Κατάθλιψη μετά τον γάμο: Πώς να την ξεπεράσετε

Η κατάθλιψη μετά το γάμο οδηγεί τους νεόνυμφους να αισθάνονται άδειοι, βαριεστημένοι, λυπημένοι ή αποκομμένοι. Μάθετε τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσετε.
Κατάθλιψη μετά τον γάμο: Πώς να την ξεπεράσετε
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι αναμενόμενο ότι οι ημέρες και οι μήνες που ακολουθούν έναν γάμο είναι από τις πιο ευτυχισμένες στη ζωή ενός ζευγαριού. Έχετε επιτέλους δεθεί με τα δεσμά του γάμου με τον έρωτα της ζωής σας και αντιμετωπίζετε και οι δύο τη συναρπαστική αρχή ενός κοινού ταξιδιού. Γιατί λοιπόν αισθάνεστε τόσο θλιμμένοι, άτονοι και αποκομμένοι; Μπορεί να περνάτε κατάθλιψη μετά το γάμο.

Η έννοια αυτή δεν προσδιορίζει ακριβώς μια σοβαρή διαταραχή της διάθεσης, αλλά μάλλον ένα αίσθημα κενού και μελαγχολίας που τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν μετά το γάμο. Αυτά τα συναισθήματα εμφανίζονται απροσδόκητα και μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, να γίνουν αποδεκτά και να ξεπεραστούν. Γι’ αυτό θέλουμε να σας πούμε περισσότερα γι’ αυτήν σε αυτό το άρθρο.

Κατάθλιψη μετά τον γάμο: Πώς εκδηλώνεται;

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και, ως εκ τούτου, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να διαφέρουν σε κάθε περίπτωση. Σε γενικές γραμμές, οι εκδηλώσεις είναι παρόμοιες με εκείνες ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, αλλά με μικρότερη ένταση.

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων είναι τα εξής:

 • Ένα αίσθημα κενού, μοναξιάς και οδύνης.
 • Συνεχής θλίψη και τάση απομόνωσης. Το άτομο μπορεί να αισθάνεται αποκομμένο από το σύντροφό του και να αποφεύγει ακόμη και τη συναισθηματική επαφή μαζί του.
 • Απάθεια και απώλεια ενδιαφέροντος. Τίποτα δεν φαίνεται να προκαλεί ευχαρίστηση ή ενθουσιασμό και οι μέρες γίνονται μονότονες.
 • Διαταραχές του ύπνου και της όρεξης.
 • Είναι σύνηθες να βιώνετε απώλεια ενέργειας ή επίμονη πλήξη.

Αυτό το συναισθηματικό κενό ξεκινά ημέρες, εβδομάδες ή μήνες μετά το γάμο και μπορεί να διαρκέσει για ποικίλο χρονικό διάστημα ανάλογα με την περίπτωση.

Tristeza en una depresión postboda.
Η θλίψη είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της διάθεσης που εμφανίζεται αρκετό καιρό μετά το γάμο.

Γιατί εμφανίζεται η κατάθλιψη μετά το γάμο;

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται κατάθλιψη ενώ θα έπρεπε να ζει ένα από τα καλύτερα στάδια της ζωής και της σχέσης του. Ωστόσο, η κατάθλιψη μετά το γάμο είναι πιο συχνή από ό,τι νομίζουμε. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της.

Ένα αίσθημα κενού μετά το γάμο

Για μήνες, οι προετοιμασίες του γάμου έχουν απασχολήσει το μυαλό σας και τον ελεύθερο χρόνο σας.

Όλο το περιβάλλον σας φρόντιζε για εσάς για το γάμο, το τραπέζι, για όλες τις λεπτομέρειες. Εν τω μεταξύ, εσείς και ο σύντροφός σας μοιραστήκατε μαγικές στιγμές επιλέγοντας τα λουλούδια, τα φορέματα ή το μενού του τραπεζιού.

Και τώρα όλα τελείωσαν. Δεν είστε πλέον ο πρωταγωνιστής και η ζωή είναι και πάλι ρουτίνα. Αισθάνεστε ότι δεν έχετε πλέον κάποιο σκοπό και μπορεί να σας κυριεύσει μια έντονη αίσθηση κενού.

Δυσκολίες προσαρμογής στο νέο καθεστώς

Η ανάληψη του ρόλου του παντρεμένου μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και μπορεί να προκύψουν κάποιες δυσκολίες ή αντιστάσεις. Κάποιοι μπορεί να νιώσουν ότι μετανιώνουν για την απόφασή τους, ότι δεσμεύονται ή είναι εγκλωβισμένοι ή ότι τους λείπει η εργένικη ζωή τους.

Ίσως να μην βλέπουν πια τόσο συχνά την οικογένεια ή τους φίλους τους ή η πίεση της δέσμευσης να γίνεται υπερβολική γι’ αυτούς κατά καιρούς. Ακόμη και αν πρόκειται για θέμα προοπτικής και αγαπούν πραγματικά τον σύντροφό τους και θέλουν να παντρευτούν, αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε έντονο αίσθημα ενοχής.

Ανεκπλήρωτες προσδοκίες

Άλλες φορές, είναι ο έλεγχος της πραγματικότητας που οδηγεί σε κατάθλιψη μετά τον γάμο. Ίσως είχατε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς θα ήταν ο έγγαμος βίος και όταν αυτές δεν εκπληρώνονται, δημιουργούνται φόβος και θλίψη.

Ίσως είχατε εξιδανικεύσει το γάμο και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι υπάρχουν καβγάδες, ζήλια ή διαφωνίες. Τώρα έχετε μια ρουτίνα και οι διαφωνίες για τις δουλειές του σπιτιού ή η έλλειψη κοινού χρόνου μπορεί να βγουν στην επιφάνεια.

Εκείνη η φούσκα στην οποία ζούσατε με τον σύντροφό σας όσο σχεδιάζατε τον γάμο έχει δώσει τη θέση της στην καθημερινότητα με όχι και τόσο ευχάριστες στιγμές. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να σας λείψει το προηγούμενο στάδιο.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να αναγνωρίσετε την περιγεννητική κατάθλιψη και να την αντιμετωπίσετε

Ο γάμος ήταν ένα μπαλώμα, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει

Τέλος, αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι μερικές φορές η ιδέα του γάμου προκύπτει ως ένα είδος απελπισμένης θεραπείας στα προβλήματα που ένα ζευγάρι σέρνει εδώ και καιρό. Προσπαθούν να καλύψουν τις αμφιβολίες, τους καβγάδες ή τις διαφορές τους με αυτό το άλμα προς τα εμπρός, αλλά όταν γίνεται ο γάμος και τελειώνει ο μήνας του μέλιτος, τα προβλήματα του παρελθόντος είναι ακόμα εκεί.

Pareja discutiendo postboda.
  Η συγκατοίκηση μπορεί να αλλάξει τη δυναμική του ζευγαριού και ορισμένες διαφωνίες μπορεί να προκύψουν από εκεί που δεν υπήρχαν.

Πώς να ξεπεράσετε την κατάθλιψη μετά το γάμο

Αν νιώθετε ότι περνάτε κατάθλιψη μετά το γάμο, παραμείνετε ψύχραιμοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά ή ότι ο γάμος ήταν λάθος.

Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε αυτή την κατάσταση:

 • Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας. Ορισμένες φορές, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε τα συμπτώματα και ακόμη πιο δύσκολο να αναγνωρίσετε αυτό που νιώθετε, αλλά είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στον εαυτό μας αυτό το βήμα. Μην κρίνετε τον εαυτό σας, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας και μην συγκρατείτε τον εαυτό σας. Παρατηρήστε τα συναισθήματά σας και αποδεχτείτε τα προκειμένου να τα υπερβείτε.
 • Αλλάξτε την οπτική σας γωνία. Να θυμάστε ότι ο γάμος δεν ήταν ο στόχος, αλλά η αρχή του δρόμου. Να είστε ενθουσιασμένοι με την οικοδόμηση αυτού του νέου σταδίου ως ζευγάρι. Ξεκινήστε νέα σχέδια και βρείτε νέους σκοπούς, τόσο ατομικούς όσο και κοινούς, και αφιερώστε το χρόνο σας σε ό,τι σας κάνει να νιώθετε καλά.
 • Μην παραμελείτε τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας. Το να είστε παντρεμένοι δεν σημαίνει ότι πρέπει να απομονωθείτε ή να απαρνηθείτε τους υπόλοιπους ρόλους σας. Αφήστε τον εαυτό σας να αναπτυχθεί μέσα και έξω από τη σχέση σας και δεν θα νιώσετε ότι έχετε χάσει τίποτα.
 • Μιλήστε με τον σύντροφό σας. Εξηγήστε του πώς αισθάνεστε και τι χρειάζεστε. Η επικοινωνία όχι μόνο θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, αλλά και θα ενισχύσει το δεσμό και θα αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις.
 • Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια, εάν είναι απαραίτητο. Αν η σχέση σας είναι προβληματική από τότε που γνωριστήκατε ή νιώθετε ότι αυτή η μελαγχολία σας προκαλεί μεγάλη δυσφορία ή παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.

Συνολικά, η κατάθλιψη μετά τον γάμο είναι αρκετά συχνή. Μπορεί να εμφανιστεί και να χρωματίσει αυτή την όμορφη στιγμή με θλίψη ή απάθεια. Ωστόσο, αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να νιώσει και αν επικοινωνήσετε και επικεντρωθείτε στο χτίσιμο αυτού του νέου σταδίου, όλα θα περάσουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Livermore, Sierra (2022) “The New Bride’s Guide to Overcoming “Post-Wedding Depression”,” Family
  Perspectives: Vol. 3 : Iss. 1 , Article 10.
  Disponible en: https://scholarsarchive.byu.edu/familyperspectives/vol3/iss1/10
 • Scott, A. M., & Stafford, L. (2018). An investigation of relational turbulence and depressive symptoms in newly married women. Personal Relationships, 25(1), 22–37

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.