Πώς να αναφέρετε έναν σύντροφο που σας κακοποιεί

Βγείτε από τη ρουτίνα της ενδοοικογενειακής βίας. Η αληθινή αγάπη δεν κακοποιεί, και σίγουρα σας αξίζει κάτι καλύτερο. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για το πώς να καταθέσετε ένα επίσημο παράπονο.
Πώς να αναφέρετε έναν σύντροφο που σας κακοποιεί
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Είναι δύσκολο να αναφέρετε τον σύντροφο που σας κακοποιεί, βρίσκοντας συνέχεια δικαιολογίες. Αυτές οι δικαιολογίες σάς αποτρέπουν από το να πάρετε μια υγιή απόφαση να βάλετε ένα τέλος σε όλο αυτό.

Σήμερα, θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να φύγετε από την καταχρηστική σχέση.

Πώς να αναφέρετε έναν σύντροφο που σας κακοποιεί

Πλέον, υπάρχουν πολλές επιλογές και διαθέσιμες πηγές για να αναφέρετε έναν σύντροφο που σας κακοποιεί. Όμως, πολλές γυναίκες διστάζουν να τις χρησιμοποιήσουν.

Εδώ έχουμε τέσσερις συμβουλές για το πώς να τις χρησιμοποιήσετε ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα παιδιά σας από την ενδοοικογενειακή βία:

1. Καλέστε το 100

Γυναίκα καλεί στην αστυνομία
Ο αριθμός των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας που αναφέρονται έχει αυξηθεί χάρη στο 100 και τις γραμμές υποστήριξης.

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με το αν έχετε μπλέξει σε μια καταχρηστική σχέση; Δε γνωρίζετε τι να κάνετε;

Όπως και να ‘χει, μη διστάσετε να καλέσετε το 100Δε θα πρέπει να φοβάστε να χρησιμοποιήσετε αυτό το νούμερο.

Μπορείτε επίσης να καλέσετε την εθνική γραμμή στον αριθμό 15900.

Το νούμερο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων λειτουργεί 24 ώρες, όλη την εβδομάδα. Εκεί θα βρείτε πάντα κάποιον να σας βοηθήσει.

Αυτή η υπηρεσία θα σας καθοδηγήσει στο τι να κάνετε, πού να πάτε, και θα σας προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη.

2. Γείρετε σε μια υγιή οικογένεια, φίλους, και επαγγελματίες

Όταν ζείτε σε μια καταχρηστική σχέση, συνήθως δε θέλετε να το παραδεχθείτε. Πολύ πιθανόν να το έχετε ήδη ακούσει από τους φίλους και την οικογένειά σας, ή από επαγγελματίες ειδικούς (όπως έναν/μία σύμβουλο, έναν δάσκαλο ή μία δασκάλα, κ.λπ.).

Αυτά τα άτομα ίσως σας έχουν πει ότι ο άνθρωπος με τον οποίο είστε μαζί δε σας κάνει καλό και θα πρέπει να τον αφήσετε. Βαθειά μέσα σας γνωρίζετε ότι έχουν δίκαιο, αλλά…

Όσοι σας αγαπούν συχνά θέλουν το καλύτερο για εσάς. Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματίες ειδικούς. Προσπαθούν να σας ανοίξουν τα μάτια γι’ αυτό που δε μπορείτε ή δε θέλετε να δείτε.

Να θυμάστε, δεν είστε ποτέ μόνες. Υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων εκεί έξω που νοιάζονται για εσάς και θέλουν να σας βοηθήσουν, είτε είναι η οικογένειά σας, είτε οι φίλοι σας, ή ειδικοί.

3. Σκεφτείτε τα παιδιά σας

Ζευγάρι τσακώνεται μπροστά στο παιδί του
Ακόμη και αν έχετε παραλύσει από τον φόβο, ένας ισχυρός λόγος για να ορθώσετε το ανάστημά σας απέναντι σε έναν σύντροφο που σας κακοποιεί είναι να προστατεύσετε τα παιδιά σας.

Πολλές φορές, δε μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πόσο κακοποιούν τα παιδιά σας αυτές οι καταστάσεις. Πρόκειται για κάτι το οποίο αναφέρουν ξεκάθαρα τα άρθρα για την παιδική κακοποίηση. Ωστόσο, οι δικαιολογίες για την αγάπη που υποστηρίζει ότι τρέφει ο σύντροφός σας, σας οδηγούν στο να παραβλέπετε τη ζημιά που δημιουργείτε και οι δύο στα παιδιά σας.

Τα παιδιά σας μπορεί να μη δέχονται σωματική κακοποίηση άμεσα. Όμως, είναι πολύ τραυματική εμπειρία για ένα άτομο να παρατηρεί ή να ακούει κάποιον να επιτίθεται στον γονιό του, είτε λεκτικά είτε σωματικά.

Έτσι, αν αμφιβάλλετε για το κατά πόσο πρέπει να αναφέρετε τον σύντροφο που σας κακοποιεί, αναρωτηθείτε:

  • Σε αυτό το περιβάλλον θέλω να μεγαλώσω τα παιδιά μου;
  • Είμαι χαρούμενη με αυτή την καθημερινή κατάσταση;
  • Γιατί δέχομαι να μένω σε αυτή την τοξική σχέση που μπορεί να βλάψει τα παιδιά μου;
  • Νοιάζομαι περισσότερο για τον σύντροφό μου παρά για τα παιδιά μου;

4. Αναλάβετε δράση και αναφέρετε τον σύντροφο που σας κακοποιεί

Η τέταρτη συμβουλή για το πώς να αναφέρετε έναν σύντροφο που σας κακοποιεί είναι να αναλάβετε δράση, ακριβώς όπως θα λέγατε σε άλλα άτομα στην περίπτωσή σας.

Πώς θα αντιδρούσατε αν η αδερφή σας ή η καλύτερή σας φίλη βρισκόντουσαν στη θέση σας; Δε θα τους λέγατε να φύγουν και να αναφέρουν τους συντρόφους τους στις αρχές;

Αυτό θα κάνατε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Φυσικά, είναι πιο εύκολο να δείτε τη ζημιά όταν συμβαίνει σε άλλους. Έτσι, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια και την υποστήριξη της οικογένειας, των φίλων και των ειδικών. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από άλλη οπτική.

Μην υποφέρετε σιωπηρά

Πώς να αναφέρετε έναν σύντροφο που σας κακοποιεί
Χάρη στις γραμμές υποστήριξης για την ενδοοικογενειακή βία, ο αριθμός παραπόνων έχει αυξηθεί. Όμως, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την εξάλειψη του φαινομένου.

Παρότι οι αναφορές για ενδοοικογενειακή βία αυξάνονται, το ίδιο κάνει και η έλλειψη αναφορών.

Πόσες φορές βλέπουμε ένα άτομο να τραυματίζει σοβαρά, ακόμη και να σκοτώνει, τη σύντροφό του χωρίς να έχει γίνει καμία αναφορά γι’ αυτόν στο παρελθόν; Πόσες περιπτώσεις έχετε ακούσει ή ζήσει από κοντά όπου τα παιδιά επηρεάζονται από τις συνέπειες της ενδοοικογενειακής βίας ανάμεσα στους γονείς τους;

Ο φόβος, η έλλειψη γνώσης και η βίαιη κακοποίηση δυσκολεύουν το θύμα να αναλάβει δράση.

Επίσης, η κοινή στρατηγική των συντρόφων που κακοποιούν είναι να απομονώνουν τις συντρόφους τους από τις υγιείς επαφές. Μετακομίζουν μακριά από την οικογένεια, τους φίλους, ή οποιονδήποτε μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει.

Ακόμη, αν παρατηρήσετε σημάδια κακοποίησης σε κάποιο άλλο άτομο, είναι σημαντικό να μην κάνετε τα στραβά μάτια. Αναφέρετέ το. Κάντε το ακόμη και αν το κακοποιημένο άτομο δε θέλει, καθώς πολλές φορές δε το γνωρίζει ότι κακοποιείται. Έτσι, τις περισσότερες φορές ίσως ζει μέσα στον φόβο και τη χαμηλή αυτοπεποίθηση και δε μπορεί να ορθώσει ανάστημα.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας αφύπνισε σχετικά με τη βοήθεια που μπορείτε να βρείτε γύρω σας. Ακόμη, σταματήστε να βρίσκετε δικαιολογίες όπως “Δεν ξέρω τι να κάνω” ή “Κανείς δε πρόκειται να με βοηθήσει”.

Υπάρχει βοήθεια εκεί έξω. Αναζητήστε τη.

Αν εσείς και τα παιδιά σας βρίσκεστε σε άσχημη θέση τότε ζητήστε βοήθεια. Φεύγοντας από μια τοξική κατάσταση θα ανακαλύψετε έναν κόσμο όπου η ειρήνη και η ευτυχία είναι αληθινές έννοιες και μπορείτε να τις φτάσετε. Θα γίνουν πραγματικότητα όταν κάνετε το βήμα να αναλάβετε δράση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Arce-Rodríguez, Mercedes B.. (2006). Género y violencia. Agricultura, sociedad y desarrollo3(1), 77-90. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-54722006000100005&lng=es&tlng=es.
  • Fernández-González, Liria, Calvete, Esther, & Orue, Izaskun. (2017). Mujeres víctimas de violencia de género en centros de acogida: características sociodemográficas y del maltrato. Psychosocial Intervention26(1), 9-17. https://dx.doi.org/10.1016/j.psi.2016.10.001
  • González Sala, Francisco, & Gimeno Collado, Adelina. (2009). Violencia de Género: Perfil de Mujeres con Ayuda Social. Psychosocial Intervention18(2), 165-175. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1132-05592009000200007&lng=es&tlng=es.
  • Otero, Ivana Beatriz. (2009). Mujeres y violencia: El género como herramienta para la intervención. Política y cultura, (32), 105-126. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-77422009000200006&lng=es&tlng=es.
  • Recio, R. S., Alberola, E. G., & Guarné, C. I. F. (2016). Prevención de la violencia contra las mujeres: políticas y actuaciones en materia de violencia de género. Informació Psicològica, (111), 35-50.
  • Teléfono 016 – 016 online – Delegación del Gobierno contra la Violencia de Género. Retrieved 12 December 2020, from https://violenciagenero.igualdad.gob.es/informacionUtil/recursos/telefono016/home.htm

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.