7 αόρατες επιπτώσεις της ψυχολογικής βίας. Μάθετε ποιες είναι

Σε πολλές περιπτώσεις το θύμα της ψυχολογικής βίας έχει ένα αυξημένο αίσθημα ενοχής που το εμποδίζει να εγκαταλείψει τη σχέση και μπορεί ακόμη και να το οδηγήσει σε κατάθλιψη.
7 αόρατες επιπτώσεις της ψυχολογικής βίας. Μάθετε ποιες είναι
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ψυχολογικής βίας; Η ψυχολογική βία είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σκληρούς τύπους βίας. Αυτός ο τύπος βίας αναγκάζει το θύμα να αμφιβάλλει κατά πόσο πραγματικά είναι αντικείμενο κακομεταχείρισης ή όχι.

Το χειρότερο είναι ότι, αν και δεν ασκείται φυσική βία, κανείς δεν γνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος. 

Εκτός από το γεγονός ότι αυτή η μορφή κακοποίησης είναι αόρατη, το ίδιο είναι και οι συνέπειές της.

Δεν γίνονται αντιληπτές με γυμνό μάτι, αλλά το κακοποιημένο άτομο τις υφίσταται και τις κουβαλά στην πλάτη του, ακόμη και πολύ καιρό μετά που θα  αφήσει μια κατάσταση βίας.


Οι συνέπειες της ψυχολογικής βίας


1. Η μόνιμη αίσθηση ότι δεν αξίζετε τίποτα

επιπτώσεις της ψυχολογικής βίας

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να αποτελέσει έναν από τους παράγοντες που προκαλούν αυτή τη μορφή βίας. Ένα άτομο με υψηλή αυτοεκτίμηση δεν θα το επέτρεπε ποτέ. Ωστόσο, η υποτίμηση του εαυτού σας είναι πολύ πιο συνηθισμένη από ό, τι φαίνεται.

Επιπλέον, η συνεύρεση σε μια βίαιη σχέση μπορεί να το χειροτερεύσει, έτσι ώστε η αίσθηση ότι είστε άχρηστοι να επιδεινώνεται σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορείτε να σηκώσετε κεφάλι.

Το να ζητήσετε βοήθεια και να περιβάλλετε τον εαυτό σας με καλούς ανθρώπους που σας αγαπούν θα είναι πολύ σημαντικό.


2. Το βίωμα της μοναξιάς, συνέπεια της ψυχολογικής βίας

Στις περισσότερες περιπτώσεις ψυχολογικής κακοποίησης, ο θύτης απομονώνει ολοένα και περισσότερο το θύμα του, σε βαθμό που αυτό απομακρύνεται από τους φίλους του, ακόμη και από την οικογένειά του.

Αυτό που θέλει ο θύτης είναι το θύμα του να μην έχει καμία υποστήριξη, ώστε να μην προσπαθήσει να διακόψει τη σχέση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δημιουργεί ακόμη και μια υποτιμητική εικόνα του θύματος, έτσι ώστε κανείς να μην υποπτευθεί την κατάσταση και να απομακρύνονται με τη δική τους βούληση.


3. Αντιμετωπίζοντας το αίσθημα της ενοχής

Μία από τις ισχυρότερες κάρτες με τις οποίες μπορεί να παίξει ένας ψυχολογικός κακοποιός είναι αυτή της ενοχής. Το θύμα πιστεύει πάντοτε ότι αυτό είναι εκείνο που ενήργησε λάθος και γι ‘αυτό το άλλο πρόσωπο απαντά με προσβολές, λεκτική κατάχρηση κλπ.

Αυτή η ενοχή προκύπτει από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση που αναφέρθηκε στην αρχή και είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί, εκτός και αν γίνεται κάποιου είδους συνειδητή προσπάθεια γι’αυτό.


4. Η κατάθλιψη θα παραμονεύει σε κάθε γωνιά, συνέπεια της ψυχολογικής βίας

 

επιπτώσεις της ψυχολογικής βίας

Η κατάθλιψη είναι ένα από τα κακά της εποχής μας. Ωστόσο, είναι επίσης κάτι θα αντιμετωπίσουν που οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποστεί βία.

Ανάλογα με το πόσο βαθιά πηγαίνει, μπορεί να συνεχιστεί έως ότου το θύμα να έχει αυτοκτονικές ιδέες.

Η ενοχή, πιστεύοντας ότι αξίζει όλα όσα της συμβαίνουν, καθώς και η μοναξιά, θα την κάνουν να πιστεύει ότι η μόνη διέξοδος είναι να τερματίσει τη ζωή της.


5. Η δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων, συνέπεια της ψυχολογικής βίας

Μία από τις μεγαλύτερες συνέπειες για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί ψυχολογική βία είναι ότι έχουν σοβαρά προβλήματα με το να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Είναι αυτό που ονομάζεται «συναισθηματική σιωπή».

Έχουν καταπιεί ό,τι βίωσαν συναισθηματικά για τόσο πολύ καιρό επειδή ένιωθαν ένοχοι και πίστευαν ότι το άξιζαν.

Με αυτόν τον τρόπο, προσπάθησαν να αποσιωπήσουν τα συναισθήματά τους για να επιβιώσουν. Ωστόσο, αυτό οδηγεί στο προηγούμενο σημείο, δηλαδή στην κατάθλιψη.


6. Δεν μπορώ να κοιμηθώ!

Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που θα έχει κάποιο θύμα κακοποίησης: η αϋπνία. Όλα αυτά εξαιτίας του άγχους και της νευρικότητας που τους προκάλεσε η κατάσταση.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα όνειρα θα μετατραπούν σε εφιάλτες, γεγονός που εμποδίζει τη δυνατότητα να απολαύσετε έναν ειρηνικό, ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι που έχουν περάσει κάποιου είδους κακοποίηση να καταφεύγουν σε ορισμένα υπνωτικά χάπια που τους επιτρέπουν να ξεκουραστούν.


7. Προβλήματα στις σχέσεις με τους άλλους


επιπτώσεις της ψυχολογικής βίας

Λες και θα ήταν εύκολο να ήταν διαφορετικά, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ψυχολογική κακοποίηση θα έχουν μια έντονη τάση να είναι δύσπιστοι απέναντι σε άλλους, φοβούμενοι την περίπτωση που η κατάσταση παρουσιαστεί ξανά.

Για το λόγο αυτό, αλλά και λόγω της συναισθηματικής τους σιωπής, καταλήγουν να μην μπορούν να έχουν υγιείς σχέσεις ή να μην μπορούν να δημιουργήσουν συναισθηματικούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους.

Η ψυχολογική βία είναι σιωπηλή. Δεν φαίνεται. Κρύβεται πίσω από μια φαινομενικά αθώα εμφάνιση ή λέξη.

Ωστόσο, οι βαθιές πληγές που αφήνουν σε κάποιον μπορούν να καταστρέψουν τη ζωή τους για πάντα. Επειδή τα αόρατα χτυπήματα είναι πάντα τα πιο επώδυνα και τα πιο δύσκολα να θεραπευτούν.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.