Πώς να διορθώσετε το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου μπορεί να είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών προβλημάτων όπως είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή η κατάθλιψη. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε πώς να το διορθώσετε.
Πώς να διορθώσετε το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου είναι ένα πρόβλημα της στάσης του σώματος που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Όμως, δεν επηρεάζει μόνο η στάση του σώματος το άνω μέρος της πλάτης και τους ώμους.

Αυτή η πάθηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλες περιοχές του σώματος, ενώ κάποιες φορές σχετίζεται με τα συναισθήματά σας και την αυτοεκτίμησή σας.

Γνωρίζετε τι είναι το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου και πώς να το διορθώσετε;

Συνεχίστε την ανάγνωση καθώς θα σας εξηγήσουμε πώς συμβαίνει, ποιοι παράγοντες εμπλέκονται, και ποιες ασκήσεις μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.

Τι είναι το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

Αυτό το σύνδρομο είναι ένας ορθοστατικός διμορφισμός κατά τον οποίο οι ώμοι γέρνουν μπροστά, σπρώχνοντας το κεφάλι προς τα κάτω. Τα άτομα με αυτό το πρόβλημα φαίνεται να κοιτούν μόνιμα το έδαφος.

Αυτή η στάση του σώματος δεν επηρεάζει μόνο τους ώμους. Για την ακρίβεια, σπρώχνει την πλάτη σταδιακά προς τα μπροστά. Έτσι, εμφανίζεται μια καμπούρα – αυτό είναι γνωστό και ως ραχιαία κύφωση. Επιπλέον, επηρεάζει τους θωρακικούς μυς και τον λαιμό.

Παρότι δείχνει προφανές, το να διατηρείτε τους ώμους και την πλάτη σας ίσια δεν είναι μονάχα θέμα σωματικής υγείας, αλλά αντανακλά και την αυτοεκτίμησή σας.

Πολλές γυναίκες που ντρέπονται για το στήθος τους φαίνεται να υιοθετούν αυτή τη στάση για να το κρύβουν. Τις περισσότερες φορές το κάνουν υποσυνείδητα. Αυτό είναι μονάχα ένα παράδειγμα ψυχολογικής αιτίας. Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο να υιοθετήσει αυτή τη στάση σώματος, ένας από αυτούς είναι η κατάθλιψη.

Δυστυχώς, αυτή την καμπουριαστή στάση την υιοθετούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Μερικώς έχει να κάνει με την υπερβολική χρήση υπολογιστών και ηλεκτρονικών συσκευών. Η συνεχής ενασχόληση με τα κινητά και τους υπολογιστές μάς κάνει να παίρνουμε αυτή τη στάση σώματος.

Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου – Οι επιπτώσεις

Γυναίκα ακουμπά την πλάτη της με τα χέρια της
Αυτό το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη ή τον αυχένα. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματικά προβλήματα ή στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η καμπουριαστή στάση για παρατεταμένες περιόδους οδηγεί σε πόνο στην πλάτη, τη μέση, και τον αυχένα. Επίσης, είναι άσχημη επειδή σας κάνει να φαίνεστε κοντύτεροι/ες με μεγαλύτερη κοιλιά. Κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι ένα άτομο με ευθυτενές παράστημα δείχνει περισσότερη σιγουριά και είναι πιο ελκυστικό.

Επιπλέον, διατηρώντας μια στάση που διευκολύνει το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου μειώνετε την ευλυγισία σας. Για την ακρίβεια, αλλοιώνονται οι κινήσεις των αρθρώσεων καθώς και η ισορροπία σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε προβλήματα με την αναπνοή και την πέψη.

Έτσι, θα πρέπει να προσπαθήσετε να διορθώσετε τη στάση του σώματός σας τόσο όταν ξεκουράζεστε, όσο και όταν κινείστε. Είναι σημαντικό να προσπαθείτε να περπατάτε με ίσια την πλάτη και το κεφάλι ψηλά. Ομοίως, θα πρέπει να αναγνωρίζετε πότε έχετε λανθασμένη στάση του σώματος και να τη διορθώνετε.

Συμβουλές για να διορθώσετε το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου

Γυναίκα κάνει διατάσεις
Οι διατάσεις είναι εξαιρετικές για να διορθώσετε το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου. Επιπλέον, βελτιώνουν τη στάση του σώματος.

Υπάρχουν πολλές ασκήσεις για διατάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να διορθώσετε σιγά-σιγά το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου. Σε αυτές θα βρείτε τις ακόλουθες:

  • Εξωτερική περιστροφή ώμου. Στόχος εδώ είναι να φέρετε τους ώμους προς τα πίσω και να τους κρατήσετε στη σωστή στάση. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να πιέσετε τους ώμους προς τα πίσω για 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε πέντε φορές. Αν μπορείτε κάντε την άσκηση αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.
  • Περιστροφή ωμοπλάτης. Εδώ τεντώνετε τις ωμοπλάτες σας ωθώντας το στήθος προς τα έξω, φέρνοντας ταυτόχρονα τους ώμους πίσω. Είναι παρόμοια με την προηγούμενη άσκηση με τη διαφορά πως εδώ θα πρέπει να φέρετε τις ωμοπλάτες όσο το δυνατόν πιο κοντά ενώ φέρνετε τους ώμους προς τα πίσω. Μείνετε σε αυτή τη στάση για 30 με 40 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε πέντε φορές ακόμη. Θα πρέπει να νιώσετε ανακούφιση στην πλάτη.
  • Εκτάσεις στήθους. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τις πετύχετε. Ένας από αυτούς είναι να σταθείτε μπροστά σε μια πόρτα και να σχηματίσετε το γράμμα Τ με τα χέρια σας. Έπειτα, λυγίστε τους αγκώνες και υψώστε τους βραχίονες για να “στηρίξετε” το κάδρο της πόρτας. Θα πρέπει να νιώσετε τους μυς να τεντώνονται αμέσως μόλις κάνετε ένα βήμα μπροστά. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε πέντε φορές.
  • Διατάσεις πλάτης. Ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να ξαπλώσετε ανάσκελα και να φέρετε το ένα σας γόνατο στο στήθος. Μείνετε έτσι για λίγα δευτερόλεπτα και έπειτα κάντε το ίδιο με το άλλο πόδι. Ένας δεύτερος τρόπος είναι να ξαπλώσετε και πάλι ανάσκελα και να τεντώσετε το ένα σας χέρι ταυτόχρονα με το αντίθετο πόδι. Και οι δύο ασκήσεις είναι εξαιρετικές για να χαλαρώσετε την πλάτη σας.

Τελευταίες σημειώσεις

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου μπορεί να είναι αποτέλεσμα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Γι’ αυτόν τον λόγο συναντάται συνήθως σε άτομα ντροπαλά και σε άτομα με χρόνια κατάθλιψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν αρκεί να στέκεστε με ίσιο το σώμα αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τα αίτια πρόκλησης.  Για να γίνει αυτό καλό θα ήταν να αναζητήσετε θεραπεία.

Αν πάσχετε από το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν/μία φυσικοθεραπευτή/ρια που θα μπορέσει να σας βοηθήσει. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα. Να θυμάστε, ποτέ δεν είναι αργά για να διορθώσετε τη στάση του σώματος και τη γενική σας υγεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Abdul-Latif AA. Dropped shoulder syndrome: a cause of lower cervical radiculopathy. J Clin Neurol. 2011;7(2):85–89. doi:10.3988/jcn.2011.7.2.85
  • van der Windt DA, Koes BW, de Jong BA, Bouter LM. Shoulder disorders in general practice: incidence, patient characteristics, and management. Ann Rheum Dis. 1995;54(12):959–964. doi:10.1136/ard.54.12.959
  • Linaker CH, Walker-Bone K. Shoulder disorders and occupation. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2015;29(3):405–423. doi:10.1016/j.berh.2015.04.001
  • Straker LM, O’Sullivan PB, Smith A, Perry M. Computer use and habitual spinal posture in Australian adolescents. Public Health Rep. 2007;122(5):634–643. doi:10.1177/003335490712200511
  • Kim D, Cho M, Park Y, Yang Y. Effect of an exercise program for posture correction on musculoskeletal pain. J Phys Ther Sci. 2015;27(6):1791–1794. doi:10.1589/jpts.27.1791

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.