Συμβουλές και προτάσεις για την κατάψυξη του μπρόκολου

Το σημερινό άρθρο θα σας πει για τον καλύτερο τρόπο για την κατάψυξη του μπρόκολου για να το διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο .
Συμβουλές και προτάσεις για την κατάψυξη του μπρόκολου
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Κράμβη η λαχανώδης, επίσης γνωστή ως μπρόκολο είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η ομάδα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία. Σήμερα θα θέλαμε να σας πούμε για ένα από αυτά – το μπρόκολο – και να απαντήσουμε σε μια κοινή ερώτηση: Μπορείτε να κάνετε κατάψυξη του μπρόκολου;

Το μπρόκολο είναι εξίσου αγαπητό και μισητό ταυτόχρονα. Δηλαδή, μερικοί το βρίσκουν νόστιμο και άλλοι δεν το συμπαθούν καθόλου. Περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά για τον άνθρωπο, αλλά η έντονη γεύση του δεν είναι για όλους. Η ευκολία διατήρησης είναι μία από τις ιδιότητές του. Για να μην αναφέρουμε ότι είναι διαθέσιμο το μεγαλύτερο μέρος του έτους στα περισσότερα μανάβικα.

Πόσο κρατάει το φρέσκο μπρόκολο;

Μπορεί να μην το γνωρίζετε ακόμη, αλλά η τακτική λήψη μπρόκολου συνδέεται συνήθως με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής στους πνεύμονες. Τουλάχιστον σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το αγοράσετε φρέσκο ​​και να το διατηρήσετε στο ψυγείο για λίγο.

Στην πραγματικότητα, μπορείτε να το καταψύξετε για περίοδο 14 ημερών εάν το αποθηκεύσετε ωμό. Η διάρκεια ζωής του μειώνεται σε 9 ημέρες εάν μαγειρευτεί. Σε κάθε περίπτωση, η αποθήκευση πρέπει να είναι επαρκής και να είναι καλυμμένο, εάν είναι δυνατόν.

Συμβουλές και προτάσεις για την κατάψυξη του μπρόκολου
Το μπρόκολο έχει πολλές ιδιότητες, αλλά δεν το βρίσκουν όλοι νόστιμο.

Πώς να διατηρήσετε σωστά το μπρόκολο

Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια αυτού του λαχανικού, είναι σημαντικό να προσέχετε απλώς κατά την ψύξη. Συνήθως, στις περισσότερες αγορές τυλίγουν σταυρανθή λαχανικά σε πλαστικό ή αλουμινόχαρτο. Σας συμβουλεύουμε να μην το αφαιρέσετε μέχρι να το χρησιμοποιήσετε, διαφορετικά θα μειώσετε τη διάρκεια ζωής του.

Παρομοίως, αποθηκεύστε την περίσσεια μπρόκολου σε ένα δοχείο και καλύψτε το για να περιορίσετε την επαφή του με τον αέρα, εάν η συσκευασία έχει ήδη ανοίξει. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ξανά στο ψυγείο, ώστε τα φλαβονοειδή του να μην οξειδωθούν.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη πολλών πολύπλοκων παθολογιών. Έχουν συσχετιστεί ακόμη και με τη μείωση των κυτταρικών βλαβών λόγω της γήρανσης και, συνεπώς, με την επιβράδυνση των διαδικασιών ογκολογικής ανάπτυξης.

Προτάσεις για την κατάψυξη του μπρόκολου

Όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορείτε σίγουρα να αποθηκεύσετε μαγειρεμένο μπρόκολο. Για να το κάνετε αυτό, φυλάξτε το στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγές δοχείο. Θα πρέπει να διαρκέσει περίπου 9 ημέρες, αν και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Γι ‘αυτόν τον λόγο σας συνιστούμε να το καταναλώνετε μόλις το μαγειρέψετε εντός των επόμενων 2 ή 3 ημερών. Κυρίως επειδή θα διατηρήσει τη γεύση του μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Κατάψυξη του μπρόκολου: Πώς γίνεται;

Ακολουθήστε αυτήν τη διαδικασία για σωστή λεύκανση και αποθήκευση μπρόκολου:

  • Αρχικά, αφαιρέστε τα φύλλα που το περιβάλλουν
  • Στη συνέχεια, γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και προσθέστε αλάτι
  • Συνεχίστε να κόβετε το λαχανικό στις μερίδες που θεωρείτε κατάλληλες
  • Στη συνέχεια, μαγειρέψτε το για 3 λεπτά μόλις το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού
  • Μην το μαγειρέψετε, διαφορετικά, θα χάσει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του
  • Μεταφέρετε το μπρόκολο σε δοχείο με κρύο νερό για να μειώσετε τη θερμοκρασία του
  • Τέλος, φυλάξτε το στον καταψύκτη, είτε σε αεροστεγή δοχεία είτε σε σακούλες κατάψυξης

Δεν χρειάζεται να ξεπαγώσετε το λαχανικό και να το ενσωματώσετε απευθείας σε μια κατσαρόλα με νερό ή ένα τηγάνι για να ολοκληρώσετε το μαγείρεμα.

Επιπλέον, ξέρατε ότι το μπρόκολο διαρκεί από 9 μήνες έως 1 έτος στον καταψύκτη; Μετά από αυτό οι ιδιότητές του αρχίζουν να διαλύονται και χάνει τη γεύση του.

κομμάτια με μπρόκολο
Το παγωμένο μπρόκολο μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Κατάψυξη του μπρόκολου:  Πώς μπορείτε εύκολα να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Το μπρόκολο έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες που είναι εξαιρετικές για την ανθρώπινη υγεία. Το μπρόκολο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα και για αυτόν τον λόγο σας ενθαρρύνουμε να το εισαγάγετε στην κανονική διατροφή σας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να το προετοιμάσετε!

Όπως είπαμε παραπάνω, μπορείτε να το παγώσετε ακόμη και αν είναι ήδη μαγειρεμένο. Μόλις το κάνετε, μπορείτε να το προσθέσετε απευθείας στα πιάτα σας χωρίς να χρειάζεται να το ξεπαγώσετε.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι μπορείτε να βρείτε φρέσκο ​​μπρόκολο όλο το χρόνο στα περισσότερα παντοπωλεία και να το διατηρήσετε στην κατάψυξη για έως και 12 μήνες. Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην το τρώτε τακτικά ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sudini K., Diette GB., Breysse PN., McCormack MC., et al., A randomized controlled trial of the effect of broccoli sprouts on antioxidant gene expression and airway inflammation in asthmatics. J Allergy Clin Immunol Pract, 2016. 4 (5): 932-40.
  • Vanduchova A., Anzenbacher P., Anzenbacherova E., Isothiocyanate from broccoli, sulforaphane, and its properties. J Med Food, 2019. 22 (2): 121-126.
  • Gonzalo, JC Rivas, and M. García Alonso. “Flavonoides en alimentos vegetales: estructura y actividad antioxidante.” Alimentación Nutrición y Salud 9.2 (2002): 31-38.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.