Πώς να προετοιμαστείτε για το πρώτο σας τεστ Παπανικολάου

Πηγαίνετε χωρίς φόβο στον έλεγχο του τεστ Παπανικολάου. Αυτή η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και μπορεί να σας βοηθήσει να φροντίσετε την υγεία σας. Θα σας εξηγήσουμε τι πρέπει να γνωρίζετε εδώ.
Πώς να προετοιμαστείτε για το πρώτο σας τεστ Παπανικολάου
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Το πρώτο επίχρισμα Παπανικολάου ή τεστ Παπανικολάου είναι μια απαραίτητη γυναικολογική εξέταση για κάθε γυναίκα. Η μέθοδος χρησιμοποιείται για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όπως αναφέρεται από τη Σχολή Υγείας του Universidad del Valle.

Η ανάλυση μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του ποιος κινδυνεύει περισσότερο από τη νόσο. Ως εκ τούτου, μπορεί να επιταχύνει την προσέγγιση και να μειώσει τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Ο πόνος, η δυσφορία και τα νεύρα αποτελούν μέρος των ανησυχιών πολλών ασθενών σχετικά με τη διαδικασία. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο τραυματική όσο μπορεί να υποθέσετε. Πριν φοβηθείτε, μάθετε σε τι συνίσταται και πόσο σημαντική είναι για την υγεία σας.

Τι είναι το τεστ Παπανικολάου και σε τι είναι χρήσιμο;

Το τεστ Παπανικολάου μελετά τα απολεπισμένα κύτταρα της πλακώδους-κολπικής συμβολής του τραχήλου της μήτρας, όπως εξηγεί το Revista Venezolana de Salud Pública. Το άρθρο προσθέτει ότι η εξέταση αυτή είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος τρόπος για την ανίχνευση των ενδείξεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ότι πάνω από το 60% των διαγνώσεων είναι αξιόπιστες.

Πάνω από το 95% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Είναι ο τέταρτος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Είναι επίσης μία από τις πολλές λοιμώξεις που μπορούν να εντοπιστούν μέσω της εξέτασης Παπανικολάου.

Ομοίως, η κυτταρολογική εξέταση μπορεί να ανιχνεύσει εάν η γυναίκα έχει μολυνθεί από βακτήρια, άλλους ιούς ή μύκητες και να παρατηρήσει τυχόν αλλαγές στα κολπικά κύτταρα λόγω εμμηνόπαυσης.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτή η γυναικολογική εξέταση δεν προλαμβάνει το καρκίνωμα, αλλά βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό του.

Η εξέταση αυτή είναι υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, καθώς μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών τύπων καρκίνου της μήτρας, όταν αντιμετωπίζεται εγκαίρως.

Προετοιμασία για το πρώτο σας τεστ Παπανικολάου

Από την ηλικία των 21 ετών και μέχρι τα 65, οι γυναίκες πρέπει να προγραμματίζουν ένα ετήσιο τεστ Παπανικολάου. Οι γυναίκες κάτω των 20 ετών που είναι σεξουαλικά ενεργές πρέπει επίσης να κάνουν ετήσια εξέταση.

Ανάλογα με την ηλικία σας, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνουν την επικράτηση ορισμένων ιδιαιτεροτήτων προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ανάλυση. Για παράδειγμα, το ιστορικό ασθενειών ή επεμβάσεων, όπως η υστερεκτομή, μπορεί να επηρεάσει το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε ένα τεστ ΠΑΠ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η εξέταση.

Από την άλλη πλευρά, όταν το άτομο δεν είχε ποτέ σεξουαλική επαφή, ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικά όργανα για τη λήψη του δείγματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το τεστ Παπανικολάου δεν αφαιρεί την παρθενία.

Για όσες πηγαίνουν για πρώτη φορά στο γραφείο του γιατρού, οι κύριες προτάσεις περιλαμβάνουν θετική στάση και χαλάρωση, καθώς αυτές οι συμπεριφορές επηρεάζουν το πόσο άνετα αισθάνεστε. Ομοίως, όταν δεν είστε χαλαρές, οι μύες του κόλπου σας μπορεί να συσπαστούν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να δυσκολέψει το έργο του γιατρού.

Δεν έχει σημασία αν επισκέπτεστε το γιατρό σας ως νέος ή τακτικός ασθενής όταν πρόκειται να προετοιμαστείτε για την εξέταση.

Περιμένετε μέχρι το τέλος της περιόδου σας για να κάνετε ένα τεστ Παπανικολάου

Καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την περίοδο σας για να κάνετε ένα τεστ ΠΑΠ, επειδή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, το αίμα καμουφλάρει τα επιθηλιακά κύτταρα του δείγματος. Αυτό δυσχεραίνει την ανίχνευση των αλλοιώσεων των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας.

Ωστόσο, ισχύει μία εξαίρεση. Εάν η περίοδός σας είναι βαριά ή ακανόνιστη, ο γυναικολόγος είναι πιθανό να διατάξει εξέταση κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ωστόσο, αυτό είναι θέμα που θα αποφασίσει μόνο ο επαγγελματίας.

Διατηρήστε τη συνήθη υγιεινή σας

Η υγιεινή είναι απαραίτητη. Καθαρίζετε με ουδέτερο σαπούνι και νερό. Ωστόσο, φροντίστε να μη χρησιμοποιείτε εσωτερικά πλυσίματα, πλύσεις και αποσμητικά, καθώς πρόκειται για ουσίες που αλλοιώνουν τα αποτελέσματα.

Η διαδικασία αυτή ρίχνει μια ματιά και σε άλλες πτυχές της κολπικής φύσης, όπως η ροή, η ποσότητα και το χρώμα της. Τα αντιβακτηριδιακά και αρωματικά καθαριστικά επηρεάζουν την ακρίβεια της αξιολόγησης.

Μη χρησιμοποιείτε τοπικές θεραπείες

Τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από τη γυναικολογική εξέταση, διακόψτε τα φάρμακα, όπως τα κολπικά ωάρια, τις κολπικές κρέμες, τα τζελ και τα σπερματοκτόνα. Η σύνθεση αυτών των θεραπειών καλύπτει τα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή

Η διείσδυση του άνδρα μεταβάλλει το pH του αιδοίου και τη χλωρίδα του. Έρευνα στο περιοδικό Medicina y Laboratorio αναφέρει ότι το κολπικό μικροπεριβάλλον είναι δυσμενές για το σπέρμα, οπότε παρεμβαίνει η ρυθμιστική επίδραση του σπερματικού pH, ώστε τα σπερματοκύτταρα να παραμένουν συχνά εκεί μετά το σεξ.

Για το λόγο αυτό, 48 ώρες αποχής είναι καλύτερο να μεσολαβούν πριν από το ραντεβού για την κυτταρολογική εξέταση. Διαφορετικά, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι είχατε σεξουαλική επαφή. Τότε θα μπορέσει να κάνει σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Ποια είναι η διαδικασία για το πρώτο τεστ Παπανικολάου;

Κατά τη διάρκεια όλης της εξέτασης, η ασθενής παραμένει ξαπλωμένη σε ειδικό τραπέζι ή καρέκλα. Η εξέταση πραγματοποιείται σε ένα γραφείο, με τα κατάλληλα όργανα και με εξειδικευμένο επαγγελματία, ο οποίος θα εκτελέσει τα ακόλουθα βήματα:

  1. Διαχωρισμός των γεννητικών χειλέων: Με το ένα γαντοφορεμένο χέρι, ο γιατρός διαχωρίζει τα κολπικά χείλη της ασθενούς.
  2. Τοποθέτηση των οργάνων: Με το άλλο χέρι και χωρίς λιπαντικό, ο γυναικολόγος εισάγει το ενδοσκόπιο στον κόλπο και το στρέφει κατά 90 μοίρες. Αμέσως, το ανοίγει και το στερεώνει όταν ο τράχηλος της μήτρας είναι πλήρως ορατός.
  3. Συλλογή δείγματος: Μια σπάτουλα και μια ειδική βούρτσα είναι τα εργαλεία για τη συλλογή ιστού από το εξωτερικό του τραχήλου της μήτρας, το εσωτερικό του τραχήλου της μήτρας και τον πυθμένα του κόλπου. Αυτό το κάνουν μέσω μιας ήπιας απόξεσης που στη συνέχεια αδειάζουν σε μια αντικειμενοφόρο πλάκα και στέλνουν στο εργαστήριο.
Citología vaginal.
Το δείγμα αποστέλλεται για ανάλυση σε εργαστήριο. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως διαθέσιμα εντός μιας εβδομάδας.

Υπάρχουν κίνδυνοι κατά το τεστ Παπανικολάου;

Δεν υπάρχουν κίνδυνοι κατά τη διενέργεια της εξέτασης. Ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ειδικό για τις ακόλουθες σκέψεις:

  • Εάν έχετε ενδομήτρια συσκευή (IUD)
  • Ιστορικό πρόπτωσης της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου
  • Εάν η είσοδος του κόλπου σας είναι στενή
  • Κατάσταση εγκυμοσύνης

Ένα τεστ Παπανικολάου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλεί ρήξη του αμνιακού σάκου ούτε πρόωρο τοκετό, αλλά πρέπει πάντα να γίνεται και να διατάσσεται από τον θεράποντα ιατρό.

Δεν υπάρχει επίσης ανάγκη για ξεκούραση ή ειδική φροντίδα μετά την εξέταση. Μπορεί να εμφανιστεί ελαφρά αιμορραγία μετά το τεστ Παπανικολάου, αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να θεραπεύσετε την κολπική καντιντίαση με φυσικές θεραπείες

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω τεστ Παπανικολάου;

Η συχνότητα των τεστ ΠΑΠ εξαρτάται από την ηλικία και την κλινική κατάσταση της ασθενούς. Ο κοινός κανόνας είναι κάθε δύο χρόνια, εάν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, όταν η αξιολόγηση βγαίνει ανώμαλη, διατάσσονται περαιτέρω εξετάσεις παρακολούθησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας τονίζει ότι εάν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα, συχνά ακολουθεί κολποσκόπηση. Αυτή παρέχει περισσότερα δεδομένα για την έγκαιρη διάγνωση σε περίπτωση που είναι αβέβαιη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.