Αγάπη χωρίς ανταπόκριση είναι σαν να περιμένετε τρένο στα ΚΤΕΛ

Πέρα από τις σχέσεις με το/τη σύντροφό σας και τους άλλους ανθρώπους, το πρώτο πρόσωπο που πρέπει να αγαπάτε και να σέβεστε είναι ο εαυτός σας, ενώ πρέπει να βεβαιώνεστε ότι σας σέβονται και οι άλλοι.
Αγάπη χωρίς ανταπόκριση είναι σαν να περιμένετε τρένο στα ΚΤΕΛ
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Αγάπη χωρίς ανταπόκριση είναι σαν να περιμένετε τρένο στα ΚΤΕΛ. Το να αγαπάτε κάποιον που δεν σας αγαπάει είναι σαν να λαχταράτε χιόνι το καλοκαίρι, σαν να προσπαθείτε να κυβερνήσετε ένα καράβι χωρίς πανιά ή  σαν να περιμένετε τρένο στο αεροδρόμιο.

Είναι ατελέσφορο και οδυνηρό. Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι, αν και το ξέρουν και έχουν επίγνωση ότι δεν τους αγαπούν, δυσκολεύονται τρομερά να αποδεσμευτούν άμεσα.

Η αγάπη χωρίς ανταπόκριση είναι μια συνηθισμένη ιστορία στην ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να ανακαλύψετε τη σημασία της έλλειψης ενδιαφέροντος του ατόμου που έχει κερδίσει την προσοχή σας ή να βιώσετε την απόρριψη από κάποιο άτομο στο οποίο είχατε επενδύσει όλα σας τα όνειρα.

Όταν το συγκεκριμένο γεγονός αντιμετωπίζεται με το σωστό τρόπο, μπορεί να αποτελέσει μια καλή στρατηγική για προσωπική ανάπτυξη. Σας επιτρέπει να κατανοήσετε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διατηρήσετε την αυτοεκτίμησή σας χωρίς να χάσετε την αξιοπρέπειά σας.

Όμως, μια κατάσταση στην οποία το άλλο άτομο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει ελπίδα, αλλά εσείς διατηρείτε την ανάγκη να περιμένετε για να αγαπηθείτε ενώ παίρνετε μονάχα “ψίχουλα”, μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφική.

Σας προσκαλούμε να σκεφτείτε πάνω σε αυτό. Έχετε νιώσει ποτέ αγάπη χωρίς ανταπόκριση;

Αγαπάτε χωρίς να σας αγαπούν: αγάπη χωρίς ανταπόκριση

Το να αγαπάτε χωρίς να σας αγαπούν δημιουργεί μια ασυμβατότητα στον εγκέφαλό σας. Όλες οι συναισθηματικές επενδύσεις σας έχουν δημιουργήσει μια περιοχή η οποία κατοικείται από όνειρα, ελπίδες και πεποιθήσεις που έρχονται σε σύγκρουση με το τείχος της πραγματικότητας: δεν σας αγαπούν.

Φυσικά μπορείτε να πείτε ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά. Πρώτα απ’όλα, υπάρχουν λεπτομέρειες και ειδικές περιπτώσεις που κάνουν τις συγκεκριμένες καταστάσεις ακόμα πιο περίπλοκες συναισθηματικά, κάτι που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Κρίσεις πανικού: αυτό που κανένας δεν καταλαβαίνει.

Όταν σας δίνουν ψεύτικες ελπίδες

“Αν είναι αγάπη, φροντίστε τη. Αν δεν είναι αγάπη, μην ξεγελάτε τον εαυτό σας”. Αυτή πρέπει να είναι η ουσία που ορίζει αυτό που είμαστε και μας βοηθάει να δημιουργούμε πιο ώριμες σχέσεις που χαρακτηρίζονται από σεβασμό.

αγάπη χωρίς ανταπόκριση

Μερικές φορές μπορεί να παρασυρθείτε και προσωπικά και συναισθηματικά από κάποιο άτομο που σας δίνει ελπίδες μονάχα για προσωπικό του όφελος.

  • Μπορεί να αισθάνεται μοναξιά και, για να αποφύγει την απομόνωση, σας κάνει να πιστεύετε ότι έχετε σημαντική θέση στην καρδιά του, ενώ στην πραγματικότητα η αλήθεια δεν είναι αυτή. Πρόκειται για κάτι πολύ επικίνδυνο.
  • Οι ψεύτικες ελπίδες μπορεί επίσης να οφείλονται στη συναισθηματική αδυναμία κάποιου που δεν μπορεί να πει, “όχι, δεν σε αγαπάω, δεν ενδιαφέρομαι”.
  • Αντί να δώσει τέλος, παρασύρεται από το φόβο να σας πληγώσει ή να σας απογοητεύσει.
  • Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί και στις ερωτικές σχέσεις. Ίσως ένας από τους δύο συντρόφους να μην αγαπάει πια τον άλλο και, αντί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, παρατείνει την κατάσταση οδηγώντας σε μια ψεύτικη και οδυνηρή σχέση.

Όταν δεν ξέρετε πώς να αντιδράσετε στην αγάπη χωρίς ανταπόκριση

Το να αγαπάτε κάποιον είναι μια προσωπική, λεπτή και βαθιά διεργασία που εξελίσσεται μέσα στο χρόνο και περνάει από πολύ σημαντικά στάδια.

  • Όταν αντιμετωπίζετε αρνητισμό ή έχετε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι κάποιο άτομο δεν σας αγαπάει ούτε θα σας αγαπήσει ποτέ, αυτό δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία δεν ξέρετε πώς να αντιδράσετε.
  • Όταν συνειδητοποιείτε ότι δεν σας αγαπούν, βρίσκεστε σε ένα αδιέξοδο, βιώνετε μια απώλεια. Τα πρώτα συναισθήματα είναι συνήθως η άρνηση και η απόρριψη της αλήθειας.
  • Αργότερα δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να περάσετε από τις παρακάτω φάσεις: επίγνωση, θυμό, συναισθηματική απελευθέρωση και τέλος αποδοχή.
αγάπη χωρίς ανταπόκριση

Είστε ένα άτομο με αξιοπρέπεια που δεν αξίζει ποτέ μονάχα “ψίχουλα”

Πάντα υπάρχει ελπίδα. Λέτε στον εαυτό σας ότι, ίσως αν κάνετε αυτό ή εκείνο, το συγκεκριμένο άτομο θα σας αγαπήσει ξανά ή “θα γίνει πάλι το άτομο που σας αγάπησε”.

Όμως, αν και η αγάπη μπορεί να είναι η πιο έντονη και η πιο υπέροχη πτυχή του να είναι κανείς άνθρωπος, μπορεί επίσης να είναι η πιο οδυνηρή πληγή, η πιο τυφλή και ακόμα και η πιο καταστροφική εμμονή.

  • Μπορεί να βρεθείτε σε ένα φαύλο κύκλο αργής αυτοκαταστροφής. Πάνω από όλα αυτά τα στάδια του έντονου συναισθηματικού πόνου μία διάσταση πρέπει να επικρατήσει: η αγάπη για τον εαυτό σας.
  • Είναι καλύτερα να απομακρυνθείτε και να αφήσετε την απόσταση να γίνει το σωσίβιό σας, το φάρμακο που θα σας επιτρέψει να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας.
  • Αυτή η περίοδος της απόσυρσης περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από το να μη βλέπετε το συγκεκριμένο άτομο. Πρέπει να σπάσετε όλους τους δεσμούς σε κοινωνικά δίκτυα, όπου είναι υπερβολικά εύκολο να ενδώσετε στην επιθυμία να το δείτε και να συνεχίσετε να το αγαπάτε, να μοιραστείτε πράγματα ή να μάθετε ποιους ανθρώπους βλέπει τώρα.

Αυτό πρέπει να το αποφύγετε.

αγάπη χωρίς ανταπόκριση

Μια όμορφη αγάπη δεν πληγώνει ούτε τρέφει ψεύτικες ελπίδες. Γι’αυτό αν δεν σας αγαπούν πρέπει να φύγετε, να πείτε αντίο και να συνεχίσετε το δρόμο σας για να βρείτε ξανά τον εαυτό σας, την ταυτότητά σας.

Αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί το άτομο που είναι κατάλληλο για σας και δεν έχει σημασία αν αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι μια υπέροχη περιπέτεια και είναι πάντα απαραίτητη για να απολαμβάνουμε τη ζωή και να κινούμαστε προς τα μπρος. Αφήστε μια αγάπη χωρίς ανταπόκριση να φύγει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.