Χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών: Τι να ξέρετε

Η πρόωρη αφαίρεση των ωοθηκών είναι μια προληπτική χειρουργική επέμβαση στην περίπτωση γυναικών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου που εξαρτάται από ορμόνες. Είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών: Τι να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 19 Οκτωβρίου, 2020

Η πρόωρη αφαίρεση των ωοθηκών – τεχνικά αναφέρεται ως ωοφορεκτομή – είναι μια χειρουργική διαδικασία όπου οι γιατροί αφαιρούν τις ωοθήκες μιας γυναίκας. Μπορεί να είναι μια διμερής ωοφορεκτομή – που σημαίνει ότι και οι δύο ωοθήκες αφαιρούνται – ή μονομερής.

Η αφαίρεση των ωοθηκών μπορεί να είναι απαραίτητη όταν ο καρκίνος επηρεάζει τις ωοθήκες. Ωστόσο, οι γιατροί μπορεί να τη συστήσουν ως προληπτικό μέτρο σε γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή καρκίνου των ωοθηκών – ακόμη και αν δεν έχουν ακόμη αναπτύξει συμπτώματα.

Οι ωοθήκες είναι όργανα που βρίσκονται στο άκρο των σαλπίγγων και ανήκουν στο αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας. Εκεί βρίσκουμε τις ωοθήκες που, κάθε μήνα, τα ωάρια απελευθερώνονται για γονιμοποίηση στη μήτρα.

Οι ωοθήκες είναι η κύρια πηγή γυναικείας σεξουαλικής ορμόνης. Δεδομένου ότι παράγουν τόσο οιστρογόνα όσο και προγεστερόνη, η αφαίρεση των ωοθηκών επηρεάζει αναπόφευκτα την ορμονική ισορροπία μιας γυναίκας.

Λόγοι για την πρόωρη αφαίρεση των ωοθηκών

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας, οι ωοθήκες της είναι υπεύθυνες για την απελευθέρωση οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτές οι σεξουαλικές ορμόνες δεν επηρεάζουν μόνο το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας, αλλά επηρεάζουν και άλλα μέρη του σώματος, όπως το στήθος.

Τα στήθη διαθέτουν υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης που τους προκαλούν να αλλάξουν τη δομή τους. Για παράδειγμα, λίγο πριν την εμμηνόρροια, οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι το στήθος τους γίνεται πιο σφριγηλό. Αυτό οφείλεται σε μια ενστικτώδη προετοιμασία των μαστικών αδένων για γαλουχία.

Μια σειρά γονιδιακών μεταλλάξεων γνωστών ως BRCA1 και BRCA2 προδιαθέτουν στις γυναίκες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού καθώς και καρκίνο των ωοθηκών. Οι φορείς μιας από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν πιθανότητα 50 έως 85% να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες που φέρουν τις μεταλλάξεις BRCA1 έχουν πιθανότητα 20 έως 40% να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών.

Το ζήτημα είναι ότι οι σεξουαλικές ορμόνες που συντίθενται στις ωοθήκες είναι καταλύτες για αυτούς τους όγκους. Έτσι, η πρόωρη αφαίρεση των ωοθηκών προκύπτει ως επιλογή για τη διακοπή της ανάπτυξης αυτών των ογκολογικών ασθενειών.

ωοθήκη σε εικόνα
Οι ωοθήκες παράγουν ωάρια, αλλά περιέχουν επίσης τους αδένες που παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Τι σημαίνει η πρόωρη αφαίρεση των ωοθηκών;

Η αφαίρεση των ωοθηκών μιας γυναίκας είναι «πρόωρη» όταν εμφανίζεται πριν φτάσει στην εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια του αναπαραγωγικού σταδίου, οι γυναίκες χρειάζονται τις ωοθήκες τους για να ρυθμίσουν τον έμμηνο κύκλο τους. Χωρίς τις ωοθήκες, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται πρόωρα λόγω της απουσίας παραγωγής ορμονών.

Ωστόσο, παρά το αποτέλεσμα, οι γιατροί μπορεί μερικές φορές να θεωρήσουν απαραίτητη αυτήν την πρόωρη αφαίρεση των ωοθηκών. Με άλλα λόγια, όταν οι γυναίκες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών στο μέλλον.

Η προληπτική αφαίρεση των ωοθηκών σε περίπτωση καρκίνου του μαστού

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η προληπτική απομάκρυνση των ωοθηκών μειώνει τις πιθανότητες νέων περιπτώσεων καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατά 50%. Η ίδια πηγή δείχνει επίσης ότι η χειρουργική επέμβαση είναι ευεργετική μόνο εάν πραγματοποιηθεί πριν από την εμμηνόπαυση.

Η αφαίρεση των ωοθηκών πριν από την εμμηνόπαυση προκαλεί μείωση της παραγωγής οιστρογόνων στο σώμα. Έτσι, οι όγκοι που χρειάζονται οιστρογόνα για να αναπτυχθούν δεν μπορούν να αναπτυχθούν.

Σε περίπτωση καρκίνου των ωοθηκών

Η προφυλακτική αφαίρεση των ωοθηκών, είτε πριν είτε μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών έως και 90% σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η θεωρία σχετικά με την προέλευση αυτού του καρκίνου έχει αλλάξει.

Στο παρελθόν, ειδικοί πίστευαν ότι οι όγκοι των ωοθηκών ήταν πρωτογενείς και τα αρχικά κύτταρα υπήρχαν στον όγκο. Ωστόσο, θα μπορούσαν επίσης να είναι δευτερογενείς όπως στην περιοχή των σαλπίγγων. Η εισβολή στη μήτρα θα μπορούσε να είναι δευτερογενής, και αυτό θα συνεπαγόταν όχι μόνο την αφαίρεση των ωοθηκών, αλλά και των σαλπίγγων.

Ορμόνες

Ορμόνες Brca
Τα γονίδια BRCA είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και καρκίνου των ωοθηκών.

Η πρόωρη αφαίρεση των ωοθηκών ανοίγει την πόρτα στην πρόωρη εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει επειδή στερεί τις γυναίκες από τις σεξουαλικές ορμόνες που ρυθμίζουν τον σεξουαλικό κύκλο. Επομένως, η εμμηνόρροια και η γονιμότητα σταματούν.

Ταυτόχρονα, τα οιστρογόνα προστατεύουν επίσης την καρδιά και τα οστά μιας γυναίκας.

  • Το οιστρογόνο ελέγχει έμμεσα τη χοληστερόλη στο αίμα. Έτσι, η απουσία οιστρογόνων μειώνει την HDL χοληστερόλη και αυξάνει την κακή χοληστερόλη LDL.
  • Οι σεξουαλικές ορμόνες αποτρέπουν την απώλεια οστικής μάζας. Χωρίς οιστρογόνα, η απώλεια οστικής μάζας επιταχύνεται, οδηγώντας στην πρώιμη έναρξη της οστεοπόρωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα.

Η συμβουλή ενός γιατρού είναι απαραίτητη

Είναι σημαντικό να συζητήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της χειρουργικής επέμβασης με το γιατρό σας. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι σημαντικά και είναι σημαντικό να βασιστεί η απόφασή σας στην επιστήμη.

Εάν το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας δείχνει ότι διατρέχετε κίνδυνο καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας. Κάντε σχετικές ερωτήσεις και βεβαιωθείτε ότι οι γιατροί σας έχουν εμπειρία σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sánchez, A. Redondo, et al. “Cáncer de ovario.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.34 (2017): 2024-2035.
  • Cassinello, N. Vidal, and Pedro Pérez Segura. “Consejo genético en cáncer de ovario.” Revisiones en cáncer 30.5 (2016): 223-231.
  • León, Rodrigo Domínguez. “Predisposición hereditaria al cáncer de mama y medidas profilácticas.” Zaragoza (2016).
  • Gunderson, Camille C., Robert S. Mannel, and Philip J. DiSaia. “Masas anexiales.” Oncología ginecológica clínica (2018).
  • BRUNO, BRUNA CHAGAS RODRIGUES, et al. “CÂNCER DE MAMA: É POSSÍVEL PREVENIR?.” REVISTA UNINGÁ REVIEW 28.1 (2016).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.