Σύνδρομο Moebius: Τι είναι και ποιες οι αιτίες του;

Το σύνδρομο Moebius είναι μια σπάνια ασθένεια που κλινικά χαρακτηρίζεται από έλλειψη χαμόγελου. Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη ευτυχίας, αλλά στην παράλυση του προσώπου που χαρακτηρίζει το σύνδρομο αυτό.
Σύνδρομο Moebius: Τι είναι και ποιες οι αιτίες του;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Το σύνδρομο Moebius είναι μια σπάνια παθολογία, αν και η συχνότητά του φαίνεται να αυξάνεται. Τα τελευταία συνέδρια νευρολογίας και οφθαλμολογίας στον κόσμο αναφέρουν αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων περιστατικών.

Μπορούμε να πούμε ότι το κύριο χαρακτηριστικό του συνδρόμου Moebius είναι η έλλειψη ικανότητας χαμόγελου. Έτσι, παρόλο που τα άτομα με αυτό το σύνδρομο βιώνουν χαρούμενες καταστάσεις και θα ήθελαν να χαμογελάσουν, δεν είναι σε θέση να το κάνουν.

Αλλά όχι μόνο αυτό. Οι πάσχοντες από αυτή τη σπάνια διαταραχή δεν μπορούν να εκτελέσουν πολλές από τις κλασικές και τυπικές χειρονομίες του προσώπου. Για παράδειγμα, το σύνδρομο επηρεάζει ακόμη και την ικανότητά τους να μετακινούν τα μάτια τους από τη μία πλευρά στην άλλη.

Αυτό συμβαίνει επειδή δύο ζεύγη κρανιακών νεύρων – το ζεύγος νούμερο έξι και το ζεύγος νούμερο επτά – αναπτύσσονται μερικώς ή καθόλου. Τα νεύρα αυτά διαχειρίζονται τους μυς της μίμησης και μέρος των μυών που εκτελούν ορισμένες κινήσεις των ματιών.

Όπως θα δούμε αργότερα, κάθε ζεύγος κρανιακών νεύρων έχει συγκεκριμένες λειτουργίες. Το νεύρο νούμερο έξι είναι αυτό που ρυθμίζει την πλευρική κίνηση του ματιού. Εν τω μεταξύ, το νούμερο επτά είναι αυτό που αποκαλούμε “νεύρο του προσώπου” επειδή διαχειρίζεται τις εκφράσεις του προσώπου.

Γνωρίζουμε ότι το σύνδρομο Moebius εμφανίζεται συνήθως μεμονωμένα. Με άλλα λόγια, δεν είναι σύνηθες μια οικογένεια να έχει περισσότερες από μία επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας στους 120.000 ανθρώπους γεννιέται με το πρόβλημα.

Ποια είναι τα κρανιακά νεύρα;

Για να καταλάβουμε γιατί το σύνδρομο Moebius έχει τα συμπτώματα που έχει, ας δούμε πρώτα τα ζεύγη των κρανιακών νεύρων και τις λειτουργίες τους. Τα κρανιακά νεύρα είναι τα εξής:

 • Οσφρητικό: Μεταφέρει τις πληροφορίες για την αντίληψη των οσμών
 • Οπτικό: Είναι το νεύρο της όρασης.
 • Οφθαλμοκινητικό: Είναι το τρίτο κρανιακό νεύρο και είναι υπεύθυνο για την κίνηση των ματιών.
 • Τροχλεϊκό: Είναι επίσης υπεύθυνο για τους μύες της οφθαλμικής κίνησης.
 • Τρίδυμο: Συμμετέχει στη μάσηση
 • Αμυγδαλοειδές: Ένα από τα νεύρα που επηρεάζει περισσότερο το σύνδρομο Moebius
 • Νεύρο του προσώπου: Το άλλο νεύρο που επηρεάζει αυτή η διαταραχή
 • Αιθουσαίο-κοχλιακό: Μεταφέρει τις πληροφορίες που ακούμε στον εγκέφαλο
 • Γλωσσοφαρυγγικό: Μεταφέρει μέρος της γεύσης που συλλαμβάνει η γλώσσα
 • Κολπικό: Εκτείνεται έξω από το κρανίο για να φτάσει στο θώρακα και την κοιλιά
 • Βοηθητικό: Εκτείνεται επίσης έξω από το κρανίο στους μύες του λαιμού και της πλάτης
 • Υπογλώσσιο: Ενώνει τους μύες της γλώσσας και του λαιμού.

Η αιτιολογία του συνδρόμου Moebius

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι, αν και είναι γνωστό ως σύνδρομο, στην πραγματικότητα δεν είναι. Το Moebius είναι αυτό που γνωρίζουμε στη γενετική ως αλληλουχία. Στις ακολουθίες, υπάρχουν πολλές δυσπλασίες ταυτόχρονα, που προέρχονται από μία μόνο ανωμαλία.

Στην περίπτωση του Moebius, η ανωμαλία είναι η έλλειψη ανάπτυξης ή η πλήρης απουσία νευρικών πυρήνων στα κρανιακά νεύρα νούμερο έξι και επτά. Τόσο οι απεικονιστικές μελέτες που πραγματοποιούνται στους ασθενείς όσο και οι αυτοψίες που διενεργούνται συμπίπτουν στη διάγνωση.

Η αιτιολογία δεν είναι πάντα γενετική. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στις οποίες το πρόβλημα των κρανιακών νεύρων προκαλείται από φαρμακευτική αγωγή. Η μισοπροστόλη είναι το φάρμακο που έχει συνδεθεί περισσότερο με το πρόβλημα, όπως ανέφερε ομάδα ερευνητών από το Universidad del Norte, στην Barranquilla της Κολομβίας.Το φάρμακο αυτό, γενικά, χρησιμοποιείται ως αποτρεπτικό. Εάν αποτύχει σε αυτή τη χρήση, τότε το έμβρυο που συνεχίζει μπορεί να αναπτύξει το σύνδρομο Moebius.

A doctor looking at a strand og DNA on a computer screen.

Διαβάστε επίσης: Η αγάπη χωρίς ανταπόκριση είναι σαν να περιμένετε τρένο στο αεροδρόμιο

Νεογέννητα με σύνδρομο Moebius

Τα νεογέννητα με σύνδρομο Moebius δεν έχουν μόνο έλλειψη έκφρασης του προσώπου, αλλά συχνά έχουν και δυσκολία στην αναπνοή. Τους τρέχουν υπερβολικά τα σάλια και ο μυϊκός τους τόνος είναι αδύναμος, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το περπάτημα.

Σε αυτό προστίθεται η πιθανότητα τα άτομα που πάσχουν να έχουν παραμορφώσεις στα πόδια, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει το περπάτημα. Άλλα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί ότι σχετίζονται με αυτό είναι:

 • Ωχρός ουρανίσκος
 • Έλλειψη βλεφάρων
 • Υπερευαισθησία στον ήλιο και στο έντονο φως
 • Προβλήματα ακοής λόγω συσσώρευσης υγρού στο εσωτερικό και το μέσο αυτί

Πειραματικές θεραπείες

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Moebius. Από τη στιγμή που έχει εκδηλωθεί, δεν είναι πλήρως αναστρέψιμο. Οι συνεδρίες αποκατάστασης προσώπου δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.

Υπάρχει μια πειραματική χειρουργική θεραπεία που έχει ξεκινήσει στον Καναδά. Αποτελείται από μια επέμβαση όπου γίνεται ένα μυϊκό μόσχευμα στην περιοχή του προσώπου για να επιτραπεί η έκφραση του χαμόγελου.

Surgeons performing surgery.

Εκτιμάται ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της επέμβασης είναι να γίνει όταν ο ασθενής είναι περίπου πέντε ετών. Αν και η πρακτική είναι πολλά υποσχόμενη, δεν είναι διαθέσιμη παγκοσμίως και το κόστος είναι απαγορευτικό.

Ένας από τους αγώνες των οικογενειών των ασθενών με σύνδρομο Moebius είναι να αποφύγουν τις διακρίσεις. Για το λόγο αυτό, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον πληθυσμό, τονίζοντας ότι οι πάσχοντες έχουν συναισθήματα, ακόμη και αν δεν μπορούν να τα εκφράσουν.

Οι θεραπείες συνεχίζουν να βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο στον ιατρικό κόσμο. Οι χειρουργικές προβλέψεις είναι ενθαρρυντικές. Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να σεβαστούμε αυτούς τους ασθενείς και να κατανοήσουμε ότι η ένταξή τους στην κοινωνική ζωή εξαρτάται από τη μεγαλύτερη γνώση της κατάστασής τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Meyerson MD, Foushee DR. Speech, language and hearing in Moebius syndrome: a study of 22 patients. Dev Med Child Neurol. 1978;28: 357-65.
 • Aytés, A. Pérez. “Síndrome de Moebius.” Protoc diagn ter pediatr 1 (2010): 80-84.
 • Fons-Estupiñá, M. C., et al. “Secuencia de Moebius: hallazgos clinicorradiológicos.” Revista de neurología 44.10 (2007): 583-588.
 • Hernández, C. A. C., & Chávez, H. F. R. (2010). Síndrome de Moebius. Revista de especialidades médico-quirúrgicas, 15(4), 261-265.
 • Cholvi, M. (2017). Retrieved 28 June 2020, from https://www.elsevier.com/es-es/connect/medicina/moebius-el-sindrome-que-congela-la-sonrisa-y-paraliza-los-ojos
 • Gómez-Valencia, L., Morales-Hernández, A., Cornelio-García, R. M., Toledo-Ocampo, E., Briceño-González, M. D. L. R., & Rivera-Angles, M. M. (2008). Estudio clínico y genético del síndrome de Moebius. Boletín médico del Hospital Infantil de México, 65(5), 353-357.
 • Fernández-Ponce, C., Hernández, E., Silvera-Redondo, C., Jiménez, B., Quintero, E., Idrovo, Á., & Ray, M. (2006). Síndrome de Moebius: Genopatía vs efecto teratogénico. Salud Uninorte, 22(2), 182-187.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.