκουράζεστε αρκετά και να κάνετε μέτρια σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με αυτό που σας επιτρέπει να κάνετε το σώμα σας.

3. Όλοι πρέπει να βοηθάμε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να απογοητεύονται όταν επηρεάζεται η ανεξαρτησία ή η αυτονομία τους. Για παράδειγμα, εάν δεν βλέπουν καλά, μπορεί να μην μπορούν πλέον να οδηγούν το αυτοκίνητο και να χρειάζονται κάποιον να τους συνοδεύει. Πολλοί ηλικιωμένοι αισθάνονται άχρηστοι ή βάρος για τις οικογένειές τους.

Σε αυτές τις στιγμές, για να αντιμετωπίσουμε τη γήρανση, είναι καλή ιδέα να θυμόμαστε ότι όλοι πρέπει να ζητάμε βοήθεια. Για το λόγο αυτό, μερικές φορές νοιαζόμαστε για τους άλλους και άλλες λαμβάνουμε τη φροντίδα.

4. Πώς να αντιμετωπίσετε τη γήρανση: Κρατήστε το μυαλό σας ενεργό

Μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικές μορφές για αυτό: podcasts, sudoku, ντοκιμαντέρ κ.λπ. Πρέπει να συνεχίσετε να ασκείτε γνωστικά τον εαυτό σας.

Ομοίως, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης, μπορείτε να συνεχίσετε να μαθαίνετε. Μπορεί να είναι η στιγμή να ξεκινήσετε κάποια δραστηριότητα που παλιά δεν είχατε ακόμα χρόνο ή μπορεί ακόμη και να αναπτύξετε τεχνολογικές ικανότητες.

5. Υπενθυμίστε τους ότι μπορούν να κάνουν άλλες δραστηριότητες

Για μια θετική διαδικασία γήρανσης, το άτομο δεν πρέπει να σταματήσει να κάνει δραστηριότητες, αλλά μάλλον θα πρέπει να τις αντικαταστήσει με άλλες ή να μειώσει την ένταση. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι καλύτερο για αυτούς να περάσουν όλο το απόγευμα φροντίζοντας τα εγγόνια τους επειδή κουράζονται, αλλά μπορούν να πάρουν τα παιδιά σπίτι από το σχολείο.

Το κλειδί εδώ είναι να συγκεντρωθούν σε αυτό που μπορούν να κάνουν και να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις και νέες προκλήσεις.

6. Σεβαστείτε τις αποφάσεις εκείνων που γερνούν

Η οικογένεια πρέπει να καταλάβει ότι οι μεγαλύτεροι δεν σταματούν να είναι άτομα με δικαιώματα και ικανότητες λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, συχνά ερμηνεύουμε ότι έχουν κατάθλιψη επειδή δεν θέλουν να βγουν έξω για μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο, όταν μπορεί να είναι απλά κουρασμένοι.

Μερικές φορές δεν θέλουν να έχουν ένα μοντέρνο κινητό τηλέφωνο, γεμάτο με εφαρμογές, που είναι πιο δύσκολο να διαχειριστούν, αλλά μάλλον ένα πιο παλιό μοντέλο που ανταποκρίνεται στα δικά τους ενδιαφέροντα.

Μπορούμε να τους προσφέρουμε τη βοήθειά μας, αλλά όχι να την επιβάλουμε. Είναι σημαντικό να μάθουμε να καταλαβαίνουμε και να συμπάσχουμε όταν μας κάνουν συγκεκριμένα αιτήματα και σεβόμαστε τις αποφάσεις τους.

άνδρας που κάθεται στο γραφείο τεντώνοντας τα χέρια του
Κάθε άτομο προσεγγίζει τη διαδικασία γήρανσης από διαφορετική οπτική γωνία. Υπάρχουν ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που συνεχίζουν να εργάζονται, αν και σε μειωμένο ρυθμό, επειδή το απολαμβάνουν.

Για να αντιμετωπίσετε τη γήρανση, δούλεψε με αυτή!

Τέλος, ως μέρος των πιο επιτυχημένων στρατηγικών αντιμετώπισης της γήρανσης, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η συμμετοχή και οι κοινωνικές αλλαγές είναι απαραίτητες. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που συσχετίζουμε τα γηρατειά με την αχρηστία και την απώλεια της ικανότητας.

Είναι αλήθεια ότι τα γηρατειά έχουν τόσα πολλά να μας διδάξουν όπως κάνουν τα άλλα στάδια της ζωής. Για να βιώσουμε μια θετική διαδικασία γήρανσης, εμείς ως κοινωνία πρέπει επίσης να προσφέρουμε βοήθεια.

Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να σταματήσουμε με τα αρνητικά στερεότυπα που συνδέουμε με το γήρας και να αρχίσουμε να βλέπουμε τις θετικές πτυχές. Αυτοί οι άνθρωποι μας φρόντισαν κάποια στιγμή. Έχουν εμπειρίες και απόψεις που θα μπορούσαν να μας διδάξουν πολλά.

Είναι σημαντικό να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε πραγματικές εικόνες και συζητήσεις σχετικά με το τι είναι στην πραγματικότητα το γήρας σήμερα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Organización Mundial de la Salud en https://www.who.int/es
  • Rodríguez García, Yarmein, Oliva Díaz, Juan Ariel, Gil Hernández, Arletty, & Hernández Riera, Rodolfo. (2008). Características biopsicososciales de los ancianos. Revista Archivo Médico de Camagüey12(1) Recuperado en 05 de abril de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552008000100004&lng=es&tlng=es.
  • González Bernal, Jerónimo, & de la Fuente Anuncibay, Raquel (2014). Desarrollo Humano en la vejez: un envejecimiento óptimo desde los cuatro componentes del ser humano. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 7(1),121-129.[fecha de Consulta 6 de Abril de 2021]. ISSN: 0214-9877. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=349851791013

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.