8 συνηθισμένα λάθη κατά την εφαρμογή του αντηλιακού

Το να κάνετε λάθη όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακό μειώνει την αποτελεσματικότητά του και θέτει σε κίνδυνο την υγεία του δέρματός σας. Τι πρέπει να γνωρίζετε; Εδώ το αναλύουμε.
8 συνηθισμένα λάθη κατά την εφαρμογή του αντηλιακού
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Alejandra Maria Gonzalez Bonilla

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Μερικοί άνθρωποι κάνουν κάποια λάθη κατά την εφαρμογή του αντηλιακού. Αυτό το προϊόν έχει γίνει ένα από τα απαραίτητα καλλυντικά για όλους. Η καθημερινή χρήση του είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη βλαβών που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως κηλίδες, πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος. Λοιπόν, πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά;

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να καταλάβουμε ότι η εφαρμογή του δεν αφορά αποκλειστικά το καλοκαίρι ή τις ζεστές μέρες. Παρόλο που είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η χρήση του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι επίσης σημαντικό να το χρησιμοποιείτε σε συννεφιασμένες ή χειμερινές μέρες. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε άλλα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε.

8 συνηθισμένα λάθη κατά την εφαρμογή του αντηλιακού

Όπως αναφέρεται σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Advances in Experimental Medicine and Biology, η χρήση αντηλιακού είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για τον μετριασμό της δράσης της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ωστόσο, για να λειτουργεί καλά, πρέπει να αποφεύγονται ορισμένα λάθη κατά τη χρήση του. Εδώ θα σας τα συνοψίσουμε.

1. Εφαρμογή λανθασμένου SPF

Το ακρωνύμιο SPF σημαίνει παράγοντας αντηλιακής προστασίας. Συγκεκριμένα, αυτή είναι η περίοδος που ένα άτομο μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο χωρίς να καεί.

Ο αριθμός δείχνει τη δύναμη του προϊόντος να προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες του ήλιου. Δηλαδή, εάν ένα άτομο έχει πολύ ανοιχτόχρωμη και ευαίσθητη επιδερμίδα, ο δείκτης SPF του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 50.

Σε αυτό το σημείο, είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί η πεποίθηση ότι ένας παράγοντας προστασίας 15 είναι υπεραρκετός. Στις μέρες μας, η σύσταση είναι να βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό έχει δείκτη προστασίας 30 ή μεγαλύτερο.

Μια γυναίκα με αντηλιακό.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακό είναι να παραβλέπετε τον παράγοντα προστασίας του (SPF). Αυτός δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 30.

2. Δεν δίνετε σημασία στο είδος της προστασίας

Η παράβλεψη του τύπου φωτοπροστασίας του αντηλιακού είναι ένα άλλο κοινό λάθος. Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο τύποι ακτινοβολίας, η UVA και η UVB. Επομένως, συνιστάται να ελέγξετε την ετικέτα του προϊόντος και να προσδιορίσετε εάν παρέχει προστασία και από τις δύο μορφές ηλιακής ακτινοβολίας ή μόνο από τη μία.

3. Λάθη κατά την εφαρμογή του αντηλιακού: Δεν βάζετε την απαραίτητη ποσότητα

Για σωστή κάλυψη, συνιστάται να βάζετε 2 mg αντηλιακού ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος. Δηλαδή μια πλήρη στρώση αντηλιακού σε κάθε εφαρμογή.

4. Χρησιμοποιείτε το ίδιο αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα

Η αγορά αντηλιακών είναι αρκετά μεγάλη. Η βιομηχανία καλλυντικών έχει αναπτύξει φόρμουλες που προσαρμόζονται σε όλους τους τύπους δέρματος (λιπαρό, μικτό ή ξηρό). Υπάρχουν μάλιστα ειδικές ποικιλίες για το πρόσωπο και άλλες για το σώμα.

Είναι καλύτερο να επιλέξετε μια συγκεκριμένη μορφή για κάθε περιοχή, καθώς το δέρμα του προσώπου είναι πιο ευαίσθητο και απαιτεί ορισμένα ειδικά συστατικά που δεν είναι επιθετικά στο δέρμα.

5. Δεν βάζετε ξανά

Σε γενικές γραμμές, σας προτείνουμε να εφαρμόζετε αντηλιακό 30 λεπτά πριν την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Μόλις βγειτε έξω, θα πρέπει να εφαρμόζεται ξανά τουλάχιστον κάθε δύο ώρες για να διατηρείται η προστασία. Επίσης, εφαρμόστε ξανά μετά από άσκηση, κολύμπι, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων.

6. Λάθη κατά την εφαρμογή του αντηλιακού: Να μην το χρησιμοποιείτε σε συννεφιασμένες μέρες

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η ηλιακή ακτινοβολία είναι παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Έχει μάλιστα προσδιοριστεί ότι περίπου το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα. Επομένως, θα πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας ακόμα κι αν δεν υπάρχει ήλιος.

7. Χρήση αντηλιακού όταν έχει λήξει

Σημάδια όπως αλλαγή χρώματος ή μυρωδιάς στο αντηλιακό είναι ενδεικτικά ότι πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το προϊόν και να το αντικαταστήσετε με ένα νέο. Μάλιστα, ακόμα κι αν αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αποκαλύπτουν αλλοίωση του αντηλιακού, θα πρέπει να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε εάν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του. Αυτό συμβαίνει επειδή η λειτουργικότητά του μειώνεται και θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία του δέρματος.

Μια γυναίκα με αντηλιακό.
Εάν το αντηλιακό έχει λήξει, θα πρέπει να ανανεωθεί. Διαφορετικά, ενδέχεται να μην εκπληρώσει τη λειτουργία του και να προκαλέσει προβλήματα.

8. Ξεχνάτε ορισμένες περιοχές

Ο λαιμός, το ντεκολτέ, τα χέρια, ακόμη και τα αυτιά χρειάζονται προστασία, καθώς εκτίθενται συνεχώς στην ακτινοβολία. Παρόλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι τείνουν να αγνοούν αυτές τις περιοχές κατά την εφαρμογή του προϊόντος.

Η διόρθωση αυτών των λαθών κατά τη χρήση αντηλιακού είναι ζωτικής σημασίας

Η σωστή αντηλιακή προστασία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να καθυστερήσει τα σημάδια γήρανσης και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την ακτινοβολία. Επομένως, όταν χρησιμοποιείτε το προϊόν, προσπαθήστε να αποφύγετε τα λάθη που αναφέρονται παραπάνω. Ταυτόχρονα, καλό είναι να ενισχυθεί η προστασία με επαρκή ενυδάτωση και χρήση ρούχων που καλύπτουν μεγάλο μέρος του δέρματος.

Εάν είναι δυνατόν, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να προσδιορίσετε τον καλύτερο παράγοντα προστασίας, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τα ατομικά χαρακτηριστικά. Αυτές τις μέρες, υπάρχουν σπρέι , καθώς και αντηλιακά σε κρέμα και gel. Είναι καλύτερο να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες τους για να μάθετε για τα εξαρτήματά τους και το επίπεδο προστασίας τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.