4 φυσικές θεραπείες για τα ηλιακά εγκαύματα

Τα ηλιακά εγκαύματα απαιτούν άμεση αντιμετώπιση για την αποφυγή σοβαρότερων δερματικών βλαβών. Σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας 4 καλές θεραπείες για την ανακούφισή τους.
4 φυσικές θεραπείες για τα ηλιακά εγκαύματα
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα ηλιακά εγκαύματα είναι βλάβες που εμφανίζονται όταν οι υπεριώδεις ακτίνες καταφέρνουν να περάσουν μέσα από το ανώτερο στρώμα του δέρματος. Μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στους επιφανειακούς ιστούς, και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορούν να επηρεάσουν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα κύτταρα. Σήμερα θα σας μιλήσουμε για 4 υπέροχες φυσικές θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα.

Φυσικές θεραπείες για τα ηλιακά εγκαύματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πρώτα σημάδια του ηλιακού εγκαύματος περιλαμβάνουν ξηρότητα και ελαφρύ κοκκίνισμα των προσβεβλημένων περιοχών του σώματος. Ωστόσο, τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται όσο περνούν οι ώρες, προκαλώντας ενοχλητικό ερεθισμό, κνησμό, ακόμα και πόνο.

Ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες μέρες με την κατάλληλη θεραπεία στην κατεστραμμένη περιοχή.

Ωστόσο, ένας από τους λόγους για τους οποίους καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα ηλιακά εγκαύματα είναι επειδή οι βλάβες στο δέρμα που προκαλούν μπορεί να είναι μόνιμες και επιβλαβείς μακροπρόθεσμα.

Ορισμένοι πάσχοντες βιώνουν έντονο πόνο μέσα σε 6 έως 48 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο.

Ευτυχώς, ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν για να επιταχύνουν την ανάρρωση και να προσφέρουν αίσθηση δροσιάς.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι αυτές οι φυσικές θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε περίπτωση ελαφρών εγκαυμάτων. Εάν αισθάνεστε ότι το έγκαυμα είναι πιο σοβαρό και νιώθετε πολύ πόνο, τότε απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό.

1. Γάλα διαλυμένο σε νερό

Το γάλα διαλυμένο σε νερό μπορεί να είναι μια καλή θεραπεία για μικρά ηλιακά εγκαύματα.

Το γαλακτικό οξύ στο γάλα έχει ενυδατική δράση στο δέρμα όταν αυτό έχει χάσει τα φυσικά του έλαια λόγω του ήλιου. Στην πραγματικότητα, το συστατικό αυτό αποτελεί μέρος πολλών ενυδατικών προϊόντων.

Ένας από τους τρόπους για να ενισχύσετε την αναζωογονητική του δράση είναι να το αναμείξετε με παγωμένο νερό ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

  • Αφού αραιώσετε τρία μέρη γάλα σε ένα μέρος νερό, βουτήξτε ένα καθαρό πανί στο υγρό. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το προσεκτικά στις πληγείσες περιοχές.
  • Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή την ενέργεια αρκετές φορές την ημέρα, κάθε μέρα, για καλά αποτελέσματα.

2. Τζελ αλόης βέρα

Η αλόη βέρα μπορεί να προσφέρει φυσική ανακούφιση σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος.

Η άμεση εφαρμογή του φυσικού τζελ αλόης βέρα βοηθά στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών. Επιπλέον, προσφέρει ένα αναζωογονητικό αποτέλεσμα για την ανακούφιση του πόνου.

Το φυτό αυτό χαρακτηρίζεται από τις πολλές και ποικίλες εφαρμογές του στα καλλυντικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων.

Η τακτική χρήση του θα μπορούσε να μειώσει τις ατέλειες και άλλα σημάδια γήρανσης που προκαλούνται από τον ήλιο και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση των δερματικών βλαβών. Έτσι, συμβάλλει στην καλύτερη εμφάνισή του και στην αποφυγή ουλών.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

  • Εκχυλίστε καθαρό τζελ αλόης βέρα και στη συνέχεια απλώστε το με απαλό κυκλικό μασάζ σε όλη την πληγείσα περιοχή.
  • Μπορείτε να το εφαρμόζετε τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα, για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να επιτύχετε ικανοποιητική αποκατάσταση.

3. Γιαούρτι

Το φυσικό γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει ένα καλό μέτρο έκτακτης ανάγκης για τη φροντίδα του δέρματος όταν αυτό έχει υποστεί ηλιακό έγκαυμα. Όπως και στην πρώτη θεραπεία που σας προσφέραμε, το γιαούρτι περιέχει γαλακτικό οξύ που μπορεί να είναι ευεργετικό για την ενυδάτωση του δέρματος.

Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε φυσικό γιαούρτι, καθώς θα περιέχει περισσότερο γαλακτικό οξύ.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

  • Αρχικά, βάλτε το γιαούρτι σε ένα μπολ και ανακατέψτε το. Στη συνέχεια, απλώστε το προσεκτικά στο δέρμα και κάντε απαλό μασάζ. Αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε το με κρύο νερό.
  • Μπορείτε να το εφαρμόσετε όσες φορές θέλετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Έγχυμα χαμομηλιού

Το χαμομήλι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος.

Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν τη χρήση του, σύμφωνα με τη λαϊκή πεποίθηση, το χαμομήλι θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για την ανακούφιση από τα εγκαύματα. Αυτό οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις και ηρεμιστικές του ιδιότητες. Ως εκ τούτου, ο κόσμος πιστεύει ότι μπορεί να καταπραΰνει τον ερεθισμό, ενώ παράλληλα αμβλύνει τον πόνο και τη φλεγμονή.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

  • Μουλιάστε ένα καθαρό πανί σε κρύο έγχυμα χαμομηλιού και στη συνέχεια εφαρμόστε το στην καμένη περιοχή.
  • Μια άλλη καλή επιλογή είναι να ετοιμάσετε παγάκια από έγχυμα χαμομηλιού και στη συνέχεια να κάνετε μασάζ στο κατεστραμμένο δέρμα με αυτά.
  • Μπορείτε να επαναλάβετε την εφαρμογή μέχρι το δέρμα να ανακουφιστεί.

Εκτός από τη χρήση ορισμένων από αυτές τις θεραπείες, είναι επίσης σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα από τον ήλιο τις ημέρες που ακολουθούν το ηλιακό έγκαυμα.

Αγοράστε ένα αντηλιακό με τον καταλληλότερο συντελεστή για το δέρμα σας και χρησιμοποιήστε το όποτε βρίσκεστε στον ήλιο. Επίσης, φορέστε ελαφριά ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας.

Αν πιστεύετε ότι το έγκαυμα είναι αρκετά σοβαρό, τότε πηγαίνετε στα επείγοντα περιστατικά για να λάβετε την πιο κατάλληλη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.