Οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες από κάθε μέρους του κοτόπουλου

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε τις διαφορές σε πρωτεΐνες και θερμίδες των διαφόρων κομματιών κοτόπουλου, ώστε να βελτιστοποιήσετε τη διατροφή σας στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες από κάθε μέρους του κοτόπουλου
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 15 Μαΐου, 2023

Κάθε κομμάτι κοτόπουλου διαφέρει ως προς τις θερμίδες και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Δεν έχουν όλα τα μέρη του ζώου το ίδιο ποσοστό άπαχου και λιπαρού κρέατος, το οποίο καθορίζει την ενεργειακή αξία. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα ποιοτικό τρόφιμο που πρέπει να περιλαμβάνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής, ανεξάρτητα από το μέρος που επιλέγεται. Αυτό που έχει σημασία είναι η βελτιστοποίηση των μεθόδων μαγειρέματος.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι η κατανάλωση κρέατος δεν σχετίζεται καθόλου με τη χειροτέρευση της υγείας, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αντιθέτως. Παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καταφέρνοντας έτσι να αποφύγουμε τον καταβολισμό της μυϊκής μάζας.

Θερμίδες και πρωτεΐνες στο κοτόπουλο

Στη συνέχεια, θα σας παρουσιάσουμε τα διάφορα κομμάτια κοτόπουλου που μπορείτε να αγοράσετε στο σούπερ μάρκετ ή στο κρεοπωλείο, μαζί με τη διατροφική τους αξία. Έτσι, θα γνωρίζετε τις διαφορές και θα ξέρετε ποιο είναι κατάλληλο για εσάς ανάλογα με τις περιστάσεις και τους στόχους.

Στήθος κοτόπουλου

Κάθε 100 γραμμάρια μαγειρεμένου στήθους κοτόπουλου παρέχουν περίπου 165 θερμίδες. Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, το κομμάτι αυτό έχει 31 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφής.

Πρόκειται για πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή διαθέτουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και καλή βαθμολογία όσον αφορά την πεπτικότητα. Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν καθοριστικά στην προώθηση της καλής αποκατάστασης μετά από έντονη άσκηση.

Οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες από κάθε μέρους του κοτόπουλου
Το κοτόπουλο είναι μια υγιεινή τροφή που παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αν και η περιεκτικότητά τους εξαρτάται από το μέρος του ζώου που καταναλώνεται.

Αν και το κοτόπουλο δεν περιέχει σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες στο εσωτερικό του, το στήθος έχει περίπου 3,6 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια προϊόντος. Το λιπιδαιμικό προφίλ εξαρτάται από τη διατροφή του ίδιου του ζώου. Είναι πάντα προτιμότερο να επιλέγετε εκείνα που έχουν μεγαλώσει στη φύση και δεν έχουν υποβληθεί σε διαδικασίες επιταχυνόμενης πάχυνσης.

Μπούτι

Το μπούτι είναι λίγο πιο παχυντικό από το στήθος. Έχει 10,9 γραμμάρια λίπους ανά 100 γραμμάρια, γεγονός που ανεβάζει το ενεργειακό του περιεχόμενο στις 209 θερμίδες. Οι πρωτεΐνες, από την άλλη πλευρά, είναι χαμηλότερες, παρέχοντας 26 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Εν πάση περιπτώσει, εξακολουθεί να είναι μια σημαντική τροφή για κάθε δίαιτα, ειδικά στην περίπτωση των αθλητών.

Επιπλέον, τα μπούτια κοτόπουλου είναι φθηνότερα από το στήθος. Είναι μια από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για να αποκτήσετε πρόσβαση στην υψηλότερης ποιότητας πρωτεΐνη σε μειωμένη τιμή. Και πάλι, η διατροφή του ζώου επηρεάζει την ποιότητα του κρέατος.

Το βιολογικό κοτόπουλο, για παράδειγμα, έχει υψηλότερο ποσοστό ωμέγα 3 στο εσωτερικό του. Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι το κλειδί για τον έλεγχο της φλεγμονής στο εσωτερικό περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biochemical Society Transactions.

Οι θερμίδες και οι πρωτεΐνες από κάθε μέρους του κοτόπουλου
Επιλέξτε, αν μπορείτε, το στήθος, επειδή περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερα λιπαρά.

Φτερούγα κοτόπουλου

Οι φτερούγες κοτόπουλου είναι προϊόντα που συνιστώνται επίσης. Όσον αφορά τις θερμίδες, τα 100 γραμμάρια παρέχουν 203 θερμίδες. Έχουν 30,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 8,1 γραμμάρια λίπους. Ωστόσο, συνήθως καταναλώνονται με σάλτσες ή σε σούπες.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ αναφέρει ότι όταν οι φτερούγες συνοδεύονται από σάλτσα, είναι καλύτερο αυτή να είναι σπιτική, ελέγχοντας τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της.

Προσοχή με την πέτσα του κοτόπουλου

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι και η πέτσα του κοτόπουλου προσθέτει θερμίδες και λίπος. Έχουμε σχολιάσει την ενεργειακή και διατροφική αξία των διαφόρων κομματιών χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την πέτσα. Στην περίπτωση ενός στήθους κοτόπουλου με αυτό το στοιχείο, για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια αύξηση 100 θερμίδων και 7 γραμμαρίων λίπους.

Εάν ο στόχος είναι να βελτιωθεί η κατάσταση της σύστασης του σώματος, ίσως η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι να αποφύγετε την πέτσα. Η μέθοδος μαγειρέματος έχει επίσης σημασία. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε παρασκευές με χαμηλά λιπαρά, όπως το ψήσιμο στη σχάρα, και το μαγείρεμα στον ατμό. Το τηγάνισμα δεν είναι συνήθως καλή ιδέα. Όχι μόνο προστίθενται θερμίδες, αλλά κατά τη διαδικασία σχηματίζονται τρανς λιπαρά και άλλες τοξικές ενώσεις. Το βούτυρο είναι επίσης απαγορευτικό.

Μάθετε για τα διάφορα μέρη του κοτόπουλου

Όπως είδατε, παρόλο που προέρχονται από το ίδιο ζώο, τα κομμάτια κοτόπουλου μπορεί να έχουν διαφορετικό διατροφικό προφίλ. Είναι σημαντικό να το λαμβάνετε αυτό υπόψη όταν βελτιστοποιείτε τη διατροφή, καθώς μερικές φορές είναι σημαντικό να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών και να περιορίσετε τις θερμίδες για να επιτύχετε αλλαγές στη σύνθεση του σώματος. Ωστόσο, πρέπει να βελτιωθεί και η υπόλοιπη διατροφή, δεν αρκεί να επικεντρωθούμε μόνο σε αυτό το τρόφιμο.

Τέλος, να θυμάστε ότι ο τρόπος ζωής του ζώου επηρεάζει τη διατροφική συμβολή των τροφίμων που προέρχονται από αυτό. Οι βιολογικές εκδόσεις είναι συνήθως πιο ακριβές, αλλά, σε αυτές τις περιπτώσεις, η τιμή τους μπορεί να δικαιολογήσει μια υψηλότερη ποσότητα λιπαρών οξέων της σειράς ωμέγα 3. Η εξισορρόπηση της πρόσληψης αυτών των θρεπτικών συστατικών με εκείνη των ωμέγα 6 θα είναι πολύ επωφελής για τη διατήρηση μιας καλής κατάστασης υγείας σε βάθος χρόνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • McGlory, C., Devries, M. C., & Phillips, S. M. (2017). Skeletal muscle and resistance exercise training; the role of protein synthesis in recovery and remodeling. Journal of applied physiology (Bethesda, Md. : 1985)122(3), 541–548. https://doi.org/10.1152/japplphysiol.00613.2016
  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.