Συνταγή για κέτο μπεσαμέλ με χαμηλές θερμίδες

Θα σας διδάξουμε πώς να ετοιμάσετε στο σπίτι μια κέτο μπεσαμέλ για να την εισαγάγετε στο πλαίσιο μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με στόχο την απώλεια βάρους.
Συνταγή για κέτο μπεσαμέλ με χαμηλές θερμίδες

Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιουνίου, 2023

Η κέτο μπεσαμέλ είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα πιάτα σας όταν θέλετε λίγες θερμίδες και καθόλου υδατάνθρακες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια δίαιτα που διεγείρει την οξείδωση του λίπους και την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, για να επιτύχετε καλά αποτελέσματα θα πρέπει να υιοθετήσετε και άλλες καλές συνήθειες, όπως η τακτική σωματική άσκηση.

Πώς να προετοιμάσετε την κέτο μπεσαμέλ;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι δίαιτας κέτο ανάλογα με το βαθμό περιορισμού τους. Οι πιο αυστηροί επιτρέπουν μόνο την κατανάλωση περίπου 20 γραμμαρίων σακχάρων την ημέρα, ενώ οι πιο ευέλικτες εναλλακτικές επιτρέπουν την πρόσληψη έως και 50 γραμμαρίων αυτών των θρεπτικών συστατικών κάθε ημέρα.

Δεν πρέπει να επιλέγετε πάντα την πιο περιοριστική επιλογή, καθώς μπορεί να είναι αυτή που απαιτεί την περισσότερη συμμόρφωση. Σε κάθε περίπτωση, θα σας πούμε πώς να ετοιμάσετε μια κέτο μπεσαμέλ, η οποία είναι χαμηλή σε θερμίδες και σίγουρα ταιριάζει στη δίαιτα που έχετε επιλέξει.

Bechamel sauce.
Η κέτο μπεσαμέλ είναι εύκολη στην παρασκευή και περιέχει λίγες θερμίδες.

Συστατικά

Αν θέλετε να ετοιμάσετε μια εξαιρετική σάλτσα μπεσαμέλ για 6 άτομα με λίγες θερμίδες, θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά:

 • 425 ml κρέμα γάλακτος.
 • 200 γραμμάρια τυρί κρέμα
 • Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 • Ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 • Ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού μοσχοκάρυδο

Οδηγίες βήμα προς βήμα

 1. Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφήστε τα να βράσουν, ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό το τελευταίο βήμα είναι σημαντικό, διαφορετικά μπορεί να καεί και να χαλάσει η μπεσαμέλ.
 2. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά και την αφήνετε να σιγοβράσει για λίγα λεπτά για να δέσει.
 3. Όταν αποκτήσει την επιθυμητή υφή, προσθέστε αλάτι και μπαχαρικά ανάλογα με τη γεύση σας, και αυτό είναι όλο!

Πώς μπορείτε να συμπεριλάβετε τη κέτο μπεσαμέλ στη δίαιτα;

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να συμπεριλάβετε τη κέτο μπεσαμέλ στη δίαιτα. Για παράδειγμα, μπορεί να συνδυαστεί με μπρόκολο ή άλλα λαχανικά και στη συνέχεια να ψηθεί ογκρατέν. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε ένα πολύ νόστιμο τελικό αποτέλεσμα. Ταιριάζει επίσης με πολλά πιάτα με κρέας και ψάρι, ακόμα και με πατάτες.

Ωστόσο, παρόλο που έχει λιγότερες θερμίδες από την παραδοσιακή συνταγή, θα αυξήσει τη συνολική θερμιδική αξία του πιάτου. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Διαφορετικά, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του λίπους με την πάροδο του χρόνου, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Bechamel sauce.
Οι σάλτσες πρέπει να καταναλώνονται σποραδικά και με μέτρο, ώστε να αποφεύγεται η σημαντική αύξηση των θερμίδων.

Οφέλη

Η κέτο μπεσαμέλ μπορεί να δημιουργήσει αρκετά οφέλη για την υγεία, αν συμπεριληφθεί στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού, αποφεύγοντας έτσι την ανάπτυξη χρόνιων και σύνθετων παθολογιών.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι η μπεσαμέλ αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με την άλιπη μάζα, όπως η σαρκοπενία. Αυτό προκαλεί προοδευτική μείωση του μυϊκού ιστού και μείωση των τιμών δύναμης.

Η μπεσαμέλ περιέχει επίσης καλής ποιότητας λιπαρά οξέα. Αυτά είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσληψη λιπιδίων τύπου cis. Αυτά συμβάλλουν στη ρύθμιση των εσωτερικών φλεγμονωδών διεργασιών.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι τα τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν σε υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα βιομηχανικής προέλευσης. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ, η τακτική πρόσληψή τους αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Τέλος, πρέπει να γίνει αναφορά στην αντιοξειδωτική δράση των μπαχαρικών, τόσο του μοσχοκάρυδου όσο και του πιπεριού. Περιέχουν μια σειρά από φυτοχημικές ουσίες που εξουδετερώνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και την επακόλουθη συσσώρευσή τους στους ιστούς του οργανισμού.

Η επίδραση αυτή έχει συνδεθεί με τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας, όπως αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Medicinal Chemistry.

Ετοιμάστε κέτο μπεσαμέλ στο σπίτι

Όπως είδατε, είναι εύκολο να ετοιμάσετε μια εξαιρετική κέτο μπεσαμέλ στο σπίτι με λίγα υλικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό τόσο οργανοληπτικά όσο και διατροφικά, οπότε μπορεί να συμπεριληφθεί με κάποια συχνότητα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής. Είναι πολύ καλύτερη επιλογή από τις έτοιμες επιλογές των σούπερ μάρκετ, καθώς αυτές περιέχουν τεχνητά πρόσθετα.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για να διατηρήσετε μια καλή κατάσταση υγείας δεν αρκεί μόνο να φροντίζετε τη διατροφή σας. Είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε μια σειρά από καλές συνήθειες στο σύνολό τους. Για παράδειγμα, η σωματική άσκηση σε τακτική βάση, με έμφαση σε ασκήσεις δύναμης. Ομοίως, είναι σημαντικό να εξασφαλίζετε τακτική έκθεση στο ηλιακό φως και επαρκή ύπνο κάθε βράδυ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Naseeb MA, Volpe SL. Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res. 2017 Apr;40:1-20. doi: 10.1016/j.nutres.2017.01.001. Epub 2017 Jan 16. PMID: 28473056.
 • de Souza RJ, Mente A, Maroleanu A, Cozma AI, Ha V, Kishibe T, Uleryk E, Budylowski P, Schünemann H, Beyene J, Anand SS. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ. 2015 Aug 11;351:h3978. doi: 10.1136/bmj.h3978. PMID: 26268692; PMCID: PMC4532752.
 • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019 Sep 15;178:687-704. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.06.010. Epub 2019 Jun 13. PMID: 31228811.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.