5 συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Αν υποψιάζεστε πως έχετε συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, πηγαίνετε κατευθείαν στον γιατρό σας. Αν δε το κάνετε, μπορεί ν' αναπτύξετε κύστη.
5 συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο προέρχεται από ορμονική ανισορροπία. Το κυριότερο πρόβλημα είναι πως μπορούν να σχηματιστούν κύστες. Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να είστε σε θέση ν’ αναγνωρίζετε τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Αν και πολλές από αυτές τις κύστες δε μεγαλώνουν, για ορισμένες γυναίκες συμβαίνει συχνά. Αν αφεθούν και αναπτυχθούν, μπορούν να γίνουν πολύ επώδυνες. Επίσης, αν σπάσει κάποια κύστη τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ πιο περίπλοκη.

Μην ανησυχείτε όμως, υπάρχουν λύσεις.

Συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

1. Ακμή

Ένα από τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι η παρουσία ακμής μετά την εφηβική ηλικία. Παρότι μπορεί να εμφανιστεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, η ακμή είναι ο τρόπος που έχει το δέρμα σας για να σας δείξει πως κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας.

Φυσιολογικά, το λιπαρό δέρμα θα δημιουργήσει σημάδια χωρίς να μπορείτε να κάνετε και πολλά πράγματα. Αλλά αν αυτό συνεχίσει και μετά την ενηλικίωση, πηγαίνετε στο γιατρό σας ώστε να βεβαιωθείτε πως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νάπολη η ακμή εμφανίζεται εξαιτίας της αύξησης των ανδρογόνων.

Συμπτώματα συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών - Γυναίκα με ακμή

2. Τρίχες στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος

Ένα άλλο σύμπτωμα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι η εμφάνιση αρκετά μεγάλου αριθμού τριχών εκεί που συνήθως δεν υπάρχουν. Παραδείγματος χάρη, στο στήθος, στο πρόσωπο, και στον λαιμό. Και πάλι, για να επιβεβαιώσετε τις υποψίες, θα πρέπει να πάτε στο γιατρό πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο.

Δεδομένου του ότι οι τρίχες σε αυτά τα σημεία μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή σας, πολλές γυναίκες βιάζονται και τις αφαιρούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι πως έτσι χειροτερεύει το πρόβλημα. Γι’ αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το παρατηρήσετε και να πάτε στο γιατρό σας.

Μια καλή ιδέα είναι να παρατηρήσετε πού είναι πιο πυκνές οι τρίχες, το χρώμα, το σημείο που εμφανίζονται, και όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.

3. Ακανόνιστη περίοδος

Συμπτώματα συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών - Γυναίκα με θερμοφόρα στην κοιλιά

Αν υποφέρετε από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ένα πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή είναι η ακανόνιστη περίοδος. Δε μιλάμε για μια καθυστέρηση ή την ταχύτερη έναρξη του κύκλου για λίγες ημέρες. Εννοούμε σε περιπτώσεις όπου μπορεί να μην έχετε περίοδο και για ολόκληρο μήνα, ή να έχετε περίοδο για δύο ολόκληρες εβδομάδες.

Αν η περίοδός σας είναι ακανόνιστη και δεν ξέρετε την αιτία, πηγαίνετε στο γιατρό σας το συντομότερο. Θα σας κάνει μια φυσική εξέταση και θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την κατάσταση. Με τη σωστή θεραπεία, θα μπορέσετε να ρυθμίσετε το σώμα σας και να νιώσετε πολύ καλύτερα.

4. Κηλίδες στο πρόσωπο

Ακόμη ένα σύμπτωμα είναι οι κηλίδες στο πρόσωπο. Όπως και με την ακμή, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και το δέρμα σας για να μειώσετε τα σημάδια λίγο-λίγο έως ότου εξαφανιστούν.

Συμπτώματα συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών - Γυναίκα με κηλίδες στο πρόσωπο

Οι κηλίδες εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο υπό τη μορφή καφέ σημαδιών, και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως προέρχονται από τον ήλιο.

Όμως, αν φροντίζετε το δέρμα σας, και πιστεύετε ότι δεν ευθύνεται ο ήλιος, πηγαίνετε να δείτε ένα γιατρό. Έτσι, θα μπορέσετε ν’ αποκλείσετε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

5. Προβλήματα με το βάρος λόγω του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Το τελευταίο από τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η αύξηση βάρους.

Αν και δε συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες, είναι ένα κοινό σύμπτωμα μεγάλου αριθμού γυναικών με αυτή την πάθηση. Αν δεν έχετε προβλήματα με το θυρεοειδή, ή παίρνετε βάρος χωρίς προφανή λόγο, και έχετε και άλλα συμπτώματα του συνδρόμου, όπως τα αναφέραμε προηγουμένως, είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να πάσχετε από αυτό το σύνδρομο.

Έχετε παρατηρήσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα; Μην παίρνετε τίποτα ως δεδομένο, ειδικά αν έχετε ακανόνιστη περίοδο.

Ορισμένες φορές, αυτά τα απλά συμπτώματα μπορούν να συνοδεύονται από άλλα. Αυτά είναι η απώλεια μαλλιών, σημάδια στις μασχάλες και στον λαιμό, υψηλή χοληστερίνη, και υψηλή πίεση.

Αν υποψιάζεστε πως έχετε συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, πηγαίνετε κατευθείαν στον γιατρό σας. Αν δε το κάνετε, μπορεί ν’ αναπτύξετε κύστη. Να θυμάστε πως είναι πάντοτε προτιμότερο ν’ αντιμετωπίζετε νωρίς τα προβλήματα για να τα επιλύετε αποτελεσματικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Aguirre, M., Benvenuto, C., Urrutia, S., & Teresa, M. (2005). Calidad de vida en mujeres con síndrome de ovario poliquístico. Revista chilena de obstetricia y ginecología70(2), 103-107.
  • Apablaza, D. (2000). Síndrome ovario poliquístico. Sociedad Chilena de Obstetricia y Ginecología Infantil y de la Adolescencia7, 50-56.
  • Builes, C. A., Diaz, I., Castañeda, J., & Pérez, L. E. (2016). Caracterización clínica y bioquímica de la mujer con Síndrome de Ovario Poliquístico. Revista colombiana de obstetricia y ginecología57(1), 36-44.
  • Vargas-Carrillo, M. A., Sánchez-Buenfil, G., Herrera-Polanco, J., & Vargas-Ancona, L. (2003). Síndrome de ovarios poliquísticos: abordaje diagnóstico y terapéutico. Revista Biomédica14(3), 191-203.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.