Συναισθηματικός εκβιασμός: τα είδη και πώς μας βλάπτει

Ο συναισθηματικός εκβιασμός μπορεί να βλάψει την ευημερία σας και εξαρτάται από εσάς να αναγνωρίσετε και να αποτρέψετε μια τέτοια κατάσταση.
Συναισθηματικός εκβιασμός: τα είδη και πώς μας βλάπτει
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Δυστυχώς, ο συναισθηματικός εκβιασμός είναι μια ενέργεια που συμβιβάζει το άλλο άτομο για να ικανοποιήσει κάποιους ανθρώπους. Πολλές φορές το άτομο δε διστάζει να χρησιμοποιήσει διάφορα είδη εκβιασμού για να αποκτήσει αυτό που θέλει, όποιο κι αν είναι το τίμημα. Όταν κάποιος έχει την τάση να το κάνει αυτό, ποδοπατάει τον άλλο.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο συναισθηματικός εκβιασμός μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, είτε είναι μέλος της οικογένειας, ο σύντροφός μας, το παιδί μας, ένας συνάδελφος ή φίλος, κλπ.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε μια λίστα διαφορετικών ειδών συναισθηματικού εκβιασμού που μπορούν να εμφανιστούν στη ζωή σας και να επηρεάσουν την υγεία και την ευεξία σας.

συναισθηματικός εκβιασμός

Ο συναισθηματικός εκβιασμός και τα 5 είδη που μπορείτε να συναντήσετε

1. Η ενοχή

Αυτό το είδος είναι το πιο συνηθισμένο που θα συναντήσετε.

Ο εκμεταλλευτής κάνει τον εαυτό του να δείχνει σαν θύμα για να δημιουργήσει το αίσθημα της ενοχής στον άλλο. Είναι συνηθισμένο για τον εκβιαστή να συμπεριφέρεται σαν να τιμωρεί τον εαυτό του, νιώθοντας πόνο και υποφέροντας, με τέτοιο τρόπο που οι υπόλοιποι γύρω του νιώθουν άσχημα για αυτόν και του δίνουν ό,τι θέλει.

Μπορείτε να συναντήσετε αυτή την κατάσταση στη δουλειά, στο σπίτι, σε μια κοινότητα ή με τον σύντροφό σας. Το αίσθημα της ενοχής προκαλεί ανησυχία και άγχος και επηρεάζει την υγεία σας μειώνοντας τις άμυνές σας.

2. Gaslighting

Ένα άλλο είδος συχνού συναισθηματικού εκβιασμού προέρχεται από το χώρο του κινηματογράφου.

Είναι ο συναισθηματικός εκβιασμός όπου ένα άτομο κάνει τους άλλους να πιστεύουν ότι έχουν παραισθήσεις και θα έπρεπε να συμβουλευτούν έναν ψυχολόγο. Με αυτό τον τρόπο τους κάνει να αισθάνονται αδύναμοι και να έχουν αμφιβολίες. Είναι το ιδανικό σενάριο για να μπορέσει να δράσει όπως θέλει και να εκμεταλλευτεί τους άλλους.

gaslighting ψυχολογία

Αυτό που κάνει αυτό το είδος χειραγώγησης επικίνδυνο είναι ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί και συνήθως γίνεται από κάποιον που είναι πολύ κοντά μας. Στην πλειοψηφία των περιστάσεων είναι ο σύντροφός μας. Μπορούν να το κάνουν αυτό είτε χωρίς να το αναγνωρίζουν είτε το έχουν προμελετημένο.

Το gaslighting σας κάνει να αισθανθείτε αμφιβολίες για την αντίληψη της πραγματικότητας. Σας κάνει να αμφιβάλλετε για τα πάντα. Μπορεί να σας πουν προτάσεις, όπως “Δεν το έκανα εγώ. Έπρεπε να το είχες κάνει μόνος σου”, “Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο”.

Είναι ένας τρόπος να σας κάνει να αμφισβητείτε την κρίση σας φτάνοντας στο σημείο να αρχίσετε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Σας κάνει να αποπροσανατολίζεστε, να νευριάζετε και επηρεάζει την πνευματική σας υγεία.

3. Υπεκφυγή

Αυτό το είδος χρησιμοποιείται για να αναφερθούμε σε εμφανή πράγματα που αντιπροσωπεύουν πραγματικά προβλήματα, αλλά αποφεύγονται σαν να μην υπάρχουν.

Αρνούμενοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, όσοι συμμετέχουν σε αυτό βρίσκονται υπό συνεχή ένταση. Καθώς περνάει ο χρόνος, η ένταση αυξάνει. Επομένως, αν πιστεύετε ότι έχετε κάτι να πείτε, κάντε το. Μην το αφήσετε για αργότερα και μην αφήσετε τον εκβιαστή να ξεφύγει με αυτό. Βάλτε τέλος σε αυτή την κατάσταση.

4. Υπερπροστασία ως συναισθηματικός εκβιασμός

υπερπροστασία

Είναι η πιο συχνή κατάσταση που συναντάτε σε ερωτικές σχέσεις, αλλά μπορείτε να βρείτε τέτοιου είδους σχέσεις και μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους.

Σε αυτό το είδος συναισθηματικού εκβιασμού, ένα από τα άτομα πιστεύει ότι είναι ο προστάτης του άλλου. Μέχρι ένα σημείο αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά όταν ξεπερνάει τα όρια και γίνεται υπερπροστασία καταντάει μια τοξική κατάσταση που σας επηρεάζει και σας κάνει να αισθάνεστε δυστυχισμένοι.

Αυτό το είδος εκβιασμού είναι δύσκολο να το αντιληφθείτε στην αρχή καθώς υποτίθεται ότι γίνεται με καλές προθέσεις. Με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, γίνεται μια τοξική σχέση με συναισθηματική εξάρτηση και φτάνει στο σημείο όπου το θύμα δεν ελέγχει τις αποφάσεις του ή τη ζωή του. Στο τέλος, ελέγχονται απόλυτα από το άλλο άτομο.

5. Το θύμα

συναισθηματικός εκβιασμός

Μια ακόμη συχνή κατάσταση είναι να βλέπετε ένα άτομο να χρησιμοποιεί τα προβλήματά του και τις ανάγκες του για να κάνει τους άλλους να τον λυπούνται και κάνοντάς τους να αισθάνονται άσχημα προσπαθώντας να βρουν λύση στα προβλήματά του.

Αυτός είναι ένας πολύ διακριτικός τρόπος να ελέγχετε τους άλλους.

Ο εκμεταλλευτής μπορεί στην πραγματικότητα να αισθανθεί ότι είναι το θύμα και δεν φεύγει από αυτή την κατάσταση επειδή είναι ο τρόπος του να τραβήξει την προσοχή. Πάντα ψάχνουν έναν τρόπο ώστε να είναι “το καημένο το παιδί”.

Το βασικό πρόβλημα αυτού του εκβιασμού είναι ότι ο εκβιαστής κάνει την κατάσταση να φαίνεται φυσιολογική παίρνοντας λύσεις στα προβλήματά τους και τις ανάγκες τους από άλλα άτομα. Αυτό αποτελεί ένα είδος βίας που δεν πρέπει να ανέχεστε σε καμία περίπτωση.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα διάφορα είδη συναισθηματικού εκβιασμού εμφανίζονται με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με την περίσταση. Από εσάς εξαρτάται να τα εντοπίσετε και να αποφύγετε τέτοια είδη εκβιασμού για να μην βλάψετε την ευημερία σας. Να θυμόσαστε ότι η υγεία είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σας νοιάζει. 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.