7 πράγματα που δε θα πρέπει να ανέχεστε ποτέ στη σχέση σας

Είναι σημαντικό να μάθετε ν' αναγνωρίζετε αυτές τις τοξικές συμπεριφορές από την αρχή μιας σχέσης και να μη τις παραβλέπετε, επειδή μπορεί να γίνουν συνεχείς και να καταστρέψουν την ψυχολογία σας.
7 πράγματα που δε θα πρέπει να ανέχεστε ποτέ στη σχέση σας

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τα πράγματα που δε θα πρέπει να ανέχεστε ποτέ στη σχέση σας. Όταν αποφασίζουμε να αποκτήσουμε έναν σύντροφο, προσδοκούμε στο χτίσιμο μιας σχέσης γεμάτης συναισθήματα και ευτυχία.

Η έλξη και η αφοσίωση που έχουμε γι’ αυτό το άτομο μας ενθαρρύνει να βελτιωθούμε και με τον καιρό μας επιτρέπουν να αισθανθούμε πλήρεις.

Ωστόσο, γνωρίζουμε πως σε κάποιο σημείο θα χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις οι οποίες, παρότι κάποιες φορές δυναμώνουν τους δεσμούς μας, μπορούν να καθορίσουν αν θέλουμε ή όχι στ’ αλήθεια να συνεχίσουμε τη σχέση.

Ενώ τα σκαμπανεβάσματα είναι φυσιολογικά, είναι σημαντικό να μπορείτε ν’ αναγνωρίζετε ορισμένες συμπεριφορές και ύπουλες πράξεις που δε θα πρέπει να ανέχεστε ποτέ στη σχέση σας.

Οι αποκαλούμενοι “συναισθηματικοί κυνηγοί” βρίσκονται παντού, και δυστυχώς, πέφτουμε συχνά θύματα στο παιχνίδι τους έως ούτε φτάσουμε σε άσχημες καταστάσεις.

Γι’ αυτό αφιερώσαμε αυτό το άρθρο στα 7 πράγματα που δε θα πρέπει να ανέχεστε ποτέ στη σχέση σας αν δεν θέλετε να πληγωθείτε.

Ανακαλύψτε τα!

7 πράγματα που δε θα πρέπει να ανέχεστε ποτέ στη σχέση σας

1. Έλεγχος

Πράγματα που δε θα πρέπει να ανέχεστε - Ζευγάρι συζητά

Όταν δέχεστε να βρίσκεστε σε σχέση με κάποιον, θέλετε να μοιραστείτε τη ζωή σας μαζί του, αλλά να μην δεχθείτε να έχουν πλήρη έλεγχο πάνω σας.

Αν του επιτρέψετε να σας λέει τι να κάνετε και τι να μην κάνετε, πώς να ντύνεστε ή με ποιους φίλους να περνάτε χρόνο, είναι πιθανό με το πέρασμα του χρόνου να σκεφτεί ότι μπορεί να έχει πλήρη έλεγχο στις αποφάσεις σας.

Η συνέχιση μιας τέτοιου είδους σχέσης μπορεί να καταστρέψει την αυτοεκτίμησή σας και την ελευθερία ν’ αναπτύξετε τη δική σας προσωπικότηταΔε θα πρέπει να ανέχεστε κάτι τέτοιο στη σχέση σας.

2. Επιθετικότητα, από τα πράγματα που δε θα πρέπει να ανέχεστε ποτέ στη σχέση σας

Προσέξτε! Είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα, θα πρέπει να απορρίψετε καθολικά οποιεσδήποτε φυσικές ή συναισθηματικές επιθετικές συμπεριφορές ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Οι λεκτικές επιθέσεις, τα σπρωξίματα και στη χειρότερη των περιπτώσεων, η φυσική κακοποίηση είναι επαρκή κίνητρα για ν’ αποφασίσετε πως το άτομο αυτό δε θα πρέπει να βρίσκεται στη ζωή σας.

Αν κάποιος επιτεθεί στην ακεραιότητά σας επειδή δεν του αρέσουν κάποια πράγματα στη ζωή σας ή επειδή νομίζει ότι έτσι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, τα πράγματα μπορούν να χειροτερέψουν.

Οι σύντροφοι αυτοί είναι χειραγωγοί και δεδομένου ότι ξέρουν τις αδυναμίες σας, θα ψάξουν να βρουν τρόπους για να σας πείσουν να μείνετε μαζί τους.

3. Έλλειψη εμπιστοσύνης, από τα πράγματα που δε θα πρέπει να ανέχεστε ποτέ στη σχέση σας

γυναίκα και άνδρας πλάτη με πλάτη

Μία από τις βασικές αρετές οποιασδήποτε σχέσης είναι η εμπιστοσύνη.

Το συστατικό αυτό επιτρέπει και στους δύο να αισθάνονται σιγουριά για τον άνθρωπο δίπλα τους και παρόλο που δεν μπορούν να είναι πάντα μαζί, θα τους κάνει να νιώθουν ασφάλεια γνωρίζοντας πως έχουν ο ένας τον άλλο.

Η έλλειψη αυτού, είτε στους δύο είτε στον ένα μονάχα, θα οδηγήσει σε ασφυκτική ζήλια και συνεχείς καβγάδες.

4. Συναισθηματικός εκβιασμός

Το είδος των ανθρώπων που χειραγωγούν τους συντρόφους τους, συνήθως αναλύουν σε βάθος τα συναισθήματά τους ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να τους εκβιάσουν.

Γενικά, προσπαθούν να χτίσουν ένα είδος τοξικής αγάπης, στην οποία όλες τους οι πράξεις και συμπεριφορές δικαιολογούνται επειδή “σας αγαπούν”.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είστε δυνατοί αντιμετωπίζοντας τέτοιου είδους εκβιασμούς, επειδή οποιοδήποτε σημάδι αδυναμίας θα τους επιτρέψει να πιστεύουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο.

5. Χλεύη για την εμφάνισή σας

άντρας που μιλάει με γυναίκα

Όλοι μας έχουμε φυσικές ατέλειες, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε ανασφάλεια και να δημιουργήσουν θέματα στις σχέσεις μας και το κοινωνικό μας περιβάλλον.

Όμως, όταν μοιραζόμαστε τη ζωή μας με κάποιον, θέλουμε ο σύντροφός μας να μας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσουμε όσα δεν μας αρέσουν και να ενθαρρύνουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή μας.

Αν ένας σύντροφος χλευάζει το σώμα σας, σας πιέζει για το βάρος σας ή προσπαθεί να σας καταστρέψει δίνοντας έμφαση στις ατέλειές σας, εγκαταλείψτε τον.

Δεν είστε υποχρεωμένοι να συμμορφώνεστε με τα στερεότυπα ομορφιάς τους και ακόμη λιγότερο να ευχαριστείτε κάποιον άλλον.

6. Ψέματα

Τα ψέματα είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς των σχέσεων, όχι μόνο επειδή επηρεάζουν την εμπιστοσύνη αλλά επειδή γίνονται επίσης εργαλεία χειραγώγησης.

Παρότι μπορεί να είναι άκακο να λέμε λευκά ψέματα περιστασιακά, αν επιτρέψουμε να γίνει τρόπος ζωής, μπορούν να καταστρέψουν εντελώς τη σχέση.

Τα ψέματα έχουν την τάση να ερμηνεύονται ως απιστία, και όταν είναι συχνά, μπορούν να μας ενεργοποιήσουν να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το άτομο δεν είναι αυτό που λέει.

7. Ταπείνωση

Πράγματα που δε θα πρέπει να ανέχεστε - Γυναίκα αδιαφορεί για τον σύντροφό της

Όσο δυσάρεστο και να φαίνεται, κάποιοι άνθρωποι δίνουν τα πάντα για να κάνουν ευτυχισμένο τον σύντροφό τους και ως αντάλλαγμα, ταπεινώνονται.

Αν ο σύντροφός σας δεν σας εκτιμά, προσπαθεί να σας κάνει να φαίνεστε κατώτεροι ή σας γελοιοποιεί μπροστά σε άλλους, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον εγκαταλείψετε το συντομότερο δυνατό.

Αν τον αφήσετε να συμπεριφέρεται έτσι, θα τον κάνετε να νιώσει ανώτερος και πως έχει κάθε δικαίωμα να σας επιτίθεται όποτε θέλει.

Έχετε παρατηρήσει κάποια από τις παραπάνω συμπεριφορές στον σύντροφό σας; Προσέξτε! Μην αφήσετε την κατάσταση να ξεφύγει γιατί μπορεί να το μετανιώσετε. Η σχέση σας πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό και να σας προσφέρει όλα τα στοιχεία για να νιώθετε  ευτυχισμένοι .


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Laca Arocena, FA, Mejía Ceballos, JC. DEPENDENCIA EMOCIONAL, CONSCIENCIA DEL PRESENTE Y ESTILOS DE COMUNICACIÓN EN SITUACIONES DE CONFLICTO CON LA PAREJA. Enseñanza e Investigación en Psicología [Internet]. 2017;22(1):66-75. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29251161006
  • Márquez Otero, X. Ni contigo ni sin ti: la pareja irrompible. Revista Intercontinental de Psicología y Educación [Internet]. 2005;7(2):27-42. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=8027020
  • Pacheco, Belem Medina, García, Claudia Reyes, & Zepeda, Tamara M. Villar. (2009). La confluencia en la relación de pareja como limitante para el crecimiento personal: una visión gestáltica. Revista Mal Estar e Subjetividade9(4), 1103-1119. Recuperado em 01 de dezembro de 2018, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1518-61482009000400003&lng=pt&tlng=es.
  • Pazos Gómez, M, Oliva Delgado, A, Hernando Gómez, Á. Violencia en relaciones de pareja de jóvenes y adolescentes. Revista Latinoamericana de Psicología [Internet]. 2014;46(3):148-159. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=80533065002

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.