Αίσθημα ενοχής για το φαγητό: Ποιες είναι οι συνέπειες;

Υπάρχουν διάφορες συνέπειες του αισθήματος ενοχής για το φαγητό. Θα σας πούμε ποιες είναι, γιατί συμβαίνουν και πώς να τις αντιμετωπίσετε.
Αίσθημα ενοχής για το φαγητό: Ποιες είναι οι συνέπειες;
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 14 Οκτωβρίου, 2022

Τα συναισθήματα και το φαγητό πάνε συχνά χέρι-χέρι. Συμβαίνει σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, αλλά κάθε φορά που τρώμε, νιώθουμε κάτι που σχετίζεται με το φαγητό μας. Τα αρνητικά συναισθήματα που περιβάλλουν το φαγητό μπορεί να οδηγήσουν στις συνέπειες του αισθήματος ενοχής για το φαγητό.

Νιώθουμε ενοχή όταν θεωρούμε ότι έχουμε κάνει κάτι λάθος, ότι έχουμε βλάψει κάτι ή κάποιον. Έτσι, η ενοχή για το φαγητό αναφέρεται στο αίσθημα ότι κάνατε κάτι κακό τρώγοντας ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή για την ποσότητα που φάγατε.

Πότε ξεκινά το αίσθημα ενοχής για το φαγητό;

Όπως στην καθημερινή ζωή νιώθουμε ενοχές για κάποια θέματα του προσωπικού μας περιβάλλοντος, έτσι και στον τομέα του φαγητού ισχύει το ίδιο. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι να τρώμε πολύ ή να τρώμε ένα συγκεκριμένο πιάτο και στη συνέχεια να αισθανόμαστε άσχημα επειδή νομίζουμε ότι θα πάρουμε βάρος.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι συνέπειες του αισθήματος ενοχής για το φαγητό υπάρχουν και περιλαμβάνουν ψυχολογικές διαταραχές. Αυτές είναι μερικές από αυτές.

Βουλιμία

Ο Ortiz, στο άρθρο του  με τίτλο: “Trastornos de la conducta alimentaria. Anorexia y bulimia”, αναφέρει ότι η βουλιμία είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο ασθενής αισθάνεται αφύσικα πεινασμένος και τρώει καταναγκαστικά με αδηφαγία. Στη συνέχεια όμως νιώθει ενοχές και δυσφορία. Αυτό οδηγεί σε εμετό, λήψη καθαρτικών ή υπερβολική άσκηση. Με τον όρο αδηφαγία εννοούμε πολύ σύντομα επεισόδια ταχείας κατανάλωσης τροφής και σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Επιπλέον, ο ειδικός αναφέρει ότι σε περιόδους υπερφαγίας οι ασθενείς νιώθουν ντροπή για τη συμπεριφορά τους, οπότε υπόσχονται στον εαυτό τους να μην την επαναλάβουν. Πρόκειται λοιπόν για έναν κύκλο αδηφαγίας που ακολουθείται από ενοχές και προσπάθεια κάθαρσης από τις θερμίδες που καταναλώθηκαν. Υπάρχει δυσαρέσκεια με το σώμα και εντατικοποίηση της περιοριστικής αγωγής.

Η βουλιμία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως οι ακόλουθες:

 • Αφυδάτωση
 • Σοβαρές οδοντικές κοιλότητες
 • Άγχος και κατάθλιψη
 • Απουσία εμμήνου ρύσεως
 • Κατάχρηση ναρκωτικών και αυτοτραυματισμός
 • Καρδιακά και πεπτικά προβλήματα
Bulimia
Η αδηφαγία στη βουλιμία οδηγεί σε ενοχές και ανθυγιεινές συμπεριφορές για την απώλεια θερμίδων.

Ανορεξία

Η ανορεξία είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την άρνηση διατήρησης ενός ελάχιστου φυσιολογικού βάρους μέσω του περιορισμού της θερμιδικής πρόσληψης ή της υπερβολικής δαπάνης ενέργειας κατά την άσκηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ενοχές, η εμμονή, η απόρριψη και η υψηλή ανταγωνιστικότητα προκαλούν ένα φαύλο κύκλο.

Οι επιπλοκές και οι σωματικές αλλοιώσεις αυτής της νόσου είναι διάφορες και σε διαφορετικά επίπεδα:

Διαταραχή αδηφαγίας

Πρόκειται για μια διαταραχή κατά την οποία το άτομο τρώει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από το κανονικό. Ενώ τρώει δυσανάλογα, νιώθει ότι δεν έχει τον έλεγχο. Σε αντίθεση με τα άλλα προβλήματα, αυτό δεν αφορά την καύση θερμίδων.

Στην περίπτωση αυτή, το άτομο βιώνει ντροπή και ενοχές. Η πείνα του ανταποκρίνεται σε άγχος, δυσφορία και συναισθηματική αστάθεια. Τότε εμφανίζεται το φαινόμενο της συναισθηματικής πείνας.

Πρόκειται για το είδος της πείνας που εμφανίζεται ως απάντηση στις συναισθηματικές ανάγκες. Εκδηλώνεται ξαφνικά και επίμονα. Το αίσθημα επιμένει παρά το φαγητό.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως τα ακόλουθα:

 • Κατάθλιψη
 • Αϋπνία
 • Υπερβολικό βάρος
 • Πεπτικά προβλήματα
 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Μεταβολές του εμμηνορροϊκού κύκλου

Πώς να αντιμετωπίσετε το αίσθημα ενοχής για το φαγητό;

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη βοήθεια επαγγελματιών στον ψυχολογικό τομέα, οι οποίοι βοηθούν τον ασθενή να κατανοήσει το σώμα του και ότι κανένα φαγητό δεν είναι κακό, αν καταναλώνεται με μέτρο.

Συνειδητή διατροφή

Συνιστάται επίσης να εφαρμόζουμε τη συνειδητή διατροφή για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα και να βρούμε την αιτία της εσωτερικής σύγκρουσης. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία τρώμε έχοντας επίγνωση με όλες μας τις αισθήσεις του τι μας προκαλεί να φάμε και πώς το αντιλαμβανόμαστε.

digestive disorders from feeling guilty about eating
Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν την απόδοση του πεπτικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσουν εμετό.

Φυσιολογική έναντι συναισθηματικής πείνας

Ένα άλλο μέτρο που μπορεί να ληφθεί για την αντιμετώπιση του αισθήματος ενοχής για το φαγητό είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τη φυσιολογική πείνα για να αγνοήσουμε τη συναισθηματική πείνα. Η πρώτη είναι η ανάγκη του σώματός μας για θρεπτικά συστατικά. Εκείνη τη στιγμή ενεργοποιείται μια σειρά από σήματα που μας ενημερώνουν ότι είναι ώρα να φάμε.

Η δεύτερη είναι η πείνα που σηματοδοτείται από το μυαλό. Δεν έχει να κάνει με την έλλειψης τροφής, αλλά είναι προσανατολισμένη σε μια συγκεκριμένη τροφή.

Τρώμε μόνο για να επαναφορτίζουμε τις δυνάμεις μας

Γενικά, συνιστάται να τρώμε μόνο για να επαναφορτίζουμε τις δυνάμεις μας και, σε περίπτωση που νιώθουμε ενοχές, να απευθυνόμαστε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να προληφθούν αρκετές σοβαρές διαταραχές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.