Θρεπτική ουσία χολίνη και τα οφέλη της

Η χολίνη είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία και παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Ανάμεσα στα πολλά οφέλη της είναι και η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
Θρεπτική ουσία χολίνη και τα οφέλη της
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η θρεπτική ουσία χολίνη βρίσκεται ανάμεσα στις βιταμίνες και τα μέταλλα που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά. Θεωρείται τμήμα της ομάδας της βιταμίνης Β. Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή όπως άλλες βιταμίνες και μέταλλα, είναι σημαντικό να την έχουμε στη διατροφή μας καθώς πρόκειται για απαραίτητη θρεπτική ουσία.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα για τη βιταμίνη και τα οφέλη της!

Τι είναι η θρεπτική ουσία χολίνη;

Ψηφιακή απεικόνιση νευρικού συστήματος

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, θεωρείται μέρος της ομάδας της βιταμίνης Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9, και Β12). Τόσο ο εγκέφαλος, όσο και το νευρικό σύστημα τη χρειάζονται καθώς βοηθά τη μνήμη, ρυθμίζει τη διάθεση, και ελέγχει τους μυς, ανάμεσα σε άλλα.

Είναι επίσης απαραίτητη για το σχηματισμό της μεμβράνης που περιβάλλει τα κύτταρα του σώματος. Ενώ το συκώτι μπορεί να τη συνθέσει σε μικρές ποσότητες, τη λαμβάνουμε κυρίως από τις τροφές που τρώμε.

Τα οφέλη της χολίνης

Γυναίκα τρέχει

Αυτή η βιταμίνη βοηθά τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών.

Όπως και η βιταμίνη D, έτσι και αυτή παίζει θεμελιώδη ρόλο στην απορρόφηση ασβεστίου επειδή βοηθά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και την ομάδα βιταμίνης Β να λειτουργούν σωστά.

Παρακάτω σας έχουμε μια λίστα με τα οφέλη της:

1. Θρεπτική ουσία χολίνη: Προάγει την αθλητική απόδοση

Όπως συμβαίνει με κάθε δραστηριότητα, ο εγκέφαλος θα πρέπει να επικοινωνεί καλά με τους μυς. Αν δεν έχετε αρκετή χολίνη όσο γυμνάζεστε, τα μηνύματα του εγκεφάλου καθυστερούν να φτάσουν στους μυς.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει γρήγορη σωματική κόπωση.

2. Βοηθά την υγεία του ήπατος

Η χολίνη συμμετέχει στη μεταφορά των λιπών έξω από το συκώτι, κατ’ επέκταση, βοηθά στην αποτροπή ηπατικών ασθενειών. Επίσης, βοηθά το συκώτι να εκτελεί βασικές εργασίες όπως είναι το φιλτράρισμα, η αποτοξίνωση, και η μετατροπή του φαγητού σε ενέργεια.

3. Ίσως βοηθά στην αποτροπή της πρόωρης γήρανσης του εγκεφάλου

Μια νέα επιστημονική έρευνα επικεντρώνεται στην επίδραση που μπορεί να έχει η χολίνη στον εκφυλισμό της γνωστικής λειτουργίας όσο μεγαλώνουμε. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ίσως βοηθά στην αποτροπή της πρόωρης γήρανσης του εγκεφάλου.

Τροφές πλούσιες στη θρεπτική ουσία χολίνη

Όπως είπαμε, πρόκειται για μια απαραίτητη θρεπτική ουσία, έτσι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιες τροφές περιέχεται και να τις εντάξουμε στη διατροφή μας.

  • Κρόκος αβγού
  • Συκώτι
  • Μοσχάρι
  • Μαγιά ζυθοποιίας
  • Βρώμη
  • Ξηροί καρποί
  • Όσπρια/φασόλια

Η χολίνη και το Αλτσχάιμερ

Θρεπτική ουσία χολίνη

Οι ερευνητές στον τομέα της υγείας ερευνούν την επίδραση της χολίνης στην αποτροπή και τη θεραπεία νοητικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες ερευνά μια ασφαλή και απλή θεραπεία για μία από τις πιο καταστροφικές ασθένειες: τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με την υποστήριξη του Κέντρου Ερευνών Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών (NDRC), μελέτησαν την επίδραση της χολίνης στις γνωστικές λειτουργίες. Σε γενικές γραμμές, ανακάλυψαν ότι πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη ουσία για την καταπολέμηση της απώλειας μνήμης που οφείλεται σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ποντίκια τα οποία μεγάλωσαν με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν τα τρωκτικά έλαβαν μεγάλες ποσότητες χολίνης μέσω της διατροφής τους, οι απόγονοί τους είχαν καλύτερη ειδική μνήμη, συγκριτικά με τα ποντίκια που γεννήθηκαν από μητέρες με πρόσληψη κανονικών ποσοτήτων χολίνης.

Έτσι, τα οφέλη της βιταμίνης φαίνεται ότι μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Επίσης, φαίνεται πως δεν ωφελούν μόνο όσους τη λαμβάνουν στη μήτρα και μέσω του θηλασμού, αλλά και οι επόμενοι απόγονοι.

Η θρεπτική ουσία χολίνη στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Έγκυος γυναίκα

Η πρόσληψη της χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στη σωστή ανάπτυξη της νοητικής λειτουργίας του αγέννητου μωρού.

Διάφορα ινστιτούτα που ασχολούνται με τη διατροφή, αλλά και ερευνητικά κέντρα, επιβεβαιώνουν ότι η χολίνη είναι ένα απαραίτητο προγεννητικό συμπλήρωμα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πρόσληψη χολίνης από τη μητέρα επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της μνήμης του μωρού.

Όσες γυναίκες είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει να λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα χολίνης μέσα από τη διατροφή τους. Συνήθως δεν είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων αν το άτομο ακολουθεί υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Παρενέργειες

Η υπερβολική κατανάλωση χολίνης ίσως έχει επιπτώσεις όπως μυρωδιά σώματος όμοια με ψαριού, υπερβολική εφίδρωση ή παραγωγή σάλιου, χαμηλή πίεση, και προδιάθεση για τραυματισμούς στο συκώτι ή ηπατικές ασθένειες. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η λήψη μεγάλων ποσοτήτων χολίνης μπορεί ν’ αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Να θυμάστε πως αυτές οι παρενέργειες προκύπτουν από την υπερβολική κατανάλωση χολίνης. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για απαραίτητη θρεπτική ουσία που ωφελεί το σώμα μας όταν λαμβάνεται σε φυσιολογικές ποσότητες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sherriff JL., O’Sullivan TA., Properzi C., Oddo JL., et al., Choline, its potential role in nonalcoholic fatty liver disease, and the case for human and bacterial genes. Adv Nutr, 2016. 7 (1): 5-13.
  •  Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
  • Velazquez R., Ferreira E., Dave N., et al., Maternal choline supplementation ameliorates Alzheimer’s disease pathology by reducing brain homocysteine levels across multiple generations. Molecular Psychiatry, 2019.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.