7 τρόποι κλειδιά για να "εξουδετερώσετε" έναν ναρκισσιστή

Υπάρχουν 7 κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξουδετερώσετε τους ναρκισσιστές και να αποτρέψετε τη διαταραχή της προσωπικότητάς τους να ελέγχει τη ζωή σας. Μάθετε τα σε αυτό το άρθρο!
7 τρόποι κλειδιά για να "εξουδετερώσετε" έναν ναρκισσιστή

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το να αντιμετωπίσεις ένα άτομο που έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας δεν είναι εύκολο. Αν θέλετε να εξουδετερώσετε έναν ναρκισσιστή, χρειάζεται πολύ θάρρος, εξυπνάδα και -σε κάποιο βαθμό- αίσθηση ετερότητας.

Υπολογίζεται ότι μεταξύ 1% και 15% του πληθυσμού πάσχει από αυτή τη διαταραχή.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο ναρκισσισμός δεν είναι απλώς μια μάσκα. Είναι μια ψυχική διαταραχή κατά την οποία το άτομο έχει δυσανάλογα υψηλή γνώμη για τον εαυτό του, στερείται ενσυναίσθησης και απαιτεί συνεχή προσοχή. Δεν είναι μια επινοημένη κατασκευή, αλλά όσοι επηρεάζονται πιστεύουν πραγματικά ότι είναι ανώτεροι.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς να τους αντιμετωπίσετε.

Πώς μπορείς να εξουδετερώσεις έναν ναρκισσιστή;

Συχνά πιστεύεται ότι πίσω από ένα ναρκισσιστικό άτομο βρίσκεται κάποιος χειραγωγούμενος.

Ωστόσο, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Ενώ υπάρχουν ναρκισσιστές που ταιριάζουν στο προφίλ, υπάρχουν άλλοι των οποίων το εγώ και η ειδωλολατρία του εαυτού τους είναι γνήσια.

Ωστόσο, το δημοφιλές προφίλ της διαταραχής αμφισβητείται από τους ερευνητές. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αντιμετωπίζετε αυτούς τους ανθρώπους. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτός ο τύπος προσωπικότητας δημιουργεί συγκρούσεις και προβλήματα, επομένως είναι καλύτερο να κρατάτε απόσταση ή να γνωρίζετε πώς να αντιμετωπίζετε αυτούς τους ανθρώπους με υγιή τρόπο.

Θα θέλαμε να προσφέρουμε 7 κόλπα για να εξουδετερώσετε έναν ναρκισσιστή.

1. Μάθετε να λέτε όχι

Para neutralizar a un narcisista hay que saber decir que "no"
Όταν μαλώνετε με έναν ναρκισσιστή, είναι καλύτερο να ξέρετε πώς να σταματήσετε με ένα ηχηρό «όχι» όταν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.

Το «όχι» δεν είναι απλώς η μαγική λέξη για να μάθεις να εξουδετερώνεις έναν ναρκισσιστή. Είναι ο πυλώνας που υποστηρίζει όλες τις άλλες συμβουλές, κάτι που πρέπει να καταλάβετε αργά ή γρήγορα.

Πρέπει να θυμάστε ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν οι γύρω τους να εγκρίνουν τις συμπεριφορές τους, τις απόψεις τους και τις πράξεις τους. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές τεχνικές για να το κάνουν αυτό, από χειραγώγηση έως επικοινωνία.

Αν μάθετε να λέτε όχι σε αυτές τις ανθυγιεινές συμπεριφορές, απόψεις και ενέργειες, τότε θα δημιουργήσετε ένα σταθερό όριο που θα σας χωρίσει από το άτομο με αυτή τη διαταραχή προσωπικότητας. Θα τους αποτρέψετε από το να σας ελέγχουν ή να σας χειραγωγούν, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι δεν θα ενθαρρύνετε το εγώ του να τρέφεται.

Ένας ναρκισσιστής είναι πεινασμένος για έγκριση. Ακόμα κι αν δεν το χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν την προσωπικότητά τους, πάντα το αναζητούν. Το να σταματήσεις να τους δίνεις έγκριση είναι σαν να κόβεις το κεφάλι του φιδιού, καθώς επιτίθεσαι στο πρόβλημα στη ρίζα του.

Ξεκινήστε υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι δεν αξίζετε συγκεκριμένη μεταχείριση και ότι δεν είστε διατεθειμένοι να την ανεχτείτε. Μάθε να λες όχι.

2. Μην εστιάζετε σε αυτόν για να εξουδετερώσετε έναν ναρκισσιστή

Ένα άτομο με αυτή τη διαταραχή απαιτεί πάντα προσοχή. Ωστόσο, δεν μιλάμε για το είδος της προσοχής που μεταφράζεται σε χειροκρότημα. Άλλωστε, όσο λίγο κι αν είναι, κάθε προσοχή είναι ευπρόσδεκτη.

Αν δεν προσέξεις τι λένε ή τι κάνουν, κάνεις το αντίθετο από αυτό που περιμένουν να κάνεις.

Ωστόσο, αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αφού ένας ναρκισσιστής είναι ειδικός στο να τραβάει την προσοχή σου. Μερικές φορές, πρέπει να μάθετε να αντιμετωπίζετε απλώς την παρουσία τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τους αγνοήσετε εντελώς. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, ωστόσο, είναι να περιορίσετε την αλληλεπίδραση στο ελάχιστο, καθώς και το ενδιαφέρον σας για αυτό που κάνουν.

3. Μην είστε νευρικοί στην παρουσία τους

Κάποιος με αυτή τη διαταραχή έχει υψηλή εμφάνιση αυτοεκτίμησης (διογκωμένη και παραμορφωμένη, αλλά όχι γνήσια), ισχυρό εγώ και προφανώς απαράμιλλη αυτοπεποίθηση. Συχνά λειτουργούν πολύ καλά στην κοινωνία, έχουν αξιοζήλευτες επικοινωνιακές δεξιότητες και είναι ικανοί να ξεχωρίζουν μπροστά σε άλλους. Είναι φυσικό να αισθάνεστε λίγο νευρικοί όταν βρίσκεστε μπροστά του.

Η εξάλειψη της νευρικότητας, του άγχους ή των συναισθημάτων κατωτερότητας είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να εξουδετερώσετε έναν ναρκισσιστή. Αν τα δείξετε όλα αυτά, η προσωπικότητά του θα ενισχυθεί και δεν θα φοβάται να σας συντρίψει με αυτό. Τις λίγες φορές που πρέπει να τα αντιμετωπίσετε, να είστε σταθεροί, να κρατάτε ήρεμη στάση και να μην υποτιμάτε ποτέ τον εαυτό σας.

4. Βάλτε αμέσως όρια για να εξουδετερώσετε έναν ναρκισσιστή

Μία από τις καλύτερες τεχνικές για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από έναν ναρκισσιστή είναι να θέσετε όρια από το πρώτο λεπτό. Εάν εντοπίσετε με την πρώτη συνάντηση ότι ένα άτομο πάσχει από αυτή τη διαταραχή, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Μπορείτε να εξετάσετε τα εξής:

  • Μην αφήνετε τις προτεραιότητές τους να υπερισχύουν των δικών σας.
  • Μην τους αφήνετε να υπερεκτιμούν τις απόψεις ή τις πράξεις τους και να κάνουν το αντίθετο με τις δικές σας.
  • Επικοινωνήστε ρητά για το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν (τι μπορούν να πουν μπροστά σας ή τι μπορούν να κάνουν γύρω σας).
  • Να είστε έτοιμοι να προσδιορίσετε τα σημάδια ότι προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν.
  • Αφήστε τους να ξέρουν ότι δεν είναι καλύτεροι από οποιονδήποτε άλλον.
  • Τέλος, απομακρυνθείτε αν νιώθετε ότι η προσωπικότητά τους σας απορροφά ή σας στραγγίζει με οποιονδήποτε τρόπο.

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε για να αντιμετωπίσετε ένα ναρκισσιστικό άτομο. Αν δεν μπορέσατε να το κάνετε από την πρώτη συνάντηση, έχετε ακόμα χρόνο να το κάνετε. Απλά πρέπει να είστε σίγουροι και αποφασιστικοί σε περίπτωση που πιστεύετε ότι η στάση τους κυριεύει τη ζωή σας.

5. Μην σας χειραγωγούν και μην αλλάζετε γνώμη

Para neutralizar a un narcisista hay que identificar las manipulaciones
Πολλοί ναρκισσιστές είναι ειδικοί στη χειραγώγηση για να πετύχουν τη δική τους επιτυχία εις βάρος των άλλων. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε αυτές τις καταστάσεις.

Η χειραγώγηση είναι μια από τις πολλές πτυχές της ναρκισσιστικής διαταραχής. Μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων, οι άνθρωποι το κάνουν για να δείξουν τη δύναμή τους ή την επιρροή τους στους άλλους. Συχνά δεν το κάνουν με επιβλητικό ή απότομο τρόπο στην αρχή, αλλά είναι κάτι στο οποίο δουλεύουν σταδιακά.

Σε κάθε περίπτωση, ένας ναρκισσιστής θα προσπαθεί πάντα να σας ελέγξει, είτε αυτό είναι σκόπιμα είτε ακούσια. Θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν τις συνήθειές σας, τις απόψεις, τις ιδέες και τις πράξεις σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να σας επηρεάσει να αντικαταστήσετε το στυλ ντυσίματος σας με ένα που θεωρεί καλύτερο. Έτσι, αυτό που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε είναι να αλλάξετε γνώμη, ειδικά όταν πρόκειται για πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές ή τα ιδανικά σας.

6. Υποβαθμίστε τα επιτεύγματα και τις δεξιότητές τους για να εξουδετερώσετε έναν ναρκισσιστή

Ένα άλλο κόλπο για να αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή είναι να υποβαθμίσετε τα επιτεύγματα ή τις δεξιότητές του.

Σας προτείναμε παραπάνω να τις αγνοήσετε, εκτός από εκείνες τις περιπτώσεις που είναι απολύτως απαραίτητο να τις αντιμετωπίσετε. Ωστόσο, αν δείχνουν μια εξαιρετική πλευρά της προσωπικότητάς τους, μπορείτε να το αντισταθμίσετε υποβαθμίζοντας τα επιτεύγματά τους.

Για παράδειγμα, κάποιος με αυτή τη διαταραχή θα σας κάνει να πιστέψετε ότι είναι πιο ελκυστικός, πιο έξυπνος ή πιο ικανός να εκτελέσει μια εργασία. Μπορείτε να του πείτε ότι οι απόψεις του είναι υπερεκτιμημένες, κάτι που δεν σημαίνει ότι τις αρνείστε. Το να του πείτε ότι δεν είναι τόσο ελκυστικός, ότι γνωρίζετε πιο έξυπνους ανθρώπους ή ότι είστε πιο ικανοί για μια δραστηριότητα, θα τον τρώει μέσα του.

7. Δείξτε και εσείς τις ικανότητές σας

Προτείνουμε μια άλλη συμβουλή για να εξουδετερώσετε έναν ναρκισσιστή: δείξτε και εσείς τις ικανότητές σας. Η νευρικότητα δεν πρέπει ποτέ να σας καταβάλει στην παρουσία τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ασκείτε ψεύτικη σεμνότητα ή κρύβετε τις δεξιότητές σας.

Μην φοβάστε να τους δείξετε τα πράγματα στα οποία είστε καλύτεροι για να τους δώσετε μια υγιή δόση πραγματικότητας. Εάν καυχιέται για ορισμένες ακαδημαϊκές επιδόσεις, επιτεύγματα ή ιδιότητες, τότε μην φοβάστε να του ενημερώσετε ότι έχετε κάνει παρόμοια πράγματα.

Αυτή και οι άλλες συστάσεις θα σας επιτρέψουν να εξουδετερώσετε έναν ναρκισσιστή.

Όπως συζητήσαμε στην αρχή, ο ναρκισσισμός είναι μια ψυχική διαταραχή που μπορεί να βελτιωθεί ελαφρώς με επαγγελματική βοήθεια. Ωστόσο, οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές: είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και συχνά απαιτεί μακρά διαδικασία επούλωσης. Εάν γνωρίζετε κάποιον που έχει μια ναρκισσιστική διαταραχή και νοιάζεστε για αυτόν, βοηθήστε τον να αναζητήσει εξειδικευμένη υποστήριξη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Miller, J. D., Lynam, D. R., Hyatt, C. S., & Campbell, W. K. Controversies in narcissism. Annual review of clinical psychology. 2017: 13: 291-315.
  • Mitra, P., & Fluyau, D. Narcissistic Personality Disorder. 2020.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.